Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Tekeres-kúti tekergés

· 4 értékelés · Gyalogtúra · Északi-Bakony · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Kőris-hegy a szépalmapusztai Birka-dombról
  A Kőris-hegy a szépalmapusztai Birka-dombról
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség

Közepesen nehéz, csúcsmászós körtúra Szépalmapusztáról a Kőris-hegyre halomsírokkal, barlangokkal.

nyitva
közepes
Hossz 10,3 km
3:15 óra
400 m
400 m
709 m
416 m

Ez a Szépalmapusztáról induló, közepesen nehéz túra egy nagy háromszöget jár be a Tekeres-kúti-árok melletti Százhalom sírmező és a Bakony legmagasabb pontja, a Kőris-hegy tetején álló, majdnem körpanorámás Vajda Péter-kilátó érintésével. A történelmi érdekességekkel tűzdelt túra során megismerkedünk többek között a hegy oldalában álló több mint 3000 éves halomsírokkal, Szépalmapuszta történetével és az egykori pápai uradalom kőfaragványainak származásával.

Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2022-11-21
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Kőris-hegy, 709 m
Legalacsonyabb pont
416 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Szépalmapuszta (479 m)
Koordináták:
DD
47.284572, 17.793529
DMS
47°17'04.5"N 17°47'36.7"E
UTM
33T 711242 5240573
w3w 
///némileg.billegő.izmok

Végpont

Szépalmapuszta

Útleírás

Itiner

 • A szálloda elől nyugat felé indulunk a S jelzésen.
 • A Tekeres-kúti ároknál jobbra fordulunk a széles kavicsos úton induló S● jelzésre.
 • Visszaérve a kereszteződésbe a KΩ jelzésen északnyugati irányba folytatjuk az utat.
 • A kilátótól északkelet felé meredeken lefelé indulunk a K jelzésen.
 • (A kisszépalmai kereszteződés után a műúton továbbmenve jobb oldalon rövid kitérőt tehetünk a Bödön-kúthoz a Z● jelzésen.)
 • A K jelzésen visszatérünk Szépalmapusztára.
 • A határban a S jelzésre váltva jutunk vissza a kiindulási pontra.

A túráról részletesen

Szépalmapuszta

A Porvához tartozó Szépalmapuszta (vagy régi nevén Nagyförtés) már a 11. században ismert volt később kiapadó kénes forrásáról. Az államalapítás utáni években főként királyi birtok volt, illetve praediumként, vagyis majorként említik. Egy időben a hazai arisztokrácia több családja is tulajdonolta. Neve onnan ered, hogy 1526-ban az enyingi Török családhoz került, amelynek tagjai almásokat telepítettek a környékére. 1622-ben Esterházy Miklós nádor birtoka lett, akinek családja a II. világháború előtti évekig a terület tulajdonosa volt. 1907-ben az egyébként észak-magyarországi és somogyi birtokokkal rendelkező gróf Pejácsevich-Mikó Endre beházasodott a famíliába, és 1935-ben családjával Szépalmapusztára költözött, ahol haláláig élt. Fia, ifjabb Endre gróf 1945-ben az USA-ba emigrált. A szépalmapusztai ménes 1962-ben a Bábolnai Állami Gazdaság ménese lett.  A legkiválóbb lovak 1919 és 1940 között készült síremlékeit az arborétumban találjuk. A ménesbirtok (meglehetősen leromlott állapotban) 1994-ben svájci svájci tulajdonba került: Szépalmapuszta pár év leforgása alatt újjászületett. A szállodának is otthont adó, nagy kiterjedésű birtokon a pompás lovak mellett magyar szürke marhák is élnek.

Szépalmától Százhalomig

A szálloda elől nyugat felé indulunk a S jelzésen. Az épületek és a kis tó után a Birka-domb gyepes tetejére érünk, ahonnan szép kilátás nyílik a Kőris-hegyre és a Parajos-tetőre. Egyenesen megyünk tovább, majd a rét végénél balra fordulva dús aljnövényzetű bükkösbe érünk, ahol hamarosan az Y kereszteződés bal szárán sétálunk tovább. A lucfenyők utáni tisztáson magasles áll, az erdőben pedig már előbukkan néhány kisebb halomsír, sejtetve a közeli nagy sírmezőt. Egy fahídon át érünk az 1957-ben épített erdészeti műútra, amin balra fordulunk, és 1,3 km hosszan kanyargunk rajta. A Tekeres-kúti-ároknál jobbra fordulunk a széles kavicsos úton induló S● jelzésre. Elhaladunk egy nagy vadtetető mellett, majd a szénarács után magas vadkerítés kísér minket baloldalról. Néhány száz méterre egy zöld táblánál kis ösvény vezet be balra az erdőbe a Százhalom sírmezőjéhez, ami a halomsíros kultúra legnagyobb temetője Közép-Európában.

A 3200 évesre becsült, 226 tumulusból (sírhalom) álló sírmező építőinek népi hovatartozása és nyelve ismeretlen - talán az illír népcsoporthoz tartozhattak. A történelemtudomány temetkezési szokásaik alapján halomsíros kultúrának nevezi őket. Ilon Gábor régész egy hasonló, ugod-katonavágási sírmezőn feltárt földből és kőtörmelékből álló halomban 10-30 centiméter vastag faszenes máglyamaradványt talált, ami alatt vörösre égett a talaj a holttestet egykor elemésztő máglya tüzétől. A 100-110 cm-es mélységből előkerült sírmellékletek a halott csontmaradványai fölött talált edénytöredékek, valamint a nagy hőtől eldeformálódott bronz karperecek, tűk, karikák, tőr- és lándzsacsúcs-maradványok.

Fel a csúcsra!

A halomsírokat elhagyva, mielőtt kavicsos utunk élesen balra kanyarodna, jelzésünk jobbra fordul róla. A felfestést egy idős bükkön találjuk, amit annak lombja kitakar. Átkelünk az árkon, és a bükkösben futó keskeny, hangulatos ösvényen hamarosan elérjük a Tekeres-kút foglalt forrását. A növényzet által benőtt foglalásból a nyári szárazságok idején is csörgedezik víz, amely a Tekeres-kúti-árokban délnek folyik tovább a Száraz-Gerence irányába. Innen egy mesterséges dagonya mellett jutunk vissza a kereszteződésbe, ahonnan a KΩ jelzésen északnyugati irányba indulunk. A sűrű bükkújulat után hagyásfák mellett jutunk az aszfaltburkolatú úthoz, amin balra megyünk tovább 500 métert a következő balkanyarig. Itt jobbra tér le a jelzés, hogy a Márvány-völgy vadregényes bükkösén át, egyre meredekebbé váló, rövid, izzasztó úton elvezessen a kőris-hegyi Ördög-likhoz. A csúszós, köves szakaszon legyünk óvatosak!

A Kőris-hegy csúcsától nem messze nyíló barlang valószínűleg a Bakony legidősebbjei közül való. A mintegy 200 millió éves Kardosréti Mészkőben, két egymásra közel merőleges kőzethasadék találkozásánál keveredési korrózióval, az akkori karsztvíz szintjén képződött feltehetően zárt üreg a hegység kiemelkedésével került mai magasságába. A mára inaktívvá vált barlang mindkét aknájában találhatók cseppkőképződmények, az alsóban szép fehér lefolyások formájában is. A kétszintes, 64 m hosszú, 34 m mély zsomboly bejáratát egy beleszorult szikla két részre osztja.

A barlang feletti meredek lejtő peremén balra kanyarodva kis kitérővel elérhető a Márvány-árok felhagyott "márványbányája", amelyben a 18. század végétől kezdték el fejteni a tömött szövetű, Jura időszaki mészkövet a pápai Esterházy uradalom számára. Ebből a jellegzetes kemény kőzetből faragták a pápai kastély barokk oroszlánjait, és még sok, az uradalom által építtetett templom és kastély faragványait is.

A Kőris-hegy csúcsára vezető KΩ jelzés e rövid szakaszán itt-ott rozsdaszínű, tűzkőlencsés mészköveket figyelhetünk meg. A Vajda Péter-kilátó szomszédságában padokon pihenhetjük ki a meredek terep fáradalmait.

A háromszintes Vajda Péter-kilátó elődjét 1920-ban állították, amit 1962-ben cserélni kellett, majd legutóbb 2002-ben újították fel. Tetejéről jól látható a fenyőfői ősfenyves és a település templomtornya, mögötte a Bakonyalja és a Kisalföld. Feltűnik a Somló sajátos alakja és a pannonhalmi apátság hatalmas fehér épülete, ami szinte világít a napsütésben. Keleten Borzavár, Porva és Zirc tűnik fel. Jól kivehető a Tési-fennsík platója is. Dél felé az erdő itt-ott beletakar a panorámába, de az antennákkal tűzdelt Kab-hegy így is jól látszik. Tiszta időben az Alpok legkeletibb kétezresei, a Rax és a Schneeberg is láthatók. A kilátótól mintegy 50 m-re magasodó radarállomás felé egy védelmi rács rontja a kilátást.

Le a kisszépalmapusztai kereszteződésig

A kilátótól északkelet felé meredeken lefelé indulunk a később megszelidülő terepen, a K jelzésen. A P jelzés leválásánál jobbra tartva egy darabig még bükkök között lépdelünk. Egy letermelt részhez érve a növekvő bükkcsemeték fölött kellemes kilátás nyílik Szépalmapuszta és Zirc felé. Egyre szárazabbá és melegebbé váló éghajlatunkon a bükkök élettere fokozatosan visszaszorul. A hűvös, csapadékos élőhelyeket kedvelő erdők a melegebb, szárazabb éghajlaton legyengülnek, így könnyebben támadják meg elsősorban a mediterráneum felől érkező új kártevők és a kórokozók, amiknek az egyre gyakoribbá váló, egymást követő száraz évek alatt legyengült fák immunrendszere már nem tud ellenállni, így az erdészet akár a vágásérettség előtt az állomány letermelésére kényszerül.

Egy öreg diófa és az alatta álló pad mellett érünk az erdészeti műútra, amin balra, majd a kereszteződésben jobbra fordulunk, és 300 m múlva balra követjük a jelzést. A műúton továbbmenve jobb oldalon rövid kitérőt tehetünk a Bödön-kúthoz a Z● jelzésen. A bödön- vagy bodonkút megnevezés olyan kúttípust jelöl, amelyet a közepén átfúrt fatörzzsel béleltek ki.

Szlavón tölgyek között Szépalmapusztára

A K jelzésen gyertyános-tölgyesben haladunk. A fák között néhány sudár szlavón tölgyet is találunk, ami a kocsányos tölgy egyik - síkvidékre jellemző, melegigényes és többletvizet kedvelő - alfaja. A Bakonyban nem őshonos: jó alaki és faszerkezeti tulajdonsága miatt telepítették erre a vidékre. Potenciálját jól tükrözi, hogy az 1900-as párizsi világkiállításra is került belőle egy 64 m³ térfogatú, 260 cm mellmagassági átmérőjű rönk. Az Osztrák–Magyar Monarchia szinte egész területén szlavón tölgyből készültek a vasúti talpfák tartóssága és teherbírása miatt, de hajók, házak – gondoljunk csak a boronapincékre – és kádáripari termékek készítéséhez is első osztályú, sőt, még az Országház és a Szépművészeti Múzeum belsőépítészeti munkái között is megtaláljuk ezt a faanyagot. Szlavóniában ma már csak a Nova Gradiška és Okučani közötti Prašnik Erdőrezervátumában van egy nagyobb, mintegy 53 hektáros, összefüggő szlavón tölgyes, amelynek fái 150–300 évesek.

Az erdőből a lovak és szürke marhák legelőinek kerítései között érünk vissza a szépalmapusztai major bejáratához. A kiindulópontra a jobbra leágazó S jelzés vezet el minket.

Tömegközlekedéssel

 • A túraútvonal tömegközlekedéssel csak hosszabb gyaloglással egybekötve érhető el!
 • A legközelebbi buszmegálló: Borzavár, posta.

Megközelítés

 • A buszmegállóból a K jelzésen induljunk északnyugati irányba! 2,9 km után a K és S jelzések elágazásánál a S jelzésre váltva tudunk bekapcsolódni a túra útvonalába.

Parkolás

 • Szépalmapuszta autóval Borzavár felől közelíthető meg.
 • Parkolni a majorsági épületek előtt lehet.

Koordináták

DD
47.284572, 17.793529
DMS
47°17'04.5"N 17°47'36.7"E
UTM
33T 711242 5240573
w3w 
///némileg.billegő.izmok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Bakony útikalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(4)
Benkő Ádám
2021-01-28 · Közösség
2021. január 28., csütörtök 10:47
Fénykép: Ádám Benkő, Közösség
2021. január 28., csütörtök 10:48
Fénykép: Ádám Benkő, Közösség
2021. január 28., csütörtök 10:48
Fénykép: Ádám Benkő, Közösség
Pörge Ágota
2021-01-28 · Közösség
Kellemes túra, a csúcs előtt egy valóban elég combos emelkedővel. A fakitermelés szerintem nem olyan zavaró, de tényleg rengeteg a kidőlt fa, leszakadt ág... De ez mondjuk lehet akár vadregényes is :-) Szerencsénk volt, leesett a hó, máskülönben csak száraz körülmények között javasolt.
Mutass többet!
2021. január 28., csütörtök 10:44:09
Fénykép: Pörge Ágota, Közösség
2021. január 28., csütörtök 10:44:16
Fénykép: Pörge Ágota, Közösség
2021. január 28., csütörtök 10:45:34
Fénykép: Pörge Ágota, Közösség
2021. január 28., csütörtök 10:45:48
Fénykép: Pörge Ágota, Közösség
2021. január 28., csütörtök 10:46:46
Fénykép: Pörge Ágota, Közösség
2021. január 28., csütörtök 10:46:59
Fénykép: Pörge Ágota, Közösség
Galambos Marcell
2021-01-13 · Közösség
Egyik kedvenc túránk, roppant változatos látvánnyal és egy igazán combos emelkedővel.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 9

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
10,3 km
Időtartam
3:15 óra
Szintemelkedés
400 m
Szintcsökkenés
400 m
Legmagasabb pont
709 m
Legalacsonyabb pont
416 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp