Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Töröcskei tókerülő

· 1 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Horgászhely a Töröcskei-tó partján
  Horgászhely a Töröcskei-tó partján
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 180 160 140 7 6 5 4 3 2 1 km
Könnyed, rövid családi séta az erdővel keretezett, bájos Töröcskei-tó körül a zselici bükkösök hangulatával fűszerezve.
nyitva
könnyű
Hossz 7,5 km
2:15 óra
215 m
215 m
201 m
143 m
Ezen a kis szintkülönbségű, könnyű körtúrán a rendezett környezetben megbújó Töröcskei-tavat járjuk körbe, ami a kirándulók mellett a horgászokat is megörvendezteti. A vízfelülethez vezető erdei szakaszon a Cserkész- és az Eszperantó-forrást, valamint a Természetjárók emlékművét is útba ejtjük.

A szerző tippje

 • A tó melletti Vackor Tanya egyéni és csoportos üdüléshez, családi és baráti összejövetelek rendezéséhez, partik szervezéséhez, valamint erdei iskolai, oktatási programok megvalósításához is kiváló helyszín.
 • A Természetjáró emlékmű után, ha nem akarunk meredek ösvényen visszamenni, a mérsékelten  emelkedő úton továbbhaladva egy kb. fél km-es kitérővel kikerülhető a megerőltető rész.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2021-04-30
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
201 m
Legalacsonyabb pont
143 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 3,50%Földút 13,62%Ösvény 62,40%Ismeretlen 20,47%
Aszfalt
0,3 km
Földút
1 km
Ösvény
4,7 km
Ismeretlen
1,5 km
Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

Kaposvári helyi járat menetrendje

Kezdés

Kaposvár, Kertbarát felső helyi járatos buszmegálló (201 m)
Koordináták:
DD
46.325521, 17.787664
DMS
46°19'31.9"N 17°47'15.6"E
UTM
33T 714582 5133993
w3w 
///csacsog.kőfalak.takarékos

Végpont

Kaposvár, Kertbarát felső helyi járatos buszmegálló

Útleírás

  Itiner

 • A buszmegállótól északkelet felé indulunk, majd pár méter múlva balra fordulunk a P jelzést követve.
 • A völgytalpra leérve a P● jelzésen néhány lépésnyi kitérővel meglátogatjuk az Eszperantó-forrást.
 • Továbbindulunk a P jelzésen.
 • A Vackor Tanyától a S jelzést követjük a Töröcskei-tó partjára.
 • A Töröcskei-patakon átkelve jobbra indulunk a P jelzésen, ami a kezdőpontig kísér minket.

A túráról részletesen

A város széléről a csodabogyót rejtő zselici erdőbe

Kapos-Zselic kertváros Kaposvár egyik déli városrésze. Az egykori zártkerti terület mára a lakóövezet részévé vált. A Kertbarát felső helyi járatos buszmegállótól északkelet felé indulunk, majd pár méter múlva betérünk az 1981-ben létrehozott 70 hektáros Töröcskei parkerdőbe az út rézsűjén meredeken ereszkedő P jelzést követve. A keskeny ösvény lendületesen kanyarog a völgy oldalában. Az első egy-két kanyar után az elegyes bükkös alatt futó út bal oldalán egy ritka, fokozottan védett növény egyedeit láthatjuk. Fénylő, piros bogyótermései, amelyek látszólag a növény leveleiről nőnek, már messziről magukra vonják a figyelmet. Erre a jelenségre utal a nemzetség magyar neve, a csodabogyó is, ami hazánk flóráját két örökzöld cserjefajjal gazdagítja: a jóval gyakoribb szúrós csodabogyóval és az itt látható lónyelvű csodabogyóval. Valójában minden „levél” egy-egy ellaposodó, fotoszintetizálni képes levélszerű szármódosulat (un. phyllocladium), amelynek közepén egy valódi lomblevél ül. Ennek tövében magányosan álló, kis méretű virágokat találunk, amikből a piros bogyók fejlődnek.

Hamarosan elhaladunk az út alatt fakadó Cserkész-forrás mellett, amit a Kaposvári Városszépítő Egyesület anyagi támogatásával 1982-ben a Társadalmi Erdei Szolgálat XVII. Országos találkozója alkalmával avattak fel egy pohár forrásvízzel, és a Vándor-forrás nevet kapta. A forrásház vésett feliratának bal oldali évszáma az első Somogy-megyei természetjáró szervezet a Természetbarátok Turista Egyesület kaposvári helyi csoportjának 1912. március 5-i megalakulására emlékeztet. A napjainkra kiapadt víznyerő hely foglalását gyakran vastag avarréteg borítja, ami miatt nem mindig könnyű megtalálni.

Eltűnt források emlékei

A szép árnyas gyertyán elegyes extrazonális bükkös több vastag törzsű idős faegyedet rejt magában, melyek közül egy pont a meredek oldalban futó ösvényünkön dőlt keresztül. Ezt kikerülve tovább ereszkedünk a völgy kiszélesedéséig. Itt a balra induló P● jelzésen pár méter múlva elérjük az Eszperantó-forrást.

A forrás foglalását a Somogy megyei Természetbarát Szövetség támogatásával a Kinizsi TE és a METEOR TE tagjai készítették 1983-ban. Elnevezését a megyei természetjáró szervezet vezetésben tevékenykedő Vukov Péter és Szilágyi Dezső eszperantisták kezdeményezték. A betonból készült foglalás mára megkopott zöld színe az eszperantó zászló alapszínére utal. A forrás mára elapadt, de a környékén felszínre szivárgó vizek egy viszonylag nagy sásos foltot alakítottak ki alatta.

Visszatérünk a P jelzésre, amin hamarosan elérjük a Körtönye bükk utca sarkát. Itt balra indulunk tovább; eddig lefelé tartó utunk emelkedővé válik. Egy nagy kocsánytalan tölgy mellett becsatlakozunk a horgásztóhoz vezető, jól karbantartott földútba. Ezen azonban csak néhány métert teszünk meg, majd két idős csertölgynél újra kis ösvényre térünk, ami az igen dús cserjeszintű cseres-kocsánytalan tölgyes erdőrészen át, az út nagy kanyarját levágva, meredeken érkezik le a Töröcskei-tó partjára. Még a tó előtt a Természetjárók emlékművéhez jutunk, amelyet 1982. április 25-én a Kaposvári Városszépítő Egyesület és a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség avatott a Mojzer Imre nyomdász vezetésével megalakult Természetbarátok Turista Egyesület Kaposvári Csoportjának megalakulásának 70. évfordulója alkalmából, illetve, hogy „az 1930-as évek a munkásifjúsága az illegalitás éveiben ebben az erdőben tartotta találkozóit.”

Az emlékmű felett magasodó terebélyes csertölgyek, melyek néhány rokonával már az erdőben is találkoztunk, az egykori fás legelő maradványai. A régi kúton túl a Vackor Tanya áll, ami jó kiindulópontja lehet akár egy több napos itt tartózkodásnak is.

Tókerülés

Innen a S jelzést követve egy kis dombon át érünk le a Töröcskei-tó partjára. A kedvelt, színvonalas horgásztóként funkcionáló, 11,5 hektáros víztározó a Sós-kúti-erdőben eredő a Töröcskei-patak 1971-1973-ig tartó felduzzasztásával keletkezett. Létesítésének elsődleges célja a Kapos folyó árvízveszélyének csökkentése volt azáltal, hogy abba ne jusson egyszerre túl nagy víztömeg. Mederviszonyai változatosak; átlagos mélysége 1,8 m, de 3-6 m mély részei is vannak. Az erdők övezte tó kellemes hangulata magával ragadó, könnyen maradásra csábít - ezt a túra tervezésekor érdemes figyelembe venni.

A víztükör fölé magasodó erdőben haladva észrevétlenül elhagyjuk a tavat, és a dél felé tovafolyó Töröcskei-patakkal párhuzamosan haladunk tovább annak árterén. A nyugat felé kanyarodó úton egy kis fahídon kelünk át a vízfolyáson.  A túlpartján a bokorfüzesen át vezető ösvényen elérünk egy földutat, amin jobbra fordulunk a P jelzésre váltva. Hamarosan egy rét sarkához érünk, melynek szélében észak felé haladunk tovább, az erdőig, ahol visszaérünk a Töröcskei-tó nádfoltokkal tarkított partjára. A halőrház után jobbra térünk, és átkelünk a gáton. Jobbra fordulva visszatérünk a Természetjárók emlékművéhez - innen a már megtett úton sétálunk vissza a buszmegállóba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Kaposvárra busszal és vonattal is érkezhetünk. A buszról Kaposvár, autóbusz-pályaudvar állomáson szálljunk le, a vonatról pedig Kaposvár vasútállomáson.
 • A kaposvári vasútállomás mellett van a buszpályaudvar; innen indul a 14-es helyi járat. A túra kiindulópontjához a Kertbarát felső megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A túra buszmegállótól indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parkolás

 • Az autót a buszmegálló mellett tudjuk leparkolni.

Koordináták

DD
46.325521, 17.787664
DMS
46°19'31.9"N 17°47'15.6"E
UTM
33T 714582 5133993
w3w 
///csacsog.kőfalak.takarékos
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 A Zselic turistatérképe

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.

A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app. 


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Menyhárt Tibor
2020-11-20 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2020-11-19

A közösség fényképei

+ 8

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,5 km
Időtartam
2:15 óra
Szintemelkedés
215 m
Szintcsökkenés
215 m
Legmagasabb pont
201 m
Legalacsonyabb pont
143 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp