Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Tipp

Patakparti kalandozás a Kupi-erdőben

· 2 értékelés · Gyalogtúra · Marcal-medence · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Balról erdei-, jobbról feketefenyves szegélyezi az utat
  / Balról erdei-, jobbról feketefenyves szegélyezi az utat
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Híd a Körös-parakon
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hosszú, egyenes, kavicsos úton haladunk
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tanösvény az erdei fenyvesbe is betér
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei fenyves a Kupi-erdőben
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A tanösvény a bekerített részen
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent-kút és környéke
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Játszótér a Esterházy Erdészeti Erdei Iskolánál
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, MTSZ Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 8 6 4 2 km Kupi-erdő Kupi-erdő
Könnyed tanösvényes családi körtúra a Kupi-erdőben a Szent-kút és a Körös-patak érintésével, melynek során az erdőtömb élő és élettelen világával is megismerkedhetünk.
nyitva
könnyű
9,7 km
2:40 óra
151 m
151 m

Kup és környéke földtani szempontból a Dunántúli-középhegység mélybe süllyedt részeként értelmezhető, ami 20-30 millió éve már egy szárazföldi medence volt, amibe délnyugat felől a Balaton térségéből egy nagy folyó szállította a hordalékát. Az így keletkezett változatos összetételű kavics- és homokrétegre vékony talajréteg települt, amelyen jellemzően a középhegység és a Kisalföld egykori tölgyesei közötti átmenetet képező gyertyános-kocsányos tölgyes erdőtársulás alakult ki. A Kupi-erdő egy fokozottan védett, dekoratív kis növénynek, a halvány sáfránynak is otthont ad.

Adottságai és a 130 éve tartó üzemtervezésnek köszönhetően a Kupi-erdő a Bakonyalja erdészeti szempontból egyik legértékesebb területe. A Körös-patak partján, ahol jól megfigyelhető a patakmeder vándorlása, a tölgyeseket gyertyános égerliget váltja. A túra elején és végén az itteni homokos talajt kedvelő erdei fenyves mellett is elhaladunk az Esterházy Erdészeti Erdei Iskolánál, ami mellett egy erdei játszóteret is kialakított a terület üzemeltetője. A Tallós Pál tanösvény táblái bőséges információval látnak el minket a túra során. A kör egyik különlegessége a Szent-kút nevű forrás.

A szerző tippje

 • Az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ mellett egy jól felszerelt játszótér várja a családok legapróbb tagjait.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2020-03-31
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
203 m
Legalacsonyabb pont
172 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

Kup, 8402. sz. út, Kupi erdőtömb bejárat (197 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.231025, 17.478420
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°13'51.7"N 17°28'42.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 687605 5233817
w3w (what3words) 
///lankad.elővesz.mondás

Végpont

Kup, 8402. sz. út, Kupi erdőtömb bejárat

Útleírás

Itiner

 • Az aszfaltos úttól a P jelzésen indulunk el délnyugat felé, majd áttérünk a Tallós Pál tanösvényhez a jobbra ágazó P+ jelzésre.
 • A tanösvényen a ZT jelzések vezetnek végig.
 • A 8. állomás felé az erdei iskola mögötti kereszteződésben kell balra kanyarodni a ZT jelzésen.
 • A zárt területről kiérve a homokos úton balra fordulunk a P+ jelzéssel.
 • A nagy kereszteződésben a már ismert P jelzésen jutunk vissza a kiindulási pontunkra.

 

A túráról részletesen

Az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központig

Értékénél fogva a Kupi-erdőtömb nagyon régóta erdészeti hasznosítás alatt áll. 1623-ban került a gróf Esterházy családhoz, majd 1872-ben hitbizományi tulajdonba, de a terület haszonélvezői továbbra is ők maradtak.

Az aszfaltos úttól a P jelzésen indulunk el délnyugat felé. A 2 km hosszú egyenes, szintben haladó, kavicsos erdészeti út elsőre úgy tűnik, nem tartogat nagy izgalmakat, menet közben azonban rájövünk, hogy már az erdő is különleges. Utunkat egybefüggő erdei fenyves szegélyezi, ami a tömb leggyakoribb erdőtársulása a gyertyános-kocsányos tölgyes mellett - és ezen a vidéken egyébként ritkának számít. Ezt a fajt már messziről fel lehet ismerni a törzs felső részének és vastag ágainak szép, rókavörös színű kérgéről. Monokultúrái azonban jelentősen csökkentik a biológiai sokféleséget, melynek egyik hatása, hogy utat nyithatnak inváziós fajok, mint például az itt is megfigyelhető észak-amerikai eredetű mirigyes bálványfa megjelenéséhez. Kb. 1 km után érünk Füstös Sándor pápai úri szabómester, vadász, valamint Iván Ferenc és Tibor erdészek emléktábláihoz, de itt áll a Pápai Vadásztársaság emlékoszlopa is.

Mellettük, a kereszteződés után találjuk a terület legjelentősebb természeti értékét jelentő kis hagymás növény, a nősziromfélék családjába tartozó halvány sáfrány termőhelyét, melyre tábla is felhívja a figyelmünket. A nemzetség neve a gasztronómiában használt jóféle sáfránynak köszönhető, és az arab sahafran, zafran szóból származik, ami sárgát jelent, utalva bibeszálainak színező hatására. Latin nevét a görög krokhé szóból kapta, ami magyarul fonalat jelent, utalva a virág fonalas bibéjére. Az itt élő faj az Alpok délkeleti részétől Erdélyig, délen pedig Macedóniáig terjedt el. Hazai első előfordulását Tallós Pál erdőmérnök ismertette, aki a pápai piacon sáfrányokat áruló asszonyoktól tudakolta ki a növény egy másik, környékbeli (pápasalamoni) termőhelyét. A fajt eredetileg kárpáti sáfránynak azonosította, és csak sok évre rá, genetikai vizsgálatoknak köszönhetően került mai taxonómiai helyére. Hogy nagyon közel járt az igazsághoz, az is mutatja, hogy a halvány sáfrány egy hibrid faj, melynek szülőfajai a jóval gyakoribb kárpáti és a fehér sáfrány. Az erdő további védett növényei a szártalan kankalin és a nagyobb termetű, erősen mérgező farkasölő sisakvirág.

Nemsokára elérjük a Körös-patak hídját, majd a pár száz méterre levő táblás kereszteződésben jobbra fordulunk a K+ jelzésre. 400 m múlva megérkezünk az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központhoz. Gyerekekkel érkezőknek érdemes itt egy kis pihenőt tartani, és kipróbálni az erdei játszóteret. Innen indul a híres erdész-botanikus kutatóról, Tallós Pálról elnevezett tanösvény is, melynek első hét állomását egy kisebb, 1 km hosszú, míg a 8.-20. állomásig egy 4 km hosszú körtúra járja be. 

Kis kör

Az épületek utáni kereszteződéstől 180 m-re fordul jobbra a tanösvény, és átkel a Bakonyból érkező és a Marcal-medencébe tartó Körös-patakon. Tábla ismerteti az erdei élőlények táplálékláncban betöltött szerepét. Egy nagy félkört leírva érünk vissza kanyargós patakhoz. Itt jól megfigyelhető, hogy a meanderek során miként építi a vízfolyás a forrásvidéke felől ideszállított apró szemű hordalékával a kanyarulatok belső oldalát, miközben a külső oldalt alámosva folyamatosan pusztítja azt, a leszakadt üledéket pedig távolabb rakja le. Áradáskor gyakran előfordul, hogy a patak átvágja a kanyarulatot, és egy új, rövidebb medret vág magának. A vízfolyás medervonala emiatt állandó mozgásban van. A patakon egy fahídon kelünk át, majd idős erdei fenyvesbe érünk be a lepkéknek és bogaraknak szentelt 7. táblánál. A kavicsos úthoz érve jobbra fordulunk.

Nagy kör

A 8. állomás felé az erdei iskola mögötti kereszteződésben kell balra kanyarodni, majd balra tartva a ZT jelzést követni. A tőlünk jobb oldalon lévő vadkerítésen egy kaput találunk; ezen átjutva érünk a bakonyaljai tölgyeseket bemutató táblához. A homokos úthoz érve balra fordulunk, és a P+ jelzéssel együtt megyünk tovább 300 m-t. Az útjelző táblánál jobbra betérünk az erdőbe, és hamarosan megérkezünk a Szent-kút nevű forráshoz, valamint a mellette kialakított pihenőhöz.

A Bakony karsztosodott mészkő- és dolomitterületein lehulló csapadék töredezett, mésztartalmú kőzeteken át szivárog a mélybe. Ez a karsztvíz az alapja az egész térség ivóvízellátásnak, mely a Kisalföld felé tartó útja során a medencék üledékeiben tárolt vízzel keveredve források formájában lép felszínre a hegylábi területeken. Ez az oka annak, hogy az ilyen kis forrásoknak, mint amilyen a Szent-kút is, a hozama nagyon ingadozó. Ásványi anyagokban gazdag vizének nagy kalciumtartalmát mutatják a meder alján látható mészbevonatos kavicsok.

Jobbra indulunk tovább a Körös-patak partján. A jó vízellátottságú öntéstalajon a vízfolyást kísérő hangulatos gyertyános égerligetben sétálunk. Az aljnövényzet leggyakoribb faja a podagrafű, melynek fiatal leveleit régen főzelékként fogyasztották, míg szárából köszvény kezeléséhez készítettek borogatást. Tavasszal, lombfakadás előtt a geofiton számos jellegzetes fajával találkozhatunk, úgymint az odvas keltike vagy a bogláros szellőrózsa.

A pataktól eltávolodva egy széles, homokos útra érünk, amin jobbra fordulva pár kotorék mellett haladunk el. A következő tábla után újabb kapun megyünk át egy bekerített területre, ahol a tarvágásban felnőtt aranyvesszősben haladunk tovább. A kerítés túlsó vége után, a bakonyi erdők történetét bemutató táblánál jobbra fordulunk, majd a magaslest elhagyva nem sokkal balra letérünk az útról. A nagyvadas táblánál jobbra, majd a következő kereszteződésnél ismét balra megyünk tovább, míg a kocsányos tölgyesbe beérve egy erdei bútorgarnitúrával felszerelt esőbeállóhoz jutunk. Itt élesen jobbra kanyarodunk, és a kanyargó úton 300 m-t megtéve érjük el a tanösvény már bejárt szakaszát. A kavicsos útra kiérve balra fordulunk, és a nagy kereszteződésben a már ismert P jelzésen jutunk vissza a kiindulási pontunkra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Pápa/Győr és Ajka/Nagykanizsa/Sümeg között járó távolsági buszról a Kupi erdő bejárati út nevű megállóban érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A buszmegállóból déli irányba induljunk az út mentén. 350 méter után a túra kezdőpontját jelentő bekötőutat az út jobb oldalán találjuk (az Esterházy Erdészeti Erdei Iskola táblái megkönnyítik a kezdőpont beazonosítását). 

Parkolás

 • Autóval Kup, vagy Bakonypölöske felől érhető el a túra kezdőpontja,  ami a két település között félúton van.
 • Az erdőbejárón tudunk parkolni a KRESZ szabályainak megfelelően.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.231025, 17.478420
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°13'51.7"N 17°28'42.3"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 687605 5233817
w3w (what3words) 
///lankad.elővesz.mondás
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Bakony útikalauz

A szerző által javasolt térképek:

Bakony térkép

 

Felszerelés

 •  Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. 

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

3,5
(2)
Szalai Ákos
2020-11-01 · Közösség
A gyertyános-tölgyes erdő nagyon szép, a kis patakkal pedig még hangulatosabb. Az erdőt az itt megadott útvonal szerint jártam be, egy idő után a turista jelzések eltűnnek, de az iranyt jelző tablákra bátran lehet hagyatkozni. Összességében valóban elhanyagolt az ösvény és az ismeretterjesztő táblákra is ráférne már a felújítás. A túra legszebb része a Szentkút-forrás volt.
Mutass többet!
Szentkut
Fénykép: Szalai Ákos, Közösség
Ősz1
Fénykép: Szalai Ákos, Közösség
Gomba
Fénykép: Szalai Ákos, Közösség
Veres Ibolya
2020-04-23 · Közösség
Idilli környezet, alig látunk valakit. A tanösvény (ahogy több helyen is tapasztaltuk) elég elhagyatott, kevesen járnak arra. Pedig nagyon bájos kis patak érinti többször is az útvonalat. Ide még visszajövünk. :D A kiindulási helyen max. 4-5 autó tud parkolni, erre számítani kell forgalmasabb időszakokban.
Mutass többet!
Készült: 2020-04-18
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség

A többiek fényképei

Szentkut
Ősz1
Gomba
+ 4

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
9,7 km
Időtartam
2:40óra
Szintemelkedés
151 m
Szintcsökkenés
151 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp