Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra

Panorámatúra a Keszthelyi-hegységben

Gyalogtúra · Balaton · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A tanúhegyek legszebbike, a Szent György-hegy az egykori Balaton felett
  / A tanúhegyek legszebbike, a Szent György-hegy az egykori Balaton felett
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A balatongyöröki Szépkilátó
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ.hu
 • / A Batsányi-kilátó a Pap-hegy tetején
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Batsányi-kilátóból
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Balaton-felvidék tanúhegyei felé a Batsányi-kilátóból
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bél Mátyás-kilátó a Batsányi-kilátóból nézve
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Márványkőfejtő-tető tölgyesbe vágott nyiladékán vezet utunk
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Büdöskúti pihenőtől a Padkűi kilátóig vezető út
  Fénykép: Báthory Péter, funiQ
 • / A Padkűi kilátó
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Látkép a Padkűi kilátóról a Balaton felé
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bél Mátyás-kilátó
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szigliget és a Gulács a Bél Mátyás-kilátóból
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Bél Mátyás-kilátó teraszáról a Balaton felé
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
ft 1800 1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 8 6 4 2 mi

Látványos, kilátásokban gazdag túrát teszünk a Keszthelyi-hegység délkeleti csücskében, a Balatonhoz legközelebb eső gerincen. Több épített és természetes kilátópont kínál útközben felejthetetlen panorámát, így változatos szögekből csodálhatjuk meg a magyar tenger és a tanúhegyek egyedi hangulatú tájképét.
nyitva
könnyű
16 km
4:38 óra
514 m
514 m

A lebilincselő látványért valójában csak részben a Keszthelyi-hegység az érdemelt, sokkal inkább a szomszédos Tapolcai-medence és az azt övező bazaltvulkánok csoportja. Ez utóbbiak földtani értelemben még gyerekcipőben járnak az aggastyán dolomittömbhöz képest.

Míg a látványos és merész formákkal hullámzó vulkánok alig pár millió évvel ezelőtt keletkeztek, addig a Keszthelyi-hegység dolomitja egy teljesen más környezetben és időben, a 220 millió évvel ezelőtt Afrika partjainál hullámzó Tethys-óceánban keletkezett. A sekély tengerben felhalmozódó mészanyag átalakult, a mészkőhöz képest ridegebb és kevésbé oldódó dolomit képződött a brakkvízi környezetben, ami egy tömbben emelkedett ki a hegységképződés során. A tömb keleti pereme magasabb, egybefüggő fronttal rendelkezik, így pont innen a leglátványosabb a keleti szomszéd, a tanúhegyek sora. Amíg a Tapolcai-medence puha Pannon-tengeri üledéke a tanúhegyek kivételével lepusztult, az eredeti felszín felaprózódott, addig a rideg dolomittömb keleti oldala egyben maradt, sőt közel azonos magasságú lapos hátakban, fennsíkban tetőzik.

A kiváló kilátások mellett túránk mentén hangulatos erdőrészletek is sorakoznak. Eredetileg a dolomitra jellemző kopárok, sekély talajjal rendelkező sziklás rétek, legelők fedték a lekerekedett domboldalakat. Az erózió és az általa okozott kellemetlenségek megakadályozására a 19. században a Festeticsek, majd a II. világháború után az állami erdészet feketefenyővel telepítette be a száraz és napsütötte oldalakat. Ez a kép jelenleg is meghatározó, habár a 2010-es évek elején a fenyvesek nagy része pusztulásnak indult. A szegényes vízháztartású dolomitmurvás talaj miatt ugyanis pár szélsőségesen aszályos év után annyira legyengültek, megbetegedtek az egyébként tájidegen fenyvesek, hogy az erdészet kénytelen volt kiterjedt erdőirtásokkal megfékezni a faromlást. Ma már az eredeti vegetáció visszaállítása a cél, tölgy- és kőriserdőkkel, a kopárokra jellemző dolomitsziklagyeppel.

Utunk során mindegyik jellemző vegetáció-típussal találkozunk. A településekhez közel a fenyvesek uralkodnak még mindig, míg a jellemző karsztbokorerdőkön, tölgyeseken túl a belső völgyekben a bükk is beköszön.

A szerző tippje

 • A balatongyöröki Szépkilátó körül remek éttermeket és cukrászdákat találunk, de a bazársoron is felfrissülhetünk, ehetünk, ihatunk a túra végén. Természetesen a strandszezonban nagyobb a választék, de a sarki cukrászda és a nagyobb éttermek egész évben nyitva vannak.
 • A túra egyérelmű látványossága a kilátópontokról nyíló panoráma. Ehhez érdemes jó látási viszonyok között elindulni, és élvezni a kilátást. Természetesen a ködös őszi, téli napokon is adódhat olyan időjárási helyzet, amikor a Balaton felett gyakran kialakuló páraréteg fölé kerülünk, és ködtenger felett csodálhatjuk meg a Keszthelyi-hegységet és a bazaltvulkánokat. Érdemes tisztában lenni az időjárási helyzettel, mielőtt nekiindulunk a túrának.
outdooractive.com User
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2020-07-23

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
438 m
Legalacsonyabb pont
141 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A túra elején és végén keresztezzük a forgalmas 71-es főutat, ahol nagy odafigyeléssel kell közlekednünk, különösen a parkolóból és a leágazásból kanyarodó autók miatt.
 • A dolomitos, murvás felszíneken könnyű megcsúszni, érdemes ezért rendes túracipőben, akár bakancsban túrázni. A szandál csak gyakorlott túrázóknak ajánlott. Strandpapucsban semmiképp ne induljunk neki a túrának!

Kezdőpont

Balatongyörök, Szépkilátó (140 m)
Koordináták:
DD
46.769492, 17.360242
DMS
46°46'10.2"N 17°21'36.9"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 680206 5182254
w3w 
///ellentétes.kérdező.szaklap

Végpont

Balatongyörök, Szépkilátó

Útleírás

Itiner:

 • A Szépkilátóból a Batsányi-kilátóhoz a P▲ jelzésen kapaszkodunk.
 • A P majd a Z+ jelzésen keresztezzük a Bise-kő tetőt és a Kalossza-völgyet.
 • A P+ jelzésen kelünk át a Márványkőfejtő-tetőn a fennsíkra.
 • A P jelzést balra követve vágunk át a fennsíkon a Kígyós-völgybe a nyeregig.
 • A Büdöskúti pihenőtől a Z▲ jelzéssel teszünk kitérőt a Pad-kűi-kilátóhoz.
 • Visszamegyünk a P és S turistautak elágazásához, és a S jelzésen indulunk vissza a Kígyós-völgyben a Bélapi-pihenőig.
 • A S+ majd a S▲ jelzésen kapaszkodunk fel a Bél Mátyás-kilátóhoz.
 • A S+ jelzéshez visszatérve a nyeregig folytatjuk, majd a Szerelemdombi pihenőnél a P jelzésen jobbra térve ereszkedünk vissza a Szépkilátóhoz.

A túra részletes leírása :

A Szépkilátó valóban gyönyörű balatoni kilátópont

A Szépkilátónál kezdjük túránkat, Balatongyörök keleti határában, a 71-es főút mellett. A parkoló végénél murvás ösvény vezet a fenyőcsoport árnyékában megbúvó körpadhoz. A kilátópont természetes fekvésével és kopárságával az egész domboldalra kiterjed, de itt, a fenyves alatt nyílik ki igazán a táj, sem növényzet, sem épület nem takarja a nagyszerű panorámát. Kézzelfogható közelségben terül el előttünk Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton, ami mindig más színben és hangulatban gyönyörködteti meg szemlélőjét. A haragoskéktől a pasztellzöldig rengeteg árnyalatban pompázik hangulatától, az időjárástól függően. Napkeltekor a pirkadat tündöklő színeiben szikrázik innen a vízfelület, ugyanis pont kelet felé látunk rá a tóra.

A leginkább lebilincselő azonban a tó tükre fölött emelkedő tanúhegyek látványa. Egész a szemközti fonyódi hegyektől a Szent György-hegyig látjuk a bazaltvulkánokat, illetve romjaikat. E hegyek mindig egyedi arculattal örvendeztetik meg csodálóikat, attól függően, melyik oldalukat látjuk. Meghatározó a Badacsony egyöntetű lapos fennsíkja, ami a legmagasabban tetőzik a vidék felett, míg szoknyája ellaposodva hosszan nyújtózik a Balaton tükrébe, összeolvadva nádassal és vízzel. Előtte Szigliget hegyei emelkednek, tovább pásztázva pedig sorban beazonosíhatjuk a Gulácsot, Csobáncot és a sort záró Szent György-hegyet.

A balatoni nyüzsgésből a kabócazajos fenyvesbe

A látvánnyal betelve keresztezzük a 71-es főutat, és a túloldali bazársoron indulunk neki a P▲ jelzésen a hegyoldalnak. Alig pár lángosos és halsütő után felkanyarodunk a nyaralókkal övezett aszfaltúton, ami a végén ágakra szakadva elbizonytalanít. Egy kerítés mellett kell felkapaszkodnunk a bozótos erdőbe, ahol mögöttünk marad a balatoni lárma, az üdülőövezet nyüzsgése, és mediterrán hangulatú erdei fenyvesben kapaszkodunk a dolomitmurvás gerincen.

A mediterránhoz hasonló klíma és a dolomitfelszín gyenge talajának szegényes vízháztartása miatt telepítették a Keszthelyi-hegységbe előszeretettel a tájidegen fenyőket. Sajnos a különösen forró és száraz nyarak legyengítik az egyébként szárazságtűrő tűlevelűeket, így a gomba és a szú támadásának kevésbé tudnak ellenállni. Ennek bizonyítéka a sok kiszáradt, megvörösödött levelű fenyő, amit az erdészet igyekszik vágással eltüntetni, hogy ne terjedjenek a kártevők.

A morzsalékos, gyantaszagú ösvényen rövid, de küzdelmes kaptatással érkezünk fel a Pap-hegy gerincének ritkás tetejéhez, ahol a panoráma kilátóért kiáltott. Valóban érdemes helyszín, ugyanis itt a Szépkilátóhoz hasonló látvány fogad, csak helyzetünkből adódóan madártávlatból tárul fel a lebilincselő látvány. A Balaton és a szigligeti hegyek felett, de még a bazaltsapka szintje alatt, pont ideális magasságból látjuk a mozaikos tájat. A Balaton víztűkre szélesen terpeszkedve veszi körbe az alattunk hullámzó dolomitgerincek erdeit. A tó déli szegélyén messzire látszik a Marcali-hát, Külső-Somogy dombjai és a duplacsúcsú fonyódi tanúhegy. A bazaltvulkánok az ideális félmagasságnak köszönhetően jobban elkülönülnek. Szigliget dombjaira rálátunk, míg a Badacsony és a Szent György-hegy között a Balaton-felvidék hullámzik a messzeségbe. Becehegy és Balatonederics házai fölött, a Tapolcai-medencén túl pedig a Bakony déli vége köszönt be, adótornyaival a legmagasabbra nyújtózó Kab-heggyel.

A Keszthelyi-hegység mélyén

A kilátó felett csatlakozunk a P jelzéshez, amit, ha balra követünk, egy pár kilométeres kiskört formázva visszajuthatunk a Bél-Mátyás kilátón keresztül Balatongyörökre, de ha jobban el szeretnék mélyedni a Keszthelyi-hegység hangulatában, akkor kövessük eredeti útirányunkat, és jobb kéz felé északnak haladjunk a P jelzésen a Bise-kő tetőre. A hegységre jellemző tölgyes, virágos kőrises karsztbokorerdőben keresztezzük a gerincet, ahol a Pele apó tanösvény kedves leírásaival gazdagítjuk túránkat.

A tető utáni nyeregben egy rövid szakaszon a Z+ jelzéssel keresztezzük a Kalosza-völgyet, aminek túloldalán nekivágunk a Keszthelyi-hegység nagy részére jellemző, tűzvédemi irtást lekövető turistaútnak. Nyílegyenesen kapaszkodik fel a P+ jelzés a Márványkőfejtő-hegyre, ahonnan visszafelé tekintve a hosszanti irtásnak köszönhetően egyre jobban feltárul a Balaton. A széles irtásrét tavasszal és nyár elején védett virágoknak ad otthont: sárga színben pompázó tavaszi hérics és lila leánykökörcsin örvendezteti a tavasszal itt túrázókat. Az öreg tölgyekkel szegélyezett rét kellemes hangulattal kísér fel az egyre ellaposodó tetőre.

A Márványkőfejtő-hegy sziklás teteje után lankás hullámzással hatolunk be a hegység mélyére. A sűrű aljnövényzettel áthatolhatatlan tölgyesek után a Keserű-berek völgyfőjénél bükkök elegyítik az erdőt, mutatva a völgyi, hűvösebb klíma hatását. Itt volt a Festeticsek vadaskertje is a múlt században, de jelenleg is intenzív vadászat folyik a területen, amit a ritmikusan sorakozó magaslesek sora jelez. A meredek, köves hegyoldalakban előszeretettel tanyázik a muflon, a Korzikáról betelepített vadjuh, míg a belsőbb területekről őzek és szarvasok járnak ki legelni az irtásrétre. Ha csendben túrázunk, lehetőségünk van ezen a belső, kevésbé járt vidéken vadakkal találkozni.

A következő keresztező irtásnál, egy magasles tövénél a P jelzés halad át keresztben, amin mi is nyugat felé, balra fordulunk. Tarvágások és faültetvények között haladunk, az erdő itt mezőgazdasági ültetvényre hasonlít, amit csak pár öreg fenyő tör meg az út mellett. Az utak és irtások négyzethálós elrendezését a Boncsos-tető töri meg, aminek természetes ívét kerülve bükkökkel vegyes erdőben ereszkedünk alá a Kígyós-völgybe. Becsatlakozik dél felől a S jelzés is, amit majd kifele a hegységből, utunk második szakaszában követünk, ám előtte teszünk egy kitérőt a Büdöskúti arborétumba és a Pad-kűre.

A Keszthelyi-hegység központjában, a Büdöskúti arborétumban

A S és a P jelzés mentén érjük el a Kígyós-völgy alját, a hegységen keresztülvezető aszfaltos utat. A völgyfőt kerülő úton kiérkezünk a nyereghez, ahol hangulatos erdei tisztást érintünk (Büdöskúti pihenő) fedett pihenővel, padokkal és asztalokkal, ami remek alkalmat ad a feltöltődésre, pihenésre, étkezésre a túra felénél. Mögöttünk tujákkal, fenyőkkel, vöröstölggyel és őshonos fajokkal vegyes erdőrészlet terül el, amit arborétumnak neveznek. A hangulatos erdőrészlet mellett tujafasorral szegélyezett út ágazik le a Pad-kű felé, amit a Z▲ jelzést követve érünk el. Alig néhány száz méter után érjük el a hegytetőn álló kilátót, ahonnan jellegzetes kilátás tárul fel a Keszthelyi-hegység szívéből.

Innen látszik igazán hazánk egyik legkisebb hegységének arculata. Kelet felé a dolomittömb egyöntetű fennsíkkal, hosszú, lapos hegyháttal tetőzik, ami mögött egyedül a Badacsony bazaltplatója tűnik fel, ami magasabbra tudott emelkedni. Délre és nyugatra a meszes üledékek hosszanti gerincekre tagolódtak, amik zegzugos vidékkel, tarka erdőkkel ereszkednek alá a Balaton síkja felé. A leglátványosabb az északi hegyek mögött feltűnő bazaltplatók tömbjei, a Kovácsi-hegy és a Tátika erdőkkel takart masszívuma, amelyek között éles szemmel felfedezhető a zalaszántói sztupa fehéren világító kúpja a távolban.

Vissza Balatongyörökre

A hangulatos kilátópontból visszatérünk a már megtett útvonalon a Büdöskúti arborétumba és a Kígyós-völgy túloldalán a Boncsos alá, ahol most a S jelzésen dél felé lekanyarodva folytatjuk utunk. A völgy ívét követve eleinte még bükkök között haladunk, majd a Boncsos-tető alatti nyeregben hangulatos tölgyesben kezdjük meg hosszú ereszkedésünket a Püspökházi-völgyben. Egy nagyobb irtás után már végig fiatalos erdőben ereszkedünk, egy-két hagyásfa, magfa mutatja, hogy milyen lenne az erdő intenzív erdőgazdálkodás nélkül, ami itt meghatározza a táj hangulatát. Ráadásul a Szoba-kű letörését megkerülve egy tűzvédelmi irtásban halad a S jelzés két kilométeren keresztül.

A monotonitást a Kígyós-völgybe visszaérkezve törjük meg, ahol hangulatos tisztások, hagyásfákkal tarkított ligetek között haladunk az aszfaltúton dél felé. A Kalosza-völggyel kiegészülve innentől Bélap-völgynek nevezett tágas térségben haladunk, még keskeny szántó és az utat szegélyező fasor is elfér egymás mellett.

Egy sorompó után matuzsálemi tölgyek között érkezünk a Bélapi-pihenőhöz, ahol erdei színházat és tornapályát érintünk. Itt lehetőségünk van visszakapaszkodni a gerincre, ahol egy utolsó kilátóból még körbetekinthetünk a Balaton felett. Ehhez a S+ jelzésen indulunk keletnek a ritkás tölgyesben felkapaszkodó murvás úton, amiről rövidesen jobbra kanyarodunk a hegytetőre felvezető S▲ jelzésen. Ezen a rövid szakaszon teszünk egy kitérőt a Garga-hegyre, amelynek tetején a ritkás fenyveserdőn túl a Bél Mátyás-kilátó fogad.

A látvány hasonló a túránk első két kilátópontjához - amik látszanak is innen -, ám nyugat felé hosszan követhetjük a Balaton ívét egészen a Keszthelyi-öböl végéig. A nyugatra is feltáruló kilátással megkoronázzuk túránkat, ha elég későn érkezünk ide, akár a naplemente fényjátékát is lekövethetjük innen, bár nyáron a hegyek mögött, északnyugat felé bukik le a nap.

A kilátóból több lehetőségünk is adódik visszatérni a faluba, sajnos a legrövidebb direkt út jelzetlen és benőtt, így a S+ jelzéshez térjünk vissza, ahol jobbra tovább a Garga-nyergen keresztül, a P jelzésen érkezünk vissza fenyvesek, majd nyaralók között a Szépkilátó melletti parkolóba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Balatongyörök, Szépkilátó megállóhelyre érkezünk autóbusszal, ahol a túra kezdő- és végpontja is található.

Megközelítés

 • A buszmegálló mellett, közvetlenül a 76-os főútról leágazó parkolóból indul a túra.

Autóval

 • A Szépkilátónál nagy, ingyenes parkoló található az autóval érkezőknek. Az út hegy felöli oldalán is találunk parkolót. 

Koordináták

DD
46.769492, 17.360242
DMS
46°46'10.2"N 17°21'36.9"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 680206 5182254
w3w 
///ellentétes.kérdező.szaklap
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Balaton-felvidék turistatérképe (Cartographia)

Felszerelés

 • Túracipő, időjárásnak megfelelő öltözet, enni- és innivaló, navigáláshoz Természetjáró App.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
könnyű
Hossz
16 km
Időtartam
4:38óra
Szintemelkedés
514 m
Szintcsökkenés
514 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!