Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra

Tihany mediterrán ösvényein

· 10 értékelés · Gyalogtúra · Balaton · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Belső-tó, Tihany és a Balaton
  / A Belső-tó, Tihany és a Balaton
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Barátlakások
  / Barátlakások
  Fénykép: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Lóczy-ösvény hangulata
  / A Lóczy-ösvény hangulata
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Gejziritkúpok
  / Gejziritkúpok
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Gödrös határában
  / Gödrös határában
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Külső-tó szabdalt vízfelülete, mögötte a Balaton az Őrtorony kilátóból nézve
  / A Külső-tó szabdalt vízfelülete, mögötte a Balaton az Őrtorony kilátóból nézve
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Nyugat felé nézve az ösvényről
  / Nyugat felé nézve az ösvényről
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sajkodi-öböl a Balaton utolsó természetes partszakasza
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás az Őrtorony kilátóból
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Lóczy-ösvény nyugati oldalán
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Meredek partfal tetején sétálunk
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tihanyi-félsziget természetes, nyugati oldala
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Keszthely felé nézve
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szélmarta-sziklákkal szemben az Őrtorony-kilátó
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tihany
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balaton nyugati medencéje éppen csak kibukkan
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Füred felé
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 m km 2 4 6 8 10 12

A Lóczy-tanösvény a kabócáktól hangos, fenyőfás csapásával egy darabka mediterrán, pedig nagy, kék tenger helyett végtelen, sajátosan zöld tó feszül alatta. Az útvonal elénk tárja Tihany legizgalmasabb látnivalóit, és az ország legkülönlegesebb panorámáinak egyikével fogad.

nyitva
közepes
12,3 km
5:00 óra
296 m
289 m

A Tihanyi-félsziget olyan, mint egy terepasztal: részleteiben hasonlóságokat mutat nagyobb mintákkal. Nincs vulkán, de van kicsiny krátermaradványban felgyűlt tó. Gejzír sincs, de az abból kivált kőzetkúpokat mégis gejzírmezőnek nevezzük. Tenger sincs, de mégis mintha a mediterrán tengerpart kabócáktól zúgó, forró fenyveseiben járnánk. Persze a hasonlatok csak a hangulat megragadását szolgálják, a Tihanyi-félszigetet nehéz bármihez is mérni.

Méretes állóvizekben szegény ország lévén egész nap víz közelében túrázni maximum folyóink mentén van lehetőségünk. A tó (és a tenger) azonban más. Az óriási, nyílt vízfelület látványát és nyugalmát átélni leginkább a Balaton partvidékén lehet, síkvidékeink azonban nem kényeztetnek el bennünket a madarak látószögével. A Lóczy-gejzírösvényt sok egyéb mellett éppen az teszi különlegessé, hogy a Balatont magasról, mégis testközelből csodálhatjuk.

A turizmust kiemelten vonzó területen a geológiai értékek sokasága és a páratlan tájkép kiérdemli a védelmet: ez volt Magyarország első tájvédelmi körzete. Ma már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. 2003 óta egyébiránt Európa Diplomával is rendelkezik: ezzel méltó helyre került a kontinens természeti értékeinek sorában. Megfelelő védelem nélkül bizonyára a tóra néző panoráma lenne a természet veszte, hiszen ki ne szeretne ilyen helyen lakni vagy nyaralni?!

A Lóczy Lajos-sétaút volt az első tanösvény az országban. A hazánkban gombamód szaporodó tanösvények egyike-másika tartalmát és helyszínválasztását tekintve erősen megkérdőjelezhető ugyan, de a Lóczy-gejzírösvény nem is lehetne attraktívabb helyen. És valóban nem csak a látványért érdemes felkeresni, a tájékoztató táblák (vagy a nemzeti parktól kérhető szakvezetés) segítségével földtani lexikonként olvashatjuk a környező tájat és annak részleteit. A táv kellemesnek mondható, és helyenként variálható: összesen kb. 17 kilométeren kanyarog a változatosságában is ritkaságszámba menő sétaút.

A szerző tippje

 • A tanösvény látogatásához szakképzett, a területet jól ismerő vezető is kérhető. Ez különösen jól jöhet csoportok számára.
 • Tihanynak csak a szélét érintjük. A település felfedezésére érdemes egy másik napot szánni, hiszen a túra bőven kitölti a teljes napot.
 • Az ösvény sok szakaszán nincs árnyék, a tűző nap kellemetlenné teheti a menetelést, és a vízszerzési lehetőségek is korlátozottak. Ezért nyári kánikulák idején fontoljuk meg, hogy érdemes-e elindulnunk.

 

outdooractive.com User
Szerző
Dömsödi Áron
Frissítés: 2018-03-27

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
209 m
Legalacsonyabb pont
103 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • Vízhez nem jutunk a túra során, ezért - különösen nyáron - nagy mennyiséggel induljunk el!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Javaslatok és linkek

 

Kezdőpont

Tihany, delta elágazás buszmegálló (102 m)
Koordináták:
Geographic
46.926735, 17.861788
UTM
33T 717860 5200998

Végpont

Tihany, hajóállomás

Útleírás

Itiner

 • Az Apáti templomromtól a ZT jelzésen indulunk el az erdő felé.
 • A S▲ jelzés elágazásánál balra fordulva kitérőt tehetünk az Őrtorony-kilátóhoz. (A torony mindössze 200 méter innen egy rövid emelkedő végén.)
 • Hosszú, panorámás ösvényszakasz veszi kezdetét, a kilátó elágazását követően 3,9 km-t kell gyalogolnunk, amíg megérkezünk egy árnyas pihenőhelyre. Itt a ZT 90 fokos kanyart tesz bal felé. 
 • A gejzírkúpok közt balra fordul a ZT, amerre a S+ fordul. Nekünk egyenesen, előre kell követnünk a S+ jelzést! Ez leereszkedik a Belső-tó partjára.
 • A Belső-tó partján balra fordulva elhagyjuk a jelzést, és a kerítés mentén 300 métert teszünk meg, hogy aztán újra a tanösvény ZT jelzésén talpaljunk.
 • A Belső-tó partjától eltávolodva a jelzés a Kis-Erdő-tető hétvégi házai közé kapaszkodik, földúton, majd ösvényen hullámzik át a Szélmarta-sziklák kilátópontjához.
 • A sziklakiszögellés után leereszkedünk a Tihanyba vezető Kossuth Lajos utcához, amin átvágunk, és száraz, napsütötte domboldalon kapaszkodunk fölfelé.
 • A Füredi-öbölre nyíló parádés kilátás eltűnik a bokrok mögött, ahogy a ZT jelek egyre alacsonyabbra kalauzolnak. Az ösvény S-kanyart ír le, ezzel befordulunk a Barátlakásokat rejtő sziklafal oldalába.
 • Elhaladunk a Barátlakások előtt, ösvényünk lejteni kezd, és hamarosan kiér a félsziget partján futó műútra. Ezen déli (jobb) irányban indulunk el, hogy 800 méter megtételével célba érjünk a hajóállomás melletti buszmegállóban.

A túráról részletesen

Az sem fog csalódni, aki nem járja végig az egész útvonalat, vagy több részletben teszi ezt. A félsziget nyugati partjának magaslatain végigkígyózó sétaút teljes mértékben mediterrán élmény. A fehéres sziklák már a langyos tavaszi napsütésben is forróba hajló mikroklímát alkotnak, a Balaton nyugati medencéjének káprázatos, hosszanti látványa pedig közvetlenül mellettünk, a mélybe hajló, meredek hegyoldal tövében kezdődik. Ráadásul a tónak éppen ez az öble egészen csöndes, hiszen a zsombékos, sáros partszakaszokon csak kisebb, kevésbé felkapott települések sorakoznak. Még hajó sem vetődik erre. Bár nem lehet könnyű a bujkáló élete, de Sobri Jóska egészen irigylésre méltó apartmant nézett ki magának a fenyőárnyékos Csúcs-hegy oldalában nyíló barlangüreg képében (már amennyiben igaz az erről szóló néphiedelem).

Hacsak nem egy vitorláson ringatózunk, lényegében ez az egyetlen hely a Balatonon, ahonnan a tó nyugati részét hosszában szemrevételezhetjük. Nyáron Közép-Európa legnagyobb tava tényleg végtelennek hat erről a helyről, hiszen a párás levegő függönyként rejti el a Keszthelyi-öböl partvonalát.

Az Apát-hegy is a nyugati oldal magaslatainak egyike. Belső pereméről impozáns panoráma nyílik a belső tavakra. A közelmúltban ide épített Őrtorony-kilátó felső szintjéről a félszigetbelső mellett a Balatonra is ráláthatunk. Feltűnnek az apátság jellegzetes tornyai, Balatonfüred szállodamonstrumai és az északi part szelíd vonulatai, illetve tiszta időben a kőröshegyi viadukt is kiszúrható a toronyból.

A part fölött vezető panorámaút fenyőfás, máskor lomboserdős csapásán hosszan kísér a Balaton zöld tükre, melyet a párába vesző tanúhegyek látványa koronáz meg. A déli parton a somogyi táj magasabb partszakasza emelkedik a víztömeg fölé. Egy ponton leereszkedünk egy aszfaltútra, átkelünk rajta, és hosszas, kilátásokban továbbra is gazdag gyaloglással emelkedünk fel a Hálóeresztő-hegy tetején kialakított pihenőhelyre.

Itt a partmenti túraútvonalat a félsziget belsejének felfedezésére cseréljük, de a táj kicsit sem válik unalmasabbá: hófehér, szabdalt felszínű sziklaformációk szegélyezik utunkat. A Tihany-vulkán működése után a mélyben maradt vulkáni gázok hője felhevítette a vizet, az ennek nyomán újra és újra meginduló gőzképződés pedig gazdag gejzírmezőt működtetett. A forró víz felszínre jutása iszappal során kihűl, túltelítetté válik, ezért kovaanyaga kicsapódik. Az így született kőzetek alkotják Tihany gejziritkúpjait.

A Belső-tóra a legszebb kilátást a gejzírmező sziklakúpjairól kapjuk. A ZT ösvény e szakasza bővelkedik príma látképekben, mindenki megtalálhatja benne saját kedvencét. Számos különös sziklaképződmény mellett sétálunk el: közülük a legnevesebb az Aranyház szirtje. Nevét a rajta megtelepedett sárgás zuzmóknak köszönheti, melyek különösen az őszi lombszíneződés idején festik igen tarkára a sziklát. Tetejéről szép a kilátás Tihany belső területeire, de nem vetekszik a S+ ösvényen kissé lejjebb található Hármashegyi-gejziritkúpéval. Erről ugyanis egyenesen festői a panoráma: a Belső-tó sötétkék tükre fölé Tihany takaros településképe magasodik, mögötte pedig felbukkan a fehér vitorlák pöttyözte, a zöld semmi máshoz nem hasonlítható árnyalatában pompázó Balaton. Sétáljunk le a S+ jelzésen a Belső-tó partjára, ahol balra fordulva rövidesen visszatérhetünk a ZT jelű tanösvényre!

A Belső-tó megkerülése után az ösvény újra nekivág egy domboldalnak, hogy elérje a Szélmarta-sziklákat a Kis-erdő-tető csúcsán. A bazaltvulkanizmus nyomait őrző formaegyüttes a tektonikai folyamatok következtében jól láthatóan oldalra billent. A szél által szállított apró kőzetszemcsék (pl. homok) csiszoló munkája szinte leradírozta a puhább összleteket a sziklákról. Közben a viszonylag puha bazalttufát a repedésekben megfagyó víz repesztő munkája is formálja. Tökéletes pihenőhely a túra utolsó, a partot célzó, hullámvasutazó szakasza előtt.

Újra lefelé tartunk, hogy átkeljünk a tihanyi bekötőúton, majd ismét felkaptatunk a félszigetperemi hegyekre. Pazar a kilátás a Balaton öblére és a szállodamonstrumairól felismerhető Balatonfüredre, illetve mögötte Csopakra. Egy hurokkal a hegykeret külső oldalára, túránk végső szakaszára kanyarodunk.

Az Óvár-hegy oldalában látható a Tihanyba érkezők tömegeinek érdeklődését felcsigázó, jól ismert Barátlakások csoportja. Az Indiana Jones-filmek díszleteit idéző helyszínt a vulkáni működések melléktermékeként képződött hamuból és törmelékanyagból álló bazalttufa szerkezeti sajátosságainak köszönhetjük. Ez ugyanis jól megmunkálható, faragható kőzet. A 11. században ide települt szerzetesek építette cellák közül némelyiket sziklaomlás temette be, de a fennmaradtakat helyrehozták és biztosították. A félsziget egyetlen forrása, a Ciprián-forrás is a közelben működik. A tó mellett ez biztosíthatta a barátok vízszükségletét.

A barátlakásoktól hangulatos csapás vezet le a félsziget oldalában futó autóúthoz. A vele párhuzamos járdán kb. 100 métert sétálva elérjük a hajóállomást, ahol buszmegállót is találunk.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Tihany, delta elágazás buszmegállóba Balatonfüredről érkeznek az autóbuszok, és oda is térnek vissza.
 • Tihany, hajóállomás megállóból Balatonfüredre utazhatunk busszal. Némelyik busz Veszprémig közlekedik.

Megközelítés

 • Tihany, delta elágazástól nyugat felé startolunk a Lepke soron. Egy levendulás mellett csatlakozunk a 71-es főútba, amelyen 1 km-t kell talpalnunk, hogy az Apáti templomromhoz érkezhessünk.
 • Tihany hajóállomásnál ér véget a túra, itt találjuk a buszmegállót.

Autóval

 • Ahol a Tihanyba tartó autóút indul a 71-es főútról, ott ingyenes parkolót („Őrtorony parkoló") találunk. Ezt a tihanyi bekötőútról tudjuk megközelíteni.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Balaton-felvidék turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Balaton-felvidék turistatérkép
 • Balaton turistatérkép

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

4,6
(10)
Györkös Katalin
2019-07-23 · Közösség
2019. július 21.
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
2019. július 21.
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
2019. július 21.
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
2019. július 21.
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
2019. július 21.
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
2019. július 21.
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Mátyás Velkey-Guth
2019-06-10 · Közösség
Monday, 10 June 2019 18:47:21
Fénykép: Mátyás Velkey-Guth, Community
Monday, 10 June 2019 18:47:39
Fénykép: Mátyás Velkey-Guth, Community
Monday, 10 June 2019 18:47:57
Fénykép: Mátyás Velkey-Guth, Community
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

+ 18

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
12,3 km
Időtartam
5:00 óra
Szint +
296 m
Szint -
289 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Tipp Növénytani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!