Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Pápalátó séta az ősfenyvesben

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Pápai-Bakonyalja · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Pápalátó-kőn
  A Pápalátó-kőn
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 8 7 6 5 4 3 2 1 km
Fenyőfőt különös hangulatú erdő, síkvidéki erdeifenyves övezi. Kezdetben felkapaszkodunk a Bakony peremén található Pápalátó-kő teraszára, ahonnan végigtekintünk a tűlevelű rengetegen, majd alászállva rövid kört teszünk az utolsó jégkorszak utáni növényzeti viszonyokat őrző ősfenyves homoktól porzó útjain.
nyitva
könnyű
Hossz 8,7 km
2:30 óra
197 m
197 m
395 m
260 m

Fenyőfej, azaz 'fenyő lakta magaslat' - ezt jelenti Fenyőfő neve. És bár a fafaj tényleg uralja a falu környezetét, a magasságot nem érzékeljük, hiszen lényegében síkvidéken járunk. Az erdeifenyő a 12 ezer éve végbement jégkorszak utáni felmelegedéskor, az úgynevezett fenyő-nyír korszakban hódította meg a Kárpát-medencét. A korábbi eljegesedések során fújó északias szelek hozták a homokot a Bakony szegélyére, ahol a hegységnek ütközve lelassultak, és szétteregették szállítmányukat. A tovább melegedő éghajlaton a fenyő a magasabb területekre szorult vissza, helyét fokozatosan lombhullatók vették át - ám e különleges területen a homokos, tápanyagban szegény, laza talajt lakó fenyves útjukat állta. A társulás a Bakony északi lejtőinek hűvös árnyékát élvezi, csapadékigényét az Atlanti-óceán felől a Duna völgyén érkező, a hegységnek ütközve kifakadó légtömegek biztosítják. Hogy a társulás mennyire „ősi", azaz mekkora mértékben az eredeti erdő származéka, az kérdéses, hiszen a korabeli források szerint a középkorban csaknem teljesen eltűnt a fenyves az Északi-Bakony lankáiról. A törökdúlás után (a 18. században) letelepedő fenyőfőiek a futóhomok megkötésére részben a korábbi erdő maradványának magvaiból telepítették újra a pagonyt (részben pedig Ausztriából hozattak csemetéket). Ugyanakkor a terület központi részén zavartalan a társulás élete, így lényegében 200 éve a természetes folyamatok vezérlik életét. Jelentőségére, egyediségére először a neves természettudós, Kitaibel Pál hívta fel a figyelmet a 18. század végén.

Családoknak, rövid kirándulást tervezőknek is ajánlott körtúránk Fenyőfőt járja körbe; két része miatt könnyen megfelezhető. Először felkapaszkodunk az alacsony, mégis látványos kisalföldi kilátást nyújtó Pápalátó-kőre, majd alászállunk a fenyők illatos birodalmába, ahol a homokot taposva puha léptekkel ismerhetünk meg egy karakterében egyedi, áthatolhatatlan erdőt.

Aki csak a fenyvesben tenne sétát, az kihagyhatja a Pápalátó rövid kaptatóját.

A szerző tippje

 • Fenyőfőn ételhez-italhoz nem juthatunk, és a szálláskínálat is nagyon pici. Ezért a túrához élelemmel előre kell készülni, megszállni pedig a szomszédos Vinyén vagy Bakonyszentlászlón van lehetőség.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-03-26
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Pápalátó-kő, 395 m
Legalacsonyabb pont
260 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Fenyőfő, községháza buszmegálló (266 m)
Koordináták:
DD
47.349540, 17.763589
DMS
47°20'58.3"N 17°45'48.9"E
UTM
33T 708722 5247712
w3w 
///időjárás.létrejön.értékelő
Mutasd a térképen

Végpont

Fenyőfő, községháza buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Fenyőfőt a Z jelzésen hagyjuk el Vinye felé, követve az aszfaltutat.
 • A Z jelzés jobbra letér az autóútról, és a Pápalátó-kő alá vezet.
 • Egy elágazásnál balra térünk a Z▲ jelzésre, amin felkapaszkodunk a Pápalátóra.
 • Továbbindulva a szikláról hamarosan elágazáshoz érünk; itt jobbra fordulunk a Z jelzésre, amin visszajutunk az aszfaltig.
 • Az autóutat jobbra, a Z+ jelzésen hagyjuk el, ezt követjük az ősfenyvesben.
 • Egy erdei út kereszteződősénél balra fordulunk a P◼ jelzésre, ami visszavezet Fenyőfőre.

A túráról részletesen

Fenyők lakta magaslat

A törökjárás idején elnéptelenedett fenyős magaslatra a 18. század első felében tért vissza az ember, amikor az Esterházyak német jobbágyokat telepítettek a lejtők lábához. Rendezett és bájos főutcáján áll ékessége, a távolról is könnyen kiszúrható barokk templom, amit a Pápalátó-kőről is azonnal felfedezünk majd. A Z jelzés közel 1 kilométeren követi a vinyei aszfaltutat, hogy aztán jobbra elhagyva azt belépjen a fenyvesbe. Enyhén emelkedve, csenevész lombhullató erdőben lépdelünk, csak itt-ott látni egy-egy fenyőt. Egy elágazásnál balra fordulunk, nyíltabb területen, egyik oldalon fiatalost mellőzve jutunk ismét kanyarhoz.

A turistautat kerítések fogják közre, a rácsok a felcseperedő fiatalost védik a vadaktól. Elmarad a drótháló, és balra, a Z▲ jelzés ösvényén meredek kaptatóba kezdünk: mészkőtörmelékes, néhol sziklakibúvásos csapás vezet a girbegurba tölgyesen át. Amilyen meredek helyenként, olyan gyorsan véget ér az emelkedő, felérünk a Pápalátó-kő lapos hátára. A kis sziklaterasz lényegében a Mennydörgő-hegy hátát alkotó kőzet kivésett letörése: a szomszédos völgyet korábbi vízfolyás mélyíthette, a kemény mészkő pedig a szüntelen koptató-csiszoló munka hatására fokozatosan kipreparálódott kevésbé ellenálló környezetéből. (A Bakony északi peremét ezen a területen számtalan rövid árok szabdalja, csaknem mindegyikük száraz: rég eltűnt vízfolyások lenyomatai ezek. Sokukat a korábban itt, a fennsíkperemen felszínre lépett (mára elapadt) karsztvíz patakjai mélyítették. A hosszabbakat a korábbi, szárazabb klímán kialakult időszakos vízfolyások szülték, amint a ritka, de heves esőzések után lezúdult rajtuk a víz.)

Pápalátás

A kis mészkőbérc hátán tűzrakót formáltak néhány közelben gyűjtött kőből. A göcsörtös, vén fákkal keretezett peremről pedig távlati a panoráma: a Kisalföld síkjának nagy része előttünk terül el. A Pápalátó név természetesen nem az egyházi vezetőre, hanem a közeli kisvárosra, az északnyugat felé terpeszkedő Pápára utal. Feltűnik Pannonhalma dombon ülő apátsági épülete is, egészen tiszta időben a Kőszegi-, illetve a Soproni-hegység sejlik fel a síkság túlsó peremén.

Alant a hatalmas fenyőerdő sötétzöld árnyalata nyújtózik; ezt vesszük célba túránk második felében. Induljunk tovább az ösvényen, és néhány perccel később az elágazásnál forduljunk jobbra a Z jelzésre! A Bodzás-árok szűk mélyületében mohos sziklák és holtfa-szőnyeg vadítja a látványt - kár, hogy alsó végén kitermelt folt ver kis léket az amúgy sötét erdőbe. (Fent, a fák takarásában üreg mélyül a Pápalátó-kő oldalában.) A rövidke kör bezárul, a Fenyőfőre vezető aszfaltútra a már megtett szakaszon gyalogolunk vissza.

A nagy túlélő

Jobbra hagyjuk el a bekötőutat, hogy a Fenyőfői-ősfenyves védett területére lépjünk. Páratlan atmoszférájú erdőben járunk: a homokos talaj puha lépteket biztosít, a sűrűn növő, menedékes „erdeifenyő-dzsungel" visszafogott illatot áraszt. Az első métereken jobbra áll a Renner-kereszt, néhány száz méterrel előrébb, az átellenes oldalon pedig a térképeken is jelölt „iszonyatos nagy fa". A 200 évesnél idősebb példány az eredeti társulás tagja volt: a 12 ezer éve véget ért jégkorszakot követő felmelegedés során az erdeifenyves hódított teret, és a homokos talaj miatt később sem szorult vissza a lombhullatókkal szemben. A fellelhető források szerint - vélhetően - a mértéktelen fakitermelés vezetett odáig, hogy a középkorban csaknem eltűnt az ősfenyves, mindössze néhány foltja, egyede maradt életben - ezeket olykor nagy szélviharok is megtépázták. A törökök kiűzése után beköltöző lakosság a futóhomok megkötésére helyben gyűjtött magokkal és Ausztriából hozott csemetékkel újította fel az erdőt, ami ebben a formában csak részben az eredeti állomány maradványa. A néhány korábbról megmaradt példány egyike az „iszonyatos nagy fa" néven emlegetett egyed is.

Mivel az erdőgazdálkodás megkíméli az állományt, a különböző korú fák egymás mellett nőhetnek: ahol egy idősebb példány vagy erdőrész a homokba hull, serény vetélkedés indul a fényt kapó talajon, és szűk területen csak a legmagasabbra növő egyedek maradhatnak életben hosszútávon. A sűrű, nehezen áthatolható erdő síkvidéki és hegyi fajok együttes élettere. A fenyves északkeleti részén az 1980-as évektől a 2000-es évek elejéig Európa legnagyobb mélységű bauxitlencséinek kitermelése folyt, a helyreállítás jegyében azonban mára már fiatal fenyőültetvény fedi a fejtést.

Könnyed erdei séta

A Z+ turistaút éles kanyarokkal, homoktól és tűlevéltől kellemes talajon vezet bele a Szépfa-nyiladékba. (A léniák egy esetleges erdőtűz hatékony megfékezését, terjedésének mielőbbi meggátolását szolgálják.) A túra utolsó szakaszát a P◼ jelzésen tesszük meg, miután egy elágazásnál balra rálépünk széles útjára - előrehaladva egyre több lombhullatóval keveredik a fenyő. A falu előtt gyepes rét zárja le a könnyed erdei sétát, végül a világháborús és a Trianon-emlékmű jelzi, hogy ismét Fenyőfőn vagyunk. Jobbra, a templomot kerülve érkezünk vissza a buszmegállóba, ahol kis szerencsével a presszót is nyitva találjuk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A Fenyőfő, községháza buszmegállóba igen kevés busz érkezik, de a kis kínálat is elég a túra megközelítéséhez és elhagyásához.

Megközelítés

 • A turistaút a buszmegállóból indul, a főutcát követi.

Parkolás

 • A buszmegállónál kiépített parkolóban tehetjük le az autót; hely hiányában Fenyőfő központjában, az utca mentén parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.349540, 17.763589
DMS
47°20'58.3"N 17°45'48.9"E
UTM
33T 708722 5247712
w3w 
///időjárás.létrejön.értékelő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Bakony turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Havasi Péter
2021-02-08 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-02-06
Fénykép: Havasi Péter, Közösség
Fénykép: Havasi Péter, Közösség
Fénykép: Havasi Péter, Közösség
Fénykép: Havasi Péter, Közösség
Fénykép: Havasi Péter, Közösség
Fénykép: Havasi Péter, Közösség
Fénykép: Havasi Péter, Közösség
Kálmånné Kovács
2020-11-20 · Közösség
Kellemes túra volt. Az itiner és a leírás is nagy segítségünkre volt.
Mutass többet!
Veres Ibolya
2020-04-18 · Közösség
Fenyőfő egy csodás, idilli kis falucska. Az ősfenyves sajnos nincs jó állapotban. A kilátás viszont megérte azt a kis mászást. Igazából szerettük, és a srácok is élvezték.
Mutass többet!
2020. április 18., szombat 18:04:03
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség
2020. április 18., szombat 18:04:25
Fénykép: Veres Ibolya, Közösség

A közösség fényképei

+ 13

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
8,7 km
Időtartam
2:30 óra
Szintemelkedés
197 m
Szintcsökkenés
197 m
Legmagasabb pont
395 m
Legalacsonyabb pont
260 m
Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp