Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 5

Tapolca - Badacsonytördemic (OKT-05)

· 27 értékelés · Gyalogtúra · Balaton-medence · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Örömhírvétel-kápolna Szent György-hegy, kilátóhely Tourinform Tapolca Avasi templomrom Malom-tó (Tapolca) Szigliget (OKTPH_29_3) Tópart Bisztró
„Mennyi nyugalmat, gyönyörűséget,  de látni és okulni valót nyújt e vidék...” - írta Reichert Róbert geológus 1936-ban. És tényleg, kiemelkedően szép szakaszon járunk: az Országos Kéktúra egyik legkülönlegesebb része vezet át a Balaton-melléki tanúhegyeken.
nyitva
könnyű
Hossz 17,1 km
5:00 óra
395 m
405 m
379 m
106 m

A vulkanizmus nem csupán elvesz, ad is. Az egykor pusztító kitörések színtere békés és gazdag vidékké szelídül. Ez jellemző az Országos Kéktúra ötödik szakaszára, amely nagyon rövid, de igazán felemelő. Megkezdjük vándorlásunkat az eddig csak távolról csodált, érdekes formavilágú hegyek közt, és ezzel az ország egyik legizgalmasabb geológiájú vidékére lépünk: testközelből ismerkedhetünk meg a több millió éves vulkanizmus geológiai és társadalmi hatásaival, a hatalmas tanúhegyekkel és bazaltorgonákkal, illetve a vulkáni talajon életre kelt borkultúrával.

A tapolcai Malom-tó partján töltött pihenőnk után hosszabb aszfaltos út vár ránk, hogy megközelítsük a Szent György-hegyet. A szőlőskerteken még szilárd az útburkolat, de a turistaháztól nehezebb a terep.  Itt láthatjuk először a bazaltoszlopokat, vagy más néven "kűzsákokat". A buja, zöld erdőben rejtőző bazaltorgonák fölé kapaszkodunk. Kis kitérővel a parádés panorámát ígérő csúcsot is felkereshetjük, hogy aztán újra a síkvidékre ereszkedjünk.

Következő állomásunk a neves Balaton-parti település: Szigliget. Vára, borai és nyüzsgő, mégis emberléptékű nyári forgataga barátságos élmény, mielőtt továbbindulunk a Badacsony felé. Ha valahol, itt érdemes fürdőzéssel megszakítani a túrázást.

Ha balatoni nyaralásunkat egészítenénk ki tartalmas időtöltéssel, nem is találhatnánk jobb lehetőséget a Balaton-felvidéki Kéktúra valamely szakaszánál.

A szerző tippje

 • Parádés geológiai látványosság a bazaltorgonák hazája, a Szent György-hegy. És itt meg is szakíthatjuk a túrát, ha eltöltünk egy éjszakát a hegy tövében álló Kaán Károly kulcsosházban.
 • Szigligeten kerülünk a legközelebb a Balaton partjához, ezért itt érdemes megmártóznunk a tóban - a borkóstolás és a várlátogatás kísérőprogramjaként.
 • A Szent György-hegyen a Tarányi présháztól érdemes tennünk egy kis kitérőt a kísérteties Ify-kápolnához, a Kaán Károly kulcsosháztól pedig az Örömhírvétel-kápolnához. Mindkettő a S jelzésen érhető el.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Tapolca  6  Szent György-hegy  7,8  Szigliget  3,4  Badacsonytördemic

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Kisapáti (OKTPH_28 közelében): Kisapáti, autóbusz-váróterem buszmegálló, Nemesgulács-Kisapáti vasúti megállóhely
 • Szigliget (OKTPH_29_1, OKTP_29_2): Szigliget, Fő tér buszmegálló
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
379 m
Legalacsonyabb pont
106 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Tapolca, vasútállomás (121 m)
Koordináták:
DD
46.877355, 17.429025
DMS
46°52'38.5"N 17°25'44.5"E
UTM
33T 685086 5194399
w3w 
///paripa.világos.tudósok

Végpont

Badacsonytördemic - Szigliget vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A tapolcai vasútállomás előtt található parkon átvágva vezet rá a K jelzés a Dózsa György utcára. Elérjük a Keszthelyi utat, melyen egy kapualjig gyaloglunk: ezen át jutunk el el a városközpontba.
 • Ráfordulunk a sétálóutcára, végigsétálunk a Malom-tó köré épült, páratlanul hangulatos belvároson. A Martinovics Ignác utcába futunk bele, a végénél balra fordulunk, majd az első kereszteződésnél jobbkanyart teszünk, ezzel hosszú aszfaltvándorlásba kezdünk.
 • A K jelzés átkel a vasúti síneken, és a Papmajor gazdasági épületeinek elhagyása után 500 méterrel jobbra fordul egy földútra.
 • A szőlők közt felkapaszkodunk a Szent György-hegyre (pecsetelőhely a kulcsosháznál), és a bazaltorgonák közt szlalomozva megkerüljük a hegycsúcsot.
 • A Szent György-hegy nyugati és déli oldalán újra szőlők közt ereszkedünk, majd hosszan követünk egy alacsony forgalmú autóutat.
 • Rátérünk a 71-es főútra, melyről 1,2 km után lefordulunk balra, hogy megkerüljük a szigligeti Várhegyet.
 • Átvágunk a Várhegy és a balra magasodó Antal-hegy nyergén, és az autóúton sétálva érkezünk meg Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra.

A túráról részletesen

Tapolca - Szent György-hegy

Az Országos Kéktúra tapolcai pecsételőhelyét követően (amit a Lokomotív büfé teraszánál találunk) a Dózsa György utcán át jutunk ki a főútra, s azon haladva érjük el néhány perc alatt a belvárost. A Fő térről jobbra indulunk, majd balra egy kapun át jutunk a Malom-tóhoz, amely a város alatt elterülő Tapolcai-barlangrendszer forrástava. A parkon áthaladva a Vastagh János utca végén hagyjuk el a település utolsó házait. Érdemes a KΩ jelzést követve felkeresni a 2015-ben átadott Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontot.

Továbbhaladva a K jelen rövidesen keresztezzük a Tapolcát elkerülő főutat, aztán egyenesen a Szent György-hegy felé indulunk tovább egy keskeny aszfaltúton. Ha körülnézünk, a síkvidékből kiemelkedő, hatalmas tanúhegyek sziluettjei kísérik lépteinket. Átkelünk a síneken, és egy kilométer után jobbra indulunk a szőlők között. A jelzett út balra fordul; nyomsávban aszfaltozott felszínén emelkedünk a szőlőskertek között. Ahogy rálépünk a Szent György-hegy szoknyájára, és ezzel végre árnyékos szakaszra érkezünk, az egyik leglátványosabb, látnivalókban leggazdagabb tanúhegyet érjük el. Jobbról csatlakozik a P jelzés, majd előttünk feltűnnek a bazaltorgonák. Az utolsó jobb oldali épületnél kell letérni. A ház mellett eloldalazva beérünk az erdőbe, és egy bazalt lépcsősoron kapaszkodunk fel a volt Szent György-hegyi turistaház (jelenleg Kaán Károly kulcsosház) épületéhez. A Kéktúra bélyegzőt ennek ablakában találjuk, a spaletták mögött.

Szent György-hegy - Szigliget

Egy szusszanás után újra meredeken felfelé haladunk, s hamarosan elérjük a bazaltorgonák lábát. Hosszú lépcsősor vezet fel a kéményszerű, komor, mégis játékos megjelenésű sziklaalakzatok között a hegytetőre. Érdemes egy rövid kitérőt tenni a geológiai kuriózumok feletti kilátópontokra, ahonnan nemcsak a környék csodálható meg, de a bazaltszirtekre is szép a rálátás. Néhány perc alatt eljutunk az erdei ösvényen az esőbeállóhoz, ahol a balra térő K jelzés ereszkedni kezd a fennsíkról. Megéri azonban itt is egy plusz kanyart tenni a K▲ jelzésen a hegytető kilátópontjaira, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a tanúhegyes vidékre.

Az OKT nyomvonalára visszatérve negyedórás menettel érhetők el a déli hegyoldal présházai. Elhaladunk az Oroszlánfejű kút mellett, majd megérkezünk a hangulatos, parasztbarokk Tarányi-présházhoz és a mellette álló Lengyel-kápolnához. Innen aszfaltúton ereszkedünk, aztán balra térve átvágunk a szőlőtáblák között. Már a szigligeti hegyek körvonala felé közelítünk. Hegymagas község bekötőútjához érve egészen a 71-es útig megyünk. Keresztezzük a főutat, jobbra ráfordulunk a kerékpárútra, elhaladunk a szigligeti Várhegy alatt, s ráfordulunk Szigliget bekötőútjára. Hamarosan megérkezünk a szigligeti vár alatti autóparkolóba. A parkoló felett, a templom melletti információs táblán találjuk a bélyegző megszokott dobozát, de további két igazolóhely is van a településen: a közeli „In vino veritas” borboltban, valamint a várpénztár épületén.

A parkolótól kezdődik a romokhoz felvezető sétány. Ha van időnk, kapaszkodjunk fel oda is, ahonnan csodálatos körpanoráma tárul elénk: szinte az egész Tapolcai-medence belátható, persze a tanúhegyek tömbjeinek megunhatatlan látványával együtt. Túránkat a Kisfaludy utcában folytatjuk, amely beletorkollik a szélesebb Kossuth Lajos utcába. Körülbelül 500 méter után egy útelágazásban az Országos Kéktúra nyomvonala balra tér, de jobbra fordulva néhány lépésért cserébe az avasi Árpád-kori templom maradványaira bukkanhatunk.

Szigliget - Badacsonytördemic

A K jelzésre visszatérve aszfalton haladva hagyjuk magunk mögött Szigligetet. Félig megkerüljük az Antal-hegyet, aztán az országútra befordulva Badacsony felé vesszük az irányt. Keresztezzük a 71-es utat és a vasutat is, majd a kék jelzésről letérve a Badacsonytördemic–Szigliget vasútállomás bekötőútján jutunk el az állomás épületéig, ahol a pénztár mellett találjuk a bélyegzőt. A házak fölött már következő izgalmas célpontunk, a Badacsony sziklakoszorús tetőszintje emelkedik.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Tapolcára elsősorban a főváros és Székesfehérvár felől, a Balaton északi partján közlekedő vonatok érkeznek, de jöhetünk ide Nyugat-Magyarország irányából is.
 • Tapolcára busszal is tudunk utazni a legközelebbi nagyvárosokból.
 • Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra a Balaton népszerűsége miatt sűrűn járnak a vonatok Tapolca és Székesfehérvár, illetve Budapest felől. A nyári időszakban sűrűbb a vonatközlekedés.
 • Autóbusszal kevesebb lehetőségünk adódik, de a busz a vasútállomásnál tesz le bennünket, így nem kell pluszban gyalogolni, ha mégis ezt a közlekedési módot választjuk.

Megközelítés

 • Tapolcán a vasútállomás mellett halad el az Országos Kéktúra.
 • Badacsonytördemic vasútállomása pecsételőhely, de a K jelzéshez dél felé (jobbra) kell gyalogolnunk a Vasút utcán 50 métert, hogy becsatlakozhassunk az Országos Kéktúrába.

Parkolás

 • Mindkét végpontnál kiépített parkolóban hagyhatjuk az autót a vasútállomás mellett (ingyen). 

Koordináták

DD
46.877355, 17.429025
DMS
46°52'38.5"N 17°25'44.5"E
UTM
33T 685086 5194399
w3w 
///paripa.világos.tudósok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Nyúl Ildikó kérdése · 2022-10-11 · Közösség
Kedves kéktúrázók.Tudom,hogy semmi esély nincs rá,hogy visszajusson hozzám,mégis megpróbálom.Ma okt.11. elhagytam a kis formátumú jegyzetfüzetemet a kék túrás bejegyzéseimmel.Pillangó van az elején.Valószínúleg a szigligeti alsó pecsételőnél.Másnak nem érték,de én nagyon sajnálom.Nem találta.meg valaki?
Mutass többet!
Nagy Tivadar kérdése · 2020-08-07 · Közösség
Turista app telepítve van iPadra, androidos telefonra, de túra útvonalak és jelek nincsenek. Melyik térképet kell választani? Nekem egyiken sem jön. tivadarnt3@gmail.com
Mutass többet!
A térkép alapbeállításban szaggatott, illetve folytonos fekete vonallal jeleníti meg a gyalogutakat, nem mutatja, hogy melyiken van turistajelzés. Ez a funkció a térkép jobb alsó sarkában lévő rétegválasztó gombbal, az “OpenStreetMap nyár” felirat alatt lenyíló menüben aktiválható, ahol külön-külön lehet ki/bekapcsolni a jelzett gyalog- illetve kerékpárutakat. Ha ezt megtettük, a jelzett gyalogutak pirossal, a jelzett kerékpárutak lilával kivastagítva lesznek láthatóak a térképen.

Értékelések

4,2
(27)
Csordás Krisztina
2022-10-13 · Közösség
Szép, változatos szakasz. Az autóút szélén / melletti részeket veszélyesnek éreztük.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-13
Fejérvári Sámuel
2022-10-11 · Közösség
A sok aszfalt ellenére is nagy élmény volt, mert nagyon szép helyek is vannak a túrán.
Mutass többet!
Eszter Sztojcseva
2022-08-29 · Közösség
Tapolca után egy csendesebb aszfaltúton halad a túra, ez nem kifejezetten zavart. Azután a bazaltorgonáknál szóhoz sem jutottam a lenyűgözöttségtől. Szigligetig hosszan szép kilátás nyílik a Balaton- felvidékre. Csak közvetlen a település előtt kellemetlen a forgalmas autóúton menni. Szigligeten érdemes felmenni a várhoz. Utána csendesebb aszfaltúton halad a túra. Nekem a sok aszfaltos rész ellenére is sok élményt adott ez a szakasz. 5 csillag!
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 82

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
17,1 km
Időtartam
5:00 óra
Szintemelkedés
395 m
Szintcsökkenés
405 m
Legmagasabb pont
379 m
Legalacsonyabb pont
106 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Szakaszosan teljesíthető túra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 28 Útpontok
 • 28 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp