Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Séta a „Mecsek-csúcson", a Misina és a Tubes tömbjén

Gyalogtúra · Mecsek · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Alkonyat a Kis-Tubesről a Misina tető tévétornyával és Pécs belvárosával
  Alkonyat a Kis-Tubesről a Misina tető tévétornyával és Pécs belvárosával
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
Kellemes hegytetői séta a Nyugati-Mecsek legmagasabb csúcsára, kilátójába, tornyába. Tanösvényen ismerkedhetünk meg a természet értékeivel; virágszőnyegben, öreg erdőben, csodás kilátásokban gyönyörködhetünk a Tubes gerincén és sétaútjain.
nyitva
könnyű
Hossz 5,2 km
1:25 óra
91 m
104 m
611 m
518 m

„A Mecsek, sorsunk áldott hegye, a hideg szelek porkolábja, jelképes magaslat. Vo­nulata minden mérnöki tervnél célszerűbben úgy helyezkedik el, mint az örökké élő, izmos és fiatal Heraklész melegen ölelő és oltalmazó férfikarja, azóta, hogy kibújt a tenger alól, átvészelte a jégkorszakokat, meglátta lábánál az első embert. Hullámtörőgát, védőpáncél, pajzs, melynek menedékében bizton alkothat, pihenhet és örülhet a szárnyai alá bújt nép. Nem csak véd, táplál is. És gyógyít!”

Így vall Baranyai Aurél, pécsi gyógyszerész, gyógynövénykutató és természetbarát a Pécs fölé magasodó hegyekről, a Mecsek oltalmazó vonulatáról. Nem kérdés, hogy a megyeszékhellyé fejlődött, közel 150 ezres lakosságú város sokat köszönhet a hegységnek. Az északi szelek takarásán és a kedvező klímán túl ivóvizét, vízi energiáját, jólétének magvát teremtették a bércek. A szenet és uránt rejtő rétegek felkutatásával, az új távlatokat nyitó energiahordozók kitermelésével azonban kizsigerelte e nagyszerű tájat hűtlen gyermeke, furcsa sebhelyeket, betonforradásokat hagyva testén.

Bár a lakosság javai mellett eredendően a pihenést kereste a Nyugati-Mecsek tetején, egy nagyváros feletti legmagasabb pont tagadhatatlanul stratégiai fontosságú hely. Az adótornyok így is épp eléggé elcsúfítják a magaslatokat, és a Zengőről kiszorult NATO-radar terve a Tubes csúcsát is körbejárta, végül itt is társadalmi ellenállásba ütközött a lokátor létesítése. Helyette a jelenleg is álló János-kilátó épült meg közadományból és a város segítségével, ezzel pedig a stratégiai mellett a turisztikai szerep erősődött meg a hegyen.

A szerző tippje

 • Látványos eleme a túrának, hogy lifttel felmehetünk a Misina tetői tévétorony kilátószintjére, ahol nem csak a panoráma, de a kitettség érzése is magával ragadó. Ugyanitt étkezhetünk is.
 • Ha rászánjuk az időt, le is sétálhatunk a Misináról az állatkerthez a S▲ jelzésen, így egy tartalmas napot tölthetünk el a Pécs feletti hegyekben.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-03-02
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Tubes, 611 m
Legalacsonyabb pont
518 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 11,78%Ösvény 65,67%Utca 1,04%Ismeretlen 21,49%
Földút
0,6 km
Ösvény
3,4 km
Utca
0,1 km
Ismeretlen
1,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Misina tévétornya alatt téli, jeges körülmények között gyorsan és óvatosan mozogjunk, a gigászi épületről jégdarabok hullhatnak alá.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Pécs, Misinatető buszvégállomás (helyi járat) (529 m)
Koordináták:
DD
46.099516, 18.220397
DMS
46°05'58.3"N 18°13'13.4"E
UTM
34T 285158 5108861
w3w 
///esték.merész.válasz

Végpont

Pécs, Misinatető buszvégállomás (helyi járat)

Útleírás

Itiner:

 • A buszmegállóból nyugati irányba indulva csatlakozunk az S jelzéshez.
 • A Misina tetőről a S jelzésen indulunk el a gerincre.
 • Balra lefordulva rövid kitérőt teszünk a Kis-Tubesre a S▲ jelzésen, ami a kilátónál visszacsatlakozik a gerincútba.
 • A S jelzésen sétálunk el a Tubesre, majd ugyanezen ereszkedünk az első kereszteződésig.
 • A Rotary-körsétány S↺ jelzésén balra fordulunk, és a hegyoldalban sétálunk vissza a gerincútra.
 • A S jelzésen jobbra, a már megtett útszakaszon érkezünk vissza a Misina tetőre, majd a buszmegállóba.

A túráról részletesen:

Pécs madártávlatból

Nyúlfarknyi sétánkat a Misina tetőről kezdjük, ahol rögtön dilemmába is ütközünk. A kérdés tárgya a gigászi betonkolosszus, a pécsi TV-adótorony, amely a maga módján mind látványában, mind a róla nyíló panorámában megkerülhetetlen. Ha van rá időnk, érdemes a túra végén felliftezni a 80 méter magasan elhelyezkedő kilátóteraszra, mert valóban innen nyílik a legjobb, térképszerű rálátás Pécsre, annak nevezetességeire és házaira. Bár a pécsi szervezett természetjárás egyik első jelentős épülete pont a misinai Kiss József-kilátó volt a 20. század elején, amint a korszellem és a technika fejlődése megkövetelte a grandiózus vállalkozást, a tévétorony építését, a régi építményt elsöpörték a helyszínről, és csak a nevét megörökítő majolika felirat maradt meg a panorámateraszba falazva.

Tanösvényen a „kistestvérhez"

Rövid sétával kikerüljük a monstrumot, és a S jelzéshez egyenest irányt tartva csatlakozunk. Átvágjuk az aszfaltút kanyarját, és ezzel beérünk a természetes környezetbe, majd a karszterdős nyeregbe érkezünk. Itt tábla fogad, mely felhívja a figyelmet a természetvédelmi oltalomra, másrészt egy tanösvény indul innen, amely bemutatja a hegyen élő, védett értékeket. Minden tábla a helyszínt magyarázza, mellettük láthatjuk is az érdekességeket, megtanulhatjuk a fák, cserjék neveit, és gyakorolhatjuk sajátos jegyeik felismerését. A rövid átvezető szakasz után egy szintben haladó körúthoz érünk, ami tökéletes sétaterep a hegy csúcsa körül - szélesen kijárt csapása mutatja a népszerűségét. Ennek egyik szárnyán fogunk visszaérkezni a csúcsok meghódítása után. Itt még eldönthetjük, hogy az ajánlott déli oldal napsütötte erdőjében, vagy a kissé hosszabb, de árnyas rengeteggel takart északi körön kanyarodunk majd vissza.

A körút keresztezése után kissé meredekebb, sziklás térszínen szökellünk fel a dupla hegycsúcs alacsonyabbik tagjára, a Kis-Tubesre. Ehhez egy kis elágazásban balra térünk ki a S▲ jelzésen. A sziklák az egész hegytömböt és a Nyugati-Mecsek központját felépítő, triász kori, sekélytengeri mészkő felszínre bukkanó bordái. E kőzet karsztos tömege biztosítja a bővizű hegylábi források utánpótlását. Kalcitkristályokból felépülő felszínén sziklagyepek terpeszkednek, melyek mészkedvelő fajoknak adnak otthont a karsztbokorerdőkben, illetve a hegy mögötti töbörmezős rengetegben.

Látványos, vadvirágos rétben tetőzik a Kis-Tubes, ahol értékes, mediterrán eredetű fajokat találhatunk. A csúcsrétre és az érdekes kilátóplatformra a S▲ jelzés vezet el, a hegytető nyugati oldalát megcélozva. Erre nyitja a kilátást a rét is, és érdekes is a látvány a város irányába. A letörés peremére állított kilátóteraszról szépen végigvezethetjük tekintetünket a város nyugati, hegyeket ostromló részén és a Jakab-hegy monumentális homokkőtömbjén. A láthatáron tiszta időben feltűnik a horvát Papuk hosszan hullámzó vonulata. Ha vegetációs időszakban érkezünk ide, érdemes kicsit elidőzni, és átbogarászni részleteiben is a helyszínt: látványos virágokra, számos orchideafajra és érdekes rovarra bukkanhatunk, mint például a fűrészlábú szöcske.

A „nagytestvér"

A kilátóterasz mögött visszakanyarodik az út a S jelzéshez, melyen balra csekély szintezéssel hullámzunk át a hegytömb északi részére. Egyre sűrűbb rengetegben sétálunk, ahogy a magassággal és kitettséggel a karsztbokorerdő helyét terebélyes tölgyek és bükkök veszik át. A legmagasabb ponthoz érkezve épületek bontakoznak ki a fatörzsek között; pár adótorony is helyet foglal a csúcs északkeleti részén, de a tetőn egy rakétára emlékeztető, klasszikus kilátótorony épült a kétezres évek elején. Alsó szintjén esőbeálló is rendelkezésre áll, ha zord az időjárás, de érdemes a tetejéig lépcsőzni a kibontakozó, mesés panorámáért.

A Mecsek nagy részét belátjuk a János-kilátóból: a nyugati vonulat főbb csúcsait és látványosságait, a hegyekre felkapaszkodó várost, az orfűi tavak egy szeletét, a bálnahátszerű Jakab-hegyet és a hegység legmagasabb pontját, a keleti rész emblematikus hegyét, a Zengőt, mely 70 méterrel felülmúlja nyugati testvérét. Ennek ellenére a Tubes tömbjét hívták eredendően Mecsek-csúcsnak, ami később az egész hegységre átragadt. Ha tiszta a levegő, északon feltűnnek a Balaton-felvidék és a Bakony legmagasabb pontjai, mint a Badacsony platója és a Kab-hegy pajzsvulkánja.

Egy különleges fa

Az északi oldalban leereszkedve gyönyörű, árnyas, öreg erdőben sétálunk a S jelzés sétányán, és tábla hívja fel figyelmünket a helyszín különlegességére. Körülöttünk öreg hársfákkal elegyedő, sűrű tölgyes, bükkös erdő honol. A balkáni eredetű ezüsthárs a Mecsekben nagy területen színesíti az erdőket - könnyen felismerhetjük jellegzetes szív alakú leveléről, ezüstösen bársonyos levélfonákjáról és repítő felleveles terméséről. Érdekessége, hogy a nagy meleg ellen úgy védekezik, hogy függőlegesre vagy éppen fonákjára fordítja leveleit, ezzel csökkentve azok párolgását. Ilyenkor a magaslati kilátópontokról is azonosíthatjuk állományait a fehéres, ezüstös lombkoronának köszönhetően.

A Rotary-sétányon

A csúcs északi oldalán, 550 méter körüli magasságban csatlakozunk a hegytömböt szintben kerülő Rotary-körsétányba. Rajta bal felé követjük a S↺ jelzést. A kellemes utat még az 1930-as évek elején építették Ereth Ede, bőrgyári vezérigazgató adományából. A közel évszázados ösvény szélesen csapása kényelmesen halad a Tubes lankáinak tölgyes erdőjében, és dél felé egyre inkább kinyílik: karsztbokorerdő és rétek füzére tarkítja. A csúcsra felvezetett villanyvezeték nyiladékán pont rálátunk a János-kilátóra; az erdőbe vágott lénián megannyi virág díszeleg.

Elhaladunk a sziklás bevágás fölött álló Gyarmathy-kereszt mellett, ahol padon pihenhetünk a kőrisfák árnyékában. A keresztet még a sétány kialakításakor állították dr. Gyarmathy Miklós emlékére, aki a Mecsek Egyesület választmányi tagjaként aktívan tevékenykedett a hegység túralétesítményeinek kiépítésén.

A Kis-Tubes rétjei alatt egyre sziklásabb, virágosabb lesz a körsétány környezete, míg a Rotary-pihenőnél visszaérkezünk a S jelzésre, amin jobbra, a már megtett szakaszon sétálunk vissza a Misina tetőre, a tévétorony lábához. Zárásképpen felmehetünk annak kilátószintjére vagy felfrissülhetünk az alatta kialakított panorámaétteremben.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Helyi buszjárattal jutunk el a Misina tetőre (hétvégén a 35-ös, hét közben 35Y jelzésű járatokkal); a Misinatető nevű végállomáson szálljunk le a járműről!

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parkolás

 • A Misinatető buszvégállomás mellett, a TV-torony alatt parkolót is találunk.

Koordináták

DD
46.099516, 18.220397
DMS
46°05'58.3"N 18°13'13.4"E
UTM
34T 285158 5108861
w3w 
///esték.merész.válasz
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauza

A szerző által javasolt térképek:

 • A Mecsek turistatérképe

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
könnyű
Hossz
5,2 km
Időtartam
1:25 óra
Szintemelkedés
91 m
Szintcsökkenés
104 m
Legmagasabb pont
611 m
Legalacsonyabb pont
518 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp