Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Túra az erdős riviérára

· 5 értékelés · Gyalogtúra · Keszthelyi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Mediterrán szilánk - fenyők kornyadoznak a napos Balaton fölött (Berzsenyi-kilátó)
  Mediterrán szilánk - fenyők kornyadoznak a napos Balaton fölött (Berzsenyi-kilátó)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Berzsenyi-kilátó Nagy-mező (Gyenesdiás)
Hosszú andalgás a Balatonra lehanyatló erdős riviérán - így is jellemezhető túránk, mely a vonyarcvashegyi rengeteg mélyére kalauzol, és a különböző balatoni perspektívák füzérétől emlékezetes.
nyitva
könnyű
Hossz 13 km
4:05 óra
514 m
514 m
355 m
126 m

A Keszthelyi-hegység a névadó város felől nézve enyhe lejtőjű, lankás halomvidékként emelkedik a Balaton víztükre mentén, és csak a szomszédos medencék irányából mutatja igazi hegyvidék képét. A túlnyomórészt dolomitból (kisebb arányban mészkőből) felépülő, központi fennsík a tó felé aprólékosan tagolt tereppel hanyatlik le, más peremeit szerkezeti vetővonalakat követő letörések jelölik ki. A Balaton partján ellaposodó hegylábfelszín délies kitettsége miatt napfényes, kiváló éghajlati adottságú üdülőtelep, ahol egymással összenőtt falvak sorakoznak. Itt fekszik Vonyarcvashegy is; körülötte hurkolódik körtúránk, mely a vízhiányos völgyecskékbe és a csenevész erdőkkel, illatos fenyvesekkel borított, kavicsszőnyeges hátakra kalauzol. E pompás fekvésű táj különleges adottsága, hogy magaslatairól nagyszerű panorámák nyílnak a szélesen elterülő tóra. Ezt kihasználva kilátók sokasága emelkedik az erdőtájban; közülük útvonalunk kettőt érint, egyet megközelít (igaz, a Kitaibel-kilátó nem látogatható).

A hosszú túra gyakorta változó színfalak, elegyes erdők közt kanyarog, sajátos színfoltjai a telepített feketefenyvesek, illetve a balatoni kilátások. A sűrűn tagolt mikrodomborzat miatt emelkedők és ereszkedések váltakozása, a szerény magasságok okán többnyire rövid kaptatók jelentik a megpróbáltatásokat.

A szerző tippje

 • Sátrazást szeretőknek több kiváló éjszakázó helyet is kínál az útvonal: ilyen pl. a Cseri-kapu tűzrakóval is kiépített pihenője.
 • Jó ötlet a túrára sütögetésre szánt élelemmel és felszereléssel elindulni, hiszen több ponton is kiépített pihenőhelyek (pl. Nagy-mező, Cseri-kapu) találhatók az útvonal mentén.
 • Vonyarcvashegyen a túra érdekes kísérőprogramja lehet a Helikon taverna bor- és gasztrokiállításának meglátogatása, ahol a térség néprajzi múltjából ismerhetünk meg egy szeletet.
 • Kis kitérő meredek emelkedővel a Festetics-kilátó a Nagy-mezőről, ezt is meglátogatva összesen 3 panorámatoronyról nézhetünk körül.
 • Mivel a hegység kiterjedt fenyvesei lassan a klímaváltozás áldozataivá válnak, és az erdészet kármentési, tűzmegelőzési céllal fokozatosan cseréli le őket őshonos fajokra, érdemes minél hamarabb ellátogatni erre a területre, mielőtt jelenlegi atmoszférája végleg eltűnik.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2022-04-13
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Pető-hegy, 355 m
Legalacsonyabb pont
126 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 6,58%Földút 64,38%Ösvény 19,70%Utca 6,13%Ismeretlen 3,18%
Murvás út
0,9 km
Földút
8,3 km
Ösvény
2,6 km
Utca
0,8 km
Ismeretlen
0,4 km
Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

 • A vonyarcvashegyi Festetics Helikon taverna honlapja.

Kezdés

Vonyarcvashegy, vasútállomás bejárati út buszmegálló (128 m)
Koordináták:
DD
46.762408, 17.314311
DMS
46°45'44.7"N 17°18'51.5"E
UTM
33T 676722 5181362
w3w 
///fecske.napsütés.társas

Végpont

Vonyarcvashegy, vasútállomás bejárati út buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A főút mentén követjük a P jelzést, mely az erdőbe vezet.
 • A Cseri utcán balra, jelzés nélküli szakaszra váltunk (érdemes a Természetjáró applikációval követni a nyomvonalat).
 • Amikor utunk csatlakozik a S jelzésbe, azon jobb felé fordulunk.
 • Csatlakozunk a K jelzésbe, és a kereszteződésben egyenesen az erdei tornapályára lépünk, melyen végigmegyünk.
 • A Nagy-mezőt balra, a K jelzésen hagyjuk el.
 • Amikor a K jelzés balra tér, maradunk egyenesen a S jelzésen.
 • Balra kitérőt teszünk a S▲ jelzésen a Berzsenyi-kilátóhoz, majd visszatérünk.
 • Túránkat a P jelzésen folytatjuk egy elágazásban található esőkunyhóig.
 • Balra térünk a Darnay-Dornyai Béla-kilátótúra piros D betűt formázó jelzésére.
 • Balra kitérünk a Z jelzésen a Cseri-kapuig.
 • Visszaindulunk a Z jelzésen.
 • Egy irtásrétnél ismét balra fordulunk a piros D jeleket követve.
 • Egy elágazásnál jobbra, visszafelé indulunk a Z▲ jelzésen (ami együtt halad a piros D jelekkel), hogy célba vegyük a Kitaibel-kilátót.
 • A vas-hegyi Kitaibel-kilátótól a Z▲ jelek vezetnek vissza a vonyarcvashegyi főútra.
 • A főúton jobbra találunk vissza a túra kezdőpontjára.

A túráról részletesen

Halászfalu a hegylábon

A P jelzés hamar a hegyek felé fordít a ma sűrűn beépült és forgalmas, egykor azonban álmos halászfalu, Vonyarcvashegy főútjáról. Neve a szláv eredetű vinarec, azaz vincellér szóból eredeztethető, ami természetesen a település szőlőművelő hagyományaira emlékeztet. Ugyanis a Keszthelyi-hegység szelíden ívelő lejtőinek alján kiterjedt szőlők élvezték a napfényt, illetve a tóról visszatükrözött sugarak további aszaló hatását. Napjainkra a terület jórészt beépült, de az erdőhatár alatt még láthatunk pár tőkét. Valójában a falu két község egyesülésével született: a szőlők közt a 17. századtól alakult ki az egyik, míg a lentebbi halásztelep a 14. század óta létezhet. Már közös településként, a 18. században váltak a keszthelyi Festetics-uradalom részévé; ekkor épült a családról elnevezett pince is, ahol borászati és gasztronómiai kiállítótér látogatható.

Az erdőbe lépve kezdetben fiatalosban, majd ligetes csapáson lendülünk neki az emelkedőnek. Földtani értelemben az évmilliókkal ezelőtt kiszáradt Pannon-tó szegélyén járunk, ahol a víztömeg hullámzása szüntelen csapkodta a szigetként kiemelkedő Keszthelyi-hegység parti szikláit, ezzel meredek falakat faragott belőlük. A hullámverés összetörte a jól aprózódó dolomitot, azóta pedig főleg a víz eróziója fabrikálta öblös völgytorkolatokká és keskeny hátakká a vonyarci riviéra terepét. Mivel a terület alapvetően is csapadékszegény, a hegyvidék északabbi tömege pedig megcsapolja az uralkodóan északnyugatról érkező légáramlatokat, a balatoni hegyláb csekély mennyiségű esőben (és hóban) részesül csupán - ezért szerfelett vízhiányos. A völgyekben se patakot, se forrásokat nem találni, és az erdőn is megfigyelhető a szárazságot kedvelő fajok túlsúlya, a bokorerdők és a vékony, alacsony növésű egyedek jelenléte.

Élet a dolomit hátán

Ahogy följebb kapaszkodunk az egyre magasodó gerincorron, a talaj is sekélyebbé válik, több helyen előbukkan a dolomit maga. Itt jól megfigyelhető, milyen sovány élőhelyet is tud nyújtani a kőzet: a hőingadozás hatására igen jól murvásodik (azaz aprózódik), azonban mállása meglehetősen komótos, ami viszont lassú talajképződéssel jár. A növényzetnek így aztán be kell érnie a barátságtalan adottságokkal, melyet a vízhiány és a nyáron gyakori hőség is fokoz. Ennek ellenére a különböző fajok vetekednek az élőhelyért, színes kavalkádjuk végigkíséri napunkat. A valaha kiterjedt, gazdaságilag gyengén hasznosítható karsztbokorerdők és dolomitkopárok helyére hatalmas feketefenyveseket ültettek, és bár mediterrán atmoszférájukkal, kellemes gyantaillatukkal ezek tagadhatatlanul a táj „hangulatfelelősei", jóval kevesebb fajnak nyújtanak otthont, mint elődeik. A tervszerű erdősítés érthető célt szolgált: a Festeticsek az északias szelek korbácsolta porviharoknak akartak megálljt parancsolni, melyek a murvás felszínből táplálkoztak. A fenyvesek ültetésének következő időszaka a 20. század közepe volt, amikor a friss tarvágások helyét igyekeztek a gyorsan növekvő, hamar hasznot hajtó tűlevelűekkel befoltozni.

Felérve a hátra felcsillan a Balaton, és a Keszthelyi-hegység tompa formái is megmutatkoznak. Kilátunk Zala dombjai és Vas megye síkja felé is - ebből érzékelni csak igazán, hogy hegységben járunk, a terep önmagában nem sugallná ezt a jelleget. Továbbra is kellemes úton, változatos erdőkben, gyakorta fenyőpagonyokat keresztezve túrázunk a Hosszú-völgy feletti gerincen. Ahol nem fenyves nő, ott sokszor lealacsonyodik az erdő, és körbehordozhatjuk tekintetünket a tájon. A ligetesen szétnyíló szakaszokról az egyre távolabbi Balaton is fel-feldereng, majd egy meredek lénián leereszkedünk, és csatlakozunk a S jelzésbe. Ezen jobb felé, enyhén hullámzó keréknyomon, végül lefelé tartva érünk egy csomópontot: túránkat folytassuk egyenesen, a jelzetlen, ugyanakkor eltéveszthetetlen erdei tornapályán.

A keszthelyi kirándulóélet szívcsakrája

A különböző testmozgató-eszközök mentén érkezünk meg a Nagy-mező parkolójába, mögötte pedig a tágas Nagy-mezőre. A gyenesdiásiak kedvelt kiránduló- és pihenőhelye fölött, a Varsás-hegy tetején kitüremkedik az erdő drapériájából a Festetics-kilátó, amit túránk ugyan nem érint, de a páratlanul széles balatoni panoráma miatt érdemes vállalni érte a rövid, ámde emberpróbáló kaptatót. Az ápolt rét a hegység talán legfelkapottabb kirándulócélpontja, amit zöld hegykeretének, kiváló infrastruktúrájának és a kilátónak köszönhet. És persze fekvése is elsőrangú: a hegység szélén, a tóhoz még közel, egyben már az erdő kapuján belül található.

A Keszthelyi-hegység központjában

Hátat fordítva a padoknak és asztaloknak, a K jelzésen, keleti irányban lendülünk neki túránk következő szakaszának, mely már a hegység belső területére invitál. A turistaút csatlakozik a S jelzésbe, aminek enyhe, majd egyre szigorodó emelkedője jelzi, hogy magasabb területet vettünk célba. Széles szállítóút hosszú egyenesei következnek, és bár a panorámáktól egy időre elbúcsúzhatunk, fáradozásainkat végül kilátó jutalmazza. Egy kis esőkunyhót kebelez be a sarjerdő ott, ahol a S▲ jelzés balra tart: kövessük a jeleket a hirtelen szűkké váló, cserszömörcés ösvényen! Egyszer csak a Berzsenyi-kilátóval találjuk szembe magunkat, mely mai formájában (az előző emelvény helyére) 2002-ben készült el. Tetején túránknak minden tekintetben a csúcspontján érezhetjük magunkat: egyszerre kapunk átfogó képet a hegység déli arcáról, valamint a Keszthelyi-öbölről. A dolomit térszínt itt szaporán tagolják kisebb völgyek, néhány csúcsot pedig kifejezetten hegyesre esztergált az erózió. A hatalmas fenyveseket a klímaváltozás hatásai tépázzák: kiszáradva és legyengülve már nem elég ellenállóak a szú (és egyéb kártevők) támadásával szemben, ezért az utóbbi évtizedben óriási pusztulás érte az állományt. Az erdészet pedig, megelőzendő az erdőtüzeket és a gazdasági károkat nekilátott a tűlevelűek cseréjének, az őshonos fajok telepítésének. Nyugaton Vas megye vész a párába (tiszta időben a Kőszegi-hegység kéklik a távolban), illetve Zala erdővidéke hullámzik. Keszthely mellett  a Balaton nyugati elvégződése határozza meg a tájképet, melynek csábereje a lakatlan erdőtáj és a hatalmas állóvíz találkozásában rejlik. Keletre pedig a hegység fennsíkja mögül éppen kikandikál a Badacsony homloka. (A kilátó Berzsenyi Dániel költő nevét viseli, aki hivatalos volt Festetics György keszthelyi irodalmi ünnepségeire, de katonának is a városba szökött, minek neve továbbá egy versének címében is megjelenik.)

A táj, amit látunk, nem csak az emberi beavatkozások (bányák, települések, erdőtelepítések stb.) miatt teljesen más, mint pár ezer évvel ezelőtt. Mindössze kb. 17-15 ezer éve született meg a Balaton 3 tómedencéje, amik a terület süllyedésének következtében később (kb. 5 ezer éve) összeolvadtak - így aztán a tó földtörténeti értelemben egészen fiatal képződmény. A vízállás az éghajlati viszonyok függvényében környezetével együtt változott: jóval kiterjedtebb, ugyanakkor kisebb is volt már, a rómaiak idejében pedig hatalmas mocsarak övezték. Ha beteltünk látványával, induljunk visszafelé a S▲ jelzésen! Lejjebb visszatérünk az esőbeállóval felszerelt elágazásba, ahonnan dél felé, a P jelzésen folytatjuk túránkat. Hosszú, egyenes szakasz következik enyhe lejtéssel, amit egy igényes esőkunyhónál váltunk fel, amint balra fordulunk a Darnay-Dornyai Béla-kilátótúra piros D jelzésére. A névadó tanár a Bakony és a Balaton-felvidék turistairodalmának fontos, úttörő műveit jegyzi, a Balaton Múzeum egykori igazgatója. A róla elkeresztelt útvonal a hegység panorámatornyait ejti útba.

Újra a fenyvesek alatt

Nyílegyenes szakaszokkal, mégis kanyarogva vezet a turistaút javarészt fiatalosok sűrűjén át. Egy tágas tisztás után elérjük a Z jelzést, amin balra pár perces kitérő a Cseri-kapu hangulatos pihenőhelye. Kapu, mivel a déli hegységperem hosszú völgyeinek egyike itt kezd belesimulni a központi fennsíkba. A 2014-ben kiépített, árnyas helyszínen fedett erdei bútorzat, tűzrakó és játszótér is található, ami igényes családi kirándulóhellyé nemesíti az egyébként kevéssé markáns, mégis kellemes fekvésű pontot. Miután kipihentük magunkat a hatalmas tölgymatuzsálem alatt, nekilódulhatunk túránk utolsó etapjának, vissza a Balaton felé.

A Z jelzés vegyeserdős környezetben viszonylag egyenes vonalat tart, és egy kis irtásrétnél veszünk tőle búcsút: ismét a piros D jelekre lépünk bal felé. Szép, életerős pagonyban kanyarodunk a hegységbelső irányába, ahogy egyre följebb kapaszkodunk. Egy éles jobbkanyart balra hajló ív követ, ezen a ponton nehezen detektálható az újabb irányváltás: a széles dózerutat jobbra, egy ösvényre cseréljük - a jelzés a fák közé tart. Kurta, de meredek kaptató izzaszt meg, a sovány dolomitos talajon satnya törzsű fák tekeregnek. Néhány fenyő gondoskodik a kellemesen puha tűlevélszőnyegről, amint egy jelleghatárt követő, ligetes korridorba lépünk. Ismét a domborzatilag tagoltabb déli terepet rójuk, amit hamarosan egy piciny bércorr kopárosa tár fel: mindenfelé fenyvesek, a Balaton már egész közel kéklik, túloldalán Somogy nyújtózik. Életerős tűlevelűek keverednek a lombhullató növényzettel, gyantaillatú utakon folytatódik sétánk. Rövidesen kereszteződésbe érünk: legyünk figyelmesek, mert jobbra, visszafelé leljük a helyes irányt (innentől a Z▲ piktogramokat kell kutatnunk).

Vissza a faluba

A kavicsos talajú sétány talán útvonalunk leghangulatosabb részlete, ahol pompás pagonyban, mediterrán hatású tájon hatolunk egyre feljebb, mígnem egy kanyarból feltűnik a neves botanikusról, „a magyar Linnéről" elnevezett Kitaibel Pál-kilátó rozoga szerkezete. A puritán küllemű torony 2002-ben épült a 217 méteres Vas-hegy tetőpontjára, és leromlott állapota miatt 2021-ben zárták le. A teraszszint már egészen közeli perspektívát nyitott a Keszthelyi-öböl és Zala randevújára, Vonyarcvashegy házaira, no meg a Keszthelyi-hegység déli szegélyére. A hegység felé fordulva sötétzöld textúrájú, jókora fenyveseket, máskülönben vérbeli hegyvidéket idéző, zárt erdőtájat lehetett megcsodálni, a tó felé tekintve pedig a Szent Mihály-domb kápolnája tűnt elő a fenyőágak közül. Utóbbi érdekes szilánkot őriz a település történetéből. A kis halászfalvak lakói télen a jeget áttörve igyekeztek megszerezni a betevőt, és a néphiedelem szerint egy hirtelen olvadás során 46-an rekedtek egy elszakadt jégtáblán. A szerencsésen változó széliránynak köszönhetően végül kimenekültek a partra, majd hálából megépítették a kis kápolnát.

A Z▲ jelzésre visszatalálva ezúttal balra tartunk, és a domb oldalában, széles keréknyomon érkezünk meg a faluba. Mintegy 10-15 perc gyaloglás az utcákon, mire a főútra jutunk, amin jobb felé, további kb. 5 perc alatt érkezünk meg a túra végpontjára, korábbi kiindulópontunkra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Busszal érkezve a Vonyarcvashegy, vasútállomás bejárati út megállónál kell leszállni, és innen is távozhatunk a túra végeztével.
 • A vonyarcvashegyi vasútállomásról 1 km sétával érhető el a P jelzésen a túra kezdőpontja.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja is buszmegállóban van.

Parkolás

 • A vonyarcvashegyi Fő utca és Rákóczi Ferenc utca sarkán találni parkolót az élelmiszerbolt előtt.

Koordináták

DD
46.762408, 17.314311
DMS
46°45'44.7"N 17°18'51.5"E
UTM
33T 676722 5181362
w3w 
///fecske.napsütés.társas
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Balaton-felvidék és Keszthelyi-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • A Keszthelyi-hegység vagy a Balaton turistatérképe

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,4
(5)
Pipó Gabi
2021-08-29 · Közösség
Kellemes túra, jól jelzett, tanösvényt és pihenő-parkot is tartalmaz. A Berzsenyi Kilátó biztosítja a KÖRPANORÁMÁT, ez mindent visz!! Az induló/érkező Vonyarcvashegy csodálatos gyöngyszem a parton. Mindenkinek jól fog esni!!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-08-24
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Fénykép: Pipó Gabi, Közösség
Szikora Pati
2021-08-23 · Közösség
Valóban hiányoznak a jelzések, és az útvonalat néhol rendesen benőtte a növényzet, egy-két ereszkedő emiatt kevésbé "kényelmes" :) A Berzsenyi-kilátó csodás!
Mutass többet!
Gódorné Eszter
2021-05-07 · Közösség
Nagyon szép a táj, finom fenyves illat vesz körül. Érdemes a nyomvonalat figyelmesen követni, mert nem mindenhol van felfestve a jelzés. Játszótér és jól kiépített pihenőhely van a Cseri kapu pihenőnél,kb. a táv kétharmadánál,sajnos a térkép nem jelzi, meglepetés volt!
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 21

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
13 km
Időtartam
4:05 óra
Szintemelkedés
514 m
Szintcsökkenés
514 m
Legmagasabb pont
355 m
Legalacsonyabb pont
126 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Tipp Csúcstúra Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp