Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 13

Piliscsaba – Hűvösvölgy (OKT-13)

· 56 értékelés · Gyalogtúra · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Piliscsaba-Hűvösvölgy
  Piliscsaba-Hűvösvölgy
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Ördöglyuk-barlang (Solymár) Zsíros-hegy (OKTPH_67_2)
Klasszikus kirándulóhelyeket felfűző, földtani és botanikai értékekben bővelkedő túraútvonal, amely a Pilis és Budai-hegység határvonalától fővárosunk zöld tüdejébe tart. A dolomit sziklagyepek pompázatos világán át a mészkőszurdok hűvös medrébe vezet minket a kék turistajelzés.
nyitva
könnyű
Hossz 22,2 km
6:30 óra
580 m
585 m
534 m
201 m

Ahogy felfelé indulunk a Kőris-völgy bükkösökkel kísért útján, Piliscsaba zaja éppen olyan ütemben hagyja el fülünket, ahogy az erdő körülvesz bennünket. A Bükkös-árok meredek csapásán felkapaszkodva kiérünk a Nagy-szénás előtti platóra, ahol már csak a szórványosan ültetett fenyőkkel és a dolomit sziklagyeppel találkozunk. A Nagy-Szénás a főváros szomszédságának talán legkülönlegesebb hegycsúcsa: gyepes tetejéről körpanoráma nyílik a környező hegyvidékekre és Budapestre. A fátlan csúcs körüli lejtők fenyvesei egészen különleges, kissé magashegyi ízt adnak a tájnak.

A csúcsról leérve az egykori turistaház helyén állított emléktábla mellett haladunk el, és hamarosan a kellemes fenyvessel övezett sziklás, köves úton beérkezünk Nagykovácsi külső utcáiba. Frissítés céljából igénybe vehetjük a Muflon Itató kerthelyiséges kocsmáját. Megcélozható innen Solymár lakott területe, a solymári Ördöglyuk-barlang, vagy épp a Sziklás-hegy panorámás csúcsa is.

Tovább a kéktúrán a Remete-hegy felé tartunk. Fel is kapaszkodunk a hegyhátra, ahonnan szikláról sziklára lépve ereszkedünk le a Remete-barlangot rejtő, helyenként függőleges sziklafalú mészkőszurdokba, ahol az Ördög-árok patakvize kíséri utunkat. Pár száz méter múlva kiérkezünk a főváros II. kerületébe. A kisvárosi hangulatot árasztó, nyugodt, csendes utcákon, a híres máriaremetei kegytemplomot elhagyva a Nagy-rétre kanyarodunk, ahonnan a hűvösvölgyi Gyermekvasút végállomására érkezünk.

A szerző tippje

 • Piliscsabán a K▲ jelzésen a Nagy-Kopasz csúcsára, a 2015-ben átadott Dévényi Antal-kilátóhoz (vagy közismert nevén a „Jenga-toronyhoz") tehetünk kitérőt a pazar panoráma reményében.
 • Nagykovácsiban keresztezi utunkat és egy szakaszon együtt is halad a K jelzéssel a Nagy-szénás tanösvény, amit érdemes bejárnunk: ritka természeti kincsek világába kapunk betekintést. Ez a fokozottan védett pilisi len hazája, de számos orchideafajjal is találkozhatunk az Európa Diplomával is kitüntetett hegyoldalban.
 • Hűvösvögyből a S jelzésen felkapaszkodva a Nagy-Hárs-hegyre, az ott álló Kaán Károly-kilátóból körbetekinthetünk a városra és a környező vonulatokra. A S▲ jelzésről pedig a Kis-Hárs-hegyi Makovecz-kilátót mászhatjuk meg és szemlélhetjük fentről a tájat.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Piliscsaba  12,5  Zsíros-hegy  9,8  Hűvösvölgy

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Nagykovácsi (OKTPH_67 közelében): 63-as busz, Nagykovácsi, községháza buszmegálló
 • Solymár, Templom tér (OKTPH_67 közelében): 64A és 164-es buszok, Solymár, Templom tér buszmegálló
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Nagy-Szénás, 534 m
Legalacsonyabb pont
Piliscsaba, 201 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

A Gyermekvasút honlapja

Kezdés

Piliscsaba, OKK bélyegzőhely (231 m)
Koordináták:
DD
47.639424, 18.828363
DMS
47°38'21.9"N 18°49'42.1"E
UTM
34T 336883 5278509
w3w 
Mutasd a térképen

Végpont

Hűvösvölgy, Gyermekvasút végállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Piliscsaba vasútállomásáról a települést elhagyva a Bükkös-árkon át kapaszkodunk fel a Kutya-hegy nyergébe.
 • Innen kelet felé indulunk, hogy felgyalogoljunk a Nagy-Szénás csúcsára.
 • A Nagy-szénási turistaház emlékfala mellett indulunk el a Zsíros-hegyre, ahol a Muflon Itató pecsétjét találjuk.
 • Nagykovácsi széléről erdei sétával kanyargunk le a Remete-szurdokba.
 • A szurdokot elhagyva a máriaremetei kegytemplom érintésével vágunk át Máriaremetén.
 • Utcákon érünk le a Nagy-rétre, ahonnan megérkezünk a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomására.

A túráról részletesen

Piliscsaba - Nagy-Szénás

Piliscsabán a bélyegzést követően a település kertjei között sétálunk, átkelünk a forgalmas főúton. A temető nyugati kapujából indul a KL jelzés, amely Horváth József, az Országos Kéktúra első teljesítőjének síremlékéhez vezet. Piliscsabát elhagyva gyakorlatilag a Budai-hegység területére érünk: a Kéktúra urbanizáltabb arculatának színterére.

Piliscsabáról kis kitérő a K▲ jelzésen a két látványos kőalakzat, a Gomba-szikla és az Ördögoltár, melyek felkeresésével megszínesíthetjük a túrát. A Bükkös-kúti-árok erdei folyosóján még alig-alig emelkedünk, de a végén, a Bükkös-árokba érve meredekebb kaptatásra kényszerülünk. Nagy Z-kanyarral érünk föl a Kutya-hegy és a Nagy-Szénás közti nyeregbe. Szép, fenyőkkel is ékesített rétláncolaton talpalunk a Nagy-Szénás oldaláig. A tompa csúcsú sasbércet meredek lejtők és szűk völgyfők keretezik - az utolsó, megerőltető méterek végén azonban lenyűgöző panoráma kárpótól fáradalmainkért.

Az 550 méteres magasságú hegyről fantasztikus körkilátás nyílik a teljes Pilisre, mögötte a Visegrádi-hegységre, illetve a Budai-hegység bérceire. Körülöttünk kiterjedt erdővidék fedi a lejtőket, melyek aljában Budapest terpeszkedik. A csúcs kivételes hangulatáért gyepes-árvalányhajas tetőszintje és az oldalában suhogó fenyvesek felelnek.

Nagy-Szénás - Zsíros-hegy

Lefelé ereszkedve egy apró völgyfő oldalában a következő megállónk a Nagy-szénás turistaházának helyén álló emlékfal. Az 1920-as években kétkezi munkával kezdődött meg a turistaház építése, mely 1926-ban ért véget. Amint a legtöbb ház, mely a II. világháború után a Turistaházakat Kezelő Vállalat tulajdonába került, tönkrement, majd a cég felszámolása után be is fejezte működését. A nagyszerű helyen álló, kiváló adottságú épületnek 1979-ben a maradékát is lerombolták.

A Szénások Európa Diplomás területen keresztül vezet hegyoldali utunk. A kitüntetett természetvédelmi státusz oka a számtalan itt élő bennszülött és maradványfaj - közülük kiemelkedő jelentőségű a pilisi len, mely a világon csak itt él. Körbetekintve észlelhetjük, hogy változatos élőhelyek alkotják e különleges vidéket: találunk itt dolomittörmelékes sziklagyepeket (pl. a Nagy-Szénáson), ültetett fenyveseket és sűrű, lombhullató erdőket. A szokatlanul szabdalt, mozgalmas felszínű hegycsoportot megannyi sziklaformáció gazdagítja.

Hamarosan a hegygerincig nyújtózó Nagykovácsi szélére érünk, és egy darabig a házak és az erdő között talpalunk. Keresztezünk egy erdei folyosót, melyben szürke acélszerkezetek sorakoznak: az egykori csillesor tartóoszlopai ezek. A csillékben Pilisszentivánról szállítottak homokot a nagykovácsi szénakna felhagyott üregeinek betöméséhez.

Egy sorompó után elfogy alólunk az aszfalt, s pár perc alatt elérjük a Zsíros-hegy hajdani turistaházának tisztását. Az 1920-as évek végétől egyészen a '80-as évekig a „Péntekiek" menedékháza állt itt. A Magyar Turista Egyesület egyik csoportja, a Péntekiek Asztala építette a házat az akkor fátlan, tarra vágott hegyre. Mára szinte semmi sem maradt belőle, viszont érdemes kitérnünk a K▲ jelzésen a Zsíros-hegy egyik bércorrára, a pazar kilátást nyújtó Sziklás-hegyre.

Az Országos Kéktúra nyomvonala átvág a réten. Az erdőbe belépve hamarosan feltűnik a Muflon Itató épülete, az Itató kerítésére szerelt bélyegzővel igazolhatunk.

Zsíros-hegy - Hűvösvölgy, Gyermekvasút

Az erdei ösvényen folytatjuk utunkat, haladunk a Remete-hegy felé. Átvágunk a Kerek-hegy és a Remete-hegy fennsíkján, a Kovácsi-erdőföldek tisztásáról lefelé tekintve Budapest északi peremét és a Megyeri hidat látjuk.

A növényzet fokozatosan karsztbokorerdőre változik, mire megérkezünk a fennsíkperemre. Egy pontról szép kilátás nyílik a környező budai hegyekre és hegyközi medencékre - felbukkan a háttérben a János-hegy is, érezhetően nagy mélységben kanyarog alattunk a völgy. Meredek, sziklakibukkanásos, kőtörmelékes ösvényen kanyargunk le girbe-gurba fák között a szurdokperemen. A Budai-hegyek egyik legvadabb völgye vár minket: a csapadékos időszakokban a felszínen csordogáló patak vágta a mészkőbe a Remete-szurdokot. Ahogy a patak vize oldja a mészkövet, üregeket, barlangokat alakít ki benne. A víz egyre lejjebb fűrészelte magát, így a szoros több mint 20 barlangjának szája is különböző magasságokban helyezkedik el. A turistaútról látjuk a Remete-barlang sötéten ásító, hatalmas üregét - benne számos régészeti leletet tátrak fel. Az Ördög-árok patakja egyébként a Dunába fut, de útja utolsó szakaszát a város alatt kénytelen megtenni.

Rövidesen lejutunk ahhoz az útra görgetett sziklatömbhöz, amely az autók elől zárja le a völgyet, beérünk a házak közé. Az Ördögárok utcán balra indulva kaptatunk az emelkedőn, majd megint balra fordulunk a Kerékhegyi utcán, onnan jobbra, a Hímes utcára. Buda nyugalmas, hegyi-kertvárosi részén járunk. Érintjük a máriaremetei kegytemplomot, melyet lényegében egy csodatévőnek gondolt kép hívott életre: a XVIII. században német telepesek érkeztek ide, egyikük egy Mária-kegyszoborról készült képet akasztott egy faágra. Mivel sokan jártak a képhez fohászkodni, a helyi földesúr először kápolnát építtetett, melyet 1899-ben a ma is látható Kisboldogasszony templom váltott fel.

Leereszkedünk a Zsíroshegyi útra, végigmegyünk rajta, és Náncsi néni vendéglőjétől kisétálunk a tágas, erdők ölelte Nagy-rétre. Innen a Fazekas-hegy széles hátán átvágva elérjük a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomását Hűvösvölgyben. Itt bélyegezhetünk a Gyermekvasút várótermében, vagy a peronon kihelyezett bélyegzővel.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Piliscsaba vasútállomását Budapest, Nyugati pályaudvarral és Esztergommal kapcsolják össze a járatok.
 • Busszal is elérhetjük Piliscsabát, ez esetben a Piliscsaba, vasútállomás vagy a kicsit távolabb eső Piliscsaba, iskola buszmegállót kell megcéloznunk.
 • A kezdőpont eléréséhez az 56-os, 56A vagy 61-es villamos, illetve az 57-es, 63-as, 64-es, 64A, 164-es, 257-es, 264-es busz Hűvösvölgy megállójánál érdemes leszállni.

 • A kezdőpontra utazhatunk a Gyermekvasúttal is a Hűvösvölgy végállomásig.

Megközelítés

 • Piliscsaba vasútűllomása szintén a Kéktúra útvonalán fekszik.
 • Piliscsaba, iskola buszmegállóból a megállóhoz közeli Bajcsy-Zsilinszky úton kell észak felé indulnunk, majd arról a Vasút utcára térnünk. Ez vezet el az állomáson lévő pecsételőhelyig.
 • A hűvösvölgyi BKK-állomásról a déli oldal fedett lépcsősorán kell felsétálnunk a kisvasút felé. A lépcsők tetején balra fordulva már láthatjuk a Gyermekvasút végállomásának épületét.

Parkolás

 • A piliscsabai vasútállomás mellett ingyenes parkolót alakítottak ki. A Fő útról a Bajcsy-Zsilinszky utcára kell kanyarodnunk, majd arról bal felé a Vasút utcára, amely már a célhoz vezet.
 • Hűvösvölgyben a villamos végállomás felett és a Gyermekvasút megálló előtt lehet parkolni, figyelembe véve az adott díjszabást, továbbá 3-400 méterre a kiindulópontunktól északra, az Ördögárok utca és Hidegkúti út sarkán is találunk parkolót.

Koordináták

DD
47.639424, 18.828363
DMS
47°38'21.9"N 18°49'42.1"E
UTM
34T 336883 5278509
w3w 
///dallamos.bevitel.átvált
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(56)
Hajós Márton
2022-10-03 · Közösség
Piliscsabán érdekes cikk-cakk a kálvária, de a képek elég rosszul kivehetőek. A Gomba-szilkához kis kitérőt kell tenni de tényleg érdekes formája van. Innen békés kellemes erdő, az előző napokban esett, így pár tócsa volt, de teljesen járható volt. Enyhe az emelkedő felfelé, de kinn az erdőből már a csúcs előtt többször is fantasztikus a kilátás a déli oldalra. A Nagy Szénáson körbe lehet látni a környék hegyeit, viszont emiatt nagyobb a tömeg is. Egy túristaház emléktáblája után egy másik romját lehet bejárni, meg felnézni a Sziklás-hegyre némi kilátásért. Megint hosszú kellemes erdőszakasz, majd sziklás-mészkőves részen kell leereszkedni ahol segít a túrabot. A földes rész mondjuk nekem csúszós volt így óvatosan a fákat kihasználva jutottam le. Az Ördög-árok itt elég vadregényes a Remete-barlagnról nem is beszélve. Sajnos ezután hosszú városi rész jön kevés zölddel a végén.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-02
Eszter Sztojcseva
2022-08-29 · Közösség
A Nagy-szénásról nagyon szép a kilátás, sok hegyet és települést megcsodáshatunk innen. A Remete-hegyen szintén ilyen látvánnyal gazdagodhatunk. Onnét elég izgalmas a leereszkedés. Élvezetes szakasz!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-03-12
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 161

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
22,2 km
Időtartam
6:30 óra
Szintemelkedés
580 m
Szintcsökkenés
585 m
Legmagasabb pont
534 m
Legalacsonyabb pont
201 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 20 Útpontok
 • 20 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp