Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szép kilátás: A budai Sas-út

· 17 értékelés · Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Sas-hegy
  Sas-hegy
  Fénykép: Tenczer Gábor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 8 6 4 2 km Gyermekvasút (Széchenyi-hegy állomás) Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest) Ördög-orom Sas-hegyi kilátóterasz
Kevesen ismerik ezt az útvonalat, pedig van itt minden: panorámák, orom, barlang, szakadék, sőt még bunker és labirintus is.
könnyű
Hossz 8,9 km
2:33 óra
191 m
522 m
462 m
129 m
A budai Sas-út egy kényelmes, 2,5 órás (plusz 1 óra Sas-hegy kör) túra főként lefelé egy 9 kilométer hosszú nyomvonalon. Inkább relaxációs jellegű, semmint megerőltető menet, és a gyerekek sem unatkoznak közben, ha épp a család szeretne kirándulni egyet. Edzésnek felfelé is megtehető, akkor elég a Márton Áron tértől indulni. Nyilván sokakat érdekelne az Ördög-orom labirintusa is, de az manapság sajnos nem bejárható.

A szerző tippje

 • Ha a Sas-hegyet is betervezzük az útba, akkor november 30-ig kell megjárni a túrát, a Látogatóközpont ugyanis télire bezár.
 • Érzékletes élménybeszámoló a Szépkilátás blogon olvasható.
Tenczer Gábor profilképe
Szerző
Tenczer Gábor
frissítve: 2019-11-14
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
462 m
Legalacsonyabb pont
129 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Farkasvölgyi víznyelőnél legyünk óvatosak! Hat méter mély, és aki belepottyan, egyedül nem tud kimászni belőle.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Budapest, Széchenyi-hegy, Fogaskerekű végállomás (460 m)
Koordináták:
DD
47.495114, 18.979181
DMS
47°29'42.4"N 18°58'45.1"E
UTM
34T 347793 5262166
w3w 
///apály.vasárnap.külföld

Végpont

Budapest, BAH-csomópont

Útleírás

Itiner

 • A Fogaskerekű Széchenyi-hegyi végállomásától a Z jelzésen induljunk el délnyugat felé!
 • A Gyermekvasút végállomását elérve térjünk balra a Z▲jelzésre! Ezt kell követnünk egészen az Ördög-orom aljáig, a Zsigmondy Vilmos utca tetejéig.
 • Itt elhagyjuk a turistajelzéseket, és utcákon folytatjuk. A Márton Áron téren balra fordulunk az Érdi útra, majd a nagy bal kanyar után jobbra, a Görbe utcára. Ennek a végétől az Antónia utcán és lépcsőn haladunk tovább.
 • A Fátra téren átsétálva  a Meredek utcán, majd a Tájék utcán megyünk, amelyen elérjük a Sas-hegyi Látogatóközpontot.
 • A Sas-hegy vezetett bejárását követően visszatérünk a bejárathoz, és újra a Tájék utcán indulunk el, ezúttal visszafelé. A Korompai utcán jobbra térve átvágunk a Meredek utcára, és lefelé sétálunk rajta.
 • Ez a Hegyalja útba torkollik, amelyen lefelé elérjük a BAH-csomópontot.

A túra részletes leírása

A kezdést a felső pontról, a Széchenyi-hegyről javaslom, nem azért, mert így könnyebb az útvonal, hanem mert így végig a szemünk előtt van a panoráma. A Fogaskerekű végállomásától 200 méter séta a Gyermekvasút végállomása, ahonnan a Z▲ jelű turistaút elindul.

Az ösvény a tévéadó kerítése mellett kanyarog el, kivülről jól meg lehet nézni az 1975-ben épült, 192 méter magas adótornyot. A hegyhátról szerpentinszerűen ereszkedünk le a Széchenyi-lejtő hajtűkanyarjait követő turistaúton, és az egyik kanyar után kis épületbe botlunk. Az Úti Madonna Kápolna eredeti épületét a tábla szerint (az akkoriban nem messze lakó) Berger János teológus professzor építtette az 1880-as években. A 2. világháború után leromlott állapotú kápolnát 1998-ban építették újjá korabeli dokumentumok alapján.

Mintegy 150 méterrel a kápolna után az út melletti susnyásban rejtőzik a Budai-hegység egyetlen jó állapotú víznyelő barlangja, a Farkasvölgyi víznyelő. A víznyelőt 1998-ban a cserkész sziklamászók tisztították ki. A 6 méter mély üreget ajánlott fokozott óvatossággal megközelíteni, mert aki véletlenül belepottyan, segítség nélkül nem tud kimászni belőle.

Kicsit lejjebb elérjük a Farkas-völgy felső részének vizesárkát, amely fölött egy kis hídon lehet átkelni. A völgyben egykor állítólag farkasok éltek, erről kapta a nevét, de egy másik verzió szerint ez nem igaz, a keresztelőt a régen itt tenyésző farkasalma ihlette. Eddig tart a lejtő, innentől majdnem szintben lehet haladni az Ördög-oromig. Rövid ideig gyéren lakott, lepusztult nyaralóépületekkel tarkított, melankolikus hangulatú területen visz az út, de a Nőszirom utca végében induló ösvény rögtön egy szép kilátóponttal nyit.

Budapest meghatározó sziklaképződményén

Az Ördög-orom a vonatkozó szakirodalom szerint Budapest egyik leglátványosabb és legmeghatározóbb sziklaképződménye, mégis kevesen ismerik. Többszáz méteren át húzódó panorámagerincének legmagasabb pontja a 317 m magas Ördögszószék, ami azért is tűnik meredeknek, mert egy felhagyott köszörűkő-bánya fölött áll.

A túrázót végig korlát védi az orom mentén húzódó szakadékba szédüléstől. Lent a völgy aljában halad az Edvi Illés út, ahonnan a kőbánya, valamint a dolomittömb gyomrában található mesterséges óvóhelylabirintus megközelíthető. A labirintust valószínűleg a német csapatok vájták ki a II. világháborúban. Sokáig nyitva volt, végül a kilencvenes években zárták le.

Az Ördög-orom csupasz sziklakibúvásokkal ékesített dolomittömbjének gerincéről jól látható a Sas-hegy, távolabb pedig a Gellért-hegy. Sajnos, mint a helyi tájékoztató táblán írják, a természetvédelmi terület környékét nem kerülték el az építkezési hullámok: a felépült kertes házak szinte teljes mértékben izolálták az ormot a Budai Tájvédelmi Körzet erdőitől. Az itt élő állatokat zajártalom idegesíti, tájidegen növényfajok szabadultak ki a kertekből, számottevő az illegális hulladéklerakás, a látogatók szemetelése, és a kijelölt ösvényen túli részeket letapossák.

Az orom végéből erős lejtőn csorgunk le a Zsigmondy Vilmos utcába, amely a Z▲ a Márton Áron térre, a Farkasréti temető bejáratához vezet. A jelzett turistaútnak itt vége, akinek elég a túrából, szépen haza is villamosozhat akár.

Utcatúra a hüllő nagyhatalomhoz

Nem úgy mi. Tovább megyünk a temető kerítése mellett, majd az Antónia lépcsőn lelépdelünk Budapest egyik legszebb fekvésű terére, a nevéhez méltó Fátra térre. Innen már csak egy rövid séta a Sas-hegyi Látogatóközpont felső, a Tájék utca végében található kapuja.

Tudni kell, hogy a Sas-hegy november 30-án minden évben bezár, és a nyitásra várni kell tavaszig. Akkor sem bóklászhatunk kedvünkre a természetvédelmi terület ösvényein, ha körbe akarjuk járni a hegyet, ez ugyanis csak vezetett túra keretében lehetséges (500 forint fejenkénti belépőért cserébe).

Mielőtt felháborodnánk ezen, érdemes felidézni: a Sas-hegy húsz éve még teljesen nyitott volt, a környékbeliek kvázi kutyasétáltatóként kezelték. Az ide kirándulók nyomán eltűntek az állatok, kikoptak a ritka növények. A pusztulást látva kezdték el szigorúbban védeni a területet, felújították, kerítést kapott. Azóta a vegetáció visszatért, csakúgy, mint az állatok többsége.

A Sas-hegy ma már hüllő nagyhatalomnak számít a fővárosban, többféle gyík, siklók lakják. Kicsit fordult a kocka, az 1 méter 30 centisre is megnövő haragos siklók, vagy a nem sokkal kisebb rézsiklók ki-kiszöknek, néha alapos frászt hozva a környező lakosságra: egy rézsikló egyszer például egy hölgy teraszának korlátjára fonódva talált ideális napozóhelyet magának.

A tanösvény végigjárását a központi kilátóval kezdjük, majd dél felé indulva következik a kör. Az út legszebb része a keleti hegyoldalban húzódó sziklás szakasz a Beethoven-sziklával, amit állítólag régen azért neveztek el így, mert az egyik látogató a panorámán elalélva azt mondta: ez olyan szép, mint Beethoven muzsikája!

A sziklától nem messze egy zömök betonmonstrum sötét ablaka ásít a bokrok között. A kiváló stratégiai pontokkal rendelkező Sas-hegyet sem kímélte a világháború, bunkert építettek ide, amely máig használatban van. Igaz, nem a katonák, hanem a tudósok használják, itt található ugyanis az MTA egyik szeizmológiai állomása. Ha Japánban földrengés van, itt állítólag már hét perc múlva tudnak róla.

A körülbelül egy órás körséta után könnyed ereszkedés a Meredek utcán és a Hegyalja úton a BAH-csomópont, ahonnan szinte bármerre gyorsan haza lehet jutni tömegközlekedéssel.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A starthoz legközelebb eső megállóhely a Fogaskerekű Széchenyi-hegyi Gyermekvasút nevű végállomása.

Megközelítés

 • A Fogaskerekű végállomásától 200 méter séta a Z jelzésen a Gyermekvasút végállomása, ahonnan a Z▲ jelű turistaút elindul.

Parkolás

 • Parkolóhelyeket a Fogaskerekű végállomásának közelében korlátozott számban találunk

Koordináták

DD
47.495114, 18.979181
DMS
47°29'42.4"N 18°58'45.1"E
UTM
34T 347793 5262166
w3w 
///apály.vasárnap.külföld
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Zárt cipő, bakancs, esőkabát ajánlott. Ha van, akkor látcsövet is érdemes vinni. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,2
(17)
Kutfej Molly
2022-12-04 · Közösség
Kellemes napközbeni túra, csodás kilátással Dél-Budára/Pestre. Örülök, hogy megismerhettem a Széchenyi hegy másik oldalát is :) Az applikációban még a torony melletti ösvényt jelöli az egyik kiindulópontnak, de ez változott. Van egy figyelmeztető tábla is a “régi” ösvénynél. Az Ordas úti elágazásnal (gyermekvasúti átjáró) lehet ráfordulni a zöld túra útvonalára Köszi előre is a frissítést!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-12-04
Katona Csaba
2022-11-13 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-11-13
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 20

Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
8,9 km
Időtartam
2:33 óra
Szintemelkedés
191 m
Szintcsökkenés
522 m
Legmagasabb pont
462 m
Legalacsonyabb pont
129 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp