Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra

Szurdoktúra legendás források nyomán

· 1 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Parajos-tető és a Kőris-hegy Bakonybél határából
  / A Parajos-tető és a Kőris-hegy Bakonybél határából
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kavicsos út az Öreg-Kerülő-hegy felé
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kerteskői-szurdok
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csoportos tuskógomba
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rét szélén haladunk Bakonybél felé
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdőrészlet a Borsó-kút környékén
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent-kút és környéke kedvelt pihenőhely is
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Visszaérkezés Bakonybélre
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Judit-forrás
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tönkölös-hegy és a Parajos-tető Bakonybél határából
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
ft 2000 1800 1600 1400 1200 1000 800 6 5 4 3 2 1 mi Erdők Háza (Bakonybél) Pannon Csillagda … (Bakonybél) Erdőismereti Oktatóbázis … Háza Erdőismereti Oktatóbázis … Háza A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút) Erdők Háza (Bakonybél)

Könnyű, több ponton lerövidíthető körtúra Bakonybélből, melynek két fő látnivalója a szépen kiépített Borostyán-kút és környezete, valamint a vadregényes Kertes-kői-szurdok.
nyitva
közepes
9,8 km
3:00 óra
346 m
346 m
Ez a különleges látnivalókat felvonultató körtúra a Szent Mauríciusz Monostortól nem messze indul, és a Szőlőgyöpnek nevezett hegy oldalában álló Fehér kereszt után a Borostyán-kút kegyhelyét mutatja be, ahol a legendák szerint Szent Gellért és Szent Günther, a bakonybéli monostor első apátja is remetéskedett. A forrás környékén egy kis tavat, kápolnát és kálváriát is találunk. Innen szép erdőkön át érünk a Bányász-kúthoz, ahol kellemes környezetben tarthatunk egy pihenőt, mielőtt nekivágunk a Gerence kertes-kői szurdokának. A patak fölé magasodó kréta időszaki mészkősziklák legszebbike az Oltár-kő, amely fölött a Judit-forrás vize csörgedezik és alakít ki látványos mésztufagátsorokat. Egy vadvirágos rét után érünk a szépen foglalt Borsó-kúthoz, amit követően megkapó panorámában gyönyörködhetünk a Kőris-hegy környékére, mielőtt a műúton visszatérünk a buszmegállóba.

A szerző tippje

 •  A túrát szükség szerint a Csúcs-hegynél a Z jelzésen, vagy a Z és a Z+ jelzések találkozásánál is le lehet rövidíteni.
outdooractive.com User
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2020-07-03

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
400 m
Legalacsonyabb pont
275 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdőpont

Bakonybél, Petőfi utca buszmegálló (279 m)
Koordináták:
DD
47.252208, 17.729078
DMS
47°15'07.9"N 17°43'44.7"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 706495 5236804
w3w 
///hotelek.drótok.ovisok

Végpont

Bakonybél, Petőfi utca buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállótól déli irányba indulunk a P+ jelzésen.
 • A csúcs-hegyi elágazásnál jobbra fordulunk a Z jelzésen.
 • Öreg-Kerülő-hegy oldalában a Z● jelzésen kis kitérőt teszünk a Bányász-kúthoz.
 • Visszatérünk a Z jelzésre.
 • A szurdok jobbra induló görgeteges ösvényén a Z● jelzésen felmegyünk a Judit-forráshoz.
 • A jobbra induló Z▲ jelzésen átsétálunk az Oltár-kőre.
 • Visszatérünk a Z jelzésre.
 • A szurdok túlsó végénél balra fordulunk a Z▲ jelzésen.
 • Az aszfaltos út előtt balra kanyarodunk a P+ jelzésen.
 • A csúcs-hegyi elágazásnál a Z jelzésen jobbra tartva térünk vissza Bakonybélbe.
 • A Kossuth utcán balra térve jelzetlen úton sétálunk.
 • A Fő utcára érve a Z◼ jelzések visznek vissza a buszmegállóba.

A túráról részletesen

A buszmegállótól a Borostyán-kútig

A buszmegállótól déli irányba indulunk a P+ jelzésen a Petőfi utcán, melynek bal oldali utolsó háza a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Cseh Tamásé volt. Továbbmenve a település határában balra, az úttól távolabb a Szőlőgyöpnek nevezett hegyoldalban áll az úgynevezett Fehér kereszt, melyet a magyarok Nagyasszonyának tiszteletére állíttatott Hajik János és neje 1936-ban. Érdekessége, hogy egykor a falu lakói Szent Márk napján egyik évben ehhez, következő évben pedig a Pápai úti kereszthez zarándokoltak a határt és a búzát megszentelni. Innen már csak 400 m a Borostyán-kút.

Ezt a régi szakrális helyet IX. Gergely pápa 1230-ban kelt bullája említi először, mely szerint a Szent Gellért szikla tetején, amit a kutatók a Borostyán-kővel azonosítanak, Szűz Mária titulusú kápolna állt. Helyette 1825-ben egy később elpusztult kápolnát emeltek a ma is álló, 1889-ben elkészült épület helyén. A Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő 14 stációs kálvária 1888-ban készült el. A kápolna melletti falazott sziklaüregben egy 1908-ban állított Lourdes-i Mária szobor látható. A hagyomány szerint Szent Günther, a bakonybéli monostor első apátja is itt remetéskedett - ezért nevezik a hegyről legördült szikladarabokat Szent Günther könnyeinek. A kápolna előtti, 1996-ban mesterségesen kialakított tavat a Borostyán-kútban fakadó forrás vize táplálja.

Szent Gellért bencés apát legendája szerint a királyi udvarból 1023-1030 között a bakonybéli kolostorba vonult vissza, és tőle nem messze épített magának egy kunyhót, ahol buzgó imádsággal, remetéskedve élte életét. Egy napon írás közben elnyomta az álom a kunyhója előtt. Arra ébredt, hogy egy farkas elől menekülő szarvasborjú odatelepedett mellé, hogy megvédje, és mozgolódása közben a tintát, mellyel írt, a földre döntötte. Miután megetette az állatot, nem is ment el tőle. Egy későbbi alkalommal az erdőről fát hozott, és kunyhója ajtajában egy farkas feküdt tátongó sebbel az oldalán. Ahogy meglátta a remetét, a ragadozó odament hozzá, és a lábaira rogyott. Szent Gellért kimosta és bekötözte a sebét, majd a kunyhójába vitte a farkast, ami hálás kutyaként megnyalta a remete kezét, és szelíden a szarvasborjú mellé heveredett.

Egy érdekes népszokás is kötődik a Szent-kúthoz: a Pilátus-verés. Nagycsütörtök éjszakáján főleg a legények favázra erősített szalmabábut vittek a kápolnához, ahol nagy tüzet raktak, aztán megégették a Pilátust jelképező szalmabábot, mert „ő adta a zsidók kezére Jézust”. A felgyújtás előtt a bábut botokkal jól meg is verték. Sokszor egész éjjel táplálták a lángokat, mert úgy vélték, hogy amikor Jézust vallatták, az udvaron a poroszlók is a tűznél melegedtek. Ez a téltemetési szokással áthatott Pilátus-égetés egyes források szerint egészen az 1960-as évekig élt a faluban.

A Csúcs-hegytől és a Bányász-kútig

A Borostyán-kúttól a P+ jelzésen keleti irányba indulunk tovább a Csúcs-hegyre. A kezdetben meredek úton kiérünk a gyertyánosból, és balunkon villanypásztorral kerített legelőszakaszok mellett emelkedünk tovább. Jobbra keresztezzük a széles kavicsos utat, melynek rézsűjében felvillan a magaslatot alkotó Szőci Mészkő Formáció. Az ösvény hamarosan egy újabb kavicsos úthoz ér. Ahogy az innen nyíló kilátás is mutatja, a leküzdött közel 100 m magasság ellenére még mindig Bakonybéli-medence aljzatán vagyunk. A Z jelzésen jobbra fordulunk, és kb. 100 m-t megyünk rajta, majd balra kanyarodunk róla. Rövidesen ereszkedni kezünk, majd újra találkozunk a kavicsos úttal, azon megyünk tovább. Egy kanyarral odébb jobbra térünk le egy ösvényre, amin balra szép sziklakaréj mellett haladunk el. A Z  jelzést az Öreg-Kerülő-hegy oldalában fakadó Bányász-kúthoz vagy másik nevén Tücsök-forráshoz az öreg bükkök alatt vezető Z● jelzésen jobbra hagyjuk el.

A gugyor

Visszatérve a Z jelzésre egy balos kanyarral fordulunk be a Kertes-kői-szurdokba. Több helyen csúszós köveken kell átlépdelnünk a patakon, legyünk óvatosak! A bakonybéli monostor Szent István által 1018-ban kiadott alapítólevelében is szerepel, mint birtokhatárpont. A Bakonyban az ilyen meredek sziklák által határolt szűk völgyeket, amiknek patak is folyik az aljában, gugyornak nevezik. A Gerence ezen szurdoka, bár csak mintegy 300 méter hosszú, mégis nagyon látványos. Két oldalról a Kréta időszakban kb. 100 millió éve egy tengerelöntés során képződött Zirci Mészkő 30-40 m magas sziklái határolják. A sekélytengeri környezetben vastag, aszimmetrikus héjú, úgynevezett rudista kagylók kőzetalkotó mennyiségben szaporodtak el, melyek szabálytalan kör, illetve ellipszis alakú ősmaradványaival több helyen is találkozhatunk - például a Judit-forrásnál, amihez a szurdok kezdeténél az első nagyobb szikla után jobbra egy felfelé induló kis ösvényen tehetünk rövid kitérőt.

A törmeléklejtő erdő nehezen járható, görgeteges ösvényén a Z● jelzés az első pár méteren hiányzik. A terület egyik kiemelkedő geológiai értéke, a Judit-forrás mésztufagátsora mellett haladunk el, melyen a víz kis zuhatagokkal tarkítva szalad a mintegy 40 méteres magasságból a szurdok mélyébe. Ez a képződmény a felszínre került, felgyorsuló karsztvíz szén-dioxid leadása következtében kicsapódó kalcium-karbonátból, vagyis édesvízi mészkőből áll. Hamarosan megérkezünk a foglalt forrás előtt álló padokhoz. Érdemes kimenni a jobbra induló Z▲ jelzésen az Oltár-kő nevű sziklára, melynek tetejéről (inkább csak a lombmentes időszakban) rálátunk a szurdokra. Neve a magyarok római keresztény hitre való áttérítése előtti időkből származhat.

Innen az eddig megtett úton térünk vissza a Gerencéhez, ahol jobbra kanyarodva átkelünk a szurdokon. (Ha visszafelé nem akarjuk vállalni a meredek utat, a Z▲ jelzésen egy balkanyarral a sziklaszoros keleti bejáratához érünk.) A szűk völgy és a benne rohanó Gerence sajátos hűvös, párás mikroklímát alakított ki. A sziklafalakon a moha- és páfrányfajok mellett a növényvilág egyik kis „ékszerével” is találkozhatunk, a párnaszerű sziklabevonatot alkotó mohos csitrivel. Ez a védett, szegfűfélék közé tartozó kis növény csak bemohásodott sziklafalakon él, mert apró magjai a mohapárnák nedves málladékán tudnak kicsírázni. Apró, fehér virágai május környékén nyílnak, melyeket általában kistermetű legyek poroznak. A vízben is találkozhatunk védett fajokkal, mint például a meder kövei között ritkán megjelenő fürge csellével. 

Vadvirágos réten át a Borsó-kúthoz

A szurdok végénél északkelet felé indulunk tovább a Z▲ jelzésen, melyen elhagyjuk a Gerence völgyét. A széles földúthoz érve balra indulunk rajta, majd rövidesen jobbra letérünk róla. Egy nagy, vadvirágos (pl. őszi oroszlánfog, réti boglárka, réti imola, mezei katáng, közönséges párlófű, stb.) réten át, a magasles után érünk a bakonybéli műúthoz. Az aszfalt előtt balra kanyarodunk a P+ jelzésen, ami egy elegyes gyertyános-kocsánytalan tölgyesbe ér. 100 m múlva balra találjuk a Borsó-kutat.

Újra Csúcs-hegy, majd Bakonybél

Az erdő lassan bükkösre vált. Egy patakátkelés után 700 m-re érünk vissza a Csúcs-hegy elágazásához, ahol jobbra fordulunk, és a Z jelzésen megyünk tovább, ki a gyepre. Innen már jól látszik a Kőris-hegy - Parajos-tető - Tönkölös-hegy vonulat. A Pityer-dombnál a jelzés kiér a műútra, amin a Jókai utcán érkezünk meg Bakonybélre. A falutáblánál baloldalon három erdei fenyő alatt áll az 1933-ban készült Piros kereszt nevű feszület. Innen balra a Kossuth L. utcán, majd a Fő utcán balra kanyarodva érünk vissza a buszmegállóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Zirc és Pápa felől gyakran közlekedő buszokról a Bakonybél, Petőfi utca nevű megállónál érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.

Autóval

 • Bakonybélben a buszmegálló és a bencés monostor környékén érdemes leparkolni az autót.

Koordináták

DD
47.252208, 17.729078
DMS
47°15'07.9"N 17°43'44.7"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 706495 5236804
w3w 
///hotelek.drótok.ovisok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Bakony utikalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,0
(1)
László Tímea
2020-07-26 · Közösség
A Borostyán-kút népszerű látnivaló, de azt elhagyva a túra erdei szakaszán csak mi voltunk. A szurdok vadregényes, bár az útvonal hosszához képedt igen rövid. Ott jártunkkor a patak áradásban volt, ezért az átkelést, így a Judit-forrást kihagytuk.
Mutass többet!
2020. július 26., vasárnap 19:40:05
Fénykép: László Tímea, Közösség
2020. július 26., vasárnap 19:40:32
Fénykép: László Tímea, Közösség
2020. július 26., vasárnap 19:40:48
Fénykép: László Tímea, Közösség
2020. július 26., vasárnap 19:41:08
Fénykép: László Tímea, Közösség
2020. július 26., vasárnap 19:41:36
Fénykép: László Tímea, Közösség
2020. július 26., vasárnap 19:41:50
Fénykép: László Tímea, Közösség

A többiek fényképei

+ 2

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
9,8 km
Időtartam
3:00óra
Szintemelkedés
346 m
Szintcsökkenés
346 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!