Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Panorámavadászat a Dunakanyarban

· 21 értékelés · Gyalogtúra · Dunakanyar, Visegrádi-szoros · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Remete-barlangból a Visegrádi-hegység látképében gyönyörködhetünk
  A Remete-barlangból a Visegrádi-hegység látképében gyönyörködhetünk
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Julianus-kilátó (Hegyes-tető) Remete-barlang (Nagymaros) Kós Károly-kilátó Szent Kereszt … Nagymaros Gánti-pihenő
Ez a túra igazi csemege azoknak, akik számtalan kilátópontról és épített kilátóból szeretnének gyönyörködni a Dunakanyar lenyűgözően szép látképében. A középkorban remeték által lakott barlangrendszert is útba ejtjük. 
nyitva
közepes
Hossz 12,4 km
5:00 óra
613 m
603 m
482 m
104 m

A Börzsöny és a folyó túlpartján a Visegrádi-hegység vulkáni tömbje régen szoros egységet képezett. Kétmillió évvel ezelőtt, amikor a tenger visszavonult erről a területről, az Ős-Duna utat talált magának a két vonulat között, és folyamatos koptató-csiszoló munkájával napjainkra kettéfűrészelte a szerkezetileg egységes tájat. A vulkáni kőzetet, a szürkés színű andezitet gyakran megfigyelhetjük a túra során. 

Útvonalunk első része a Szent Mihály-hegy oldalában halad. Némi kitérőért cserébe lépten-nyomon előbukkanó, lenyűgöző panoráma-darabkákat kapunk. Javasoljuk, hogy ha egyben szeretnétek látni az S alakban kanyargó Duna vonalát, keressétek fel a túloldali Prédikálószék csúcsán álló kilátót! 

A kőfejtő andezitdarabkáin áthaladva érünk a Remete-barlanghoz, ahol a középkorban szerzetesek éltek. Hazánkban ezen kívül még két helyen, Tihanyban és Szentkúton ismerünk olyan mesterségesen kialakított üregeket, amelyek remeték lakhelyéül szolgáltak. 

A Hegyes-tető kaptatóján több mély, gigantikus kútgyűrűre hasonlító üreggel találkozunk. Ezek kutatóaknák, amelyekben az 1970-es évek elején érceket bányásztak. A mára felhagyott területet lassan visszafoglalja az erdő, a lyukak mélysége egyre csökken, mégsem ajánlatos a kerítésen belülre merészkedni. A gödör szélén laza a talaj, könnyű beleesni, kimászni a megfelelő felszerelés nélkül pedig szinte lehetetlen. 

A panorámák királyát túránk legmagasabb pontján, a Hegyes-tető csúcsán zsebelhetjük be a Julianus-kilátóból. Első pillantásra szokatlan és meglepő, hogy keleti és nyugati irányból is a panoráma dekoratív elemét adja a Duna. A patkó alakú kanyarulat déli részét kitakarja a Szent Mihály-hegy tömbje. Tőle jobbra, a lejárat irányába Szob házait láthatjuk, balra pedig Nagymaros háztetői vannak közel. A folyó túlpartján a festői Fellegvárban gyönyörködhetünk.  A kőtornyot 1939-ben építtette az Encián Turista Egyesület. 

Zebegénybe ereszkedve a Nagy-Kerek-hegy oldalában álló Kós Károly-kilátóba kapaszkodhatunk fel. A faépítmény őrtoronyra hasonlító formája nem véletlen: emléket állít az egykor itt húzódó római védvonal-rendszernek, a limesnek. A kilátószintről a lábunk előtt heverő Zebegénytől a túlparti Pilismarótot is szemügyre vehetjük.  

A szerző tippje

 • A panorámapontokra rövid kitérőkkel juthatunk. Ne hagyjunk ki egyet sem, hiszen ezek adják a túra esszenciáját!
 • Bár az útvonal nem hosszú, egyrészt a terepviszonyok, másrészt a számtalan kilátópont miatt érdemes jóval több időt szánni a körre.  A Julianus-kilátóban könnyen beazonosíthatjuk a panoráma elemeit egy térkép segítségével. 
 • Egy meleg nyári napon érdemes lesétálni a zebegényi strandra (a vasútállomástól 200 méterre van), és a túra végén megmártózni a Dunában. 
 • Nagymaroson pillantsunk rá a telefonfülke-könyvtárra! Ha igazán „finoman” szeretnénk indítani a túrát, betérhetünk a vele szemben lévő cukrászdába is.
 • A túra után Zebegényből akár hajóval is hazajuthatunk a MAHART Budapest és Esztergom között közlekedő kirándulóhajójával.
Szabó Eszter profilképe
Szerző
Szabó Eszter
frissítve: 2021-03-29
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Hegyes-tető, 482 m
Legalacsonyabb pont
104 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 5,41%Ösvény 0,82%Ismeretlen 93,76%
Földút
0,7 km
Ösvény
0,1 km
Ismeretlen
11,6 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Az út helyenként meredek, nehezen járható. Száraz időszakban az apró kőmorzsa könnyen kigördül a talpunk alól, csapadékos időszakban pedig a meredek felületeken a csúszós sár nehezíti meg a haladást. Legyünk óvatosak!

Pici gyerekkel, bizonytalan egyensúlyérzékkel ne induljunk el ezen az útvonalon!

Kezdés

Nagymaros hajóállomás/Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely (103 m)
Koordináták:
DD
47.789178, 18.961435
DMS
47°47'21.0"N 18°57'41.2"E
UTM
34T 347316 5294880
w3w 
Mutasd a térképen

Végpont

Zebegény, vasútállomás

Útleírás

Itiner  

 • A Duna partjáról a K és S jelzéseken jutunk a vasútállomásra. 
 • A sínek túloldalára térve a S◼ jelzésen hagyjuk el Nagymarost.
 • Az elágazásban a jobbra térő S és S+ jelzéseket kövessük, amelyek felfelé vezetnek az emelkedőn. A Gánti-kilátóhely kitérőjét tábla mutatja. 
 • Az Y elágazáshoz érve térjünk balra a SΩ jelzésre a Remete-barlangig! A kilátópontok mindig balra ágaznak ki az útból. 
 • A barlangtól a KΩ jelzéseken kapaszkodunk fel a Szent Mihály-hegy nyergébe
 • A nyeregtől északi irányba kövessük a K és S jelzéseket, melyek a kutatóaknák érintésével a Julianus-kilátóig vezetnek bennünket. 
 • A kilátótól a S jelzéseket követve ereszkedünk Zebegénybe. 
 • A Kós Károly kilátót a kálváriák mentén felsétálva vagy a S▲ jelzésen egy rövid kitérővel érhetjük el. 
 • A S jelzések a zebegényi vasútállomásig kísérnek bennünket. 

A túráról részletesen

A Duna partjáról a Magyar utcán jutunk el Nagymaros vasúti megállójáig 300 méternyi sétával a P és az Országos Kéktúra K jelzéseit követve. A vasúti felüljáró alatt átbújva a S◼ jelzésekre váltunk, melyek kivezetnek bennünket a faluból. A Dózsa György út és a Német utca kereszteződése után érdemes rápillantani egy helyi kezdeményezésre, a telefonfülke-könyvtárra, ahonnan mindenki becsületkasszára kölcsönözhet magának olvasnivalót. Vele szemben a környék legjobb cukrászdájában szerezhetjük be az előttünk álló nehéz terephez szükséges plusz kalóriákat. A Szív utca elágazásában Árpádházi Szent Erzsébet szobránál érdemes megállnunk. A Szamaras utcára térve ódon pincék, hétvégi házak között visz az utunk. Ahogy kikopik a lábunk alól az aszfalt, megenyhül az emelkedő, beérünk egy fiatalos erdőbe. Az előttünk keresztbe futó S és S+ jelzés jobb oldali ágán kellemes séta vár ránk a lombok árnyékában.

Egy jobbkanyarban a Gánti emléktábla felirat mutatja a kitérő irányát első panorámapontunkhoz. 200 méternyi plusz sétáért cserébe a Rigó-hegy oldalából, dr. Gánti Tibor vegyészmérnök kedvelt pihenőhelyéről szemlélhetjük a Dunakanyar látképét. A sziklacsipkés hegyoldalból jobbra Dömös háztetői pöttyözik a Visegrádi-hegység szoknyáját. Az itt gyakran megpihenő, a természetet igen kedvelő Gánti kiváló tudósként az élő és élettelen elválasztásával, az élet keletkezésével foglalkozott. Munkásságával megalapozta az élet mesterséges előállításának elméleti alapjait. 1982-ben Herman Otto-díjjal, 1986-ban MTESZ-díjjal, 1989-ben Pro Natura, 2006-ban Pest Megye tudományos díjjal tüntették ki.

A terepviszonyok akkor változnak, amikor balra térünk a SΩ jelzésre. A meredek, morzsalékos, nehezen járható ösvényen az Ördög-hegy oldalába kapaszkodunk, majd az Ördög-gerincre érünk, ahol három helyen is kikukkanthatunk a fák közül. A balra térő ösvényeket könnyű észrevenni, de akár a track alapján is tájékozódhatunk. Érdemes megfigyelni, hogy a kilátópontok közel vannak ugyan egymáshoz, a szemünk előtt kibontakozó táj mégis más-más képet mutat. Az Ördög-gerincen a Kuntner Gábor pihenőnél rálátunk a Dömös mögött hullámzó Visegrádi-hegység tagjaira, amibe mélyen behorpad a Malom-patak által kifűrészelt Rám-szakadék szurdokvölgye. A kanyargó Duna vonalától jobbra, az alattunk húzódó mélyedés túloldalán felfedezhetjük a barlanghoz vezető utat a Remete-hegy oldalában.

A kőfejtőhöz ereszkedve úgy tűnik, mintha a fejünk fölé magasodó hegyből kiharaptak volna egy jókora darabot. Az út menti sötétszürke andezittömbök bizonyítékként szolgálnak a hegység vulkanikus eredetére. A kőzet aprózódott darabkáin egyensúlyozva vágunk neki a combos emelkedőnek, amely a Remete-barlanghoz vezet. A szerzetesek a 11. században vájták a sziklába az üregeket, és  egészen a török korig éltek itt a kutatások szerint. A barlang védelmet nyújt szél és eső ellen, akár bivakolásra is alkalmas. A panoráma bentről nézve sem utolsó, de megéri egészen a lukacsos sziklatömb jobb széléig elsétálni a még fenségesebb látványért. 

Innen visszafelé indulunk a SΩ és a KΩ közös szakaszán, majd a hirtelen meredeken balra térő KΩ jelzésen nekivágunk a túra legtechnikásabb kaptatójának. Amikor találkozunk a balra kiágazó S+ jelzéssel, szinte felüdülésként hat a 100 méternyi kitérővel elérhető Dobozi-orom lejtője. A kilátóhely árnyas fája alatt újabb panoráma-részletet zsebelhetünk be, ahol első ízben jelenik meg a Duna vonalától beljebb eső Pilismarót.

A KΩ jelzésre visszatérve egy ideig az S+ jelzés is együtt halad velünk. A kettő elágazásánál a KΩ jelzésen folytatjuk az utat, amely a Szent Mihály-hegy csúcsát megkerülve szintben halad a Szent Mihály-hegy nyergéig. Itt balra térünk a S jelzésre, mely egészen a túra végéig fog vezetni bennünket. Ahogy nekivágunk a Hegyes-tetőnek, elhaladunk néhány bekerített, óriási kútra hasonlító feltáróakna mellett. A középkorban csákánnyal mélyítették ki ezeket az üregeket nemesfémek (ezüst, arany), ólom és tellúr után kutatva. A bányászok fából ácsolt létrán jutottak a mélybe, a kitermelt nyersanyagot pedig kötéllel húzták fel bőrtömlőbe csomagolva egy csiga segítségével. 

A Hegyes-tető 482 m magas csúcsán nyerjük el a túra "fődíját", amikor felmászunk az 1939-ben épült Julianus-kilátóba. Lélegzetelállító panorámát kapunk innen a Dunakanyarra, aminek egy részébe "belelóg" a Szent Mihály-hegy kúpja. A korláttól picit kihajolva a Zebegényi-szigetet is kiszúrhatjuk a folyó vonalán. A kilátó bejáratától néhány méternyire a hegység keletkezéséről olvashatunk, a túloldalon pedig tűzrakó hely, asztal és padok várják a piknikezni vágyókat. 

A hegycsúcsról továbbindulva pihentető lejtmenet vár ránk a S jelzésen Zebegényig. A településsel egy vonalba érve ugyan átsejlenek a háztetők a fákkal benőtt hegyoldalban, de ha rövid kitérőt teszünk a S▲ jelzésen, vagy felsétálunk a temetővel szemben induló kálvária stációi mentén, a 2015-ben átadott, római őrtoronyra hasonlító formavilágú Kós Károly-kilátó faépületéhez jutunk. Innen szemügyre vehetjük a lábaink előtt heverő Zebegényt a Dőry-kastéllyal. A Kálvária-domb tetején rövid sétával elérhető az Országzászló, a Hősök emlékműve, a Kálvária-kápolna és a Trianoni emlékmű is. 

A S jelzésre visszatérve a temető bejáratánál találunk egy nyomós kutat, amely tökéletes szomjoltásra, ha elfogyott a vízkészletünk. Innen a falu festői, hangulatos házai között ereszkedünk a lakott területre. Zebegény számos látnivalója közül útvonalunk a Hajózástörténeti múzeumot, a Vasmúzeumot, a Nepomuki Szent János kápolnát és a Havas Boldogasszony-kápolnát érinti; végül a vasútállomásra vezet. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdőpontját a Budapest-Vác-Szob között közlekedő vonatokkal érhetjük el. A szerelvényről a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyen kell leszállni. 
 • Ha komppal, hajóval vagy evezőssel érkezünk, a nagymarosi kompkikötőből vagy a hajókikötőből is indíthatjuk a túrát. 
 • A túra végpontjáról Zebegény vasútállomáson tudunk vonatra szállni. 
 • Nagymaroson és Zebegényben, a túra kezdő- és végpontja közelében is van MAHART hajóállomás, így akár hajóval is érkezhetünk, vagy azzal fejezhetjük be a túrát.

Megközelítés

 • A Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől délknyugati irányba induljunk a S◼ jelzéseket követve!
 • Ha a vízpartról startolunk, a K és P jelzések vezetnek bennünket a vasúti megállóhelyig nyugat felé indulva. A sínek alatti aluljáró után térjünk a S◼ jelzésekre!
 • A túraútvonal végpontja a zebegényi vasútállomás. 

Parkolás

 • A túra kezdő- és végpontja a Vácot Szobbal összekötő 12-es úton található. 
 • Ha autóval érkezünk, érdemes a vasúti megállóhely mellett leparkolni. A túra végén vonattal pár perc alatt visszajuthatunk a kezdőpontra. 
 • A vasúti megállóhely mellett ingyenesen parkolhatunk. 

Koordináták

DD
47.789178, 18.961435
DMS
47°47'21.0"N 18°57'41.2"E
UTM
34T 347316 5294880
w3w 
///szaval.népesít.anya
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • A meredek szakaszok miatt csakis zárt, a bokát jól tartó túracipőben vágjunk neki az útnak! Fontos, hogy bordázott talpa legyen, ami nem csúszik meg!
 • Az egyensúly megőrzésében sokat segít a túrabot.
 • Az útvonal első szakasza technikás, meredeken emelkedik, vízvételi lehetőség útközben sehol nincs (a túra eljén és végén találunk csak kutat és boltokat), ezért bőségesen vigyünk magunkkal folyadékot!
 • A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Kérdések és válaszok

László Szép kérdése · 2020-07-19 · Közösség
Sziasztok ! A köv hétre terveztük a fenti turát .,most szembesültem a figyelmeztetéssel ,hogy bizonyos szakaszok le vannak zárva a tuából . Ezek még tartanak ,ill. mikor szünek meg ? Előre is köszönöm a választ . SzL
Mutass többet!

Értékelések

5,0
(21)
Türi Stella
2021-10-10 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-10-10
Fénykép: Türi Stella, Közösség
Fénykép: Türi Stella, Közösség
Nagy Nikolett
2021-09-25 · Közösség
Szuper útvonal, pazar kilátás,de a barlangtól felfelé a kék barlang jelzés kicsit húzós. Esős időben az a szakasz nem ajánlott. Meredek és kapaszkodni kell a köveken.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-09-25
Fénykép: Nagy Nikolett, Közösség
Savin Yaroslav
2021-09-12 · Közösség
A long tour full of descents and ascents, panoramas, caves and mysterious forests. I'm still impressed. It was very hot and we did not calculate the water, half of our team had difficulties in passing, but in the end they defeated their thirst and reached the end! Recommend in autumn or spring.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-06-12
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Fénykép: Savin Yaroslav, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 75

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
12,4 km
Időtartam
5:00 óra
Szintemelkedés
613 m
Szintcsökkenés
603 m
Legmagasabb pont
482 m
Legalacsonyabb pont
104 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Földtani érdekességek Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 12 Útpontok
 • 12 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp