Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Panorámakör a Vértes szegélyén

· 56 értékelés · Gyalogtúra · Vértes · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Vértes dolomit-sziklagyepei
  A Vértes dolomit-sziklagyepei
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km
Kellemes félnapos kirándulás a Vértes platójának egyedi hangulatot rejtő nyugati sziklabércein, melyekről a Móri-árkot és a túloldalon hullámzó Bakonyt csodálhatjuk, illetve ősszel a sziklavilágot lakó növényzet varázslatos színkavalkádjában gyönyörködhetünk.
nyitva
könnyű
Hossz 8,3 km
2:30 óra
264 m
264 m
410 m
224 m

A Vértes délnyugati csücske a térképre tekintve nem tűnik valami hívogató szegletnek, a Kopasz-domb elnevezés eleve szerény magasságokról árulkodik. Ugyanakkor a helyszínen azonnal kiderül, hogy jó ötlet felkeresni a Csákberény és Csókakő között hullámzó sziklagyepes és karsztbokorerdős bérceket, mert egyedi hangulatuk igen kellemes turistautat rejt. A változatos panorámájú ösvényt igen rövid idő alatt végigjárhatjuk még gyerekekkel, családdal érkezve is.

Csákberényből indulva felkapaszkodunk a Kopasz-hegy oldalára, és a gyepes ligetláncolat tisztásfoltjait egymás után felfűzve érkezünk meg az élesen leszakadó dolomitbércekre. Egyik panorámát követi a másik, végül rövid erdei sétával érjük el a Gémförtés-völgy alján futó turistautat. Erről az oldalról is dolomitsziklák szegélyezik a Kopasz-dombot, csak éppen az erdőborította bércek az őket fedő mohák és zuzmók sötét tónusai miatt jóval komorabbak másik oldali, napsütötte társaiknál.

Kellemes délutáni kirándulás, melynek nagy részében panoráma kíséri lépteinket, ráadásul magasra kapaszkodnunk sem kell.

A szerző tippje

 • A Gémförtés-völgy helyett északra is tarthatunk, és felkereshetjük a csókakői várat a Z, majd ZL jelzéseken. Ebben az esetben vagy a településről utazunk haza (esetleg vissza Csákberénybe), vagy a Móri Ezerjó Borúton sétálunk át Csákberénybe. A kitérő nem nagy, de így már bizonyosan szükséges a kiránduláshoz legalább egy fél nap.
 • A Z▲ második kiágazása a túra legfontosabb pontja, hiszen itt jutunk ki a panorámaösvényre. Azonban a letérőt nehéz észrevenni, használjunk GPS-t! Segít az útleírás vonatkozó része is.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2020-02-07
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
410 m
Legalacsonyabb pont
224 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A turistaúton technikai kihívásokat nem találunk, a sziklák esőben persze csúszósak lehetnek, de az ösvény nem érint igazán kitett terepet.

Hasznos linkek és ötletek

 • Információk a Móri Ezerjó Borútról itt.

Kezdőpont

Csákberény központja (buszmegálló) (225 m)
Koordináták:
DD
47.349673, 18.327361
DMS
47°20'58.8"N 18°19'38.5"E
UTM
34T 298146 5247487
w3w 
///felugrik.kőfejtő.varrás

Végpont

Csákberény központja (buszmegálló)

Útleírás

Itiner

 • Csákberényt a Z+ jelzésen hagyjuk el.
 • Az első elágazásnál balra térünk a Z▲ jelzésre.
 • Visszacsatlakozunk a Z+ jelű turistaútra (bal irány).
 • Nehezen felismerhető helyen, egy ligetes szakaszon balra kell fordulnunk a kopott festésű Z▲ jelzésre ismét.
 • Újra a Z+ jelbe csatlakozunk, ezt követjük bal felé.
 • A Z elágazásánál élesen jobbra frodulunk, és ezen az úton megyünk vissza Csákberénybe

A túráról részletesen

Föl a sziklák közé

Csákberény központjából indulunk, és még egy darabig a település utcáit rójuk. Egy kereszteződésnél a Z jobbra fordul (ezen fogunk visszatérni), mi pedig átvágunk egy tavacskát is rejtő apró parkon. Gesztenyefasor alatt kísérjük az erdőszélt az aszfalton baktatva, és nagyjából fél kilométer után térünk be jobbra, a fák közé (Z+ jelzés).

Elhagyunk egy emlékoszlopot, és mérsékelten emelkedünk. Ügyeljünk rá, hogy a fenyvesfoltnál a Z▲ jelzés egyenesen halad tovább, míg a Z+ jobbra folytatódik - előbbit követjük, mert utóbbi viszonylag érdektelen erdőkbe vezet. Az emelkedő végén elérünk egy kis méretű gödröcskét, talán egy egykori bánya benövényesült mélyedése lehet, mi a peremén maradva haladunk. Ezzel meg is érkezünk a panorámaösvény első kilátóhelyére: a meredeken lejtő hegyoldal erdőszélén, szintben keresztezzük a tisztást. Balra feltárul előttünk a Móri-árok - megismerkedünk a látvánnyal, amely egész utunkon kísérni fog, csak éppen különböző szögekből fogjuk szemlélni.

Dolomitbércek a Móri-árok peremén

Újra erdőbe érünk, és folytatjuk a szelíd emelkedést. Egy minden oldalról zárt ligetben elhaladunk a Kopasz-domb legnagyobb magaslata (340 m) mellett. Erdei szakaszok és apró rétek váltják egymást, az ismét Z+ jelzésű út kissé egyhangú részén járunk, de ne lankadjon a figyelmünk, mert könnyen elvéthetjük túránk legfontosabb elágazását: hamarosan balra kell fordulnunk, hogy felkeressük a hegységet szegélyező dolomitsziklákat. A kereszteződést sajnos semmilyen tábla nem jelöli, és dél felől érkezve gyakorlatilag lehetetlen észlelni, talán csak a fűben megbújó, szűk ösvény csíkja segíthet. A csenevész növényzeten jelzést nemigen lelünk, amikor megérkezünk egy bokros rétre: jobbra öreg, kiszáradt fa girbegurba alakja áll, és ha elmegyünk mellette, a túloldal felől felfedezhetjük rajta az igencsak megkopott jelzést, ami az elágazást hivatott mutatni. Rátérünk tehát a Z▲ jelzésre, és ereszkedni kezdünk a hegység pereme felé. Átvágunk egy mezőn, majd egy rövid erdei szakaszon, és egyszer csak egy méretes dolomit-sziklataréj előtt állunk. Menjünk végig rajta hosszában, az ösvény jól követhető, érdemes utolsó kiszögelléséig végigjárni a földet fehérlő uszonyként átszakító formációt, és megcsodálni a kilátást. Az alant elterülő, szántók szabdalta kultúrtájon kisebb-nagyobb települések sorakoznak, szemben pedig a Bakony lankái emelkednek - hátrébb feltűnhetnek magasabb csúcsai is. Jobbra-balra pedig a Vértes kopasz, karsztbokorerdős-sziklakibúvásos szélső halmait látjuk. A látképet különösen a fehér sziklák és a köztük sötétlő, csenevész növényzet teszik emlékezetessé. Ősszel a cserszömörce varázsolja festőien tarkává a tájat.

Visszamászva a sziklákon, az ösvény alig észrevehetően balra indul. Murvás, csúszós úton ereszkedünk be egy apró vízmosás völgyébe, hogy aztán felkapaszkodjunk a következő, még szebb, még szélesebb kilátást engedő oromra. Erről az előző bérc bejárt szikláit is látjuk, és kicsit jobban kilátunk észak felé: feltűnik Csókakő is, de a hegyek ölelte vár nem mutatja magát. Jól látható, hogy a sziklákon sekély talaj telepedett meg, ez pedig nem kedvez a nagyobb fásszárúaknak, így hát marad az ördögszántotta felszín gyeptakarója, és a kisebb méretű növényzet.

Szavannaliget a fennsík peremén

Az ösvény ismét emelkedni kezd, kitett, meredek hegyoldalban taposunk, ősszel ezen a szakaszon a legszebb a virágpompa. Mivel az erdőborítás hiányának következtében ezeket a bérceket folyamatosan éri a napsugárzás, igen változatos, sokszínű növénytársulások borítják felszínüket - a fehér dolomitsziklák visszaverik a napfényt különösen meleg mikroklímát teremtve ezzel, ami meghatározza a növényzetet is. Ősszel egészen rikító látvány egymás mellett a sok, különböző színben pompázó növényfaj, talán ebben az időszakban a legjobb ötlet felkeresni a Vértes délnyugati szegletét.

Felkapaszkodunk a sziklán és újra a fák közt találjuk magunkat. Nem sokára viszont hatalmas, a nyári szárazságban szavannaszerűen sárga, füves fennsíkra érkezünk. A méretes, köves felszínű tisztáson nem mindenhol egyszerű követni a jobbra hajló ösvényt. Itt veszünk búcsút a panorámától, hiszen utunk az erdő felé kanyarodik. Még egyszer balra láthatjuk Csókakőt és a fölötte őrködő, erdőborította magaslatok éles letörését a Móri-árok tektonikai süllyedéke felé. Érdemes megfigyelni a fák hiányos kérgét, a rengeteg nagyvad nyomait fedezhetjük fel a jelenségben.

A völgyben

Az erdőszélen balra kanyarodunk, és ismét a Z+ jelzést követjük. A Vértes fennsíkján sétálunk, balunkon, az erdőszélen túl a hegység peremi leszakadása, jobbra pedig a fennsíkba röviden bevágódott Gémförtés-völgy, melyen visszatérünk Csákberénybe. Az erdei utak elágazásánál balra is folytathatjuk túránkat, ebben az esetben félórán belül eljuthatunk a csókakői várhoz (a tájékozódást táblák segítik).

Körtúra esetén jobbra térünk (a Z jelzésre), és végigmegyünk a kb. 2 kilométer hosszú, száraz aljú völgyön, melyet a földtörténet egy korábbi, csapadékosabb időszakában vágott a platóba egy vízfolyás. A Kopasz-domb túloldalának sziklás leszakadását már láthattuk korábban, itt haladva pedig a másik oldal dolomitformációi tárulnak fel előttünk. A helyenként bükköket is rejtő, hűvös erdőben azonban a sziklák már korántsem világítanak úgy, mint a túloldalon: mohos, sötét felszínük komor fallá változtatja őket.

Hamarosan kiérünk az erdőszélre, és a második utcán befordulunk a településre. A faluközpontig követjük a Z jelzést, de ha ott sokat kellene várnunk a buszra, menjünk inkább tovább a Csákberény szélén futó főútra, ahol lényegesen sűrűbb a buszközlekedés.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Csákberény, Hősök tere buszmegállóból érdemes kezdeni a túrát.
 • Nem minden busz megy be a központba, ha ilyennel érkeznénk, a Csákberény, Rákóczi utca megállót kell megcéloznunk.

Megközelítés

 • A Hősök tere buszmegállóból sétáljunk tovább északra a Hősök tere nevű utca bármelyik ágán, és a következő sarkon megtaláljuk a Z+ jelzéseket.
 • Ha a Rákóczi utca megállóban szállunk le, a Hősök tere nevű utcán kell észak felé, a központig sétálnunk, ahol már megtaláljuk a turistautat.

Parkolás

 • A Hősök terén, a postaépület mellett parkolhatunk, vagy a Petőfi Sándor utcán a Kossuth utca kereszteződése után (a kocsmaépülettel szemben).

Koordináták

DD
47.349673, 18.327361
DMS
47°20'58.8"N 18°19'38.5"E
UTM
34T 298146 5247487
w3w 
///felugrik.kőfejtő.varrás
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A Cartographia Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauza

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Vértes-térkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(56)
Zsolt Ferenc
2022-10-08 · Közösség
Szép meg jó, de a kopaszt kívülről megkerülő út nem való mindenkinek. A pár centis murvás ösvénytől a szakadék mellett, a tériszonyosok kiborulnak, okkal. Egy megcsúszás és múltidő vagy! Aki nem bírja a magasságot, az a belső, vele párhuzamos utat válassza!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-08
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 86

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
8,3 km
Időtartam
2:30 óra
Szintemelkedés
264 m
Szintcsökkenés
264 m
Legmagasabb pont
410 m
Legalacsonyabb pont
224 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp