Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Töröcskei tókerülő

· 1 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Horgászhely a Töröcskei-tó partján
  Horgászhely a Töröcskei-tó partján
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 180 160 140 7 6 5 4 3 2 1 km
Könnyed, rövid családi séta az erdővel keretezett, bájos Töröcskei-tó körül a zselici bükkösök hangulatával fűszerezve.
nyitva
könnyű
Hossz 7,5 km
2:15 óra
215 m
215 m
201 m
143 m
Ezen a kis szintkülönbségű, könnyű körtúrán a rendezett környezetben megbújó Töröcskei-tavat járjuk körbe, ami a kirándulók mellett a horgászokat is megörvendezteti. A vízfelülethez vezető erdei szakaszon a Cserkész- és az Eszperantó-forrást, valamint a Természetjárók emlékművét is útba ejtjük.

A szerző tippje

 • A tó melletti Vackor Tanya egyéni és csoportos üdüléshez, családi és baráti összejövetelek rendezéséhez, partik szervezéséhez, valamint erdei iskolai, oktatási programok megvalósításához is kiváló helyszín.
 • A Természetjáró emlékmű után, ha nem akarunk meredek ösvényen visszamenni, a mérsékelten  emelkedő úton továbbhaladva egy kb. fél km-es kitérővel kikerülhető a megerőltető rész.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2021-04-30
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
201 m
Legalacsonyabb pont
143 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Hasznos linkek és ötletek

Kaposvári helyi járat menetrendje

Kezdés

Kaposvár, Kertbarát felső helyi járatos buszmegálló (201 m)
Koordináták:
DD
46.325521, 17.787664
DMS
46°19'31.9"N 17°47'15.6"E
UTM
33T 714582 5133993
w3w 
///csacsog.kőfalak.takarékos

Végpont

Kaposvár, Kertbarát felső helyi járatos buszmegálló

Útleírás

  Itiner

 • A buszmegállótól északkelet felé indulunk, majd pár méter múlva balra fordulunk a P jelzést követve.
 • A völgytalpra leérve a P● jelzésen néhány lépésnyi kitérővel meglátogatjuk az Eszperantó-forrást.
 • Továbbindulunk a P jelzésen.
 • A Vackor Tanyától a S jelzést követjük a Töröcskei-tó partjára.
 • A Töröcskei-patakon átkelve jobbra indulunk a P jelzésen, ami a kezdőpontig kísér minket.

A túráról részletesen

A város széléről a csodabogyót rejtő zselici erdőbe

Kapos-Zselic kertváros Kaposvár egyik déli városrésze. Az egykori zártkerti terület mára a lakóövezet részévé vált. A Kertbarát felső helyi járatos buszmegállótól északkelet felé indulunk, majd pár méter múlva betérünk az 1981-ben létrehozott 70 hektáros Töröcskei parkerdőbe az út rézsűjén meredeken ereszkedő P jelzést követve. A keskeny ösvény lendületesen kanyarog a völgy oldalában. Az első egy-két kanyar után az elegyes bükkös alatt futó út bal oldalán egy ritka, fokozottan védett növény egyedeit láthatjuk. Fénylő, piros bogyótermései, amelyek látszólag a növény leveleiről nőnek, már messziről magukra vonják a figyelmet. Erre a jelenségre utal a nemzetség magyar neve, a csodabogyó is, ami hazánk flóráját két örökzöld cserjefajjal gazdagítja: a jóval gyakoribb szúrós csodabogyóval és az itt látható lónyelvű csodabogyóval. Valójában minden „levél” egy-egy ellaposodó, fotoszintetizálni képes levélszerű szármódosulat (un. phyllocladium), amelynek közepén egy valódi lomblevél ül. Ennek tövében magányosan álló, kis méretű virágokat találunk, amikből a piros bogyók fejlődnek.

Hamarosan elhaladunk az út alatt fakadó Cserkész-forrás mellett, amit a Kaposvári Városszépítő Egyesület anyagi támogatásával 1982-ben a Társadalmi Erdei Szolgálat XVII. Országos találkozója alkalmával avattak fel egy pohár forrásvízzel, és a Vándor-forrás nevet kapta. A forrásház vésett feliratának bal oldali évszáma az első Somogy-megyei természetjáró szervezet a Természetbarátok Turista Egyesület kaposvári helyi csoportjának 1912. március 5-i megalakulására emlékeztet. A napjainkra kiapadt víznyerő hely foglalását gyakran vastag avarréteg borítja, ami miatt nem mindig könnyű megtalálni.

Eltűnt források emlékei

A szép árnyas gyertyán elegyes extrazonális bükkös több vastag törzsű idős faegyedet rejt magában, melyek közül egy pont a meredek oldalban futó ösvényünkön dőlt keresztül. Ezt kikerülve tovább ereszkedünk a völgy kiszélesedéséig. Itt a balra induló P● jelzésen pár méter múlva elérjük az Eszperantó-forrást.

A forrás foglalását a Somogy megyei Természetbarát Szövetség támogatásával a Kinizsi TE és a METEOR TE tagjai készítették 1983-ban. Elnevezését a megyei természetjáró szervezet vezetésben tevékenykedő Vukov Péter és Szilágyi Dezső eszperantisták kezdeményezték. A betonból készült foglalás mára megkopott zöld színe az eszperantó zászló alapszínére utal. A forrás mára elapadt, de a környékén felszínre szivárgó vizek egy viszonylag nagy sásos foltot alakítottak ki alatta.

Visszatérünk a P jelzésre, amin hamarosan elérjük a Körtönye bükk utca sarkát. Itt balra indulunk tovább; eddig lefelé tartó utunk emelkedővé válik. Egy nagy kocsánytalan tölgy mellett becsatlakozunk a horgásztóhoz vezető, jól karbantartott földútba. Ezen azonban csak néhány métert teszünk meg, majd két idős csertölgynél újra kis ösvényre térünk, ami az igen dús cserjeszintű cseres-kocsánytalan tölgyes erdőrészen át, az út nagy kanyarját levágva, meredeken érkezik le a Töröcskei-tó partjára. Még a tó előtt a Természetjárók emlékművéhez jutunk, amelyet 1982. április 25-én a Kaposvári Városszépítő Egyesület és a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség avatott a Mojzer Imre nyomdász vezetésével megalakult Természetbarátok Turista Egyesület Kaposvári Csoportjának megalakulásának 70. évfordulója alkalmából, illetve, hogy „az 1930-as évek a munkásifjúsága az illegalitás éveiben ebben az erdőben tartotta találkozóit.”

Az emlékmű felett magasodó terebélyes csertölgyek, melyek néhány rokonával már az erdőben is találkoztunk, az egykori fás legelő maradványai. A régi kúton túl a Vackor Tanya áll, ami jó kiindulópontja lehet akár egy több napos itt tartózkodásnak is.

Tókerülés

Innen a S jelzést követve egy kis dombon át érünk le a Töröcskei-tó partjára. A kedvelt, színvonalas horgásztóként funkcionáló, 11,5 hektáros víztározó a Sós-kúti-erdőben eredő a Töröcskei-patak 1971-1973-ig tartó felduzzasztásával keletkezett. Létesítésének elsődleges célja a Kapos folyó árvízveszélyének csökkentése volt azáltal, hogy abba ne jusson egyszerre túl nagy víztömeg. Mederviszonyai változatosak; átlagos mélysége 1,8 m, de 3-6 m mély részei is vannak. Az erdők övezte tó kellemes hangulata magával ragadó, könnyen maradásra csábít - ezt a túra tervezésekor érdemes figyelembe venni.

A víztükör fölé magasodó erdőben haladva észrevétlenül elhagyjuk a tavat, és a dél felé tovafolyó Töröcskei-patakkal párhuzamosan haladunk tovább annak árterén. A nyugat felé kanyarodó úton egy kis fahídon kelünk át a vízfolyáson.  A túlpartján a bokorfüzesen át vezető ösvényen elérünk egy földutat, amin jobbra fordulunk a P jelzésre váltva. Hamarosan egy rét sarkához érünk, melynek szélében észak felé haladunk tovább, az erdőig, ahol visszaérünk a Töröcskei-tó nádfoltokkal tarkított partjára. A halőrház után jobbra térünk, és átkelünk a gáton. Jobbra fordulva visszatérünk a Természetjárók emlékművéhez - innen a már megtett úton sétálunk vissza a buszmegállóba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Kaposvárra busszal és vonattal is érkezhetünk. A buszról Kaposvár, autóbusz-pályaudvar állomáson szálljunk le, a vonatról pedig Kaposvár vasútállomáson.
 • A kaposvári vasútállomás mellett van a buszpályaudvar; innen indul a 14-es helyi járat. A túra kiindulópontjához a Kertbarát felső megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A túra buszmegállótól indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parkolás

 • Az autót a buszmegálló mellett tudjuk leparkolni.

Koordináták

DD
46.325521, 17.787664
DMS
46°19'31.9"N 17°47'15.6"E
UTM
33T 714582 5133993
w3w 
///csacsog.kőfalak.takarékos
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 A Zselic turistatérképe

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.

A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app. 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Menyhárt Tibor
2020-11-20 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2020-11-19

A közösség fényképei

+ 8

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,5 km
Időtartam
2:15 óra
Szintemelkedés
215 m
Szintcsökkenés
215 m
Legmagasabb pont
201 m
Legalacsonyabb pont
143 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp