Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra Szakasz

Sirok - Szarvaskő (OKT-22.)

· 5 értékelés · Gyalogtúra · Észak-Magyarország · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúra 8. rész: Ennél magasabbra nem lehet lépcsőzni Magyarországon
  Videó: Index.hu
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szarvaskői várromok napfelkeltében, a távolban a Major-tetői kilátó
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Eger-patak szurdoka a szarvaskői Várhegy alatt
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Szarvaskői vár Siroki vár

A Mátrát és a Bükköt összekötő dombvidéki vándorlásunk során bájos réteken suhanunk át, és az út végpontjain középkori várakat és tágas hegyvidéki panorámákat kínáló kilátópontokat keresünk fel.
nyitva
közepes
20,6 km
6:10 óra
625 m
550 m

A Mátra keleti elvégződése és a Bükk fő tömege közti alacsony dombvidék szinte a két környező védett terület helyett is kiszolgálja a fakitermelési igényeket: számtalan tarvágás és újulat szabdalja az erdőket. Ennek ellenére kellemes erdei séta vár ránk ezen a 20 kilométeren. A dombvidéket északnyugatról az Alföld felé igyekvő patakok szabdalják fel, hosszanti völgyeket vájva a korábbi tengerelöntés során felhalmozódott üledékes kőzetekbe. A vízfolyások mentén az agyagos talajon sok helyen vizenyős, zsombékos völgyaljakat találunk.

De ne gondoljuk, hogy végtelenül monoton gyaloglásra kényszerülünk! Helyenként szép, már a Bükk világát idéző patakvölgyeket követünk, és egészen biztosan nem kell turistaáradatra számítanunk ezen az elhagyatott vidéken. Rozsnakpuszta kellemes, tágas rétje épp úgy bájos foltja e tájnak, mint amennyire emlékezetesek a két végpont történelmi és geológiai látnivalói.

Sirokon az összesült, robbanásos eredetű vulkáni tufakőzeteken mutatós várrom ül, melyről pazar a kilátás a környező völgyekre, és a Mátra északi falára. A vár közelében látványos sziklaalakzatok is fogadnak minket: a Barát és az Apáca nevű sziklatömbök ugyanebből a kőzetből épülnek fel. Panorámájuk és az erdőszönyeget áttörő, lekerekített, mégis merész formaviláguk garantáltan nem enged továbbrohanni. Szarvaskőn az egykori erősség magaslata ugyancsak tűzben fogant: aki a kibuggyanó lávát látja a szurokfekete kőzettest gömbölyded „zsákjaiban", az nem is téved. A párnaláva a víz alatti hasadékból kiömlő bazaltláva hirtelen lehűlésével keletkezik. Az itt látható formáció igazi párját ritkító unikum: valaha egy óceáni medence szétnyílásával született.

A szerző tippje

 • Sirokon szánjunk időt a várlátogatásra is!
 • Szarvaskőn ne hagyjuk ki a falu fölötti kilátót, melyről terepasztalként látjuk a szorost!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Sirok  9  Rozsnakpuszta  11,6  Szarvaskő

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Rozsnakpuszta pecsételőhelytől 3,3 km-re a Kéken (OKTPH_109): Bátori elágazás buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2020-08-06

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
398 m
Legalacsonyabb pont
151 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • Víznyerési lehetőségünk nincs a túra során, ezért vigyünk az egész szakaszra elegendő folyadékot magunkkal.

Kezdőpont

Sirok, vasútállomás (152 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.915336, 20.177241
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°54'55.2"N 20°10'38.1"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 438525 5307217
w3w (what3words) 
///elvállal.előzőleg.szeplő

Végpont

Szarvaskő, faluközpont

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Sirokról a vár alatti nyeregbe kapaszkodunk.
 • Átnyargalunk Rozsnakpusztára.
 • Rozsnakpusztáról az egerbaktai országútig megyünk.
 • Egy elágazás után ismét erdőbe térünk, és Szarvaskőig gyalogolunk.

A túráról részletesen

Sirok – Rozsnakpuszta

Sirok utcáiról a várhegy szoknyájára kanyarodunk, ahol parkolókat elhagyva emelkedünk egy széles úton. Rövidesen nyeregpontba érünk, ahol hátrafordulva már teljes pompájában láthatjuk a szépen rendbe szedett várromot. A 13. századi erősség története nem olyan dicső, mint a közeli Egeré: az 1596. évi egri ostrom idején Sirokot a védői elhagyták. A törökök ugyan még egy részét megerősítették, később azonban funkcióját vesztette, pusztulásnak indult. Ma nagyszerű kilátást élvezhetünk falairól a Mátra vidékére, teljes hosszában feltárul a Keleti-Mátra, de a Galya-tető terebélyesebb tömbje is előttünk tör az ég felé.

A szép panorámát ismételten kiélvezhetjük a Barát és az Apáca nevű sziklákról. A monda szerint a névadók egymásba szerettek, mielőtt kővé dermedtek. A valóság prózaibb: a közeli vulkánok hatalmas robbanásai során szétszórt törmelék (tufa) a hatalmas hő hatására összesült, kemény kőzettestté formálódott. A válogató erózió ezután a szomszédos puhább kőzeteket lepusztította, míg az ellenálló tufa megmaradt. Mai formájában a fagyaprózódás és a szél által szállított hordalék koptató munkája szintén szerepet játszott. E jól faragható kőzet található a várhegy belsejében is, ezért az erősség lakói kiterjedt alagútrendszert véstek az építmény alá. Kissé tovább talpalva az ösvényen, nagy sziklaerkélyre találunk: a Törökasztal állítólag pogány áldozóhely volt – faragott padjairól még szebb a kilátás, mint a korábbi pontokról.

Vegyeserdőben, hol fiatalosok, hol idősebb állomány közt vezet utunk északkelet felé. Jelentős szintkülönbségekkel nem kell számolnunk, a Mátra, a Bükk, és a Heves-Borsodi-dombság magasabb térszíneinek árnyékában megbújó kis dombságot alaposan lepusztították a területet felárkoló patakok. Alacsony háton haladunk, és egy éles jobb, majd balkanyar után, számos erdőirtáson átvágva leérkezünk az első hosszabb völgybe, a Kígyós-patak menti Rozsnakpusztára. Az erdészháznál, az útelágazásban lévő OKK táblán találjuk a bélyegzőt.

Rozsnakpuszta – Szarvaskő

Ültetett fenyvest keresztezünk, ahogy a következő hátra alig észrevehetően emelkedünk. Cseres-tölgyesek közt, kígyózó ösvényen érjük el az Egerbaktát és Bátort összekötő országutat. Amiről szerencsére néhány méter után balra kanyarodunk. Mellettünk bűbájos, tágas rét terül el a meredek lejtőjű, erdős dombok alatt. A patakot keresztező híd után, egy erdészháznál jobbra térünk, és földúton folytatjuk utunkat. A Víz-völgyből hamarosan jobbra fordulunk, és itt, a Gilitka-gödör oldalában már határozottan érezni a Bükk közelségét: sűrű erdő fedi a patakot közrezáró, szűken összetartó völgyoldalakat.

A rövid völgyből egy hatalmas tarvágás területére érkezünk, dombok lejtői hullámoznak körülöttünk minden irányban. Egy táblánál balra fordulunk, hogy némi emelkedés után erdőszélre jussunk. Egy elágazásnál most a jobb irányt választjuk, s ezzel elérjük a Szarvaskő környéki, helyenként lassan visszazáródó növényzetű legelőket. A szűk völgyaljra, a víz és közlekedési folyosó mellé települt falu közvetlen környezetében nem volt alkalmas a domborzat az állattartáshoz, ezért ide, a dombok alkotta kis fennsíkra hajtották föl a jószágokat az erdő letermelése után. Manapság is látni szarvasmarhákat a villanypásztorok mögött.

Itt-ott szép a kilátás a Bükk hegyeire, Egerre, és a felnémeti bányasebekre. Keresztezünk egy utat, majd ismét nyugat felé, Szarvaskőre tartunk. A csatlakozó tanösvény jobb felőli ágán kb. 10 perc alatt érhetjük el a Major-tetőn álló, parádés panorámájú kilátót, ahonnan az Eger-patak vulkanikus szurdokára és a Bükk-fennsíkra, a bükki kövek vonulatára, valamint Egerre nézhetünk rá. A szorost csak látványosabbá teszik a sziklákon átfúrt vasúti alagutak és a zord, fedetlen bazaltszirtek – terepasztalszerűségével a látkép annyira egyedi, hogy jellegében hasonlót nem lelünk az országban.

A Kéktúra lerohan a völgybe, hétvégi házak közt fogad minket Szarvaskő. Elmegyünk a magaslati pontra épült templom alatt, és megérkezünk a falu központjába. Szemben az óceánalji hasadékvulkanizmus terméke, a gyorsan megszilárdult bazalt párnaláva felépítette várhegy bérce fekete falként tornyosul a házak fölé – rá egyben a magunk mögött hagyott tájnál sokkal vadabb élményeket, érintetlenebb természetet kínáló Bükk első bástyájaként is tekinthetünk. A szűk, árnyékos szurdokba szorult település vasútállomásának kerítésén, vagy a Vár presszóban van lehetőségünk a bélyegzésre.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Sirok, bükkszéki elágazás buszmegállóba főként Recsk, Gyöngyös és Eger felől érkeznek járatok.
 • Szarvaskő vasútállomása a gyér forgalmú Szilvásvárad - Eger vonalon fekszik, így ide akár vonattal is utazhatunk.
 • A Szarvaskő, italbolt megálló élénk buszforgalmat bonyolít Szilvásvárad és környéke, illetve Eger közt.

Megközelítés

 • Sirokon a faluközpontban találjuk a Kéktúra útvonalát és a buszmegállót is.
 • Szarvaskőn a faluközpontot és a vasútállomás sínszálait is keresztezi a Kéktúra.

Autóval

 • Sirokon a vár alatti parkoló fizetős, de a faluközpontban is parkolhatunk (ingyen).
 • Szarvaskőn a falu központjában találunk parkolási lehetőséget.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.915336, 20.177241
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°54'55.2"N 20°10'38.1"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 438525 5307217
w3w (what3words) 
///elvállal.előzőleg.szeplő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Térképet egyes Bükk, és egyes Mátra turistatérképeken találunk a területről, de figyeljünk oda, hogy nem mindegyik tartalmazza azt!
 • A Kéktúra I. turistakalauzban találunk térképet a szakaszról.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,4
(5)
Profilkép
Haász Zsuzsa
2020-07-20 · Közösség
Nagyon szép szakasz! Kicsi szintkülönbség, jól kitáblázva, nem lehet eltévedni. Vízvételi lehetőség a szakaszon nincs. Viszont a rozsnakpusztai pecsétet áthelyezték a körtefáról kb. 100 méterre az OKTs táblára.
Mutass többet!
Krisztián Berczeli
2020-06-02 · Közösség
Sirok felől indultam, jó kis túra.Vizforrások nincsenek, Szarvaskő felé közeledve a vodafon kilátó felé vitt egy kék jelzés, ami megtévesztő volt.A kék jelzés ketté vált, igy a vodafon kilátóbol a kék háromszög ösvényen meredeken lefelé átvágtam a jó irány Szarvaskö felé.Nem egyértelmü jelzés vagy én nem figyeltem eléggé.Viszont nem bánom most már utólag.
Mutass többet!
Sirok
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Siroki vár
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Sziklák
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Sziklák2
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Pecsételő hely
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Kilátó
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Szarvaskö felűlről
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Tqbla
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Állomás
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Település Szarvaskő
Fénykép: Krisztián Berczeli, Közösség
Györkös Katalin
2020-05-16 · Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Fénykép: Györkös Katalin, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

Sirok
Siroki vár
Sziklák
Sziklák2
+ 53

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
20,6 km
Időtartam
6:10óra
Szintemelkedés
625 m
Szintcsökkenés
550 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!