Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra

Tekeres-kúti tekergés

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Öreg-Bakony · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Kőris-hegy a szépalmapusztai Birka-dombról
  / A Kőris-hegy a szépalmapusztai Birka-dombról
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kényelmes padok a szépalmapusztai Birka-dombon
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az 1957-ben épített erdészeti műúton
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bükkök a Som-heggyel és a Hajaggal
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Százhalom – i.e. 13. századi temetkezési hely
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / K jelzés Szépalmapusztán
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Magasles a lucfenyves szélén a S és a P+ jelzések találkozásánál
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A feltáróútról benőtt ösvényen folytatódik a S jelzés
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kisszépalmapusztai delta
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 400 10 8 6 4 2 km Vajda Péter-kilátó Szépalmapuszta

Közepesen nehéz, csúcsmászós körtúra Szépalmapusztáról a Kőris-hegyre halomsírokkal, barlangokkal.
nyitva
közepes
10,3 km
3:15 óra
400 m
400 m
Ez a Szépalmapusztáról induló, közepesen nehéz túra egy nagy háromszöget jár be a Tekeres-kúti-árok melletti Százhalom sírmező és a Bakony legmagasabb pontja, a Kőris-hegy tetején álló, majdnem körpanorámás Vajda Péter-kilátó térintésével. A történelmi érdekességekkel tűzdelt túra során megismerkedünk többek között a hegy oldalában álló több mint 3000 éves halomsírokkal, Szépalmapuszta történetével és az egykori pápai uradalom kőfaragványainak származásával.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2020-09-25

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Kőris-hegy, 709 m
Legalacsonyabb pont
416 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Szépalmapuszta (479 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.284572, 17.793529
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°17'04.5"N 17°47'36.7"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 711242 5240573
w3w (what3words) 
///némileg.billegő.izmok

Végpont

Szépalmapuszta

Útleírás

Itiner

 • A szálloda elől nyugat felé indulunk a S jelzésen.
 • A Tekeres-kúti ároknál jobbra fordulunk a széles kavicsos úton induló S● jelzésre.
 • Visszaérve a kereszteződésbe a KΩ jelzésen északnyugati irányba folytatjuk az utat.
 • A kilátótól északkelet felé meredeken lefelé indulunk a K jelzésen.
 • (A kisszépalmai kereszteződés után a műúton továbbmenve jobb oldalon rövid kitérőt tehetünk a Bödön-kúthoz a Z● jelzésen.)
 • A K jelzésen visszatérünk Szépalmapusztára.
 • A határban a S jelzésre váltva jutunk vissza a kiindulási pontra.

A túráról részletesen

Szépalmapuszta

A Porvához tartozó Szépalmapuszta (vagy régi nevén Nagy Förtés) már a 11. században ismert volt később kiapadó kénes forrásáról. Az államalapítás utáni években főként királyi birtok volt, illetve praediumként, vagyis majorként említik. Egy időben a hazai arisztokrácia több családja is tulajdonolta. Neve onnan ered, hogy 1526-tól az enyingi Török családhoz került, akik almásokat telepítettek a környékére. 1622-ben Esterházy Miklós nádor birtoka lett, akinek családja a II. világháború előtti évekig a terület tulajdonosa volt. 1907-ben az egyébként észak-magyarországi és somogyi birtokokkal rendelkező gróf Pejacsevich-Mikó Endre beházasodott a famíliába, és 1935-ben családjával Szépalmapusztára költözött, ahol haláláig élt. Fia, ifjabb Endre gróf 1945-ben az USA-ba emigrált. A birtokra 1962-ben a Bábolnai Állami Gazdaság ménese költözött, és tovább folytatódott a 18. század óta itt működő ménesgazdaság. A legkiválóbb itteni lovak 1919-1940 között készített síremlékeit az arborétumban találjuk. 1994-ben Szépalmapuszta svájci tulajdonba került. A felújítást követően azóta szállodaként üzemel, mellette a nagy kiterjedésű birtokon többek között ménes és szürkemarha-gulya is található.

Szépalmától Százhalomig

A szálloda elől nyugat felé indulunk a S jelzésen. Az épületek, valamint a kis tó után a Birka-domb gyepes tetejére érünk, ahonnan szép kilátás nyílik a Kőris-hegyre és a Parajos-tetőre. Egyenesen megyünk tovább, majd a rét végénél balra fordulva dús aljnövényzetű bükkösbe érünk, ahol hamarosan az Y kereszteződés bal szárán sétálunk tovább. A lucfenyők utáni tisztáson magasles áll, az erdőben pedig már előbukkan néhány kisebb halomsír, sejtetve a közeli nagy sírmezőt. Egy fahídon át érünk az 1957-ben épített erdészeti műútra, amin balra fordulunk, és 1,3 km hosszan kanyargunk rajta. A Tekeres-kúti ároknál jobbra fordulunk a széles kavicsos úton induló S● jelzésre. Elhaladunk egy nagy vadtetető mellett, majd a szénarács után magas vadkerítés kísér minket baloldalról. Néhány száz méterre egy zöld táblánál kis ösvény vezet be balra az erdőbe a Százhalom sírmezőjéhez, ami a halomsíros kultúra legnagyobb temetője Közép-Európában.

A 3200 évesre becsült, 226 tumulusból (sírhalomból) álló sírmező építőinek népi hovatartozása és nyelve ismeretlen - talán az illír népcsoporthoz tartozhattak. A történelemtudomány temetkezési szokásaik alapján halomsíros kultúrának nevezi őket. Ilon Gábor régész egy hasonló, ugod-katonavágási sírmezőn feltárt földből és kőtörmelékből álló halomban 10-30 centiméter vastag faszenes máglyamaradványt talált, ami alatt vörösre égett a talaj a holttestet egykor elemésztő máglya tüzétől. A 100-110 cm-es mélységből előkerült sírmellékletek a halott csontmaradványai fölött talált edénytöredékek, valamint a nagy hőtől eldeformálódott bronz karperecek, tűk, karikák, tőr- és lándzsacsúcs-maradványok.

Fel a csúcsra!

A halomsírokat elhagyva, mielőtt kavicsos utunk élesen balra kanyarodna, jelzésünk jobbra fordul róla. A felfestést egy idős bükkön találjuk, amit annak lombja kitakar. Átkelünk az árkon, és a bükkösben futó keskeny, hangulatos ösvényen hamarosan elérjük a Tekeres-kút foglalt forrását. A növényzet által benőtt foglalásból a nyári szárazságok idején is csörgedezik víz, ami a Tekeres-árokban dél felé folyik tovább a Száraz-Gerence irányába. Innen egy mesterséges dagonya mellett érünk vissza a kereszteződésbe, ahonnan a KΩ jelzésen északnyugati irányba indulunk. A sűrű bükkújulat után hagyásfák mellett jutunk az aszfaltos úthoz, amin balra megyünk tovább 500 métert a következő balos kanyarig. Itt jobbra tér le a jelzés, hogy a Márvány-völgy vadregényes bükkösén át, egyre meredekebbé váló, rövid, izzasztó úton elvezessen a kőris-hegyi Ördög-likhoz. A csúszós, köves szakaszon legyünk óvatosak!

A Kőris-hegy csúcsától nem messze nyíló barlang valószínűleg a Bakony legidősebbjei közül való. A mintegy 200 millió éves Kardosréti Mészkőben, két egymásra közel merőleges kőzethasadék találkozásánál keveredési korrózióval, az akkori karsztvíz szintjén képződött feltehetően zárt üreg a hegység kiemelkedésével került mai magasságába. A mára inaktívvá vált barlang mind két aknájában találhatók cseppkőképződmények, az alsóban szép fehér lefolyások formájában is. A kétszintes, 64 m hosszú, 34 m mély zsomboly bejáratát egy beleszorult szikla két részre osztja.

A barlang feletti meredek lejtő peremén balra kanyarodva kis kitérővel elérhető a Márvány-árok felhagyott "márványbányája", amiben a 18. század végétől kezdték el fejteni a tömött szövetű Jura időszaki mészkövet a pápai Esterházy uradalom számára. Ebből a jellegzetes kemény kőzetből faragták a pápai kastély barokk oroszlánjait, és még sok, az uradalom által építtetett templom és kastély faragványait is.

A Kőris-hegy csúcsára vezető KΩ jelzés e rövid szakaszán itt-ott rozsdaszínű tűzkőlencsés mészköveket találunk a talpunk alatt. Felérve a Vajda Péter-kilátó alá padokon pihenhetjük ki a meredek terep fáradalmait.

A háromszintes Vajda Péter-kilátó elődjét 1920-ban állították, amit 1962-ben cserélni kellett, majd legutóbb 2002-ben újították fel. Tetejéről jól látható a fenyőfői ősfenyves és a település templomtornya, mögötte a Bakonyalja és a Kisalföld. Feltűnik a Somló sajátos alakja és a pannonhalmi apátság hatalmas fehér épülete, ami szinte világít a napsütésben. Keleten Borzavár, Porva és Zirc tűnik fel. Jól kivehető a Tési-fennsík platója is. Dél felé az erdő itt-ott beletakar a panorámába, de az antennákkal tűzdelt Kab-hegy így is jól látszik. Tiszta időben az Alpok legkeletibb 2000 m feletti csúcsai, a Rax és a Schneeberg is láthatók. A kilátótól mintegy 50 m-re magasodó radarállomás felé egy védelmi rács rontja a kilátást.

Le a kisszépalmapusztai kereszteződésig

A kilátótól északkelet felé meredeken lefelé indulunk a később ellaposodó terepen a K jelzésen. A P jelzés leválásánál jobbra tartva egy darabig még bükkök között lépdelünk. Egy letermelt részhez érve a növekvő bükkcsemeték fölött kellemes kilátás nyílik Szépalmapuszta és Zirc felé. Egyre szárazabbá és melegebbé váló éghajlatunkon a bükkök élettere fokozatosan visszaszorul. A hűvös, csapadékos élőhelyeket kedvelő erdők a melegebb, szárazabb éghajlaton legyengülnek, így könnyebben támadják meg elsősorban a mediterráneum felől érkező új kártevők és a kórokozók, amiknek az egyre gyakoribbá váló, egymást követő száraz évek alatt legyengült fák immunrendszere már nem tud ellenállni, így az erdészet akár a vágásérettség előtt az állomány letermelésére kényszerül.

Egy öreg diófa és az alatta álló pad mellett érünk az erdészeti műútra, amin balra, majd a kereszteződésben jobbra fordulunk, és 300 m múlva balra követjük a jelzést. A műúton továbbmenve jobb oldalon rövid kitérőt tehetünk a Bödön-kúthoz a Z● jelzésen. A bödön- vagy bodonkút megnevezés olyan kúttípust jelöl, amelyet a közepén átfúrt fatörzzsel béleltek ki.

Szlavón tölgyek között Szépalmapusztára

A K jelzésen gyertyános tölgyesben haladunk. A fák között néhány sudár szlavón tölgyet is találunk, ami a kocsányos tölgy egyik síkvidékre jellemző, melegigényes és többletvizet kedvelő alfaja, a Bakonyban nem őshonos. Betelepítésének oka jó alaki és faszerkezeti tulajdonsága, ami miatt régóta kedvelt és keresett. Potenciálját jól jellemzi, hogy az 1900-as párizsi világkiállításra is került belőle egy 64 köbméter térfogatú, 260 cm mellmagassági átmérőjű rönk. Az Osztrák–Magyar Monarchia szinte egész területén szlavón tölgyből készültek a vasúti talpfák a faanyag tartóssága és teherbírása miatt, de hajók, házak – gondoljunk csak a boronapincékre – és kádáripari termékek készítéséhez is első osztályú, sőt az Országház és a Szépművészeti Múzeum belsőépítészeti munkái között is megtaláljuk ezt a faanyagot. Szlavóniában ma már csak a Nova Gradiška és Okučani közötti Prašnik Erdőrezervátumban van egy nagyobb, kb. 53 hektáros, összefüggő tölgyes, aminek fái 150-300 évesek.

Az erdőből a lovak és szürke marhák legelőinek kerítései között érünk vissza a szépalmapusztai major bejáratához. A kiindulópontra a jobbra leágazó S jelzés navigál minket.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A túraútvonal tömegközlekedéssel csak hosszabb gyaloglással egybekötve érhető el!
 • A legközelebbi buszmegálló: Borzavár, posta.

Megközelítés

 • A buszmegállóból a K jelzésen induljunk északnyugati irányba! 2,9 km után a K és S jelzések elágazásánál a S jelzésre váltva tudunk bekapcsolódni a túra útvonalába.

Autóval

 • Szépalmapuszta autóval Borzavár felől közelíthető meg.
 • Parkolni a majorsági épületek előtt lehet.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.284572, 17.793529
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°17'04.5"N 17°47'36.7"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 711242 5240573
w3w (what3words) 
///némileg.billegő.izmok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Bakony útikalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

3,0
(1)
Profilkép
Malina Alexandra
2020-04-25 · Közösség
A csillag levonás mert voltunk már sokkal szebb túraútvonalon is, de itt az út nagy része autóúton ment, nagyon sok volt a fakitermelés miatti kivágott fa, ami szintén nem volt túl vonzó látvány, a barlangnál elég nehéz volt felmászni és a hegyről lefelé rengeteg útra dőlt fa volt. Ennek ellenére voltak csodás részek is és láttunk egy rókát is. Kevés emberrel találkoztunk. Túrabotot vigyetek magatokkal!
Mutass többet!
Zöldek
Fénykép: Malina Alexandra, Közösség
Barlangnál
Fénykép: Malina Alexandra, Közösség
Zöldek
Fénykép: Malina Alexandra, Közösség

A többiek fényképei

Zöldek
Barlangnál
Zöldek

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
10,3 km
Időtartam
3:15óra
Szintemelkedés
400 m
Szintcsökkenés
400 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp