Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Szentgotthárd - Keserűszer (Őriszentpéter)

Gyalogtúra · Nyugat-Dunántúl · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
  • Úton a Hársas-tó felé
    Úton a Hársas-tó felé
    Fénykép: Hegedűs Regina, Magyar Természetjáró Szövetség
m 320 300 280 260 240 220 200 20 15 10 5 km
Hétrétország mesés világa egész évben sok csodával kecsegtet, de az őszi szezon talán a legizgalmasabb a megszámlálhatatlan mennyiségű és fajtájú gomba, illetve az erdő mélyéről hallható szarvasbőgés miatt. Érdemes hát felkerekedni és megtapasztalni az Őrség őszi, varázslatos hangulatát. Ha végigjárod ezt a túrát, akkor javaslom, hogy hagyd otthon az órádat és engedd meg magadnak, hogy elvarázsoljon a hely. Ha megfogadod ezt a tanácsot, olyan tapasztalásban lesz részed, mintha beléptél volna a Narniába vezető szekrény ajtaján.
nyitva
közepes
Hossz 24,9 km
6:36 óra
310 m
286 m
317 m
220 m

Az Őrség, vagy más néven Hétrétország hazánk nyugati szegletében bújt el. Mesebeli hely ez, ahol a helyiek kincsként őrzik a régmúlt idők hagyományait, épületeit, hangulatát és nyugalmát. Szentgotthárd nagyvárosi épületeit az út során elsőként a Brenner kápolna szolid épülete, majd tisztások és erdők váltják fel.

A Hársas-tó partja ideális lehet egy kis pihenésre, hiszen vitathatatlan az ott tapasztalható csend és nyugalom. Az út további, jelentős része ismét erdei utakon visz tovább egészen Farkasfa településig, ami teljesen elfeledteti a Szentgotthárdon látottakat.

Farkasfára beérve, a döngölt földes házak között járva átléped és vissza is forgatod az idő kerekét, aztán hirtelen visszacsöppensz a régmúlt idők hangulatába. Innen továbbhaladva ismét lombhullató erdők, murvás erdei utak, majd a Lugos-patak völgyében fenyőerdők, és onnan kiérve a már említett rétek váltják egymást, mígnem megérkezel Papszer piciny falujába. Innen már csak Szalafőn fogsz helyiekkel találkozni, mivel az út fennmaradó részén a Zala folyásirányát kell követned a patak medrének szélén sétálva.

Garantált, hogy ennek a túrának a végén kellemesen elfáradva fogsz megérkezni a Keserűszeri Kutatóházhoz.

A szerző tippje

Szentgotthárdon mindenképp érdemes felkeresni

- a Brenner kápolnát (az útvonal érinti)

- a Hársas-tavat (az útvonal érinti)

- a Nagyboldogasszony templomot

Hegedűs Regina profilképe
Szerző
Hegedűs Regina
frissítve: 2017-10-04
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
317 m
Legalacsonyabb pont
220 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 2,97%Murvás út 7,41%Földút 7,77%Ösvény 60,35%Utca 21,48%
Aszfalt
0,7 km
Murvás út
1,8 km
Földút
1,9 km
Ösvény
15 km
Utca
5,3 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Nyári időszakban kellő mennyiségű vizet vigyél magaddal.

Az autós forgalommal terhelt útszakaszokon minden esetben legyél körültekintő.

A viharok által esetlegesen okozott fakidőlések miatti túraútvonal lezárásokról érdemes indulás előtt tájékozódni az Őrségi Nemzeti Park honlapján.

Hasznos linkek és ötletek

A Keserűszeri Kutatóházhoz tartozó vendégházról ezen a linken juthatsz bővebb információhoz.

Kezdőpont

Szentgotthárd, vasútállomás (222 m)
Koordináták:
DD
46.956617, 16.265887
DMS
46°57'23.8"N 16°15'57.2"E
UTM
33T 596317 5201120
w3w 
///elmélyed.alaposan.bizonyára

Végpont

Keserűszer, Keserűszeri Kutatóház

Útleírás

Szentgotthárd vasútállomásától a piros kereszt jelzésen elindulva a város impozáns épületei mellett halad végig ez a túra. A Rábán átkelve szemben találod magad a Nagyboldogasszony templommal. A Hunyadi János utca és a Széll Kálmán tér kereszteződésében jobbra folytasd az utad, immár a piros sáv jelzést követve. A belváros forgatagát és halk zajú kávézóit hamar felváltják a kertvárosias lakóépületek, melyeket magad mögött hagyva, a Mária út piros jelzését követve megérkezel egy erdei tisztáshoz, ahol magányosan áll a Brenner kápolna. A kápolna emlékhelyként került megépítésre az 1957 decemberében - máig tisztázatlan körülmények között - meggyilkolt Brenner János káplán tiszteletére.  

Az emlékhelytől továbbindulva a Mária Út mentén egy árnyas erdőn mész keresztül, míg meg nem érkezel a Hársas-tó nyugati partjához. A vízhez leereszkedve, a sás mögül csodás panoráma tárul eléd. A tavat az északi oldala felől kerüli meg az eddig követett zarándokút.

A tótól a zöld sávot kell követned asztfaltúton, melyet balra térve hamar felvált egy kellemes, ám rövidebb erdei szakasz. Ezután egy 2 km hosszú murvás út következik, ami nem tartogat semmilyen kihívást, éppen ezért túl sok látnivalót sem, viszont ideális például beszélgetéshez, ha esetleg többen túráztok együtt. A társalgós szakaszt - továbbra is a zöld sávot követve - ismét erdei ösvény váltja fel, ami egészen Farkasfa kicsiny falujáig vezet. Ha ősszel járod ezt az utat, érdemes kémlelned az ösvény melletti terepet, mert számtalan gombafajt találhatsz útközben. Szeptemberi időszakban a leggyakoribb talán a galambgomba.  

Farkasfára beérkezve olyan látvány és hangulat fogad, mintha egy nyitott, ingyenesen látogatható skanzen területére érkeztél volna. Páratlan élmény! A döngölt földes, szőlőlugasokkal körülölelt réges-régi házak visszarepítenek az időben: azon kapod magad, hogy elképzeled, milyen lehetett itt a mindennapi élet a múlt század hajnalán. Magával ragadó ez a kis település. Ha időd engedi és kedved is van hozzá, akkor egy kis kitérőt téve menj tovább a zöldön, így a falu központi részén megtekintheted az egyszerű, ám mégis hangulatos Szent Anna-templomot.  

A túra útvonala - kitérők nélkül - az Alvég utcáról balra térve a piros sáv jelzésen halad tovább, immár fenyvesekkel tarkított erdőkben. A Lugos-patak völgyébe érve, a patakon átkelve és a kékre jobbra rátérve a fenyőfák rengetege kápráztat el. Még a hatalmas viharkárok ellenére is mesebeli élmény keresztül haladni ezen a vadregényes, titokzatos erdőszakaszon.  

A kéken továbbhaladva lucfenyőket a a Hétrétország névre utaló tisztások váltják fel. A táj kontrasztja egyedi látványt nyújt. Ezeken a réteken őszi időszakban úgynevezett boszorkányköröket fedezhetsz fel akár a lábad alatt futó szekérúton is. A bűvös köröket csiperkegomba csoportok alkotják, melyek a talaj alatt megbújó fonalaikkal kapcsolódnak egymáshoz. Ugyanez a rét tavaszi időszakban pedig szebbnél szebb színes réti virágokkal van tele.  

A kéken továbbsétálva hamarosan elérkezel a "szerek" térségébe. Elsőként Papszeren keresztül visz az utad, majd megérkezel Szalafő, Templomszerre. Itt élénk turizmussal, a táj jellegét megőrző vendégházakkal és hangulatos fogadókkal találkozhatsz.  

Szalafőről az utad továbbra is a kék sávot követve visz tovább. A túra talán leghangulatosabb és egyben utolsó szakasza vár rád. A Zala kanyargó medrének partját követi az ösvény. Balról hatalmas rét, jobbról pedig sejtelmes erdőség kísér utadon. A patak folyásirányát 3 km-en keresztül követve eléred ennek a túra útvonalnak a végét, a Keserűszeri Kutatóházat.  

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Budapestről Szentgotthárdig

InterCity vonattal

Felszállás: Budapest, Keleti pályaudvar

Átszállás: Szombathely, vasútállomás

Leszállás: Szentgotthárd, vasútállomás

 

Őriszentpéterről Körmendig

Autóbusszal

Felszállás: Őriszentpéter, autóbusz-állomás

Leszállás: Körmend, vasútállomás

Körmendtől Budapestig

Inter City vonattal

Felszállás: Körmend, vasútállomás

Átszállás: Szombathely, vasútállomás

Leszállás: Budapest, Keleti pályaudvar

Megközelítés

Amennyiben autóval szeretnél eljutni erre a túrára és aztán haza is azzal mennél, javaslom, hogy az autódat hagyd Körmenden a vasútállomás melletti P+R parkolóban és vonattal menj tovább Szentgotthárdig (kb. 30 perc az utazási idő).

Nem fizetős útvonal

Budapestről az 1-es főúton indulj el Budaörs - Biatorbágy - Herceghalom – Bicske útvonalon, majd Bicske után térj le a 811-es útra Felcsút felé. Felcsútnál, a települést jelző tábla előtt fordulj el jobbra a mellékúton és haladj ezen egészen Bodmér - Vértesboglár - Csákvár - útvonalon. Csákvár után az első körforgalomból hajts ki a harmadik kijáraton és haladj ezen az úton Zámolyon keresztül Székesfehérvárig. Székesfehérvárra beérve kanyarodj jobbra a 7-es főútra és haladj ezen az úton az Új Csóri útig. Az Új Csóri út egyenesen beletorkollik a 8-as főútba, melyet Székesfehérvár - Várpalota - Veszprém - Devecser - Hosszúpereszteg - Vasvár - Rábahídvég útvonalon egészen Körmendig kell követned. Körmendre érve a Rákóczi úton kell haladnod egészen a Hunyadi utcáig, itt kanyarodj le jobbra és haladj végig ezen az utcán egészen a Vasútmellék utcáig, majd itt fordulj balra, és jobb oldalon már láthatod is magad előtt a vasútállomás épületét.

Fizetős útvonal

Budapestről az M1-esen menj egészen Győrig, majd térj rá az M85/M86-os útra. Haladj ezen az úton egészen Szombathelyig, majd térj rá a 86-os főútra, és menj egészen Körmendig. Körmendre érve a körforgalomból hajts ki az első kijáraton a Rákóczi útra. Ezen az úton kell haladnod egészen a Hunyadi utcáig, itt kanyarodj le jobbra, és haladj végig ezen az utcán egészen a Vasútmellék utcáig, majd ott fordulj balra, és jobb oldalon láthatod is magad előtt a vasútállomás épületét.

Parkolás

Körmenden a vasútállomás melletti P+R parkolóban van lehetőséged magad mögött hagyni az autódat.

Koordináták

DD
46.956617, 16.265887
DMS
46°57'23.8"N 16°15'57.2"E
UTM
33T 596317 5201120
w3w 
///elmélyed.alaposan.bizonyára
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Időjárásnak és évszaknak megfelelő, túrázáshoz kényelmes öltözet.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
24,9 km
Időtartam
6:36 óra
Szintemelkedés
310 m
Szintcsökkenés
286 m
Legmagasabb pont
317 m
Legalacsonyabb pont
220 m
Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

  • Saját térkép
  • Tartalmak
  • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
  • 4 Útpontok
  • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp