Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Tipp Szakasz

Tapolca - Badacsonytördemic (OKT-05)

· 10 értékelés · Gyalogtúra · Balaton-medence · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúra, 25. rész: A Szent György-hegyi bazaltorgonák titka
  Videó: MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tapolcai Malom-tó
  Fénykép: Dömsödi Áron, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent György-hegy bazaltorgonái az Országos Kéktúra mentén
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Szent György-hegy tetejéről, balra a Tóti-hegy, jobbra a Gulács
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Séta az Országos Kéken a Szent György-hegy bazaltorgonái alatt
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ez a kilátás nem a csúcsról, hanem kicsit lejjebb, a Kőkaputól nyílik
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma Tapolca felé a Kőkapuról: a kép bal felső szélén még a távoli Somló kontúrja is kivehető
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Lengyel-kápolna a Szent György-hegy oldalában
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Düledező pince a Szent György-hegy oldalában
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Oroszlános-kút az Országos Kéktúra mentén, a Szent György-hegyen
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Országos Kéktúra 5. szakaszán
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szőlők a Szent György-hegyen, a háttérben a Balaton és a Badacsony
  Fénykép: Farkas Péter, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Örömhírvétel-kápolna Szent György-hegy, kilátóhely Tourinform Tapolca Avasi templomrom Malom-tó (Tapolca) Szigliget (OKTPH_29_3) Tópart Bisztró
„Mennyi nyugalmat, gyönyörűséget,  de látni és okulni valót nyújt e vidék...” - írta Reichert Róbert geológus 1936-ban. És tényleg, kiemelkedően szép szakaszon járunk: az Országos Kéktúra egyik legkülönlegesebb része vezet át a Balaton-melléki tanúhegyeken.
nyitva
könnyű
17,1 km
5:00 óra
395 m
410 m

A vulkanizmus nem csupán elvesz, ad is. Az egykor pusztító kitörések színtere békés és gazdag vidékké szelídül. Ez jellemző az Országos Kéktúra ötödik szakaszára, amely nagyon rövid, de igazán felemelő. Megkezdjük vándorlásunkat az eddig csak távolról csodált, érdekes formavilágú hegyek közt, és ezzel az ország egyik legizgalmasabb geológiájú vidékére lépünk: testközelből ismerkedhetünk meg a több millió éves vulkanizmus geológiai és társadalmi hatásaival, a hatalmas tanúhegyekkel és bazaltorgonákkal, illetve a vulkáni talajon életre kelt borkultúrával.

A tapolcai Malom-tó partján töltött pihenőnk után hosszabb aszfaltos út vár ránk, hogy megközelítsük a Szent György-hegyet. A szőlőskerteken még szilárd az útburkolat, de a turistaháztól nehezebb a terep.  Itt láthatjuk először a bazaltoszlopokat, vagy más néven "kűzsákokat". A buja, zöld erdőben rejtőző bazaltorgonák fölé kapaszkodunk. Kis kitérővel a parádés panorámát ígérő csúcsot is felkereshetjük, hogy aztán újra a síkvidékre ereszkedjünk.

Következő állomásunk a neves Balaton-parti település: Szigliget vára, borai és nyüzsgő, mégis emberléptékű nyári forgataga barátságos élmény, mielőtt továbbindulunk a Badacsony felé. Ha valahol, hát itt érdemes fürdőzéssel megszakítani a túrázást.

Ha balatoni nyaralásunkat egészítenénk ki tartalmas időtöltéssel, nem is találhatnánk jobb lehetőséget a Balaton-felvidéki Kéktúra valamely szakaszánál.

A szerző tippje

 • Parádés geológiai látványosság, a bazaltorgonák hazája, a Szent György-hegy. És itt meg is szakíthatjuk a túrát, ha eltöltünk egy éjszakát a hegy tövében álló Kaán Károly kulcsosházban.
 • Szigligeten kerülünk a legközelebb a Balaton partjához, ezért itt érdemes megmártóznunk a tóban - a borkóstolás és a várlátogatás kísérőprogramjaként.
 • A Szent György-hegyen a Tarányi présháztól érdemes tennünk egy kis kitérőt a kísérteties Ify-kápolnához, a Kaán Károly kulcsosháztól pedig az Örömhírvétel-kápolnához. Mindkettő a S jelzésen érhető el.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Tapolca  6  Szent György-hegy  7,8  Szigliget  3,4  Badacsonytördemic

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Kisapáti (OKTPH_28 közelében): Kisapáti, autóbusz-váróterem buszmegálló, Nemesgulács-Kisapáti vasúti megállóhely
 • Szigliget (OKTPH_29_1, OKTP_29_2): Szigliget, Fő tér buszmegálló
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
379 m
Legalacsonyabb pont
106 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Tapolca, vasútállomás (121 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
46.877355, 17.429025
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
46°52'38.5"N 17°25'44.5"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 685086 5194399
w3w (what3words) 
///paripa.világos.tudósok

Végpont

Badacsonytördemic - Szigliget vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A tapolcai vasútállomás előtt található parkon átvágva vezet rá a K jelzés a Dózsa György utcára. Elérjük a Keszthelyi utat, melyen egy kapualjig gyaloglunk: ezen át jutunk el el a városközpontba.
 • Ráfordulunk a sétálóutcára, végigsétálunk a Malom-tó köré épült, páratlanul hangulatos belvároson. A Martinovics Ignác utcába futunk bele, a végénél balra fordulunk, majd az első kereszteződésnél jobbkanyart teszünk, ezzel hosszú aszfaltvándorlásba kezdünk.
 • A K jelzés átkel a vasúti síneken, és a Papmajor gazdasági épületeinek elhagyása után 500 méterrel jobbra fordul egy földútra.
 • A szőlők közt felkapaszkodunk a Szent György-hegyre (pecsetelőhely a kulcsosháznál), és a bazaltorgonák közt szlalomozva megkerüljük a hegycsúcsot.
 • A Szent György-hegy nyugati és déli oldalán újra szőlők közt ereszkedünk, majd hosszan követünk egy alacsony forgalmú autóutat.
 • Rátérünk a 71-es főútra, melyről 1,2 km után lefordulunk balra, hogy megkerüljük a szigligeti Várhegyet.
 • Átvágunk a Várhegy és a balra magasodó Antal-hegy nyergén, és az autóúton sétálva érkezünk meg Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra.

A túráról részletesen

Tapolca - Szent György-hegy (pecsételőhely)

Az Országos Kéktúra tapolcai pecsételőhelyét követően (amit a Lokomotív büfé teraszánál találunk) a Dózsa György utcán át jutunk ki a főútra, s azon haladva érjük el néhány perc alatt a belvárost. A Fő térről jobbra indulunk, majd balra egy kapun át jutunk a Malom-tóhoz, amely a város alatt elterülő Tapolcai-barlangrendszer forrástava. A parkon áthaladva a Vastagh János utca végén hagyjuk el a település utolsó házait. Érdemes a KΩ jelzést követve felkeresni a 2015-ben átadott Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontot.

Továbbhaladva a K jelen rövidesen keresztezzük a Tapolcát elkerülő főutat, aztán egyenesen a Szent György-hegy felé indulunk tovább egy keskeny aszfaltúton. Ha körülnézünk, a síkvidékből kiemelkedő, hatalmas tanúhegyek sziluettjei kísérik lépteinket. Átkelünk a síneken, és egy kilométer után jobbra indulunk a szőlők között. A jelzett út balra fordul; nyomsávban aszfaltozott felszínén emelkedünk a szőlőskertek között. Ahogy rálépünk a Szent György-hegy szoknyájára, és ezzel végre árnyékos szakaszra érkezünk, az egyik leglátványosabb, látnivalókban leggazdagabb tanúhegyet érjük el. Jobbról csatlakozik a P jelzés, majd előttünk feltűnnek a bazaltorgonák. Az utolsó jobb oldali épületnél kell letérni. A ház mellett eloldalazva beérünk az erdőbe, és egy bazalt lépcsősoron kapaszkodunk fel a volt Szent György-hegyi turistaház (jelenleg kulcsosház) épületéhez. A Kéktúra bélyegzőt ennek ablakában találjuk, a spaletták mögött.

Szent György-hegy (pecsételőhely) - Szigliget

Egy szusszanás után újra meredeken felfelé haladunk, s hamarosan elérjük a bazaltorgonák lábát. Hosszú lépcsősor vezet fel a kéményszerű, komor, mégis játékos megjelenésű sziklaalakzatok között a hegytetőre. Érdemes egy rövid kitérőt tenni a geológiai kuriózumok feletti kilátópontokra, ahonnan nemcsak a környék csodálható meg, de a bazaltszirtekre is szép a rálátás. Néhány perc alatt eljutunk az erdei ösvényen az esőbeállóhoz, ahol a balra térő K jelzés ereszkedni kezd a fennsíkról. Megéri azonban itt is egy plusz kanyart tenni a K▲ jelzésen a hegytető kilátópontjaira, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a tanúhegyes vidékre.

Az OKT nyomvonalára visszatérve negyedórás menettel érhetők el a déli hegyoldal présházai. Elhaladunk az Oroszlánfejű kút mellett, majd megérkezünk a hangulatos, parasztbarokk Tarányi-présházhoz és a mellette álló Lengyel-kápolnához. Innen aszfaltúton ereszkedünk, aztán balra térve átvágunk a szőlőtáblák között. Már a szigligeti hegyek körvonala felé közelítünk. Hegymagas község bekötőútjához érve egészen a 71-es útig megyünk. Keresztezzük a főutat, jobbra ráfordulunk a kerékpárútra, elhaladunk a szigligeti Várhegy alatt, s ráfordulunk Szigliget bekötőútjára. Hamarosan megérkezünk a szigligeti vár alatti autóparkolóba. A parkoló felett, a templom melletti információs táblán találjuk a bélyegző megszokott dobozát, de további két igazolóhely is van a településen: a közeli „In vino veritas” borboltban, valamint a várpénztár épületén.

A parkolótól kezdődik a romokhoz felvezető sétány. Ha van időnk, kapaszkodjunk fel oda is, ahonnan csodálatos körpanoráma tárul elénk: szinte az egész Tapolcai-medence belátható, persze a tanúhegyek tömbjeinek megunhatatlan látványával együtt. Túránkat a Kisfaludy utcában folytatjuk, amely beletorkollik a szélesebb Kossuth Lajos utcába. Körülbelül 500 méter után egy útelágazásban az Országos Kéktúra nyomvonala balra tér, de jobbra fordulva néhány lépésért cserébe az avasi Árpád-kori templom maradványaira bukkanhatunk.

Szigliget - Badacsonytördemic

A K jelzésre visszatérve aszfalton haladva hagyjuk magunk mögött Szigligetet. Félig megkerüljük az Antal-hegyet, aztán az országútra befordulva Badacsony felé vesszük az irányt. Keresztezzük a 71-es utat és a vasutat is, majd a kék jelzésről letérve a Badacsonytördemic–Szigliget vasútállomás bekötőútján jutunk el az állomás épületéig, ahol a pénztár mellett találjuk a bélyegzőt. A házak fölött már következő izgalmas célpontunk, a Badacsony sziklakoszorús tetőszintje emelkedik.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Tapolcára elsősorban a főváros és Székesfehérvár felől, a Balaton északi partján közlekedő vonatok érkeznek, de jöhetünk ide Nyugat-Magyarország irányából is.
 • Tapolcára busszal is tudunk utazni a legközelebbi nagyvárosokból.
 • Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra a Balaton népszerűsége miatt sűrűn járnak a vonatok Tapolca és Székesfehérvár, illetve Budapest felől. A nyári időszakban sűrűbb a vonatközlekedés.
 • Autóbusszal kevesebb lehetőségünk adódik, de a busz a vasútállomásnál tesz le bennünket, így nem kell pluszban gyalogolni, ha mégis ezt a közlekedési módot választjuk.

Megközelítés

 • Tapolcán a vasútállomás mellett halad el az Országos Kéktúra.
 • Badacsonytördemic vasútállomása pecsételőhely, de a K jelzéshez dél felé (jobbra) kell gyalogolnunk a Vasút utcán 50 métert, hogy becsatlakozhassunk az Országos Kéktúrába.

Parkolás

 • Mindkét végpontnál kiépített parkolóban hagyhatjuk az autót a vasútállomás mellett (ingyen). 

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
46.877355, 17.429025
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
46°52'38.5"N 17°25'44.5"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 685086 5194399
w3w (what3words) 
///paripa.világos.tudósok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Nagy Tivadar kérdése · 2020-08-07 · Közösség
Turista app telepítve van iPadra, androidos telefonra, de túra útvonalak és jelek nincsenek. Melyik térképet kell választani? Nekem egyiken sem jön. tivadarnt3@gmail.com
Mutass többet!
A térkép alapbeállításban szaggatott, illetve folytonos fekete vonallal jeleníti meg a gyalogutakat, nem mutatja, hogy melyiken van turistajelzés. Ez a funkció a térkép jobb alsó sarkában lévő rétegválasztó gombbal, az “OpenStreetMap nyár” felirat alatt lenyíló menüben aktiválható, ahol külön-külön lehet ki/bekapcsolni a jelzett gyalog- illetve kerékpárutakat. Ha ezt megtettük, a jelzett gyalogutak pirossal, a jelzett kerékpárutak lilával kivastagítva lesznek láthatóak a térképen.

értékelések száma

4,1
(10)
Hory Miklós
2021-01-12 · Közösség
A kéktúrának ezt a szakaszát valóban beárnyékolja némileg a sok aszfaltos rész, de ettől eltekintve itt is sok élményre és szépségre lelhetünk. A túra fénypontját a Szent György-hegy adja. Az út a szőlőkön át, a hegyre felvezető ösvény, a bazalt orgonák és a szép kilátás a tanúhegyekre felülkerekedik az aszfalt szürkeségén. A hegy tetejére mindenképpen érdemes kitérőt tenni, nem nagy távolság. A főutak mentén érdemes a forgalmat figyelni és inkább lehúzódni a padkára, nehogy egy előzésnél elsodorjanak minket. Tapolca és Badacsonytördemic között nagyon jó a vonatközlekedés és maga az út 10-12 perc.
Mutass többet!
Készült: 2021-01-02
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Fénykép: Hory Miklós, Közösség
Rajnai Richárd
2020-09-23 · Közösség
A sok forgalmas út szélén haladást leszámítva kifejezetten kellemes élmény 🙂
Mutass többet!
2020. szeptember 23., szerda 22:04
Fénykép: Richárd Rajnai, Közösség
2020. szeptember 23., szerda 22:04
Fénykép: Richárd Rajnai, Közösség
2020. szeptember 23., szerda 22:04
Fénykép: Richárd Rajnai, Közösség
2020. szeptember 23., szerda 22:04
Fénykép: Richárd Rajnai, Közösség
Hegedüs-Scheibli Zsófia
2020-09-17 · Közösség
Badacsonytördemicről indultunk férjemmel. Ez volt az első szakasz amit megcsináltunk és bevallom kicsit csalódott vagyok. Valahogy nem úgy képzeltem a kéktúrát, hogy a szakasz felén gyorsforgalmi úton kell menni az aszfalton. Nagyon kellemetlen és veszélyes is. A bazaltorgonák és a hegyről a kilátás valóban csodálatos de összességében ennyi jót lehet elmondani sajnos. A túra elején elég sokat bosszankodtunk mert több olyan rész is volt ahol konkrétan nem volt vagy alig látható volt a jelzés és ez különösen kellemetlen egy kereszteződésnél például. Szóval érdemes telefonon megtervezni a túrát és úgy menni (mi is ezt tettük), mert máskülönben könnyen bekavarodhatsz.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

+ 43

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
17,1 km
Időtartam
5:00óra
Szintemelkedés
395 m
Szintcsökkenés
410 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp