Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szép kilátás: A budai Sas-út

· 15 értékelés · Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sas-hegy
  Sas-hegy
  Fénykép: Tenczer Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 8 6 4 2 km Gyermekvasút (Széchenyi-hegy állomás) Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest) Ördög-orom Sas-hegyi kilátóterasz
Kevesen ismerik ezt az útvonalat, pedig van itt minden: panorámák, orom, barlang, szakadék, sőt még bunker és labirintus is.
könnyű
Hossz 8,9 km
2:33 óra
191 m
522 m
462 m
129 m
A budai Sas-út egy kényelmes, 2,5 órás (plusz 1 óra Sas-hegy kör) túra főként lefelé egy 9 kilométer hosszú nyomvonalon. Inkább relaxációs jellegű, semmint megerőltető menet, és a gyerekek sem unatkoznak közben, ha épp a család szeretne kirándulni egyet. Edzésnek felfelé is megtehető, akkor elég a Márton Áron tértől indulni. Nyilván sokakat érdekelne az Ördög-orom labirintusa is, de az manapság sajnos nem bejárható.

A szerző tippje

 • Ha a Sas-hegyet is betervezzük az útba, akkor november 30-ig kell megjárni a túrát, a Látogatóközpont ugyanis télire bezár.
 • Érzékletes élménybeszámoló a Szépkilátás blogon olvasható.
Tenczer Gábor profilképe
Szerző
Tenczer Gábor
frissítve: 2019-11-14
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
462 m
Legalacsonyabb pont
129 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Farkasvölgyi víznyelőnél legyünk óvatosak! Hat méter mély, és aki belepottyan, egyedül nem tud kimászni belőle.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Budapest, Széchenyi-hegy, Fogaskerekű végállomás (460 m)
Koordináták:
DD
47.495114, 18.979181
DMS
47°29'42.4"N 18°58'45.1"E
UTM
34T 347793 5262166
w3w 
///apály.vasárnap.külföld
Mutasd a térképen

Végpont

Budapest, BAH-csomópont

Útleírás

Itiner

 • A Fogaskerekű Széchenyi-hegyi végállomásától a Z jelzésen induljunk el délnyugat felé!
 • A Gyermekvasút végállomását elérve térjünk balra a Z▲jelzésre! Ezt kell követnünk egészen az Ördög-orom aljáig, a Zsigmondy Vilmos utca tetejéig.
 • Itt elhagyjuk a turistajelzéseket, és utcákon folytatjuk. A Márton Áron téren balra fordulunk az Érdi útra, majd a nagy bal kanyar után jobbra, a Görbe utcára. Ennek a végétől az Antónia utcán és lépcsőn haladunk tovább.
 • A Fátra téren átsétálva  a Meredek utcán, majd a Tájék utcán megyünk, amelyen elérjük a Sas-hegyi Látogatóközpontot.
 • A Sas-hegy vezetett bejárását követően visszatérünk a bejárathoz, és újra a Tájék utcán indulunk el, ezúttal visszafelé. A Korompai utcán jobbra térve átvágunk a Meredek utcára, és lefelé sétálunk rajta.
 • Ez a Hegyalja útba torkollik, amelyen lefelé elérjük a BAH-csomópontot.

A túra részletes leírása

A kezdést a felső pontról, a Széchenyi-hegyről javaslom, nem azért, mert így könnyebb az útvonal, hanem mert így végig a szemünk előtt van a panoráma. A Fogaskerekű végállomásától 200 méter séta a Gyermekvasút végállomása, ahonnan a Z▲ jelű turistaút elindul.

Az ösvény a tévéadó kerítése mellett kanyarog el, kivülről jól meg lehet nézni az 1975-ben épült, 192 méter magas adótornyot. A hegyhátról szerpentinszerűen ereszkedünk le a Széchenyi-lejtő hajtűkanyarjait követő turistaúton, és az egyik kanyar után kis épületbe botlunk. Az Úti Madonna Kápolna eredeti épületét a tábla szerint (az akkoriban nem messze lakó) Berger János teológus professzor építtette az 1880-as években. A 2. világháború után leromlott állapotú kápolnát 1998-ban építették újjá korabeli dokumentumok alapján.

Mintegy 150 méterrel a kápolna után az út melletti susnyásban rejtőzik a Budai-hegység egyetlen jó állapotú víznyelő barlangja, a Farkasvölgyi víznyelő. A víznyelőt 1998-ban a cserkész sziklamászók tisztították ki. A 6 méter mély üreget ajánlott fokozott óvatossággal megközelíteni, mert aki véletlenül belepottyan, segítség nélkül nem tud kimászni belőle.

Kicsit lejjebb elérjük a Farkas-völgy felső részének vizesárkát, amely fölött egy kis hídon lehet átkelni. A völgyben egykor állítólag farkasok éltek, erről kapta a nevét, de egy másik verzió szerint ez nem igaz, a keresztelőt a régen itt tenyésző farkasalma ihlette. Eddig tart a lejtő, innentől majdnem szintben lehet haladni az Ördög-oromig. Rövid ideig gyéren lakott, lepusztult nyaralóépületekkel tarkított, melankolikus hangulatú területen visz az út, de a Nőszirom utca végében induló ösvény rögtön egy szép kilátóponttal nyit.

Budapest meghatározó sziklaképződményén

Az Ördög-orom a vonatkozó szakirodalom szerint Budapest egyik leglátványosabb és legmeghatározóbb sziklaképződménye, mégis kevesen ismerik. Többszáz méteren át húzódó panorámagerincének legmagasabb pontja a 317 m magas Ördögszószék, ami azért is tűnik meredeknek, mert egy felhagyott köszörűkő-bánya fölött áll.

A túrázót végig korlát védi az orom mentén húzódó szakadékba szédüléstől. Lent a völgy aljában halad az Edvi Illés út, ahonnan a kőbánya, valamint a dolomittömb gyomrában található mesterséges óvóhelylabirintus megközelíthető. A labirintust valószínűleg a német csapatok vájták ki a II. világháborúban. Sokáig nyitva volt, végül a kilencvenes években zárták le.

Az Ördög-orom csupasz sziklakibúvásokkal ékesített dolomittömbjének gerincéről jól látható a Sas-hegy, távolabb pedig a Gellért-hegy. Sajnos, mint a helyi tájékoztató táblán írják, a természetvédelmi terület környékét nem kerülték el az építkezési hullámok: a felépült kertes házak szinte teljes mértékben izolálták az ormot a Budai Tájvédelmi Körzet erdőitől. Az itt élő állatokat zajártalom idegesíti, tájidegen növényfajok szabadultak ki a kertekből, számottevő az illegális hulladéklerakás, a látogatók szemetelése, és a kijelölt ösvényen túli részeket letapossák.

Az orom végéből erős lejtőn csorgunk le a Zsigmondy Vilmos utcába, amely a Z▲ a Márton Áron térre, a Farkasréti temető bejáratához vezet. A jelzett turistaútnak itt vége, akinek elég a túrából, szépen haza is villamosozhat akár.

Utcatúra a hüllő nagyhatalomhoz

Nem úgy mi. Tovább megyünk a temető kerítése mellett, majd az Antónia lépcsőn lelépdelünk Budapest egyik legszebb fekvésű terére, a nevéhez méltó Fátra térre. Innen már csak egy rövid séta a Sas-hegyi Látogatóközpont felső, a Tájék utca végében található kapuja.

Tudni kell, hogy a Sas-hegy november 30-án minden évben bezár, és a nyitásra várni kell tavaszig. Akkor sem bóklászhatunk kedvünkre a természetvédelmi terület ösvényein, ha körbe akarjuk járni a hegyet, ez ugyanis csak vezetett túra keretében lehetséges (500 forint fejenkénti belépőért cserébe).

Mielőtt felháborodnánk ezen, érdemes felidézni: a Sas-hegy húsz éve még teljesen nyitott volt, a környékbeliek kvázi kutyasétáltatóként kezelték. Az ide kirándulók nyomán eltűntek az állatok, kikoptak a ritka növények. A pusztulást látva kezdték el szigorúbban védeni a területet, felújították, kerítést kapott. Azóta a vegetáció visszatért, csakúgy, mint az állatok többsége.

A Sas-hegy ma már hüllő nagyhatalomnak számít a fővárosban, többféle gyík, siklók lakják. Kicsit fordult a kocka, az 1 méter 30 centisre is megnövő haragos siklók, vagy a nem sokkal kisebb rézsiklók ki-kiszöknek, néha alapos frászt hozva a környező lakosságra: egy rézsikló egyszer például egy hölgy teraszának korlátjára fonódva talált ideális napozóhelyet magának.

A tanösvény végigjárását a központi kilátóval kezdjük, majd dél felé indulva következik a kör. Az út legszebb része a keleti hegyoldalban húzódó sziklás szakasz a Beethoven-sziklával, amit állítólag régen azért neveztek el így, mert az egyik látogató a panorámán elalélva azt mondta: ez olyan szép, mint Beethoven muzsikája!

A sziklától nem messze egy zömök betonmonstrum sötét ablaka ásít a bokrok között. A kiváló stratégiai pontokkal rendelkező Sas-hegyet sem kímélte a világháború, bunkert építettek ide, amely máig használatban van. Igaz, nem a katonák, hanem a tudósok használják, itt található ugyanis az MTA egyik szeizmológiai állomása. Ha Japánban földrengés van, itt állítólag már hét perc múlva tudnak róla.

A körülbelül egy órás körséta után könnyed ereszkedés a Meredek utcán és a Hegyalja úton a BAH-csomópont, ahonnan szinte bármerre gyorsan haza lehet jutni tömegközlekedéssel.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A starthoz legközelebb eső megállóhely a Fogaskerekű Széchenyi-hegyi Gyermekvasút nevű végállomása.

Megközelítés

 • A Fogaskerekű végállomásától 200 méter séta a Z jelzésen a Gyermekvasút végállomása, ahonnan a Z▲ jelű turistaút elindul.

Parkolás

 • Parkolóhelyeket a Fogaskerekű végállomásának közelében korlátozott számban találunk

Koordináták

DD
47.495114, 18.979181
DMS
47°29'42.4"N 18°58'45.1"E
UTM
34T 347793 5262166
w3w 
///apály.vasárnap.külföld
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Zárt cipő, bakancs, esőkabát ajánlott. Ha van, akkor látcsövet is érdemes vinni. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,3
(15)
Katona Csaba
2022-11-13 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-11-13
László Tímea
2022-05-29 · Közösség
A kilátás gyönyörű, de a házak közötti menetelés kevésbé élvezhető.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-05-28
Popp Ádám
2022-03-12 · Közösség
Nem szeretek télen túrázni, ezért a szezon számomra tavasszal kezdődik. Első, bemelegito túrának kiváló volt. Különösen tetszett az Apáca rét és az onnan nyíló kilátás. Kezdő túrázóknak is ajánlom, eltévedni se nagyon lehet, de azértaz Antónia lépcső engem is megviccelt. Egyetlen hátránya, hogy az útvonal több, mint fele sajnos betonon, házak között megy. Akit ez zavar, nyugdotan lerövidítheti az útvonalat akár már a Márton Áron téren is.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 20

Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
8,9 km
Időtartam
2:33 óra
Szintemelkedés
191 m
Szintcsökkenés
522 m
Legmagasabb pont
462 m
Legalacsonyabb pont
129 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp