Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Vándorlás a somogyi tanyavilágban, élet a Marcali-háton

Gyalogtúra · Belső-Somogy · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kirándulók érkeznek Felsőkak állomásra az erdészet kisvasútján
  Kirándulók érkeznek Felsőkak állomásra az erdészet kisvasútján
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Jellegzetes hangulatú útvonal a somogyi homoksíkon, változatos erdőkben, felhagyott legelők között. A túrával somogyi puszták emlékét idézzük fel a természet által már visszahódított Kakpuszta szellemfalujában.
nyitva
könnyű
Hossz 12,2 km
3:15 óra
114 m
95 m
147 m
117 m

Somogy megye belsejében járunk, fél órányi autóútra a Balatontól és Kaposvártól egyaránt. A területen jellemző homokhátak, a hozzájuk kapcsolódó szegényes vízháztartás és a vékony talajréteg alig teszik lehetővé gazdálkodásra a területet. Ennek ellenére az alföldi pusztákhoz hasonló tanyaszerkezet, a somogyi puszták alakultak ki itt. A laza szerkezetű település alapja az a kevés megművelhető föld volt, ami a hátak közötti vizenyős területek lecsapolásával keletkezett. A száraz homokhátakon szőlők és juhnyájak nevelkedtek, amíg a hagyományos életközösséget el nem söpörte a modernizáció szele.

Túránkkal a somogyi puszták hagyatékának mélyére hatolunk a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben. Mára a puszták, tanyák helyét visszafoglalta a természet, a szántók, legelők helyett erdők és rétek hullámoznak, a gyümölcsfákat a rőtvadak csemegézik, és a majd' fél évszázadra hazánkból eltűnt aranysakál visszahódította területét.

A tanyák felől érkező kutyaugatás, a kocsmák muzsikaszója és a falu harangja helyett mára az aranysakálok territoriális vonyítása és a szarvasok bőgésének hangja tölti be a puszták vidékét. A tanyalakók helyett vidracsaládok, rétisasok kószálnak a tavak közelében, sakálcsaládok népesítik be a sűrű vegetációjú területet.

A szerző tippje

 • Kalkuláljuk bele túránkba, hogy a Mesztegnyői Erdei Vasúttal jövünk vissza - vagy kézenfekvő visszafelé bejárva az útvonalat a kisvasúttal bemenni a tájvédelmi körzet belsejébe, így nem leszünk időhöz kötve a túra során. A kisvasút menetrendjéről érdeklődjünk telefonon a túra előtt!
 • A Háromházi Fogadó a túra felénél kiváló lehetőség a felfrissülésre, ahol megebédelhetünk, de akár meg is szállhatunk, így több időt szánhatunk a környék felfedezésére, és a tanösvényeket is kellő alapossággal bejárhatjuk. A fogadó nyitva tartásáról érdeklődjünk, mielőtt beletervezzük a túrába!
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-06-18
Nehézség
könnyű
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
147 m
Legalacsonyabb pont
117 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 31,07%Földút 40,72%Ösvény 28,19%
Murvás út
3,8 km
Földút
5 km
Ösvény
3,4 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A vizenyős területeken él a keresztes vipera sötétebb, somogyi változata, ami, bár nem halálos, de kellemetlen élménye lehet a túrának. Figyeljünk a lábunk elé a vizes, aljnövényzettel erősen benőtt területeken! Mielőtt leülünk bárhová, győződjünk meg, hogy nem ülünk rá kígyóra! Érdemes zárt cipőben túrázni a vidéken.
 • A környéken nincs ivóvíz, egyedül a Háromházi Fogadóban tudunk felfrissülni. A fogadó nyitva tartásáról érdeklődjünk a túra előtt, hogy számíthatunk-e rá! Érdemes elegendő vízzel felkészülni a gyaloglásra.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Mesztegnyő, kisvasúti végállomás (128 m)
Koordináták:
DD
46.505766, 17.433076
DMS
46°30'20.8"N 17°25'59.1"E
UTM
33T 686672 5153120
w3w 
///széktámla.vásárló.érzékel

Végpont

Felsőkak, kisvasúti végállomás

Útleírás

Itiner:

 • A mesztegnyői kisvasút végállomástól a S jelzésen indulunk.
 • Egy elágazásban a S+ jelzésre térünk, ezen megyünk Kakpusztáig.
 • Az eltűnt puszták nyomában tanösvény jelzésen haladunk át a szellemfalun a kisvasút felsőkaki végállomásáig.

A túra részletes leírása:

Indulás Mesztegnyőről

A Boronka-melléki kisvasút mesztegnyői végállomásáról indulunk a S jelzéssel nyílegyenesen a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet belsejébe. A nyílegyenes szó szerint értendő: a homokos talajon vezető szekérút 6 kilométeren keresztül bármilyen irányváltoztatás nélkül keresztezi a lapos tájat, csak a kialakult pocsolyákat kerülgeti a párhuzamos keréknyompár.

Ez az első szakasz remek alkalmat ad arra, hogy kellőképpen meditatív hangulatot szerezzünk a puszták világának felfedezéséhez. Ugyanis ide nem tört be a 20. századi modernizáció, egykori lakosai a hagyományos értékeket képviselték, saját adakozásból építették fel templomukat és közösségi házukat. Megélhetésüket is a hagyományos gazdálkodási formák jelentették. Se áram, se tömegközlekedés. Még az erdészt is Lassúnak hívták. El is söpörte a pusztát a modernizáció csillogó kényelmet ígérő szele.

Bár rögtön az első kilométeren, a vasút keresztezése után beérünk a tájvédelmi körzetbe, itt még főként felhagyott legelőkkel, telepített akácosokkal és erdeifenyőkkel találkozunk. A bolygatott területen egyre inkább elterjednek az invazív növények: nyár végére az aranyvessző sárga tengere hullámzik a réteken, az út szélén és sajnos a homoki talajon előszeretettel nevelt akácos a meghatározó erdőkép a maga fajszegény, főként csalánnal képviselt aljnövényzetével.

A még élő tanyavilágban

Az első házzal három kilométer után találkozunk, ami után hosszan egy vadkerítés szegélyezi az utat. Ennek végénél van az első kisebb S kanyar az útban - érdekes módon egy hatalmas, S alakban meghajlott törzsű erdei fenyő áll a kanyar szélén is. Ezután éles jobbkanyarral leágazunk a S+ jelzésre egy erdei fenyves szélén. Itt már öreg fűzek és nyárfák is fogadnak, ahogy elérjük a Háromházi Fogadót.

A hét második felében konyhával üzemelő fogadó remek lehetőség a monotonitás megtörésére, a felfrissülésre, megkóstolni a helyi ízeket, vadat, halat, gombát, Belső-Somogy gasztronómiai értékeit. Itt található a legforgalmasabb élet a környéken. A helyszínen természetesen szállóvendégeket is fogadnak, és a szemben lévő tanya is lakott.

Rétekkel szabdalt tölgyeseken, fenyveseken keresztül haladunk tovább a széles erdőgazdasági úton. A fogadó utáni kilométeren belül távvezeték nyomvonalát keresztezzük, ami után a S+ jelzés éles balkanyarral befordul az erdőbe egy ösvényen. A távvezeték irtásában felnövő gaz sajnos több helyen az ösvény rovására terjeszkedik. Mi csak tartsunk egyenesen, párhuzamosan a vezetékkel, akár beljebb az erdőben - ugyanis a leggazosabb szakaszon egy rendezett, ritkás, telepített vöröstölgyes kísér minket jobbról. Bár a hegyes levelű tölgyfajta csodás vörös színekben pompázik ősszel, és dekoratív színfoltja a boronkai erdőknek, de nem őshonos a területen, sőt a kontinensen sem: Észak-Amerika lombhullató erdeiből telepítették hazánkba.

Bő egy kilométer után keresztezzük az Aranyos-patakot, melynek túloldalán jobbkanyarral délkeletnek fordulva aranyvesszővel benőtt rétek mellett haladunk. Változatos, ligetes erdőket keresztezünk: úgy a telepített akácosok, luc- és erdei fenyvesek, mint az égeresek, nyarasok és tölgyesek is jelen vannak a mozaikosan beültetett tájon. Néhol a fiatal, telepített erdők katonás rendjében felfedezhető pár öreg, göcsörtös körte- vagy almafa. Itt már a Kakpusztához tartozó területen járunk; az öreg gyümölcsösök jelzik az egykori tanyák helyét, ahol a falakat vagy elbontották, vagy maguktól összedőltek.

Kakpuszta szellemfalujában

Egy nagyobb irtás szélén beérkezünk az Eltűnt puszták nyomában tanösvényéhez, melynek házoromfalat és gyümölcsfát stilizáló jelzésén haladunk tovább jobbra, kelet felé. Előtte azonban érdemes egy rövid kitérőt tenni egyenesen tovább, eddigi irányunkat követve (szintén a tanösvény jelzésén), az elágazástól ugyanis alig pár tíz méterre, bal kézre a bozótosban található az egykori település temetője.

Bár néhány sírhelyet még ápolnak, a temető nagy része elvadult, a keresztek és sírkövek kísértetiesen tűnnek el a bozótosban. Az értékesebb kövekből készült sírtáblákat már rég elvitték, és a fa- és beton sírhelyek is az enyészet martalékai; egyedül a homokkőbe faragott sírkövek, keresztek állnak még a hátborzongató helyen.

Visszatérünk a kereszteződéshez, és a tanösvény jelzésén balra, majd száz méter után jobbra kanyarodva nyugat felé érintünk pár, még álló házat, mely megmaradt a településből. Az egykori központ délre volt alig egy-két kilométerre, bár ez a lakóházak és gazdasági épületek laza kohéziójával összeállt faluban nehezen megállapítható. Mindenesetre a templom, a közösségi ház és az iskola itt volt, mint ahogy a kocsmák szintén - minden, ami összetartja a közösséget.

Az utolsó összedőlt házak helyénél táblát is találunk; jelképesen itt lépünk ki a faluból. Bár az Aranyos-patak túloldalán még állt egy ház, de ez az erdészé volt; róla nevezték el Lassú-háznak.

Túl az Aranyos-patakon

Balról bekapcsolódik a Tőzike tanösvény, ahol hangulatos vegyes erdő fogad. Érdemes néhány kilométerrel megtoldva az eredeti túrát az Aranyos-patak mellett futó tanösvényhez kapcsolódni, mert gyönyörű gyertyános-tölgyesben, mocsári égererdőben érkezhetünk az egyetlen megmaradt, helyrehozott halastóhoz a patak folyása mentén. Ugyanis a Hunyadi grófok halastó-rendszert létesítettek a mederből, amit a második világháború végén visszavonuló német csapat semmisített meg, felrobbantva a tavak gátjait, megnehezítve a Vörös Hadsereg előre nyomulását.

Az utolsó erdőrészletben egy átvágott homokbuckánál érkezünk a túra végéhez, ahol az Országos Kéktúra egy dél-dunántúli szakaszával találkozunk. A homokbuckánál megvizsgálhatjuk a talajszelvényt, ami magyarázatot ad a terület egyedi erdő- és növénytársulásaira. Alig pár centiméteres talajréteg alatt meddő homok található, ami ráadásul a vizet sem tartja meg, gyorsan átfolyik rajta a csapadék, a környék mélyedéseiben összegyűlve.

A kereszteződés után egy hangulatos, tágas erdei tisztás fogad padokkal, asztalokkal, esőbeállóval és tűzrakó hellyel. Ide érkezik a Mesztegnyői Kisvasút, amivel a legkényelmesebben és a leghangulatosabb módon hagyhatjuk el a tájvédelmi körzetet. Ezt a lehetőséget használták Kakpuszta lakói is, mivel a homokos utakon - főleg télen - nehézkes a haladás. A keskenynyomtávú vasutat még a 20. század elején a Hunyadiak építtették az erdők kitermelésére és a halastavak hatékony megközelítésére. Eleinte gőzös húzta a szerelvényeket; a II. világháború után állami kézen tíz évig lóvontatású vasút, majd dízelmozdony üzemelt a vonalon.

Mielőtt megkezdjük a túrát, érdemes tájékozódni a kisvasút menetrendjéről, mert manapság ritkán jár a vonat: csak hétvégente, napjában kétszer. Ha gyalog tudunk csak visszajutni, még egy újabb 8 kilométeres szakasz következik a sínek mentén a K jelzéssel, ami hangulatos, vegyes erdőkben, halastavak mellett haladva érkezik Mesztegnyőre.

Tömegközlekedéssel

 • A túra kezdőpontjára busszal juthatunk el; a Mesztegnyő, hosszúvizi elágazás megállónál kell leszállnunk.
 • A túra végpontja a Mesztegnyői Erdei Vasút Felsőkak végállomásnál van, ahonnan visszavonatozhatunk kiindulópontunkhoz.

Megközelítés

 • A buszmegállótól déli irányba kell néhány lépést tenni, majd a hosszúvizi úton kell közel egy kilométert sétálnunk a S jelzésen a kisvasút leágazásához, ahonnan a túra indul.
 • Ha nem jár a vonat, a túra végén a K jelzésen nyugati irányba indulva jutunk vissza a településre.

Parkolás

 • A mesztegnyői kisvasút végállomása mellett van lehetőségünk parkolni.

Koordináták

DD
46.505766, 17.433076
DMS
46°30'20.8"N 17°25'59.1"E
UTM
33T 686672 5153120
w3w 
///széktámla.vásárló.érzékel
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő, innivaló, a navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
könnyű
Hossz
12,2 km
Időtartam
3:15 óra
Szintemelkedés
114 m
Szintcsökkenés
95 m
Legmagasabb pont
147 m
Legalacsonyabb pont
117 m
Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Fauna Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp