Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Tipp

Szurdoktúra legendás források nyomán

· 4 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Kerteskői-szurdok
  / A Kerteskői-szurdok
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Borostyán-kút kápolnája
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Borostyán-kút tava
  Fénykép: Farkas Péter
 • / A Parajos-tető és a Kőris-hegy Bakonybél határából
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bakonyi táj a Borostyán-kút környékén
  Fénykép: Farkas Péter
 • / Kavicsos út az Öreg-Kerülő-hegy felé
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csoportos tuskógomba
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rét szélén haladunk Bakonybél felé
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdőrészlet a Borsó-kút környékén
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent-kút és környéke kedvelt pihenőhely is
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tönkölös-hegy és a Parajos-tető Bakonybél határából
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Judit-forrás
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Visszaérkezés Bakonybélre
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 8 6 4 2 km Erdők Háza (Bakonybél) Pannon Csillagda … (Bakonybél) Erdőismereti Oktatóbázis … Háza Erdőismereti Oktatóbázis … Háza A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút) Erdők Háza (Bakonybél)
Könnyű, több ponton lerövidíthető körtúra Bakonybélből, melynek két fő látnivalója a szépen kiépített Borostyán-kút és környezete, valamint a vadregényes Kertes-kői-szurdok.
nyitva
közepes
9,8 km
3:00 óra
346 m
346 m
Ez a különleges látnivalókat felvonultató körtúra a Szent Mauríciusz Monostortól nem messze indul, és a Szőlőgyöpnek nevezett hegy oldalában álló Fehér kereszt után a Borostyán-kút kegyhelyét mutatja be, ahol a legendák szerint Szent Gellért és Szent Günther, a bakonybéli monostor első apátja is remetéskedett. A forrás környékén egy kis tavat, kápolnát és kálváriát is találunk. Innen szép erdőkön át érünk a Bányász-kúthoz, ahol kellemes környezetben tarthatunk egy pihenőt, mielőtt nekivágunk a Gerence kertes-kői szurdokának. A patak fölé magasodó kréta időszaki mészkősziklák legszebbike az Oltár-kő, amely fölött a Judit-forrás vize csörgedezik és alakít ki látványos mésztufagátsorokat. Egy vadvirágos rét után érünk a szépen foglalt Borsó-kúthoz, amit követően megkapó panorámában gyönyörködhetünk a Kőris-hegy környékére, mielőtt a műúton visszatérünk a buszmegállóba.

A szerző tippje

 •  A túrát szükség szerint a Csúcs-hegynél a Z jelzésen, vagy a Z és a Z+ jelzések találkozásánál is le lehet rövidíteni.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2020-12-12
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
400 m
Legalacsonyabb pont
275 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Bakonybél, Petőfi utca buszmegálló (279 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.252208, 17.729078
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°15'07.9"N 17°43'44.7"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 706495 5236804
w3w (what3words) 
///hotelek.drótok.ovisok

Végpont

Bakonybél, Petőfi utca buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállótól déli irányba indulunk a P+ jelzésen.
 • A csúcs-hegyi elágazásnál jobbra fordulunk a Z jelzésen.
 • Öreg-Kerülő-hegy oldalában a Z● jelzésen kis kitérőt teszünk a Bányász-kúthoz.
 • Visszatérünk a Z jelzésre.
 • A szurdok jobbra induló görgeteges ösvényén a Z● jelzésen felmegyünk a Judit-forráshoz.
 • A jobbra induló Z▲ jelzésen átsétálunk az Oltár-kőre.
 • Visszatérünk a Z jelzésre.
 • A szurdok túlsó végénél balra fordulunk a Z▲ jelzésen.
 • Az aszfaltos út előtt balra kanyarodunk a P+ jelzésen.
 • A csúcs-hegyi elágazásnál a Z jelzésen jobbra tartva térünk vissza Bakonybélbe.
 • A Kossuth utcán balra térve jelzetlen úton sétálunk.
 • A Fő utcára érve a Z◼ jelzések visznek vissza a buszmegállóba.

A túráról részletesen

A buszmegállótól a Borostyán-kútig

A buszmegállótól déli irányba indulunk a P+ jelzésen a Petőfi utcán, melynek bal oldali utolsó háza a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Cseh Tamásé volt. Továbbmenve a település határában balra, az úttól távolabb a Szőlőgyöpnek nevezett hegyoldalban áll az úgynevezett Fehér kereszt, melyet a magyarok Nagyasszonyának tiszteletére állíttatott Hajik János és neje 1936-ban. Érdekessége, hogy egykor a falu lakói Szent Márk napján egyik évben ehhez, következő évben pedig a Pápai úti kereszthez zarándokoltak a határt és a búzát megszentelni. Innen már csak 400 m a Borostyán-kút.

Ezt a régi szakrális helyet IX. Gergely pápa 1230-ban kelt bullája említi először, mely szerint a Szent Gellért szikla tetején, amit a kutatók a Borostyán-kővel azonosítanak, Szűz Mária titulusú kápolna állt. Helyette 1825-ben egy később elpusztult kápolnát emeltek a ma is álló, 1889-ben elkészült épület helyén. A Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő 14 stációs kálvária 1888-ban készült el. A kápolna melletti falazott sziklaüregben egy 1908-ban állított Lourdes-i Mária szobor látható. A hagyomány szerint Szent Günther, a bakonybéli monostor első apátja is itt remetéskedett - ezért nevezik a hegyről legördült szikladarabokat Szent Günther könnyeinek. A kápolna előtti, 1996-ban mesterségesen kialakított tavat a Borostyán-kútban fakadó forrás vize táplálja.

Szent Gellért bencés apát legendája szerint a királyi udvarból 1023-1030 között a bakonybéli kolostorba vonult vissza, és tőle nem messze épített magának egy kunyhót, ahol buzgó imádsággal, remetéskedve élte életét. Egy napon írás közben elnyomta az álom a kunyhója előtt. Arra ébredt, hogy egy farkas elől menekülő szarvasborjú odatelepedett mellé, hogy megvédje, és mozgolódása közben a tintát, mellyel írt, a földre döntötte. Miután megetette az állatot, nem is ment el tőle. Egy későbbi alkalommal az erdőről fát hozott, és kunyhója ajtajában egy farkas feküdt tátongó sebbel az oldalán. Ahogy meglátta a remetét, a ragadozó odament hozzá, és a lábaira rogyott. Szent Gellért kimosta és bekötözte a sebét, majd a kunyhójába vitte a farkast, ami hálás kutyaként megnyalta a remete kezét, és szelíden a szarvasborjú mellé heveredett.

Egy érdekes népszokás is kötődik a Szent-kúthoz: a Pilátus-verés. Nagycsütörtök éjszakáján főleg a legények favázra erősített szalmabábut vittek a kápolnához, ahol nagy tüzet raktak, aztán megégették a Pilátust jelképező szalmabábot, mert „ő adta a zsidók kezére Jézust”. A felgyújtás előtt a bábut botokkal jól meg is verték. Sokszor egész éjjel táplálták a lángokat, mert úgy vélték, hogy amikor Jézust vallatták, az udvaron a poroszlók is a tűznél melegedtek. Ez a téltemetési szokással áthatott Pilátus-égetés egyes források szerint egészen az 1960-as évekig élt a faluban.

A Csúcs-hegytől és a Bányász-kútig

A Borostyán-kúttól a P+ jelzésen keleti irányba indulunk tovább a Csúcs-hegyre. A kezdetben meredek úton kiérünk a gyertyánosból, és balunkon villanypásztorral kerített legelőszakaszok mellett emelkedünk tovább. Jobbra keresztezzük a széles kavicsos utat, melynek rézsűjében felvillan a magaslatot alkotó Szőci Mészkő Formáció. Az ösvény hamarosan egy újabb kavicsos úthoz ér. Ahogy az innen nyíló kilátás is mutatja, a leküzdött közel 100 m magasság ellenére még mindig Bakonybéli-medence aljzatán vagyunk. A Z jelzésen jobbra fordulunk, és kb. 100 m-t megyünk rajta, majd balra kanyarodunk róla. Rövidesen ereszkedni kezünk, majd újra találkozunk a kavicsos úttal, azon megyünk tovább. Egy kanyarral odébb jobbra térünk le egy ösvényre, amin balra szép sziklakaréj mellett haladunk el. A Z  jelzést az Öreg-Kerülő-hegy oldalában fakadó Bányász-kúthoz vagy másik nevén Tücsök-forráshoz az öreg bükkök alatt vezető Z● jelzésen jobbra hagyjuk el.

A gugyor

Visszatérve a Z jelzésre egy balos kanyarral fordulunk be a Kertes-kői-szurdokba. Több helyen csúszós köveken kell átlépdelnünk a patakon, legyünk óvatosak! A bakonybéli monostor Szent István által 1018-ban kiadott alapítólevelében is szerepel, mint birtokhatárpont. A Bakonyban az ilyen meredek sziklák által határolt szűk völgyeket, amiknek patak is folyik az aljában, gugyornak nevezik. A Gerence ezen szurdoka, bár csak mintegy 300 méter hosszú, mégis nagyon látványos. Két oldalról a Kréta időszakban kb. 100 millió éve egy tengerelöntés során képződött Zirci Mészkő 30-40 m magas sziklái határolják. A sekélytengeri környezetben vastag, aszimmetrikus héjú, úgynevezett rudista kagylók kőzetalkotó mennyiségben szaporodtak el, melyek szabálytalan kör, illetve ellipszis alakú ősmaradványaival több helyen is találkozhatunk - például a Judit-forrásnál, amihez a szurdok kezdeténél az első nagyobb szikla után jobbra egy felfelé induló kis ösvényen tehetünk rövid kitérőt.

A törmeléklejtő erdő nehezen járható, görgeteges ösvényén a Z● jelzés az első pár méteren hiányzik. A terület egyik kiemelkedő geológiai értéke, a Judit-forrás mésztufagátsora mellett haladunk el, melyen a víz kis zuhatagokkal tarkítva szalad a mintegy 40 méteres magasságból a szurdok mélyébe. Ez a képződmény a felszínre került, felgyorsuló karsztvíz szén-dioxid leadása következtében kicsapódó kalcium-karbonátból, vagyis édesvízi mészkőből áll. Hamarosan megérkezünk a foglalt forrás előtt álló padokhoz. Érdemes kimenni a jobbra induló Z▲ jelzésen az Oltár-kő nevű sziklára, melynek tetejéről (inkább csak a lombmentes időszakban) rálátunk a szurdokra. Neve a magyarok római keresztény hitre való áttérítése előtti időkből származhat.

Innen az eddig megtett úton térünk vissza a Gerencéhez, ahol jobbra kanyarodva átkelünk a szurdokon. (Ha visszafelé nem akarjuk vállalni a meredek utat, a Z▲ jelzésen egy balkanyarral a sziklaszoros keleti bejáratához érünk.) A szűk völgy és a benne rohanó Gerence sajátos hűvös, párás mikroklímát alakított ki. A sziklafalakon a moha- és páfrányfajok mellett a növényvilág egyik kis „ékszerével” is találkozhatunk, a párnaszerű sziklabevonatot alkotó mohos csitrivel. Ez a védett, szegfűfélék közé tartozó kis növény csak bemohásodott sziklafalakon él, mert apró magjai a mohapárnák nedves málladékán tudnak kicsírázni. Apró, fehér virágai május környékén nyílnak, melyeket általában kistermetű legyek poroznak. A vízben is találkozhatunk védett fajokkal, mint például a meder kövei között ritkán megjelenő fürge csellével. 

Vadvirágos réten át a Borsó-kúthoz

A szurdok végénél északkelet felé indulunk tovább a Z▲ jelzésen, melyen elhagyjuk a Gerence völgyét. A széles földúthoz érve balra indulunk rajta, majd rövidesen jobbra letérünk róla. Egy nagy, vadvirágos (pl. őszi oroszlánfog, réti boglárka, réti imola, mezei katáng, közönséges párlófű, stb.) réten át, a magasles után érünk a bakonybéli műúthoz. Az aszfalt előtt balra kanyarodunk a P+ jelzésen, ami egy elegyes gyertyános-kocsánytalan tölgyesbe ér. 100 m múlva balra találjuk a Borsó-kutat.

Újra Csúcs-hegy, majd Bakonybél

Az erdő lassan bükkösre vált. Egy patakátkelés után 700 m-re érünk vissza a Csúcs-hegy elágazásához, ahol jobbra fordulunk, és a Z jelzésen megyünk tovább, ki a gyepre. Innen már jól látszik a Kőris-hegy - Parajos-tető - Tönkölös-hegy vonulat. A Pityer-dombnál a jelzés kiér a műútra, amin a Jókai utcán érkezünk meg Bakonybélre. A falutáblánál baloldalon három erdei fenyő alatt áll az 1933-ban készült Piros kereszt nevű feszület. Innen balra a Kossuth L. utcán, majd a Fő utcán balra kanyarodva érünk vissza a buszmegállóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Zirc és Pápa felől gyakran közlekedő buszokról a Bakonybél, Petőfi utca nevű megállónál érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • Bakonybélben a buszmegálló és a bencés monostor környékén érdemes leparkolni az autót.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.252208, 17.729078
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°15'07.9"N 17°43'44.7"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 706495 5236804
w3w (what3words) 
///hotelek.drótok.ovisok
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Bakony utikalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,8
(4)
Gombás Gábor
2021-01-18 · Közösség
Sziasztok! Tegnap este úgy számoltunk, hogy jó eséllyel a Bakonyban havazás várható, így kinéztünk egy közepes hosszúságú túrát a Természetjáró applikációból. Választásunk egy szurdokra esett, mely útvonal Bakonybélből indulva egy fektetett nyolcast ír le, miközben négy emelkedőt kell megmászni. Mellon a Tátrában is megveszett tavaly télen, itt is zabálni fogja a havat, a szó szoros és átvitt értelmében is. Ahogy egyre közelebb értünk az indulási ponthoz, a havazás is egyre sűrűbbé vált. Leparkoltunk, táskát összepakoltuk, felszereltük az ebet és indítottuk a tracket. A falut elhagyva, a tóparti kápolna mellett egyből kaptatóra váltott az út. Le is dobtunk egy réteg ruhát, mert patakzott a hátunk a -2 C ellenére. A kölyök csak úgy száguldozott a friss hóban. Itt már tudtam, hogy hibát vétettünk, ugyanis a Csorba-tó partján vásárolt hómacskát jól otthon hagytuk. Persze, jó helyen van az ott a meleg lakásban, miközben mi alig bírunk felkepeszteni a hegyre. Gyönyörű volt az erdő, ahogy alá-alá hullottak a fák ágairól a megduzzadt fehér párnák. Helyenként át kellett kelni a befagyott patakon, mely partjait csak saccolni tudtuk az ugrás során. A havazás szűnni nem akarva szórta ránk a szabályos pelyheket. Egészen egy tisztásig vezetett utunk, ahol teljesen szűz felület fogadott, cserébe jelentős széllel kellett megbirkózni. A trackre támaszkodva törtünk utat a harminc centis dunyhába, ami a tájat borította. Mellon közben ugrált, túrt, fetrengett és szinte minden létező bokrot megjelölt. Ez biza mostantól az ő birodalma. Hol emelkedett, hol ereszkedett az ösvény, egézsen addig, amíg újfent a Gerence-patakhoz nem értünk. Kidőlt fák tanúskodtak a korábbi viharokról, a szurdok függőleges falai pedig az évezredes erózióról. Ez volt a legnehezebb szakasz, sok helyen bújni, valahol pedig mászni kellett, amit a kutty többnyire önerőből megoldott, de helyenként segíteni kellett neki is. Egy utolsó hajrával felcaplattunk a negyedik dombra is, majd visszaereszkedtünk Bakonybél központjába. Az egyik lapátoló úr, meg is jegyezte: “Tegnap igen rossz volt a vacsora, ma egész nap havat hányok!” Elcsüggedve kacagtunk a szenzációs poénon. Betudjuk annak, hogy itt már mindenki nagyon fáradt volt, Mellon még arra is lusta volt, hogy az őt ugató kutyákat flegmán kinevesse. Közepes erősségű túrának írja az app, de a hó jelentősen rátett erre. 10 km-t mentünk 266 m szintkülönbséggel, ami egyébként egy kellemes gyaloglás, de ezúttal 3 és fél óra kellett a teljesítéséhez. A látványért, az időjárásért és azért az élményért, hogy sok év után először láttunk szűz havat Magyarországon, mindenképpen megérte. #bakony #bakonybél #gerence
Mutass többet!
2021. január 18., hétfő 7:28
Fénykép: Gábor Gombás, Közösség
2021. január 18., hétfő 7:28
Fénykép: Gábor Gombás, Közösség
2021. január 18., hétfő 7:28
Fénykép: Gábor Gombás, Közösség
2021. január 18., hétfő 7:28
Fénykép: Gábor Gombás, Közösség
Bóka Zsuzsa
2020-10-29 · Közösség
A Kerteskői szurdok egyszerűen csodálatos. Az embernek olyan érzése van, mintha óriások dobókockáztak volna a hatalmas kövekkel, melyek mára bemohásodtak. :) Tavasszal és több eső után nehezebben járható, de az élmény és a látvány miatt mindig megéri. Nekem az egyik legkedvesebb szurdokom. ♥️
Mutass többet!
Dobókockák
Fénykép: Bóka Zsuzsa, Közösség
Szurdok ősszel 1
Fénykép: Bóka Zsuzsa, Közösség
Szurdok ősszel 2
Fénykép: Bóka Zsuzsa, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

2021. január 18., hétfő 7:28
2021. január 18., hétfő 7:28
2021. január 18., hétfő 7:28
2021. január 18., hétfő 7:28
+ 9

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
9,8 km
Időtartam
3:00óra
Szintemelkedés
346 m
Szintcsökkenés
346 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp