Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Ságvári löszölés

· 9 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Ságvári táj
  Ságvári táj
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 14 12 10 8 6 4 2 km
A Külső-Somogyban, hazánk legnagyobb összefüggő löszterületén kalandozó útvonal sajátos formájú löszvölgyeken és löszmélyutakon vezetve mutatja be többek között a Bújó-likat, a Képes-fát és a Betyár-barlangot.
nyitva
közepes
Hossz 14,9 km
4:25 óra
430 m
430 m
250 m
115 m
A Külső-Somogy hazánk legnagyobb összefüggő löszterülete. Ennek a keleti részén fekvő Ságvár község környéke már a jégkorszak idején, kb. 18-19 ezer évvel ezelőtt is lakott volt. Az itt élő (pl. kelta, római) kultúrák számos nyomát tárták fel a régészek. A löszre jellemző sajátos felszínformák, mint pl. a löszvölgyek, a löszmélyutak szintén részét képezik a túrának, sőt löszbabákkal is fogunk találkozni utunk során a településen. A Bögöcséről szép kilátás nyílik a környező területekre. A Betyár-barlangnál megelevenednek a régi idők történetei, a Bújó-liknál pedig az egykori református lelkész, aki a hagyomány szerint ásatta a dombon átvezető alagutat. A Képes-fa nevű több mint 300 éves tölgy impozáns torzója jó pihenési lehetőséget tartogat a túra bő felénél.

A szerző tippje

 • Amikor a S+ jelzésről visszatérünk a S jelzésre, azon jobbra indulva, majd a PL jelzésen balra kanyarodva kitérőt tehetünk a Böre-várhoz, ami valószínű, hogy a Fokot Koppánnyal összekötő hadiút egyik állomása lehetett. Pesty Frigyes 1864-ben a Böre-várat mint Kupa vezér egykori lakhelyét említi.
 • A katolikus templom szomszédságában, a főút keleti oldalán áll a ságvári református templom.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2021-08-06
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
250 m
Legalacsonyabb pont
115 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Ságvár, Ádándi utca buszmegálló (127 m)
Koordináták:
DD
46.836544, 18.101833
DMS
46°50'11.6"N 18°06'06.6"E
UTM
34T 278999 5191078
w3w 
///óvónő.éjkék.események

Végpont

Ságvár, Ádándi utca buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A buszmegállótól déli irányba indulunk a S jelzésen a Bújó-lik érintésével.
 • Az első nagyobb elágazásban az útjelző táblánál a SΩ jelzésen a Betyár-barlang irányába teszünk oda-vissza kitérőt.
 • Visszatérünk a táblás kereszteződéshez, és észak felé indulunk a S+ jelzésen, ami a Képes-fa mellett is elhalad.
 • A P+ jelzésen balra fordulunk, és a templomig követjük.
 • A templomnál a S jelzésen térünk vissza a buszmegállóba.

A túráról részletesen

A löszmélyutak világa

A buszmegállótól déli irányba indulunk a S jelzésen. A Petőfi Sándor utcán elhaladunk az 1756-ban barokk stílusban épült Munkás Szent József-templom mellett. Átkelünk a Jaba-patakon, ami egy kelet-nyugat irányú tektonikai törésnek a Sió-völgy felé lejtő mélyedésében alakult ki. Forrása Pusztaszemesen ered, és vize Ádánd község határában torkollik bele a Sióba tartó Kis-Koppányba. Egy hármas kereszteződéshez érve jobbra tartunk. Itt érünk a túra jelentős részét képező löszmélyutak első szakaszához.

A lösz a pleisztocén kori jégtakaró déli szegélyén elhelyezkedő ún. periglaciális övben, a hideg sztyeppéken képződött, főleg kvarcszemcsék alkotta durva kőzetlisztből álló, meszes, rétegzetlen üledék, amit a szél szállított és terített mintegy 13 millió négyzetkilométernyi (szárazföldi) területen a Földön. Ságvár környékén ún. szárazföldi löszt találunk, mert a hulló por füves pusztára érkezett, és a növényzet között kötődött meg. Mai vastagsága 30-50 m között váltakozik. Függőleges kapillárisrendszere miatt le-leszakadozó meredek falakban képes megállni. A lösz felszínén az éghajlat és a növényzet hatására jó termőképességű ún. barna erdőtalaj alakult ki.

A Lyukas-domb

A mélyútból egy parlagnál érünk ki, ahonnan szép kilátás nyílik Ságvár irányába és Balaton-felvidék keleti vége felé. A Lyukas-dombon tárták fel az 1930-as években az ún. gravetti kultúrába tartozó népcsoport egyik legjelentősebb hazai, 17 700 évesre becsült 50 × 50 m-es táborát, amelyben két, félig földbe mélyített kunyhó alapjai, maradványai kerültek elő. Lakói a mainál jóval hűvösebb éghajlaton rénszarvasvadászatból éltek. Alatta mintegy 1 m-rel ugyanennek a kultúrának egy másik, 18 900 évesre becsült telepe is előkerült. A leletanyagban tűzhelyek és szerszámok maradványai, rengeteg rénszarvas és egy mamut csontjai, valamint agancsok is szerepeltek. A bronzkorban létesített urnatemető már fejlett kézműipart enged feltételezni.

 Rövid, benőtt szakasz után érünk a Bújó-likoz, ami egy 19. század elején ásott alagút a Lándor-hegyen. A helyiek szerint Csicsvai Vasas András református lelkész készíttette, mert a hegy túloldalán volt a szőlője. Egyik évben állítólag igen jó termése volt, így a hegy két oldalára kitett egy-egy borral teli hordót. Aki arra járt, és részt vett a munkában, tetszés szerint ihatott belőlük. Egyházi iratok szerint viszont a lelkész úrnak nem volt szőlője, csak egy pincéje a Lándor-hegyen, amit a rektornak adott át használatra. A közepén lévő görbület viszont bizonyítja, hogy az alagutat tényleg két oldalról ásták. Készítése idején az elbeszélések szerint lovas kocsival is áthajtottak rajta - napjainkra azonban már feltöltődött.

Az átjáró túlsó végénél észak felé haladunk egy enyhén lejtő, balatoni panorámás úton, ami levezet a völgyeket hasznosító szántók közé. Ismét átkelünk a Jabán, és a dűlőúton balra fordulunk. (500 m múlva jobbra kitérőt tehetünk Lőncz Mátyás pilóta kopjafájához, aki a II. világháborúban itt hajtott végre egy szerencsétlen leszállást.)

Kitérő a Betyár-barlanghoz

Az első nagyobb elágazásban útjelző tábla áll, amelytől a SΩ jelzésen a Betyár-barlang irányába indulunk tovább. Beérve az erdőbe hamarosan az egykor itt álló Bogár-házat ismertető tábla mutatja be a Kovács János nevű hóhér és házának történetét. Nyugdíjazott tulajdonosa a II. világháború utáni években építette mára nyomtalanul eltűnt erdőszéli hajlékát. Innen egyre meredekebbé váló utunk hamarosan felkapaszkodik a Betyár-barlang bejáratához. A Bújó-likhoz hasonlóan ez az üreg sem tekinthető földtani értelemben barlangnak, mivel mindkettőt ember vájta a térséget borító löszbe.

 A Malom-hegyen mélyülő Betyár-barlang másik neve 12-es szoba, mivel ennyi „helyiséget” találunk benne. Az ismeretlen eredetű búvóhely az 1800-as évek elején betyárok tanyája volt. A mellette futó Miklósi út a Jaba felé vezető úttal történő találkozása előtt egy csárda és Kettős-kút (az egyik gyógyhatásúnak tartott tiszta, a másik rozsdás vizű volt) is állt, ahol gyakran megpihentek itt az utazók. Rájuk könnyödén lecsaphatott a kis Koppány-völgyében tevékenykedő Patkó Pista nevű betyár és bandája. Ekkoriban a rejtekhely bejárata jóval szűkebb volt, mint napjainkban, jó menedéket kínálva akár egy népesebb betyársereg számára is. Az üregrendszer teljes hossza 52,75 m.

Bögöcse

Visszatérünk a táblás kereszteződéshez, és észak felé indulunk a S+ jelzésen, ami a gémeskútnál balara tartva egy vadkerítés mellett halad. Mielőtt az út szétválik, balra felkapaszkodik a Bögöcse nevű löszgerincre. Az itt elterülő legelőt színpompás növények tarkítják, mint például a tavaszi hérics, a magyar és a vesszős kutyatej, vagy a rózsaszínvirágú kisvirágú csüdfű. Felfelé menet jobbról egy erdei fenyves rókavörös törzsei tarkázzák az erdő képét. A panorámás gerinc végénél ismét leereszkedünk egy kereszteződéshez, ami mellett a Képes-fát találjuk.

Képes-fa

A Képes-fa legendája szerint 1520 körül Szűz Mária megjelent az angyalaival az Andocs feletti éjszakai égen. Másnap reggelre a falu közepén egy a kis tornyos kápolna állt, oltárán Máriát és a kisded Jézust ábrázoló szoborral. A legenda azt tartja, hogy a kápolnát az angyalok hozták el Kalocsáról. A szobor ma is az andocsi kegytemplom oltárán áll, ahol évszázadok óta keresik fel a zarándokok az ország minden tájáról a csodatévő Szűz Máriát. Több egyházi közösség szervez ide évente zarándokutakat - a székesfehérváriak hagyományosan ugyanazon az útvonalon jönnek, és mindig ugyanazokon a helyeken pihennek meg. E stációk egyike a ságvári Képes-fa, amely alatt a zarándokok Szűz Máriához imádkoznak. A több mint 350 éves kocsányos tölgy mellmagassági törzskerülete 572 centiméter, magassága 25 méter. 

Löszbabák és löszfalak Ságvár felé

Jelzésünkön maradva hamarosan újabb mélyúthoz érünk. A horgos falában és helyenként az útban is löszbabák bukkannak fel. Ezek a löszben meszes kötőanyaggal cementált keményebb, általában gömbölyded-ovális vagy szabálytalan alakú, gyakran elágazó kiválások. Úgy keletkeztek, hogy a lösz mésztartalmának egy részét a lefelé szivárgó vizek (csapadék) kioldották, majd az a mélyebb szinteken kicsapódva hozta létre a jellegzetes alakzatokat.

Megfigyelhetjük, hogy miként pusztulnak le a kisebb-nagyobb tömbökben leszakadozó löszfalak, illetve a limonitos sávok rozsdás rétegeit is szemügyre vehetjük a horgos falában, melynek végén a lullai Flóra-hegyre vezető útba torkolunk bele. Balra fordulva 2,7 km-t teszünk meg a P+ jelzésen. Az útról a jobb oldalon álló piros zártszelvényen elhelyezett jelzésnél kanyarodunk le, majd meredeken ereszkedünk tovább. Miután ösvényünk balra kanyarodik, hamarosan újabb löszfalakhoz érünk, a bal oldaliban egy újabb mesterségesen vájt üreggel.

Az erdőből kiérve hamarosan elhaladunk az Aranyhorog Sporthorgász Paradicsom mellett, majd a Jaba-patakon átkelve érünk vissza a faluba. Jelzésünk a Munkás Szent József-templomhoz vezet vissza, ahonnan a már ismert S jelzést követve jutunk vissza a buszmegállóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Ságvárra Budapest, Pécs, Veszprém, Kaposvár, Siófok, Baja és Iregszemcse felől érkeznek járatok.
 • A buszról a Ságvár, Ádándi utca nevű megállóban szálljunk le!

Megközelítés

 • A túra a buszmegállótól indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • Az autót a templom előtti parkolóban érdemes letenni.

Koordináták

DD
46.836544, 18.101833
DMS
46°50'11.6"N 18°06'06.6"E
UTM
34T 278999 5191078
w3w 
///óvónő.éjkék.események
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 A Zselic turistatérképe

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,1
(9)
Horváth Tamás
2021-09-17 · Közösség
Remek túra változatos tájakon. A Bertyár barlanghoz vezető utolsó szakasz meredek, sáros vagy csúszós talajon nehezen közelíthető csak meg. A sárga keresz a Képesfától nem járható, javaslom a vele párhuzamos erdészeti utat a dombtetőig.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-09-16
Patik Laura
2021-08-24 · Közösség
Nagyon jó kis túra, de sajnos ahogy a többiek is írták előbb a sárga kereszt része élvezhetetlen a fa törmelék miatt. A táj azért gyönyörű!
Mutass többet!
Fénykép: Patik Laura, Közösség
Kátai-Benedek Imre
2021-05-29 · Közösség
Az útvonal szép, könnyen teljesíthető. Sajnos a mások által is jelzett, fakivágás következtében ott maradt útakadályokkal mi is találkoztunk, néha szinte járhatatlan volt ez a kb 1 km-es szakasz. Ez csak emberi gondatlanság és figyelmetlenség kérdése.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 24

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
14,9 km
Időtartam
4:25 óra
Szintemelkedés
430 m
Szintcsökkenés
430 m
Legmagasabb pont
250 m
Legalacsonyabb pont
115 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp