Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra Szakasz

Tapolca - Badacsonytördemic (OKT-05.)

· 4 értékelés · Gyalogtúra · Balaton-medence · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kéktúra, 25. rész: A Szent György-hegyi bazaltorgonák titka
  / Kéktúra, 25. rész: A Szent György-hegyi bazaltorgonák titka
  Videó: Index.hu
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tapolcai Malom-tó
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tapolcai-medence
  Fénykép: Zoltán Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szent György-hegyi bazaltorgonák
  Fénykép: Szlatki Gabriella, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent György-hegy bazaltorgonái az Országos Kéktúra mentén
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Szent György-hegy tetejéről, balra a Tóti-hegy, jobbra a Gulács
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Séta az Országos Kéken a Szent György-hegy bazaltorgonái alatt
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ez a kilátás nem a csúcsról, hanem kicsit lejjebb, a Kőkaputól nyílik
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma Tapolca felé a Kőkapuról: a kép bal felső szélén még a távoli Somló kontúrja is kivehető
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Lengyel-kápolna a Szent György-hegy oldalában
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Düledező pince a Szent György-hegy oldalában
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Oroszlános-kút az Országos Kéktúra mentén, a Szent György-hegyen
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Országos Kéktúra 5. szakaszán
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szőlők a Szent György-hegyen, a háttérben a Balaton és a Badacsony
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
0 200 400 600 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 Tourinform Tapolca Tópart Bisztró Malom-tó (Tapolca) Szent György-hegy (OKTPH_28) Kaán Károly kulcsosház Bazaltorgonák (Szent György-hegy) Örömhírvétel-kápolna Ify-kápolna Szent György-hegy, kilátóhely Lengyel-kápolna és Tarányi-présház Szigliget (OKTPH_29_3)

„Mennyi nyugalmat, gyönyörűséget,  de látni és okulni valót nyújt e vidék...” - írta Reichert Róbert geológus 1936-ban. És tényleg, kiemelkedően szép szakaszon járunk: az Országos Kéktúra egyik legkülönlegesebb része vezet át a Balaton-melléki tanúhegyeken.

nyitva
könnyű
17,3 km
4:50 óra
395 m
405 m

A vulkanizmus nem csupán elvesz, ad is. Az egykor pusztító kitörések színtere békés és gazdag vidékké szelídül. Ez jellemző az Országos Kéktúra ötödik szakaszára, amely nagyon rövid, de igazán felemelő. Megkezdjük vándorlásunkat az eddig csak távolról csodált, érdekes formavilágú hegyek közt, és ezzel az ország egyik legizgalmasabb geológiájú vidékére lépünk: testközelből ismerkedhetünk meg a több millió éves vulkanizmus geológiai és társadalmi hatásaival, a hatalmas tanúhegyekkel és bazaltorgonákkal, illetve a vulkáni talajon életre kelt borkultúrával.

A tapolcai Malom-tó partján töltött pihenőnk után hosszabb aszfaltos út vár ránk, hogy megközelítsük a Szent György-hegyet. A szőlőskerteken még szilárd az útburkolat, de a turistaháztól nehezebb a terep.  Itt láthatjuk először a bazaltoszlopokat, vagy más néven "kűzsákokat". A buja, zöld erdőben rejtőző bazaltorgonák fölé kapaszkodunk. Kis kitérővel a parádés panorámát ígérő csúcsot is felkereshetjük, hogy aztán újra a síkvidékre ereszkedjünk.

Következő állomásunk a neves Balaton-parti település: Szigliget vára, borai és nyüzsgő, mégis emberléptékű nyári forgataga barátságos élmény, mielőtt továbbindulunk a Badacsony felé. Ha valahol, hát itt érdemes fürdőzéssel megszakítani a túrázást.

Ha balatoni nyaralásunkat egészítenénk ki tartalmas időtöltéssel, nem is találhatnánk jobb lehetőséget a Balaton-felvidéki Kéktúra valamely szakaszánál.

A szerző tippje

 • Parádés geológiai látványosság, a bazaltorgonák hazája, a Szent György-hegy. És itt meg is szakíthatjuk a túrát, ha eltöltünk egy éjszakát a hegy tövében álló Kaán Károly kulcsosházban.
 • Szigligeten kerülünk a legközelebb a Balaton partjához, ezért itt érdemes megmártóznunk a tóban - a borkóstolás és a várlátogatás kísérőprogramjaként.
 • A Szent György-hegyen a Tarányi présháztól érdemes tennünk egy kis kitérőt a kísérteties Ify-kápolnához, a Kaán Károly kulcsosháztól pedig az Örömhírvétel-kápolnához. Mindkettő a S jelzésen érhető el.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Tapolca  5,9  Szent György-hegy  7,8  Szigliget  3,4  Badacsonytördemic

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Kisapáti (OKTPH_28 közelében): Kisapáti, autóbusz-váróterem buszmegálló, Nemesgulács-Kisapáti vasúti megállóhely
 • Szigliget (OKTPH_29_1, OKTP_29_2): Szigliget, Fő tér buszmegálló

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
379 m
Legalacsonyabb pont
103 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kezdőpont

Tapolca, vasútállomás (122 m)
Koordináták:
Geographic
46.878590, 17.428541
UTM
33T 685045 5194535

Végpont

Badacsonytördemic - Szigliget vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A tapolcai vasútállomás előtt található parkon átvágva vezet rá a K jelzés a Dózsa György utcára. Elérjük a Keszthelyi utat, melyen egy kapualjig gyaloglunk: ezen át jutunk el el a városközpontba.
 • Ráfordulunk a sétálóutcára, végigsétálunk a Malom-tó köré épült, páratlanul hangulatos belvároson. A Martinovics Ignác utcába futunk bele, a végénél balra fordulunk, majd az első kereszteződésnél jobbkanyart teszünk, ezzel hosszú aszfaltvándorlásba kezdünk.
 • A K jelzés átkel a vasúti síneken, és a Papmajor gazdasági épületeinek elhagyása után 500 méterrel jobbra fordul egy földútra.
 • A szőlők közt felkapaszkodunk a Szent György-hegyre (pecsetelőhely a kulcsosháznál), és a bazaltorgonák közt szlalomozva megkerüljük a hegycsúcsot.
 • A Szent György-hegy nyugati és déli oldalán újra szőlők közt ereszkedünk, majd hosszan követünk egy alacsony forgalmú autóutat.
 • Rátérünk a 71-es főútra, melyről 1,2 km után lefordulunk balra, hogy megkerüljük a szigligeti Várhegyet.
 • Átvágunk a Várhegy és a balra magasodó Antal-hegy nyergén, és az autóúton sétálva érkezünk meg Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra.

A túráról részletesen

Tapolca - Szent György-hegy (pecsételőhely)

Az Országos Kéktúra tapolcai pecsételőhelyét követően (amit a Lokomotív büfé teraszánál találunk) a Dózsa György utcán át jutunk ki a főútra, s azon haladva érjük el néhány perc alatt a belvárost. A Fő térről jobbra indulunk, majd balra egy kapun át jutunk a Malom-tóhoz, amely a város alatt elterülő Tapolcai-barlangrendszer forrástava. A parkon áthaladva a Vastagh János utca végén hagyjuk el a település utolsó házait. Érdemes a KΩ jelzést követve felkeresni a 2015-ben átadott Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontot.

Továbbhaladva a K jelen rövidesen keresztezzük a Tapolcát elkerülő főutat, aztán egyenesen a Szent György-hegy felé indulunk tovább egy keskeny aszfaltúton. Ha körülnézünk, a síkvidékből kiemelkedő, hatalmas tanúhegyek sziluettjei kísérik lépteinket. Átkelünk a síneken, és egy kilométer után jobbra indulunk a szőlők között. A jelzett út balra fordul; nyomsávban aszfaltozott felszínén emelkedünk a szőlőskertek között. Ahogy rálépünk a Szent György-hegy szoknyájára, és ezzel végre árnyékos szakaszra érkezünk, az egyik leglátványosabb, látnivalókban leggazdagabb tanúhegyet érjük el. Jobbról csatlakozik a P jelzés, majd előttünk feltűnnek a bazaltorgonák. Az utolsó jobb oldali épületnél kell letérni. A ház mellett eloldalazva beérünk az erdőbe, és egy bazalt lépcsősoron kapaszkodunk fel a volt Szent György-hegyi turistaház (jelenleg kulcsosház) épületéhez. A Kéktúra bélyegzőt ennek ablakában találjuk, a spaletták mögött.

Szent György-hegy (pecsételőhely) - Szigliget

Egy szusszanás után újra meredeken felfelé haladunk, s hamarosan elérjük a bazaltorgonák lábát. Hosszú lépcsősor vezet fel a kéményszerű, komor, mégis játékos megjelenésű sziklaalakzatok között a hegytetőre. Érdemes egy rövid kitérőt tenni a geológiai kuriózumok feletti kilátópontokra, ahonnan nemcsak a környék csodálható meg, de a bazaltszirtekre is szép a rálátás. Néhány perc alatt eljutunk az erdei ösvényen az esőbeállóhoz, ahol a balra térő K jelzés ereszkedni kezd a fennsíkról. Megéri azonban itt is egy plusz kanyart tenni a K▲ jelzésen a hegytető kilátópontjaira, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a tanúhegyes vidékre.

Az OKT nyomvonalára visszatérve negyedórás menettel érhetők el a déli hegyoldal présházai. Elhaladunk az Oroszlánfejű kút mellett, majd megérkezünk a hangulatos, parasztbarokk Tarányi-présházhoz és a mellette álló Lengyel-kápolnához. Innen aszfaltúton ereszkedünk, aztán balra térve átvágunk a szőlőtáblák között. Már a szigligeti hegyek körvonala felé közelítünk. Hegymagas község bekötőútjához érve egészen a 71-es útig megyünk. Keresztezzük a főutat, jobbra ráfordulunk a kerékpárútra, elhaladunk a szigligeti Várhegy alatt, s ráfordulunk Szigliget bekötőútjára. Hamarosan megérkezünk a szigligeti vár alatti autóparkolóba. A parkoló felett, a templom melletti információs táblán találjuk a bélyegző megszokott dobozát, de további két igazolóhely is van a településen: a közeli „In vino veritas” borboltban, valamint a várpénztár épületén.

A parkolótól kezdődik a romokhoz felvezető sétány. Ha van időnk, kapaszkodjunk fel oda is, ahonnan csodálatos körpanoráma tárul elénk: szinte az egész Tapolcai-medence belátható, persze a tanúhegyek tömbjeinek megunhatatlan látványával együtt. Túránkat a Kisfaludy utcában folytatjuk, amely beletorkollik a szélesebb Kossuth Lajos utcába. Körülbelül 500 méter után egy útelágazásban az Országos Kéktúra nyomvonala balra tér, de jobbra fordulva néhány lépésért cserébe az avasi Árpád-kori templom maradványaira bukkanhatunk.

Szigliget - Badacsonytördemic

A K jelzésre visszatérve aszfalton haladva hagyjuk magunk mögött Szigligetet. Félig megkerüljük az Antal-hegyet, aztán az országútra befordulva Badacsony felé vesszük az irányt. Keresztezzük a 71-es utat és a vasutat is, majd a kék jelzésről letérve a Badacsonytördemic–Szigliget vasútállomás bekötőútján jutunk el az állomás épületéig, ahol a pénztár mellett találjuk a bélyegzőt. A házak fölött már következő izgalmas célpontunk, a Badacsony sziklakoszorús tetőszintje emelkedik.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Tapolcára elsősorban a főváros és Székesfehérvár felől, a Balaton északi partján közlekedő vonatok érkeznek, de jöhetünk ide Nyugat-Magyarország irányából is.
 • Tapolcára busszal is tudunk utazni a legközelebbi nagyvárosokból.
 • Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra a Balaton népszerűsége miatt sűrűn járnak a vonatok Tapolca és Székesfehérvár, illetve Budapest felől. A nyári időszakban sűrűbb a vonatközlekedés.
 • Autóbusszal kevesebb lehetőségünk adódik, de a busz a vasútállomásnál tesz le bennünket, így nem kell pluszban gyalogolni, ha mégis ezt a közlekedési módot választjuk.

Megközelítés

 • Tapolcán a vasútállomás mellett halad el az Országos Kéktúra.
 • Badacsonytördemic vasútállomása pecsételőhely, de a K jelzéshez dél felé (jobbra) kell gyalogolnunk a Vasút utcán 50 métert, hogy becsatlakozhassunk az Országos Kéktúrába.

Autóval

 • Mindkét végpontnál kiépített parkolóban hagyhatjuk az autót a vasútállomás mellett (ingyen). 
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

3,8
(4)
Hauczinger Andrea
2019-07-04 · Közösség
Gyönyörű szakasz. A szépséghibája, hogy az elején és végén sokat kell műút szélén menni. Ami egyrészt kényelmetlen, mert libasorban tudunk haladni, másrészt veszélyes az autós forgalom miatt. A Szent-György-hegyről lefelé jövet ne hagyjátok ki a Mennyország büfét!
Mutass többet!
2019. június 29.
Fénykép: Andrea Hauczinger, Közösség
Részler Lajos
2019-06-15 · Közösség
A szakasz három “aszfalt vándorlós” részét kifejezetten veszélyesnek találtuk. Nagy sebességgel, kis távolságot tartva haladtak el mellettünk a járművek... viszont a bazaltorgonák szépsége talán kissé kárpótolta mindezt. Összeségében a szakaszt újra teljes egészében nem járnám be az aszfaltos részek miatt...
Mutass többet!
Tapolca - királylány
Fénykép: Lajos Részler, Közösség
Tapolca - Malom tó
Fénykép: Lajos Részler, Közösség
Szent György-hegyi bazaltorgonák
Fénykép: Lajos Részler, Közösség
Szent György-hegy kilátás
Fénykép: Lajos Részler, Közösség

A többiek fényképei

+ 16

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
17,3 km
Időtartam
4:50 óra
Szint +
395 m
Szint -
405 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szép kilátás Szakaszosan teljesíthető túra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!