Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 13

Piliscsaba – Hűvösvölgy (OKT-13)

· 60 értékelés · Gyalogtúra · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Piliscsaba-Hűvösvölgy
  Piliscsaba-Hűvösvölgy
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Zsíros-hegy (OKTPH_67_2)

Klasszikus kirándulóhelyeket felfűző, földtani és botanikai értékekben bővelkedő túraútvonal, amely a Pilis és Budai-hegység határvonalától fővárosunk „zöld tüdejébe" tart. A dolomit sziklagyepek világán át mészkőszurdok hűvös medrébe vezet a kék turistajelzés.

nyitva
könnyű
Hossz 22,2 km
6:30 óra
580 m
585 m
534 m
201 m

Ahogy felfelé indulunk a Kőris-völgy bükkösökkel kísért útján, Piliscsaba zaja éppen olyan ütemben hagyja el fülünket, ahogy az erdő körülvesz bennünket. A Bükkös-árok meredek csapásán felkapaszkodva kiérünk a Nagy-Szénás előtti platóra, ahol már csak a szórványosan ültetett fenyőkkel és a dolomit sziklagyeppel találkozunk. A Nagy-Szénás a főváros szomszédságának talán legkülönlegesebb hegycsúcsa: gyepes tetejéről körpanoráma nyílik a környező hegyvidékekre és Budapestre. A fátlan csúcs körüli lejtők fenyvesei egészen különleges, kissé magashegyi hangulatot kölcsönöznek a tájnak.

A csúcsról leérve az egykori turistaház helyén állított emléktábla mellett haladunk el, és hamarosan a kellemes fenyvessel övezett sziklás, köves úton beérkezünk Nagykovácsi külső utcáiba. Frissítés céljából igénybe vehetjük a Muflon Itató kerthelyiséges kocsmáját. Megcélozható innen Solymár lakott területe, a solymári Ördöglyuk-barlang, vagy épp a Sziklás-hegy panorámás csúcsa is.

Tovább a kéktúrán a Remete-hegy felé tartunk. Fel is kapaszkodunk a hegyhátra, ahonnan szikláról sziklára lépve ereszkedünk le a Remete-barlangot rejtő, helyenként függőleges sziklafalú mészkőszurdokba, ahol az Ördög-árok patakvize kíséri utunkat. Pár száz méter múlva kiérkezünk a főváros II. kerületébe. A kisvárosi hangulatot árasztó, nyugodt, csendes utcákon, a híres máriaremetei kegytemplomot elhagyva a Nagy-rétre kanyarodunk, ahonnan a hűvösvölgyi Gyermekvasút végállomására érkezünk.

A szerző tippje

 • Piliscsabán a K▲ jelzésen a Nagy-Kopasz csúcsára, a 2015-ben átadott Dévényi Antal-kilátóhoz (vagy közismert nevén a „Jenga-toronyhoz") tehetünk kitérőt a pazar panoráma reményében.
 • Nagykovácsiban keresztezi utunkat és egy szakaszon együtt is halad a K jelzéssel a Nagy-szénás tanösvény, amit érdemes bejárnunk: ritka természeti kincsek világába kapunk betekintést. Ez a fokozottan védett pilisi len hazája, de számos orchideafajjal is találkozhatunk az Európa Diplomával is kitüntetett hegyoldalban.
 • Hűvösvögyből a S jelzésen felkapaszkodva a Nagy-Hárs-hegyre, az ott álló Kaán Károly-kilátóból körbetekinthetünk a városra és a környező vonulatokra. A S▲ jelzésről pedig a Kis-Hárs-hegyi Makovecz-kilátót mászhatjuk meg és szemlélhetjük fentről a tájat.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Piliscsaba  12,5  Zsíros-hegy  9,8  Hűvösvölgy

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Nagykovácsi (OKTPH_67 közelében): 63-as busz, Nagykovácsi, községháza buszmegálló
 • Solymár, Templom tér (OKTPH_67 közelében): 64A és 164-es buszok, Solymár, Templom tér buszmegálló
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagy-Szénás, 534 m
Legalacsonyabb pont
Piliscsaba, 201 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

A Gyermekvasút honlapja

Kezdés

Piliscsaba, OKK bélyegzőhely (231 m)
Koordináták:
DD
47.639424, 18.828363
DMS
47°38'21.9"N 18°49'42.1"E
UTM
34T 336883 5278509
w3w 
///dallamos.bevitel.átvált

Végpont

Hűvösvölgy, Gyermekvasút végállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Piliscsaba vasútállomásáról a települést elhagyva a Bükkös-árkon át kapaszkodunk fel a Kutya-hegy nyergébe.
 • Innen kelet felé indulunk, hogy felgyalogoljunk a Nagy-Szénás csúcsára.
 • A Nagy-szénási turistaház emlékfala mellett indulunk el a Zsíros-hegyre, ahol a Muflon Itató pecsétjét találjuk.
 • Nagykovácsi széléről erdei sétával kanyargunk le a Remete-szurdokba.
 • A szurdokot elhagyva a máriaremetei kegytemplom érintésével vágunk át Máriaremetén.
 • Utcákon érünk le a Nagy-rétre, ahonnan megérkezünk a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomására.

A túráról részletesen

Piliscsaba - Nagy-Szénás

Piliscsabán a bélyegzést követően a település kertjei között sétálunk, átkelünk a forgalmas főúton. A temető nyugati kapujából indul a KL jelzés, amely Horváth József, az Országos Kéktúra első teljesítőjének síremlékéhez vezet. Piliscsabát elhagyva gyakorlatilag a Budai-hegység területére érünk: a Kéktúra urbanizáltabb arculatának színterére.

Piliscsabáról kis kitérő a K▲ jelzésen a két látványos kőalakzat, a Gomba-szikla és az Ördögoltár, melyek felkeresésével megszínesíthetjük a túrát. A Bükkös-kúti-árok erdei folyosóján még alig-alig emelkedünk, de a végén, a Bükkös-árokba érve meredekebb kaptatásra kényszerülünk. Nagy Z-kanyarral érünk föl a Kutya-hegy és a Nagy-Szénás közti nyeregbe. Szép, fenyőkkel is ékesített rétláncolaton talpalunk a Nagy-Szénás oldaláig. A tompa csúcsú sasbércet meredek lejtők és szűk völgyfők keretezik - az utolsó, megerőltető méterek végén azonban lenyűgöző panoráma kárpótól fáradalmainkért.

Az 550 méteres magasságú hegyről fantasztikus körkilátás nyílik a teljes Pilisre, mögötte a Visegrádi-hegységre, illetve a Budai-hegység bérceire. Körülöttünk kiterjedt erdővidék fedi a lejtőket, melyek aljában Budapest terpeszkedik. A csúcs kivételes hangulatáért gyepes-árvalányhajas tetőszintje és az oldalában suhogó fenyvesek felelnek.

Nagy-Szénás - Zsíros-hegy

Lefelé ereszkedve egy apró völgyfő oldalában a következő megállónk a Nagy-szénás turistaházának helyén álló emlékfal. Az 1920-as években kétkezi munkával kezdődött meg a turistaház építése, mely 1926-ban ért véget. Amint a legtöbb ház, mely a II. világháború után a Turistaházakat Kezelő Vállalat tulajdonába került, tönkrement, majd a cég felszámolása után be is fejezte működését. A nagyszerű helyen álló, kiváló adottságú épületnek 1979-ben a maradékát is lerombolták.

A Szénások Európa Diplomás területen keresztül vezet hegyoldali utunk. A kitüntetett természetvédelmi státusz oka a számtalan itt élő bennszülött és maradványfaj - közülük kiemelkedő jelentőségű a pilisi len, mely a világon csak itt él. Körbetekintve észlelhetjük, hogy változatos élőhelyek alkotják e különleges vidéket: találunk itt dolomittörmelékes sziklagyepeket (pl. a Nagy-Szénáson), ültetett fenyveseket és sűrű, lombhullató erdőket. A szokatlanul szabdalt, mozgalmas felszínű hegycsoportot megannyi sziklaformáció gazdagítja.

Hamarosan a hegygerincig nyújtózó Nagykovácsi szélére érünk, és egy darabig a házak és az erdő között talpalunk. Keresztezünk egy erdei folyosót, melyben szürke acélszerkezetek sorakoznak: az egykori csillesor tartóoszlopai ezek. A csillékben Pilisszentivánról szállítottak homokot a nagykovácsi szénakna felhagyott üregeinek betöméséhez.

Egy sorompó után elfogy alólunk az aszfalt, s pár perc alatt elérjük a Zsíros-hegy hajdani turistaházának tisztását. Az 1920-as évek végétől egyészen a '80-as évekig a „Péntekiek" menedékháza állt itt. A Magyar Turista Egyesület egyik csoportja, a Péntekiek Asztala építette a házat az akkor fátlan, tarra vágott hegyre. Mára szinte semmi sem maradt belőle, viszont érdemes kitérnünk a K▲ jelzésen a Zsíros-hegy egyik bércorrára, a pazar kilátást nyújtó Sziklás-hegyre.

Az Országos Kéktúra nyomvonala átvág a réten. Az erdőbe belépve hamarosan feltűnik a Muflon Itató épülete, az Itató kerítésére szerelt bélyegzővel igazolhatunk.

Zsíros-hegy - Hűvösvölgy, Gyermekvasút

Az erdei ösvényen folytatjuk utunkat, haladunk a Remete-hegy felé. Átvágunk a Kerek-hegy és a Remete-hegy fennsíkján, a Kovácsi-erdőföldek tisztásáról lefelé tekintve Budapest északi peremét és a Megyeri hidat látjuk.

A növényzet fokozatosan karsztbokorerdőre változik, mire megérkezünk a fennsíkperemre. Egy pontról szép kilátás nyílik a környező budai hegyekre és hegyközi medencékre - felbukkan a háttérben a János-hegy is, érezhetően nagy mélységben kanyarog alattunk a völgy. Meredek, sziklakibukkanásos, kőtörmelékes ösvényen kanyargunk le girbe-gurba fák között a szurdokperemen. A Budai-hegyek egyik legvadabb völgye vár minket: a csapadékos időszakokban a felszínen csordogáló patak vágta a mészkőbe a Remete-szurdokot. Ahogy a patak vize oldja a mészkövet, üregeket, barlangokat alakít ki benne. A víz egyre lejjebb fűrészelte magát, így a szoros több mint 20 barlangjának szája is különböző magasságokban helyezkedik el. A turistaútról látjuk a Remete-barlang sötéten ásító, hatalmas üregét - benne számos régészeti leletet tátrak fel. Az Ördög-árok patakja egyébként a Dunába fut, de útja utolsó szakaszát a város alatt kénytelen megtenni.

Rövidesen lejutunk ahhoz az útra görgetett sziklatömbhöz, amely az autók elől zárja le a völgyet, beérünk a házak közé. Az Ördögárok utcán balra indulva kaptatunk az emelkedőn, majd megint balra fordulunk a Kerékhegyi utcán, onnan jobbra, a Hímes utcára. Buda nyugalmas, hegyi-kertvárosi részén járunk. Érintjük a máriaremetei kegytemplomot, melyet lényegében egy csodatévőnek gondolt kép hívott életre: a XVIII. században német telepesek érkeztek ide, egyikük egy Mária-kegyszoborról készült képet akasztott egy faágra. Mivel sokan jártak a képhez fohászkodni, a helyi földesúr először kápolnát építtetett, melyet 1899-ben a ma is látható Kisboldogasszony templom váltott fel.

Leereszkedünk a Zsíroshegyi útra, végigmegyünk rajta, és Náncsi néni vendéglőjétől kisétálunk a tágas, erdők ölelte Nagy-rétre. Innen a Fazekas-hegy széles hátán átvágva elérjük a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomását Hűvösvölgyben. Itt bélyegezhetünk a Gyermekvasút várótermében, vagy a peronon kihelyezett bélyegzővel.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Piliscsaba vasútállomását Budapest, Nyugati pályaudvarral és Esztergommal kapcsolják össze a járatok.
 • Busszal is elérhetjük Piliscsabát, ez esetben a Piliscsaba, vasútállomás vagy a kicsit távolabb eső Piliscsaba, iskola buszmegállót kell megcéloznunk.
 • A kezdőpont eléréséhez az 56-os, 56A vagy 61-es villamos, illetve az 57-es, 63-as, 64-es, 64A, 164-es, 257-es, 264-es busz Hűvösvölgy megállójánál érdemes leszállni.

 • A kezdőpontra utazhatunk a Gyermekvasúttal is a Hűvösvölgy végállomásig.

Megközelítés

 • Piliscsaba vasútűllomása szintén a Kéktúra útvonalán fekszik.
 • Piliscsaba, iskola buszmegállóból a megállóhoz közeli Bajcsy-Zsilinszky úton kell észak felé indulnunk, majd arról a Vasút utcára térnünk. Ez vezet el az állomáson lévő pecsételőhelyig.
 • A hűvösvölgyi BKK-állomásról a déli oldal fedett lépcsősorán kell felsétálnunk a kisvasút felé. A lépcsők tetején balra fordulva már láthatjuk a Gyermekvasút végállomásának épületét.

Parkolás

 • A piliscsabai vasútállomás mellett ingyenes parkolót alakítottak ki. A Fő útról a Bajcsy-Zsilinszky utcára kell kanyarodnunk, majd arról bal felé a Vasút utcára, amely már a célhoz vezet.
 • Hűvösvölgyben a villamos végállomás felett és a Gyermekvasút megálló előtt lehet parkolni, figyelembe véve az adott díjszabást, továbbá 3-400 méterre a kiindulópontunktól északra, az Ördögárok utca és Hidegkúti út sarkán is találunk parkolót.

Koordináták

DD
47.639424, 18.828363
DMS
47°38'21.9"N 18°49'42.1"E
UTM
34T 336883 5278509
w3w 
///dallamos.bevitel.átvált
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(60)
LamantinVadász
2022-11-16 · Közösség
Az első 10 km-en kevesebb a látványosság, ezen a részen sok futóval találkoztunk. Az út második fele gyönyörű volt több kilátóponttal és barlanggal megfűszerezve. A remete barlang előtt nagyon meredek az útvonal, ott érdemes jobban odafigyelni.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-11-12
Fénykép: LamantinVadász, Közösség
Fénykép: LamantinVadász, Közösség
Fénykép: LamantinVadász, Közösség
Fénykép: LamantinVadász, Közösség
Stádler Judit
2022-11-11 · Közösség
Csodás élmeny volt
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-11-06
Fénykép: Stádler Judit, Közösség
Fejérvári Sámuel
2022-10-11 · Közösség
Nagyon szép szakasz! A Nagy-Szénásról való kilátás az egyik legszebb, amit valaha láttam.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-03-20
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 167

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
22,2 km
Időtartam
6:30 óra
Szintemelkedés
580 m
Szintcsökkenés
585 m
Legmagasabb pont
534 m
Legalacsonyabb pont
201 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 19 Útpontok
 • 19 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp