Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra Top

Palkonyától Siklósig - szeljük át keresztben a Villányi-hegységet!

Gyalogtúra · Villányi-hegység
A tartalmat készítette:
Együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A romos erdészház után, Vokány felé ereszkedve
  / A romos erdészház után, Vokány felé ereszkedve
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / A palkonyai pincesor a levegőből
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szőlősorok fölött megpillantjuk a palkonyai templom tornyát
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Gyönyörűen felújított présház
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Villányi pincesor
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Présház a dombtetőn, a P jelzés mentén
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Őszi domboldal - a Villányi-hegység ritka tarvágásainak egyike
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Bika-rét Vokány előtt
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Mélyút a vokányi szőlőhegyen
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Magasles úton a Bika-rét felé
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Szürkület a Siklósi vár tövénél
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Kőkereszt az S jelzésen haladva, a présház út mentén
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / A vokányi szőlőhegyre felvezető földút
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Másodfürtök szüret után Villánynál
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / A távolban Siklós vára
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Szent Bertalan-kápolna
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
 • / Palkonya pincesora
  Fénykép: Várnai László, Együttműködő szervezetek
m 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Palkonyai pincesor Siklósi vár
A Villányi-hegységben összesimul, ötvöződik a kultúrtáj és a lágy erdőség: a szőlősorokkal borított dombok tövében százéves, parányi présházak bújnak meg a völgyek és hegyhátak között.
közepes
18,5 km
5:10 óra
427 m
441 m

A túra a borvidék egyik legszebb  falucskájából, a néhány száz lelket számláló Palkonya százéves pincesorától indul, amely a vasútállomástól 200 méterre északra található. Több híres pincészet szőlőit, présházait érintjük - ha borral kínálnak, a kóstolás kísértésének csak óvatosan engedjünk -, majd Siklóson, a híres vár tövében érünk célt.

Errefele ne számítsunk zord, lélegzetelállítóan magas bércekre, sziklás hegycsúcsokra vezető, meredek és szívdobogtató kaptatókra: a Villányi-hegység valójában dombság, kultúrtáj, melynek szépsége lágyságában, szubmediterrán klímájában, növény- és állatvilágában, szőlőültetvényeinek kissé toszkán hangulatában rejlik.

A közepesen hosszú túra nem megerőltető, pedig keresztülvezet minket a hegységen: dombhátakra kapaszkodó erdőkön, szőlőbirtokokon át visz utunk. Mindenkinek ajánljuk, aki  a Villányi borvidéken nem csak a pincészeteket, a borfajtákat akarja megismerni, hanem kíváncsi magára a szőlőt termő vidékre is. 

A szerző tippje

Ha elég korán indulunk, kora délutánra Siklósra érhetünk, ebben az esetben semmiképp se hagyjuk ki:

 • a Siklósi vár megtekintését
 • a siklósi gyógyfürdőt
 • valamelyik éttermet, borászatot!
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2019-09-25
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
331 m
Legalacsonyabb pont
98 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Tippek és ötletek

Kezdés

Palkonya, pincesor (112 m)
Koordináták:
DD
45.891157, 18.394073
DMS
45°53'28.2"N 18°23'38.7"E
UTM
34T 297823 5085256
w3w 
///halastó.vacsorázó.éjszaka

Végpont

Siklós, buszpályaudvar

Útleírás

Itiner 

 • Palkonyától a K+ jelzést követve, a Szent Bertalan-kápolnát érintve érünk a Siklósi-völgybe.

 • A K jelzésen a völgyben nyugatnak tartunk.

 • Az összedőlt vadászháztól a jelzést tovább követve tartsunk észak-északnyugatnak!

 • A Vokány-Siklós műutat keresztezve a P jelzést kövessük délnyugat felé!

 • A Csukma-hegyen forduljunk balra (délnek) a S jelzésen, a Makári-szőlők (Götz-birtok) között!

 • Földúton haladunk tovább, majd aszfaltúton érkezünk meg Siklósra.

A túra részletes leírása

Palkonyától a romos vadászházig

Palkonya 1296-ban alapított falu, igaz, a török kiűzése után már csak 8 háza és 20 lakosa maradt. Pincesora a 19. század elejétől szép lassan, fokozatosan épült ki, és ötvenhárom, műemlékké nyilvánított présházból áll. Itt rendezi meg minden év pünkösd vasárnapján a lakosság a helyi önkormányzattal közösen a Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényt. A falu legjellegzetesebb épülete a templom, amelynek klasszicista tornyának megépítését a Batthyány család finanszírozta. 

Palkonyának hátat fordítva, a főutat a vasútállomáshoz közel elhagyva indulunk neki a hegységnek. Köves úton megyünk fel a meredek domboldalon, ahol a szőlősorok között haladva megpillantjuk a Szent Bertalan-kápolnát. A 2006-ban épült imahely egy terebélyes vadgesztenyefa tövében, a dombtetőn áll. Helyét és tájolását a középkori szokásoknak megfelelően oldották meg. Kézi vetésű téglából építették, és úgy tájolták, hogy augusztus 24-én, Szent Bertalan napján a felkelő nap sugarai megvilágítsák a szentélyt, illetve Szent Bertalan képét.

Innen nyugatnak tartunk a palkonyai szőlők között. Jobbra a völgyben láthatjuk a falut, a templom tornyát és gömbkupoláját, szép időben pedig Pécs és a Mecsek is feltűnik a távolban. Az út kanyargós, a K+ turistajelzések a szőlőkarókra vannak felfestve. Ezeket követve befordulunk az erdőbe, a Luca-karéj és Török-cser között enyhe lejtőn sétálunk a Siklósi-völgyben. Az elágazásnál jobbra haladva kiérünk egy kis tisztásra, ahol fatábla jelzi a Vylyan-szőlőbirtokot. Jobb oldalt egy vadászles látható, az oldalára felfestett K jelzést követjük innentől. Nyugat felé haladunk tovább, cseppet sem egyenes utunkat balra egy nagy irtás határolja. Ha sár van, a dagonyában vadnyomok sejtethetik, hogy szürkület után rengeteg őz, szarvas és vaddisznó járhat errefelé. Talpunk alatt szép, tiszta erdészeti út vezet, melyen könnyű a haladás. Oldalra tekintve mindkét irányban ápolt szőlőültetvényeket látunk, jobbra vadkerítés mögött, védetten álló sorok, balra a Hajdús és Mandolás dombok. A villányi dombokon a római kor óta termesztenek szőlőt, és készítenek belőle bort. Az ősi fajták az 1870-es években az Amerikából behurcolt filoxériától (szőlőgyökértetű) kipusztultak, jelenleg a legjellemzőbb fajták a Portugieser, Cabernet sauvignon és a Kékfrankos. A Villányi borvidék termése európai, de még magyar mértékkel mérve is igen kicsi; itt nem a mennyiség, hanem a minőség számít. A felhozatal épp ezért rendkívül változatos, szinte minden pincészet igyekszik egyedi, minőségi borokat előállítani. 

A K jelzést tovább követve meredeken északra kell fordulni, az akácosban egy romos, bedőlt tetejű, téglából készült vadászház mellett vezet az ösvény. Ezt az irányt tartva könnyű lejtőn ereszkedünk a fiatal erdőben. Jobbról egy vízmosás szegélyezi utunkat, emellett elsétálva szép lassan kanyarog az út tovább. A ritkás akácos és gyertyános között másfél kilométert megtéve egy gyönyörű, nagy réten vágunk át, amelyet mindkét oldalt erdővel borított domboldalak kísérnek: jobb oldalt a Császár-hegy fenyőerdeje, baloldalt a Gombás-hegy. Az út tágas, szép tisztáson át, hatalmas, öreg fűzfák alatt vezet. Északi irányban megpillantjuk a Pécs-Magyarbóly vasútvonalat. A patakkal és a vasútvonallal párhuzamosan folytatjuk utunkat a réten át nyugat felé, míg ki nem érünk a vokányi vasútállomáshoz.

Vokány határától a Csicsó-hegyen át

A Vokány-Siklós főútra lépünk, amiről száz méter múlva jobbra le is térünk a P jelzésre. Az elágazásnál balra felfelé meredek kaptatónak vágunk neki, ezt követően egy nagy irtáson átvezető földút következik. Ezt a területet Trinitás-pusztának hívják, mert régen a kora középkorban alapított Szentháromság monostorhoz tartozott. A hely a török harcok és a Rákóczi-szabadságharc alatt annyira lepusztult, hogy a rend el is hagyta: a szerzetesek által egykor lakott épület ma erdészházként működik. Visszafelé, azaz északnak tekintve remek kilátás nyílik Vokányra. Az emelkedő tetejére érve a szőlők között haladunk jobbra, miközben mindenfelé gyönyörűen felújított kis présházak szegélyezik utunkat. Egy-két kilométeren át mély lösz úton, lelógó gyökerek közt kell haladni, majd egy elágazáshoz érkezünk, ahol régi kőkereszt jelzi, hogy a Csicsó-hegy tetejére értünk. Jobbra feltűnik a Z turistajelzés, de mi balra folytatjuk utunk a P jelzésen. Ennek megfelelően a kereszt mellett balra indulunk tovább, utunkat fiatal szőlőtelepítések kísérik. Balra tekintve a távolban megpillantjuk a Fekete-hegyet és a Szársomlyót, melynek oldalából durván kihasították a kőbánya területét.

Bár ezen a túrán nem ejtjük útba, aki meg akarja tekinteni a híres Mária-kegyhelyet, semmiképp ne hagyja ki az 1977. óta Siklóshoz tartozó Máriagyűd települését, amit a P jelzést követve érhet el. Az ezerötszáz fős falu fő látványossága a ferencesek által emelt barokk kegytemplom, melynek XVI. Benedek pápa bazilika címet adományozott. 

A Grócz pincészet szőlői között túrázunk tovább, amíg az út mellett meg nem látjuk a Csukma-hegyi kőkeresztet. Itt egy éles balkanyarral az elágazásnál balra fordulunk a S jelzésen. Délnek tartunk a szépen művelt makári szőlősorok között, majd egy gazzal benőtt, már nem használt dűlőúton érünk le az Akasztófa-dűlő présházai közé, míg végül poros úton érjük el a műutat. Ezt keresztezve kis utcákon át jutunk el Siklós közepéig, a buszpályaudvarig és a Siklósi várig, amire önmagában érdemes akár egy napot is rászánni - kevés magyar várunk maradt meg ilyen épen. Érdekes adalék, hogy bár a Siklósi vár a Tenkes kapitánya című filmnek köszönhetően vált igen népszerűvé, valójában semmi nem támasztja alá, hogy akár a várnak, akár a Tenkes-hegynek bármiféle szerepe lett volna a Rákóczi-szabadságharcban.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Vonattal Palkonyát a Pécs-Villány-Magyarboly vasútvonalon érjük el.  A Palkonya vasútállomás megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A túra a palkonyai vasútállomástól indul.

.

Parkolás

 • A túra a palkonyai vasútállomástól indul, itt autónkat is letehetjük. Ha Palkonyán hagytuk az autónkat, akkor Siklósról érdemes a Villány vasútállomásig busszal elmenni, majd onnan tíz perces vonatozással jutunk vissza Palkonyára.

 

Koordináták

DD
45.891157, 18.394073
DMS
45°53'28.2"N 18°23'38.7"E
UTM
34T 297823 5085256
w3w 
///halastó.vacsorázó.éjszaka
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalvázlat és igazoló füzet

A szerző által javasolt térképek:

Mecsek, Villányi-hegység turistakalauz 

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
18,5 km
Időtartam
5:10 óra
Szintemelkedés
427 m
Szintcsökkenés
441 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek A-ból B-be Növénytani érdekességek

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp