Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szép kilátás: Kis alpesi hangulat a Pilisben - a Labirintus-túrakör

· 2 értékelés · Gyalogtúra · Pilis-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás a sziklákról
  Kilátás a sziklákról
  Fénykép: Tenczer Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 10 8 6 4 2 km
A főváros környéki hegyek legtöbb kirándulóhelyét már sokan ismerik, most egy kevésbé ismert helyszínre, a Piliscsaba és Pilisvörösvár közötti Zajnát-hegyek felfedezésére indulunk. A terület érdekességeit megpróbáltam egy körútba sűríteni, amit végül az elején található titokzatos erdei kőspirálról Labirintus-körnek neveztem el.
közepes
Hossz 11,7 km
3:35 óra
505 m
505 m
388 m
252 m

Mit fogunk látni a 11 km hosszú túrán?

 • Az erdei labirintust,
 • több sziklakilátópontot,
 • az impozáns Vércse-sziklát (Sas-sziklát),
 • hangulatos fenyveseket,
 • a Klotild-barlangot, amibe mélyen be lehet mászni.

A szerző tippje

 • Akinek kevés a 11 km-es hossz, opcionálisan kiterjesztheti a túrát a Nagy-Kopasz-hegyi Jenga-kilátóig (Dévényi Antal-kilátó), ami plusz 4 km-t, időben nagyjából még egy órás menetet jelent.
Tenczer Gábor profilképe
Szerző
Tenczer Gábor
frissítve: 2022-01-14
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
388 m
Legalacsonyabb pont
252 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A sziklákra inkább ne másszunk fel, de ha mégis, akkor csak óvatosan.

Kezdés

Kopár-csárda, Pilisvörösvár (276 m)
Koordináták:
DD
47.622727, 18.864369
DMS
47°37'21.8"N 18°51'51.7"E
UTM
34T 339536 5276579
w3w 
///pizsama.gólöröm.dörgés
Mutasd a térképen

Végpont

Kopár-csárda, Pilisvörösvár

Útleírás

Itiner :

 • A Kopár Csárda parkolójából az itt áthaladó P túraúton induljunk el a csárda mögötti erdőbe.
 • Erdei kaptatón érünk fel a hegy hátára, ahonnan egy kis út visz le bal kéz felől a térképen nem jelölt, volt homokbánya gödrében fekvő, egyszerű, kövekből kirakott labirintusig.
 • A labirintustól újra visszatérünk a P jelzésű túraútra.
 • Néhány száz méter után egy pihenőhöz érünk, ahol az esővédő kunyhó áll. A kunyhónál kell letérnünk jobb kéz felé a nem jelzett, de jól kitaposott ösvényen, ami a Zajnát-hegyek legszebb sziklás-panorámás részeihez visz.
 • A sziklák bejárása után ismét visszaérünk a P jelzésre, egy szép, kétoldalt fenyvesekkel kísért gerincen megyünk tovább észak felé, ahol egy újabb esőkunyhó elhagyása után a meredek hegyoldalból nyíló Klotild-barlang vár minket.
 • A barlang a túra északi végpontja, innen visszafordulva először a P+ jelzésű úton beereszkedünk Piliscsaba Fényesliget elnevezésű részébe,
 • majd onnan a S◼ jelű ösvényen keveredünk vissza a P jelzésre.
 • A P turistautat a P↺ jelzésű úton elhagyjuk, majd visszatérünk rá újra kevéssel a cél előtt. 

A túra leírása :

A túra kezdőpontja a Pilisvörösvár határánál fekvő Kopár Csárda parkolója, az itt áthaladó P túraúton induljunk el a csárda mögötti erdőbe. A kanyargó ösvényen egy húszperces, nem túl meredek erdei kaptatón fel is érünk a hegy hátára, ahonnan egy kis út visz le a térképen nem jelölt, volt homokbánya gödrében fekvő, egyszerű, kövekből kirakott labirintusig. A kőspirált valószínűleg a közeli álomvölgyi meditációs központ kidolgozottabb labirintusa ihlette, ennek kapcsán olvastam, hogy bár minden útvesztő labirintus, viszont nem minden labirintus útvesztő. Az ősi labirintusok ugyanis egy úton vezetnek be a középpontba, majd vissza ugyanúgy, tehát nem lehet eltévedni bennük. A végighaladás befelé felfogható egyfajta meditációs sétának, „a légzés lelassul, az elme kitisztul, egy új tapasztalat bontakozik ki”, a kifelé vezető út pedig már a magabiztos jövőbe visz.

Ezzel a tudással felvértezve ki is próbáljuk az erdei labirintus spirálját, de a kibontakozó tapasztalat esetünkben inkább arra mutatott rá, hogy nem szabad tempósan „labirintusjárni”, mert a spirál végére elszédül az ember. Kifelé ezért lassabban, a csigavonal kimozdult köveit visszaigazgatva sétálunk, így azzal a tudattal fejezhetjük be a körözést, hogy legalább valami hasznosat is tettünk.

Visszatérve a P jelű túraútra szinte rögtön elérjük az első pontot, ahonnan messzebbre kilátunk az erdő fái közül, majd kicsit letérve az ösvényről az első szép sziklákat. A sziklákra felállva már igazi panoráma bontakozik ki. Érdekes, új szögből mustrálgathatjuk a Hármashatár-hegyet és a mellette emelkedő Csúcs-hegyet, aminek innen nézve érthetővé válik az elnevezése is, valamint jól látszik a Nagy-Kevély és az Oszoly fehér fala.

A lapos, mintegy 350 méteres magasságban kígyózó hegygerincen meghatározóvá válnak a fenyvesek, aki télen jár arrafelé, eluralkodhat rajta a karácsonyi hangulat. Sőt, a fenyvesek és sziklák váltakozása, a távolban hullámzó hegyek sziluettje enyhe alpesi beütést is ad a környéknek, amit egy jelentékenyebb havazás még jobban felerősít. Nem volt mindig fenyő ezeken a hegyeken, az 1800-as évek elejéig összefüggő tölgyerdő borította a területet. Akkor azonban megindult a nagyüzemi fakitermelés, aminek következtében száz év alatt teljesen kopár lett a környék. Ekkor rájöttek, hogy a gyorsan pusztuló hegyeket csak visszaerdősítéssel, kopárfásítással tudják megmenteni, ezért óriási munkával feketefenyőket telepítettek, amik képesek voltak megfogni a talajt.

Ám a fenyőknek is meg vannak számlálva a napjaik, megtették a kötelességüket, most már mehetnek. A talaj már megfelelő a gyúlékony (és gyantás avarja miatt gyakran ki is gyulladó) fafajta őshonos cser- és molyhos tölgyesre cserélésére, ezért, ha minden jól megy, pár évtized múlva várhatóan visszaáll a régi, 300 évvel ezelőtti természeti rend.

Ha kinézelődtük magunkat az első sziklákon, visszatérhetünk a P jelzésre, és folytathatjuk az utat észak felé. Néhány száz méter után egy pihenőhöz érünk, ahol az esővédő kunyhó áll. A kunyhónál kell letérnünk jobb kéz felé a nem jelzett, de jól kitaposott ösvényen, ami a Zajnát-hegyek legszebb sziklás-panorámás részeihez visz. Ez a rész lényegében három párhuzamos ösvényen (egy gerincen vezető és kettő alatta) keresztbe-kasul be is járható, mi a gerincen és az északra eső ösvényen tettünk egy kanyart. Az északi út végében áll a hatalmas Vércse-szikla (ez a hivatalos neve), amit sokan inkább Sas-sziklának ismernek.

A 8-10 méter magas kőszál a formájáról kapta a nevét, szemben állva vele ugyanis úgy tűnik, mintha egy hatalmas kősas tárogatná a szárnyait. A sziklában két kaptárkő-szerű mélyedés is van, az egyik feltehetően a régmúltból származik. A sziklától visszafele jövet a teraszosra formált, faékekkel megtámasztott, lépcsős hegyoldal tanúskodik a kopárfásítás erőfeszítéseiről.

Ha a sziklák bejárása után ismét visszaérünk a P jelzésű turistaútra, egy szép, kétoldalt fenyvesekkel kísért gerincen megyünk tovább észak felé, ahol egy újabb esőkunyhó elhagyása után a meredek hegyoldalból nyíló Klotild-barlang vár minket. A barlang nyitott, azaz fejlámpával be lehet merészkedni az első termeibe. Ne lepődjünk meg, ha bent néhány denevért látunk lógni a falról. Ne menjünk közel hozzájuk, mert a belőlünk érkező meleg pára felébresztheti őket a téli álomból, ami halálos veszélyt jelent nekik. A barlang falán a tiszta esti égbolthoz hasonló, fehéren csillogó pontfelhő látszik, ha rávilágítunk a lámpával.

A falakon látható sima felületek és félgömbformák arra utalnak, hogy a barlangot valamikor áramló víz töltötte ki - olvasható a bejáratnál álló tájékoztató táblán. Ez a folyó-kavargó víztömeg hozta létre az üregeket a több mint 200 millió éves mészkő feloldásával. A barlang Piliscsaba Klotildliget nevű részéről kapta a nevét, a városrész pedig Klotild osztrák-magyar főhercegnőről.

A barlang a túra északi végpontja, innen visszafordulva egy tükrözött firka B betű alakját veszi fel a túraút rajzolata, mert először a P+ jelzésű úton beereszkedünk néhány szép lejtőn Piliscsaba Fényesliget elnevezésű részébe, onnan pedig a S◼ jelű ösvényen keveredünk vissza a P jelzésre, hogy azt a P↺ jelű úton elhagyjuk, majd visszaérjünk rá újra kevéssel a cél előtt.

Akinek sietős, a barlangtól visszamehet a P jelű úton is, ahogy jött, de úgy kevésbé kiadós és kevésbé érdekes a túra. A végére érve még tartozom a hegyek furcsa nevének eredetével: a feltételezések szerint a hegyek Miklós fia Aynárd nevét őrzik, akinek egyébként nem messze, a Budai-hegység csücskében emelkedő Zajnát-tetőn 1200 körül egy fa-föld szerkezetű sáncvára is állt. Az Aynard-család a 12. században került Dél-Franciaországból Magyarországra, és III. Bélától kapták meg egyebek között Tinnyét és környékét. Aynard vára a nép nyelvén némi átalakulás után lett Zajnát vára, a kissé északabbra fekvő Zajnát-hegyek pedig hasonló névátalakuláson mehettek keresztül.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Budapest és Esztergom között közlekedő buszoktól a Pilisvörösvár, Kopár Csárda megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A busz közvetlenül a túra kezdőpontjánál tesz le.

Parkolás

 • A Kopár Csárda parkolójában szinte mindig van hely.

Koordináták

DD
47.622727, 18.864369
DMS
47°37'21.8"N 18°51'51.7"E
UTM
34T 339536 5276579
w3w 
///pizsama.gólöröm.dörgés
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Esőkabát, zárt, lehetőleg vízálló cipő-bakancs azért legyen.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(2)
Tóth Péter
2022-05-22 · Közösség
Gyönyörű helyszínek, érdekes látnivalók. A csárda közelében egyáltalán nincs 4G, így készüljön az, aki csak az applikációra akar hagyatkozni.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-05-21
Attiláné Merész
2022-05-09 · Közösség
A túra nagyon szép. Az útleírás viszonylag jó, de azért szükséges a GPS. Anélkül nem lehet tudni, hol kell lefordulni a "labirintushoz" és a sas-sziklához. Jelzés nincs ezeken az utakon és a leírás sem mindig írja, hogy jelzés nélküli úton kell menni.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
11,7 km
Időtartam
3:35 óra
Szintemelkedés
505 m
Szintcsökkenés
505 m
Legmagasabb pont
388 m
Legalacsonyabb pont
252 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Csúcstúra Kerekesszékkel megközelíthető Kutyabarát

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp