Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Palkonyától Siklósig - szeljük át keresztben a Villányi-hegységet!

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Villányi-hegység
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A romos erdészház után, Vokány felé ereszkedve
  A romos erdészház után, Vokány felé ereszkedve
  Fénykép: Várnai László, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Palkonyai pincesor Siklósi vár
A Villányi-hegységben összesimul, ötvöződik a kultúrtáj és a lágy erdőség: a szőlősorokkal borított dombok tövében százéves, parányi présházak bújnak meg a völgyek és hegyhátak között.
közepes
Hossz 18,5 km
5:10 óra
427 m
441 m
331 m
98 m

A túra a borvidék egyik legszebb  falucskájából, a néhány száz lelket számláló Palkonya százéves pincesorától indul, amely a vasútállomástól 200 méterre északra található. Több híres pincészet szőlőit, présházait érintjük - ha borral kínálnak, a kóstolás kísértésének csak óvatosan engedjünk -, majd Siklóson, a híres vár tövében érünk célt.

Errefele ne számítsunk zord, lélegzetelállítóan magas bércekre, sziklás hegycsúcsokra vezető, meredek és szívdobogtató kaptatókra: a Villányi-hegység valójában dombság, kultúrtáj, melynek szépsége lágyságában, szubmediterrán klímájában, növény- és állatvilágában, szőlőültetvényeinek kissé toszkán hangulatában rejlik.

A közepesen hosszú túra nem megerőltető, pedig keresztülvezet minket a hegységen: dombhátakra kapaszkodó erdőkön, szőlőbirtokokon át visz utunk. Mindenkinek ajánljuk, aki  a Villányi borvidéken nem csak a pincészeteket, a borfajtákat akarja megismerni, hanem kíváncsi magára a szőlőt termő vidékre is. 

A szerző tippje

Ha elég korán indulunk, kora délutánra Siklósra érhetünk, ebben az esetben semmiképp se hagyjuk ki:

 • a Siklósi vár megtekintését
 • a siklósi gyógyfürdőt
 • valamelyik éttermet, borászatot!
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2019-09-25
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
331 m
Legalacsonyabb pont
98 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 61,50%Ösvény 16,72%Utca 13,27%Ismeretlen 8,49%
Földút
11,4 km
Ösvény
3,1 km
Utca
2,4 km
Ismeretlen
1,6 km
Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Palkonya, pincesor (112 m)
Koordináták:
DD
45.891157, 18.394073
DMS
45°53'28.2"N 18°23'38.7"E
UTM
34T 297823 5085256
w3w 
///halastó.vacsorázó.éjszaka

Végpont

Siklós, buszpályaudvar

Útleírás

Itiner 

 • Palkonyától a K+ jelzést követve, a Szent Bertalan-kápolnát érintve érünk a Siklósi-völgybe.

 • A K jelzésen a völgyben nyugatnak tartunk.

 • Az összedőlt vadászháztól a jelzést tovább követve tartsunk észak-északnyugatnak!

 • A Vokány-Siklós műutat keresztezve a P jelzést kövessük délnyugat felé!

 • A Csukma-hegyen forduljunk balra (délnek) a S jelzésen, a Makári-szőlők (Götz-birtok) között!

 • Földúton haladunk tovább, majd aszfaltúton érkezünk meg Siklósra.

A túra részletes leírása

Palkonyától a romos vadászházig

Palkonya 1296-ban alapított falu, igaz, a török kiűzése után már csak 8 háza és 20 lakosa maradt. Pincesora a 19. század elejétől szép lassan, fokozatosan épült ki, és ötvenhárom, műemlékké nyilvánított présházból áll. Itt rendezi meg minden év pünkösd vasárnapján a lakosság a helyi önkormányzattal közösen a Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényt. A falu legjellegzetesebb épülete a templom, amelynek klasszicista tornyának megépítését a Batthyány család finanszírozta. 

Palkonyának hátat fordítva, a főutat a vasútállomáshoz közel elhagyva indulunk neki a hegységnek. Köves úton megyünk fel a meredek domboldalon, ahol a szőlősorok között haladva megpillantjuk a Szent Bertalan-kápolnát. A 2006-ban épült imahely egy terebélyes vadgesztenyefa tövében, a dombtetőn áll. Helyét és tájolását a középkori szokásoknak megfelelően oldották meg. Kézi vetésű téglából építették, és úgy tájolták, hogy augusztus 24-én, Szent Bertalan napján a felkelő nap sugarai megvilágítsák a szentélyt, illetve Szent Bertalan képét.

Innen nyugatnak tartunk a palkonyai szőlők között. Jobbra a völgyben láthatjuk a falut, a templom tornyát és gömbkupoláját, szép időben pedig Pécs és a Mecsek is feltűnik a távolban. Az út kanyargós, a K+ turistajelzések a szőlőkarókra vannak felfestve. Ezeket követve befordulunk az erdőbe, a Luca-karéj és Török-cser között enyhe lejtőn sétálunk a Siklósi-völgyben. Az elágazásnál jobbra haladva kiérünk egy kis tisztásra, ahol fatábla jelzi a Vylyan-szőlőbirtokot. Jobb oldalt egy vadászles látható, az oldalára felfestett K jelzést követjük innentől. Nyugat felé haladunk tovább, cseppet sem egyenes utunkat balra egy nagy irtás határolja. Ha sár van, a dagonyában vadnyomok sejtethetik, hogy szürkület után rengeteg őz, szarvas és vaddisznó járhat errefelé. Talpunk alatt szép, tiszta erdészeti út vezet, melyen könnyű a haladás. Oldalra tekintve mindkét irányban ápolt szőlőültetvényeket látunk, jobbra vadkerítés mögött, védetten álló sorok, balra a Hajdús és Mandolás dombok. A villányi dombokon a római kor óta termesztenek szőlőt, és készítenek belőle bort. Az ősi fajták az 1870-es években az Amerikából behurcolt filoxériától (szőlőgyökértetű) kipusztultak, jelenleg a legjellemzőbb fajták a Portugieser, Cabernet sauvignon és a Kékfrankos. A Villányi borvidék termése európai, de még magyar mértékkel mérve is igen kicsi; itt nem a mennyiség, hanem a minőség számít. A felhozatal épp ezért rendkívül változatos, szinte minden pincészet igyekszik egyedi, minőségi borokat előállítani. 

A K jelzést tovább követve meredeken északra kell fordulni, az akácosban egy romos, bedőlt tetejű, téglából készült vadászház mellett vezet az ösvény. Ezt az irányt tartva könnyű lejtőn ereszkedünk a fiatal erdőben. Jobbról egy vízmosás szegélyezi utunkat, emellett elsétálva szép lassan kanyarog az út tovább. A ritkás akácos és gyertyános között másfél kilométert megtéve egy gyönyörű, nagy réten vágunk át, amelyet mindkét oldalt erdővel borított domboldalak kísérnek: jobb oldalt a Császár-hegy fenyőerdeje, baloldalt a Gombás-hegy. Az út tágas, szép tisztáson át, hatalmas, öreg fűzfák alatt vezet. Északi irányban megpillantjuk a Pécs-Magyarbóly vasútvonalat. A patakkal és a vasútvonallal párhuzamosan folytatjuk utunkat a réten át nyugat felé, míg ki nem érünk a vokányi vasútállomáshoz.

Vokány határától a Csicsó-hegyen át

A Vokány-Siklós főútra lépünk, amiről száz méter múlva jobbra le is térünk a P jelzésre. Az elágazásnál balra felfelé meredek kaptatónak vágunk neki, ezt követően egy nagy irtáson átvezető földút következik. Ezt a területet Trinitás-pusztának hívják, mert régen a kora középkorban alapított Szentháromság monostorhoz tartozott. A hely a török harcok és a Rákóczi-szabadságharc alatt annyira lepusztult, hogy a rend el is hagyta: a szerzetesek által egykor lakott épület ma erdészházként működik. Visszafelé, azaz északnak tekintve remek kilátás nyílik Vokányra. Az emelkedő tetejére érve a szőlők között haladunk jobbra, miközben mindenfelé gyönyörűen felújított kis présházak szegélyezik utunkat. Egy-két kilométeren át mély lösz úton, lelógó gyökerek közt kell haladni, majd egy elágazáshoz érkezünk, ahol régi kőkereszt jelzi, hogy a Csicsó-hegy tetejére értünk. Jobbra feltűnik a Z turistajelzés, de mi balra folytatjuk utunk a P jelzésen. Ennek megfelelően a kereszt mellett balra indulunk tovább, utunkat fiatal szőlőtelepítések kísérik. Balra tekintve a távolban megpillantjuk a Fekete-hegyet és a Szársomlyót, melynek oldalából durván kihasították a kőbánya területét.

Bár ezen a túrán nem ejtjük útba, aki meg akarja tekinteni a híres Mária-kegyhelyet, semmiképp ne hagyja ki az 1977. óta Siklóshoz tartozó Máriagyűd települését, amit a P jelzést követve érhet el. Az ezerötszáz fős falu fő látványossága a ferencesek által emelt barokk kegytemplom, melynek XVI. Benedek pápa bazilika címet adományozott. 

A Grócz pincészet szőlői között túrázunk tovább, amíg az út mellett meg nem látjuk a Csukma-hegyi kőkeresztet. Itt egy éles balkanyarral az elágazásnál balra fordulunk a S jelzésen. Délnek tartunk a szépen művelt makári szőlősorok között, majd egy gazzal benőtt, már nem használt dűlőúton érünk le az Akasztófa-dűlő présházai közé, míg végül poros úton érjük el a műutat. Ezt keresztezve kis utcákon át jutunk el Siklós közepéig, a buszpályaudvarig és a Siklósi várig, amire önmagában érdemes akár egy napot is rászánni - kevés magyar várunk maradt meg ilyen épen. Érdekes adalék, hogy bár a Siklósi vár a Tenkes kapitánya című filmnek köszönhetően vált igen népszerűvé, valójában semmi nem támasztja alá, hogy akár a várnak, akár a Tenkes-hegynek bármiféle szerepe lett volna a Rákóczi-szabadságharcban.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Vonattal Palkonyát a Pécs-Villány-Magyarboly vasútvonalon érjük el.  A Palkonya vasútállomás megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • A túra a palkonyai vasútállomástól indul.

.

Parkolás

 • A túra a palkonyai vasútállomástól indul, itt autónkat is letehetjük. Ha Palkonyán hagytuk az autónkat, akkor Siklósról érdemes a Villány vasútállomásig busszal elmenni, majd onnan tíz perces vonatozással jutunk vissza Palkonyára.

 

Koordináták

DD
45.891157, 18.394073
DMS
45°53'28.2"N 18°23'38.7"E
UTM
34T 297823 5085256
w3w 
///halastó.vacsorázó.éjszaka
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalvázlat és igazoló füzet

A szerző által javasolt térképek:

Mecsek, Villányi-hegység turistakalauz 

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Kiss Viktória
2021-10-07 · Közösség
Kellemes őszi időben nagyon jó túra, az elején és a vége felé szőlőbirtokokon visz keresztül, illetve van egy réten is keresztül megy, ahol rengeteg őszi kikerics volt most, meg több száz birkába is belefutottunk, nagyon szép volt. Nyáron valószínűleg nem jó ötlet ezen az útvonalon menni, mert keveset megy az út erdőben. A leírt útvonal pontos, jól követhető.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-10-02
Fénykép: Kiss Viktória, Közösség
Fénykép: Kiss Viktória, Közösség
Fénykép: Kiss Viktória, Közösség

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
18,5 km
Időtartam
5:10 óra
Szintemelkedés
427 m
Szintcsökkenés
441 m
Legmagasabb pont
331 m
Legalacsonyabb pont
98 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp