Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 22

Sirok - Szarvaskő (OKT-22)

· 17 értékelés · Gyalogtúra · Mátravidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
A Mátrát és a Bükköt összekötő dombvidéki vándorlásunk során bájos réteken suhanunk át, és az út végpontjain középkori várakat és tágas hegyvidéki panorámákat kínáló kilátópontokat keresünk fel.
nyitva
közepes
Hossz 17,9 km
5:30 óra
585 m
520 m
398 m
157 m

A Mátra keleti elvégződése és a Bükk fő tömege közti alacsony dombvidék szinte a két környező védett terület helyett is kiszolgálja a fakitermelési igényeket: számtalan tarvágás és újulat szabdalja az erdőket. Ennek ellenére kellemes erdei séta vár ránk ezen a közel húsz kilométeren. A dombvidéket északnyugatról az Alföld felé igyekvő patakok szabdalják fel, hosszanti völgyeket vájva a korábbi tengerelöntés során felhalmozódott üledékes kőzetekbe. A vízfolyások mentén az agyagos talajon sok helyen vizenyős, zsombékos völgyaljakat találunk.

De ne gondoljuk, hogy végtelenül monoton gyaloglásra kényszerülünk! Helyenként szép, már a Bükk világát idéző patakvölgyeket követünk, és egészen biztosan nem kell turistaáradatra számítanunk ezen az elhagyatott vidéken. Rozsnakpuszta kellemes, tágas rétje épp úgy bájos foltja e tájnak, mint amennyire emlékezetesek a két végpont történelmi és geológiai látnivalói.

Sirokon az összesült, robbanásos eredetű vulkáni tufakőzeteken mutatós várrom ül, melyről pazar a kilátás a környező völgyekre, és a Mátra északi falára. A vár közelében látványos sziklaalakzatok is fogadnak minket: a Barát és az Apáca nevű sziklatömbök ugyanebből a kőzetből épülnek fel. Panorámájuk és az erdőszönyeget áttörő, lekerekített, mégis merész formaviláguk garantáltan nem enged továbbrohanni. Szarvaskőn az egykori erősség magaslata ugyancsak tűzben fogant: aki a kibuggyanó lávát látja a szurokfekete kőzettest gömbölyded „zsákjaiban", az nem is téved. A párnaláva a víz alatti hasadékból kiömlő bazaltláva hirtelen lehűlésével keletkezik. Az itt látható formáció igazi párját ritkító unikum: valaha egy óceáni medence szétnyílásával született.

A szerző tippje

 • Sirokon szánjunk időt a várlátogatásra is!
 • Szarvaskőn ne hagyjuk ki a falu fölötti kilátót, melyről terepasztalként látjuk a szorost!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Sirok  6,4  Rozsnakpuszta  11,6  Szarvaskő

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Rozsnakpuszta pecsételőhelytől 3,3 km-re a Kéken (OKTPH_109): Bátori elágazás buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2022-01-28
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
398 m
Legalacsonyabb pont
157 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenőpontok

Vár Panzió és Étterem
Végvár ételbár

Biztonsági előírások

 • Víznyerési lehetőségünk nincs a túra során, ezért vigyünk az egész szakaszra elegendő folyadékot magunkkal.

Kezdőpont

Sirok, vasútállomás (157 m)
Koordináták:
DD
47.931652, 20.194516
DMS
47°55'53.9"N 20°11'40.3"E
UTM
34T 439835 5309017
w3w 
///hírnév.fejfedő.fullánk

Végpont

Szarvaskő, faluközpont

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Sirokról a vár alatti nyeregbe kapaszkodunk.
 • Átnyargalunk Rozsnakpusztára.
 • Rozsnakpusztáról az egerbaktai országútig megyünk.
 • Egy elágazás után ismét erdőbe térünk, és Szarvaskőig gyalogolunk.

A túráról részletesen

Sirok – Rozsnakpuszta

Sirok utcáiról a várhegy szoknyájára kanyarodunk, ahol parkolókat elhagyva emelkedünk egy széles úton. Rövidesen nyeregpontba érünk, ahol hátrafordulva már teljes pompájában láthatjuk a szépen rendbe szedett várromot. A 13. századi erősség története nem olyan dicső, mint a közeli Egeré: az 1596. évi egri ostrom idején Sirokot a védői elhagyták. A törökök ugyan még egy részét megerősítették, később azonban funkcióját vesztette, pusztulásnak indult. Ma nagyszerű kilátást élvezhetünk falairól a Mátra vidékére, teljes hosszában feltárul a Keleti-Mátra, de a Galya-tető terebélyesebb tömbje is előttünk tör az ég felé.

A szép panorámát ismételten kiélvezhetjük a Barát és az Apáca nevű sziklákról. A monda szerint a névadók egymásba szerettek, mielőtt kővé dermedtek. A valóság prózaibb: a közeli vulkánok hatalmas robbanásai során szétszórt törmelék (tufa) a hatalmas hő hatására összesült, kemény kőzettestté formálódott. A válogató erózió ezután a szomszédos puhább kőzeteket lepusztította, míg az ellenálló tufa megmaradt. Mai formájában a fagyaprózódás és a szél által szállított hordalék koptató munkája szintén szerepet játszott. E jól faragható kőzet található a várhegy belsejében is, ezért az erősség lakói kiterjedt alagútrendszert véstek az építmény alá. Kissé tovább talpalva az ösvényen, nagy sziklaerkélyre találunk: a Törökasztal állítólag pogány áldozóhely volt – faragott padjairól még szebb a kilátás, mint a korábbi pontokról.

Vegyeserdőben, hol fiatalosok, hol idősebb állomány közt vezet utunk északkelet felé. Jelentős szintkülönbségekkel nem kell számolnunk, a Mátra, a Bükk, és a Heves-Borsodi-dombság magasabb térszíneinek árnyékában megbújó kis dombságot alaposan lepusztították a területet felárkoló patakok. Alacsony háton haladunk, és egy éles jobb, majd balkanyar után, számos erdőirtáson átvágva leérkezünk az első hosszabb völgybe, a Kígyós-patak menti Rozsnakpusztára. Az erdészháznál, az útelágazásban lévő OKK táblán találjuk a bélyegzőt.

Rozsnakpuszta – Szarvaskő

Ültetett fenyvest keresztezünk, ahogy a következő hátra alig észrevehetően emelkedünk. Cseres-tölgyesek közt, kígyózó ösvényen érjük el az Egerbaktát és Bátort összekötő országutat. Amiről szerencsére néhány méter után balra kanyarodunk. Mellettünk bűbájos, tágas rét terül el a meredek lejtőjű, erdős dombok alatt. A patakot keresztező híd után, egy erdészháznál jobbra térünk, és földúton folytatjuk utunkat. A Víz-völgyből hamarosan jobbra fordulunk, és itt, a Gilitka-gödör oldalában már határozottan érezni a Bükk közelségét: sűrű erdő fedi a patakot közrezáró, szűken összetartó völgyoldalakat.

A rövid völgyből egy hatalmas tarvágás területére érkezünk, dombok lejtői hullámoznak körülöttünk minden irányban. Egy táblánál balra fordulunk, hogy némi emelkedés után erdőszélre jussunk. Egy elágazásnál most a jobb irányt választjuk, s ezzel elérjük a Szarvaskő környéki, helyenként lassan visszazáródó növényzetű legelőket. A szűk völgyaljra, a víz és közlekedési folyosó mellé települt falu közvetlen környezetében nem volt alkalmas a domborzat az állattartáshoz, ezért ide, a dombok alkotta kis fennsíkra hajtották föl a jószágokat az erdő letermelése után. Manapság is látni szarvasmarhákat a villanypásztorok mögött.

Itt-ott szép a kilátás a Bükk hegyeire, Egerre, és a felnémeti bányasebekre. Keresztezünk egy utat, majd ismét nyugat felé, Szarvaskőre tartunk. A csatlakozó tanösvény jobb felőli ágán kb. 10 perc alatt érhetjük el a Major-tetőn álló, parádés panorámájú kilátót, ahonnan az Eger-patak vulkanikus szurdokára és a Bükk-fennsíkra, a bükki kövek vonulatára, valamint Egerre nézhetünk rá. A szorost csak látványosabbá teszik a sziklákon átfúrt vasúti alagutak és a zord, fedetlen bazaltszirtek – terepasztalszerűségével a látkép annyira egyedi, hogy jellegében hasonlót nem lelünk az országban.

A Kéktúra lerohan a völgybe, hétvégi házak közt fogad minket Szarvaskő. Elmegyünk a magaslati pontra épült templom alatt, és megérkezünk a falu központjába. Szemben az óceánalji hasadékvulkanizmus terméke, a gyorsan megszilárdult bazalt párnaláva felépítette várhegy bérce fekete falként tornyosul a házak fölé – rá egyben a magunk mögött hagyott tájnál sokkal vadabb élményeket, érintetlenebb természetet kínáló Bükk első bástyájaként is tekinthetünk. A szűk, árnyékos szurdokba szorult település vasútállomásának kerítésén, vagy a Vár presszóval szembeni parkolóban álló információs táblánál van lehetőségünk a bélyegzésre.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Sirok, bükkszéki elágazás buszmegállóba főként Recsk, Gyöngyös és Eger felől érkeznek járatok.
 • Szarvaskő vasútállomása a gyér forgalmú Szilvásvárad - Eger vonalon fekszik, így ide akár vonattal is utazhatunk.
 • A Szarvaskő, italbolt megálló élénk buszforgalmat bonyolít Szilvásvárad és környéke, illetve Eger közt.

Megközelítés

 • Sirokon a faluközpontban találjuk a Kéktúra útvonalát és a buszmegállót is.
 • Szarvaskőn a faluközpontot és a vasútállomás sínszálait is keresztezi a Kéktúra.

Parkolás

 • Sirokon a vár alatti parkoló fizetős, de a faluközpontban is parkolhatunk (ingyen).
 • Szarvaskőn a falu központjában találunk parkolási lehetőséget.

Koordináták

DD
47.931652, 20.194516
DMS
47°55'53.9"N 20°11'40.3"E
UTM
34T 439835 5309017
w3w 
///hírnév.fejfedő.fullánk
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Térképet egyes Bükk, és egyes Mátra turistatérképeken találunk a területről, de figyeljünk oda, hogy nem mindegyik tartalmazza azt!
 • A Kéktúra I. turistakalauzban találunk térképet a szakaszról.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Fodor Dorka kérdése · 2021-08-13 · Közösség
Sziasztok! Lehet, hogy hülye kérdés, csak az érdekelne, hogy a 17,9 kilométer, valamint az 5 és fél óra, csak oda, vagy oda vissza távra értendő? Előre is köszönöm a választ!
Mutass többet!
Stump Krisztina válasza · 2021-08-13 · Közösség
Csak oda. Bruttó 3 km/h-val szoktunk tervezni, ebbe belefér a pihenés evés nezelodes fotózás is. Gyerekek is bírják.
Még 1 hozzászólás

Értékelések

4,4
(17)
Puskás Károly Róbert 
2022-10-29 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-10-29
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 82

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
17,9 km
Időtartam
5:30 óra
Szintemelkedés
585 m
Szintcsökkenés
520 m
Legmagasabb pont
398 m
Legalacsonyabb pont
157 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 16 Útpontok
 • 16 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp