Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Páfrányok útja - Zöld túra (rövid)

Gyalogtúra · Zalai-dombság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Egerszeg keresztmetszete: dombhátak, szőlő, a bazitai tévétorony és az olajfinomító üzem
  Egerszeg keresztmetszete: dombhátak, szőlő, a bazitai tévétorony és az olajfinomító üzem
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség

Zalaegerszeg legmagasabb szőlőhegyét és egy népszerű kirándulóhelyet is felfedező túrára invitál a Páfrányok útjának legrövidebb változata. A könnyű séta szőlőültetvényeken és gyümölcsösökön keresztül vezet körbe a csács-botfai erdőtömb egy szegletén, miközben érintjük a hűs vizű Hideg-kutat is.

könnyű
Hossz 6,6 km
2:00 óra
187 m
187 m
305 m
160 m

A Zalai-dombság peremén, a Göcsej kapujában fekvő Zalaegerszeg erdős határát, valamint évszázados hagyományokkal rendelkező szőlő- és gyümölcstermesztésének helyszíneit fedezzük fel ezen a túrán. A település folyók és patakok összefolyásánál épült ki, szelíden hullámzó dombok és szűk patakvölgyek között. Bár az egykori ’szeg’-ből mára kiterjedt nagyváros lett, keletről még mindig szinte egybefüggő erdőség szegélyezi, amelynek Csácsbozsok településrész környéki tömbjét barangoljuk be a Páfrányok útja zöld jelzésű útvonalán. 

Noha az érintett városrész hivatalosan már nem tartozik a Göcsejhez, mégsem lehet vonalzóval meghúzni a földrajzi, és főleg a néprajzi terület szélét. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezen az útvonalon is képet kapunk a Göcsejre jellemző, évszázados tájhasználatról: arról, ahogy a szőlőültetvények, gyümölcsösök és kaszálók saját kis mikrovilága harmonikusan kapcsolódik az erdők és mezők természetes környezetéhez. Az errefelé megtisztelően hegyekként emlegetett szőlődombok között többnyire agyagos talajon gyalogolunk, ami az ország egyik legcsapadékosabb területén olykor igazi kihívás; ugyanakkor éppen ennek a nedves környezetnek köszönhető a páfrányok jelenléte is. Útvonalunk névadóját sokan leginkább dísznövényként ismerik, de ezekben az árnyas, nyirkos erdőkben szerencsére természetes élőhelyükön is megfigyelhetjük őket. Elsősorban erdei pajzsikát és hölgypáfrányt fogunk látni, az erdei ösvényeken figyeljük az út szélét!

A Páfrányok útja három, különböző hosszúságú útvonala közül a zöld a legrövidebb, könnyű túra, amelyen a táj jellegzetessége miatt nem kell jelentős szintkülönbségre számítani. Igaz, a szelíd dombhátak puha, üledékes felszínébe sokszor meglepően meredek patakvölgyeket vájtak a térség vízfolyásai. A körtúrát Csácsbozsok Bozsok részéről indítva érintjük Zalaegerszeg legmagasabb pontját, a hamisítatlan zalai szőlőhegyi hangulatot garantáló Karácsony-hegyet, valamint a felújított Hideg-kúti forrást és pihenőhelyet. Utunkat gyümölcs- és szelídgesztenyefák kísérik, az erdőben pedig a város nevében is megjelenő égerfák mellett erdeifenyőt is gyakran látunk.

A színes útjelzőknek köszönhetően a nyomvonal végig jól követhető, az érdekességekre pedig külön táblák hívják fel a figyelmünket.

A szerző tippje

 • Ha valaki kicsit hosszabb vagy kicsit nehezebb túrát tervezne, érdemes megnézni a Páfrányok útja piros (nehéz) és kék (közepes) útvonalát is.
 • A közelben található a Csácsbozsoki arborétum, ahol mocsárciprusok és bükkösök egyaránt megtalálhatóak, emellett két hangulatos tó és egy forrás mellett pihenhetünk le.
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa 
frissítve: 2022-09-26
Nehézség
könnyű
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Karácsony-hegy, 305 m
Legalacsonyabb pont
160 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 21,75%Földút 78,24%
Aszfalt
1,4 km
Földút
5,2 km
Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

Zalaegerszeg turisztikai honlapja

Kezdőpont

Zalaegerszeg, Csácsbozsok (Bozsok) Szabadság u.-Bozsoki u. találkozása (159 m)
Koordináták:
DD
46.835075, 16.879889
DMS
46°50'06.3"N 16°52'47.6"E
UTM
33T 643357 5188552
w3w 
///végcél.felugrik.megszólal

Végpont

Zalaegerszeg, Csácsbozsok (Bozsok) Szabadság u.-Bozsoki u. találkozása

Útleírás

Itiner:

Az útvonalon végig a zöld Páfrányok útja táblát kövessük.

 • Csácsbozsok Bozsok részéről indulunk, majd a Bozsoki utcán indulunk el a település széle felé.
 • A sorompó után a bal oldali földúton megyünk tovább.
 • Egy erdei útkereszteződésben jobbra tartunk a Karácsony-hegyre.
 • A hegygerincen sétálunk kb. 1 km-t, majd jobbra egy éles kanyarral lefelé indulunk.
 • Az első útszéli keresztnél jobbra, a másodiknál egyenesen megyünk tovább.
 • Kitérőt teszünk a Hideg-kúti forráshoz.
 • Az útra visszatérve besétálunk Bozsokra, ahol a Szabadság utcán érjük el az indulópontunkat.

A részletes leírása:

Csács és Bozsok falvak egyesülésével jött létre a ma már Zalaegerszeghez tartozó Csácsbozsok településrész. Bozsok már a középkorban is erdőiről volt híres, és szerencsére ma sincs ez másképp. A környék erdőit turistautak szelik át, és a városhatár mentén alakították ki a megye változatos faállományát bemutató Csácsbozsoki Arborétumot. A két, egykor önálló falu között manapság egy kevésbé természetes „akadály”, a 76-os főút húzódik. A Páfrányok útjának mindhárom változata az úttól délre található Bozsokról indul, és végig azon az oldalán is marad, behálózva a csács-botfai erdőtömböt.

Kertvárosból a szőlőhegyre

Kellemes, kertvárosi zöldövezetből indulunk a táblák jelölte irányban, egyelőre a Bozsoki-hegy oldalában, alig észrevehetően emelkedve. A Bozsoki utca aszfaltja a sorompó után földútra vált, így rögtön meg is tapasztalhatjuk az agyagos talaj előnyeit és hátrányait: nyáron nem porzik az út, viszont csapadékos időben (ami errefelé nem ritka) igencsak vendégmarasztaló lehet. A környék óriási előnye, hogy még csupán néhány lépésnyire távolodtunk el a „civilizációtól”, de máris sűrű erdőben találjuk magunkat. Az országos átlagnál csapadékosabb időjárás miatt a dombok között, a völgyekben nedvesebb a levegő is, érezhetően magasabb a páratartalom.

Hamarosan egy korábbi tarvágás helyén cseperedő növényzet által visszafoglalt rét mellé érkezünk. Gyorsan növő égerfákat, alig néhány tíz centiméteres tölgyfa csemetéket és elvétve éppen csak kihajtó páfrányokat is felfedezhetünk itt. Eredetileg az erdőnek épp ezen, a mára letermelt részén fordultak elő a legsűrűbben a túraút névadó páfrányai, ezért a róluk szóló tájékoztató táblát is itt találjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az útvonal mentén ne pillanthatnák meg kisebb-nagyobb páfrányokat, úgyhogy érdemes nyitott szemmel járnunk. A két leggyakoribb páfrányfaj az erdei pajzsika és a hölgypáfrány; ezek a virágtalan, zöld színüket egészen decemberig megőrző növények ugyanis szeretik a dús aljnövényzetű, nyirkos környezetet, a tápanyagokban gazdag lomb- és tűlevelű erdőket. A tölgyes, bükkös és fenyves élőhelyeken ritkábban ugyan, de láthatunk szálkás pajzsikát és vesepáfrányt is. A páfrányok különleges növényeknek számítanak az évelők között, hiszen nincs virágjuk és termésük, valamint spórákkal szaporodnak. Ez utóbbiakat magunk is szemügyre vehetjük július és szeptember között, a spóraérés időszakában: a levelek fonákján jól láthatóan sorakoznak a spóratartók.

A Zala folyó egykori árterében sétálunk, ahol a mélyebben fekvő területek néhol még megőrizték lápos, mocsaras jellegüket. Ebben a környezetben érzi jól magát az égerfa, amelyről a város, Zalaegerszeg is a nevét kapta. Mézgás égeressel többször is találkozunk a túraútvonalak mentén, ahogy égerfák kísérnek az első erdei útelágazáshoz is. Itt jobbra fordulunk, és megkezdjük a kapaszkodást a Zalaegerszeg környéki szőlődombok legmagasabbikára, a Karácsony-hegyre. A megtisztelő ’hegy’ elnevezés hagyományosan kijár a zalai szőlődomboknak, igaz, még a legmagasabb is alig több mint 300 m magas.

Erre is fel kell azonban kapaszkodni, amit egy vízmosta mélyútban, horhosban kezdünk meg. A szinte függőleges falú, jellegzetes utakat a meredeken lezúduló víz alakította ki a puha, agyagos talajban, majd többségüket a mindennapi használat mélyítette, szélesítette közlekedésre is alkalmas úttá. Ezek aszfalttal bélelt változataival főleg a települések közelében találkozhatunk, a Karácsony-hegyre vezető utat azonban még teljes természetességében, viszonylag szűk árokként járhatjuk be.

Dús növényzet kíséri utunkat, amely hamarosan ellaposodik, ahogy a ritkuló növényzet is teret enged az erdőtömb környező dombjaira nyíló kilátásnak. Néhány száz méter múlva kiérünk a Karácsonyhegyi útra, ahol az eddig együtt futó három útvonal szétválik, s amíg a piros visszafordul az erdőbe, a zöld és a kék Páfrány-útvonal továbbvezet a hegyre.

Szőlők és gyümölcsösök közt

Zalaegerszeg tetejére érkezünk, hiszen a maga 305 méterével a Karácsony-hegy a város legmagasabb pontja (a szomszédos Göcsej legmagasabb pontjaként számon tartott Kandikónál 1 méterrel magasabb!). A keskeny gerincen gyümölcsfák, szőlők és hétvégi házak birodalma terül el, közöttük kikandikálva fantasztikus panorámát élvezhetünk. Egykor minden településhez tartozott legalább egy szőlőhegy, ahol a helyiek művelték a szőlőiket – ennek nyomait és hagyományát élhetjük át ezen a különösen hangulatos helyen.

A következő szűk 1 km-en az egykori, náddal vagy zsúpszalmával fedett boronapincék helyén újonnan épült lakóházat, elhagyott telket, régi présházat és karbantartott nyaralót egyaránt láthatunk, az összkép igen változatos. Az éghajlat és a talajviszonyok tökéletesek a gyümölcstermesztésre itt, ezért a kertekben nyáron és ősszel alma-, körte-, szilva-, barack- és diófák roskadoznak az érett gyümölcsöktől, míg tavasszal ezernyi virágzó gyümölcsfa vidám kavalkádja színesíti a tájat.

A hegytetőről letekintve láthatjuk, hogy bár a Karácsony-hegy és a környező dombok sem emelkedtek néhány száz méternél magasabbra, a patakvölgyek igen meredeken vágódtak be közéjük. A déli irányban húzódó dombhátak keleti és nyugati oldalán is katonás rendben kialakított szőlőültetvények sorakoznak, tükörképük a szemközti dombhátakon köszön vissza. A házak között vagy egy-egy üres telken megállva nyugat felé csodálatos látvány tárul elénk, Zalaegerszeg kettős arcát tárva fel. Egyrészt a Felső-Válicka és a Zala völgyének erdővel fedett, hullámzó zöldje tűnik ki, másrészt a város és az ipar jelenlétére utaló házak sokasága, előtérben az olajfinomítóval. A mozaikos tájképet a Bazita tetején álló, messziről is jól látható tévétorony koronázza meg.

Miután elmaradoznak a házak, egy éles jobbkanyarral elkezdünk ereszkedni. Míg a szőlők a domboldalak felső részét foglalják el, lejjebb a gyümölcsösök és szántók veszik át a főszerepet, ahogy a lefelé kígyózó út mellett is láthatjuk. A fakereszttel jelölt kereszteződés előtt hatalmas szelídgesztenyefák állnak őrt. Ezek az évszázados matuzsálemek a szubmediterrán hatás miatt errefelé a természetes erdőkben is előfordulnak elegyfaként, de egykor kiterjedt ültetvényeken is termesztették a sokoldalúan felhasználható termésű fát. Egy gombabetegség miatt azonban mára megtizedelődött a számuk.

Pihenőhely a forrásnál

A következő, szintén feszülettel jelzett útelágazásban a kék és zöld útvonal is kettéválik, mi pedig a zöld táblákat követve észak, azaz Bozsok felé folytatjuk utunkat. Egy hatalmas napraforgómező után nem sokkal legyünk figyelmesek, mert balra egy lépcsősor vezet a Hideg-kút forrásához és pihenőhelyéhez. Ha a túrát úgy terveztük, hogy belefér egy piknik, ez tökéletes helyszín lesz hozzá!

Először a fedett pihenőhelyet látjuk meg, ahol két asztalnál két-két pad várja a túrázókat. Néhány lépcsőfokkal lejjebb megpillantjuk a frissítően hűs vizet adó Hideg-kúti forrást, amelynek környezetét úgy alakították ki, hogy sárban is könnyen hozzáférhető maradjon. A terméskővel kirakott, boltíves foglalásán olvasható, 2022-ben állított tábla Zalaegerszeg első, 1247-ből származó írásos említésének 775. évfordulójáról emlékezik meg. Mivel a gyönyörű erdei környezetben található, felújított pihenőhely Bozsok és Botfa felől is könnyen megközelíthető, hamar a környék népszerű kirándulóhelyévé vált.

A letérő után visszasétálunk az útra, és kellemes, csöndes erdei környezetben érünk vissza könnyű körtúránk indulópontjára, Bozsokra.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A túraleírás indulópontja Csácsbozsok városrész Bozsok oldalán található.

 • Tömegközlekedéssel Zalaegerszeg autóbusz állomástól a 2, 2Y és C2 jelzésű helyi buszokkal juthatunk el a túra indulópontjára. A Zalaegerszeg (Csácsbozsok), bozsoki autóbusz-forduló megállóig utazzunk.
 • Ha vonattal érkezünk Zalaegerszegre, a C2-es busszal juthatunk el Bozsok településrészre. A bozsoki autóbusz-fordulóig utazzunk. 

A túrát Zalaegerszeg Botfa településrészén is kezdhetjük.

 • Ha Botfáról indítjuk a körtúrát, a 4, 4U, 4Y, 41 és C4 jelzésű helyi autóbuszokkal utazzunk a Zalaegerszeg (Botfa), Béke utca megállóig. A vasútállomástól és az autóbusz állomástól is találunk járatokat.

Megközelítés

Csácsbozsok

 • A bozsoki autóbuszállomástól néhány tíz méterre találjuk a túra indítótábláját.

Botfa

 • A buszmegállótól Páfrányok útja-tábla mutatja az irányt túránk indulópontjához: egy kis utcaközben kell 100 métert sétálni az Erdődy-Hüvös-kastélyhoz.

Parkolás

Csácsbozsok

 • Autónkat a túra indulópontjának környékén, a Bozsoki úton szabályosan parkolva hagyhatjuk.

Botfa

 • Parkolni az Erdődy-Hüvös-kastélynál lehet.

Koordináták

DD
46.835075, 16.879889
DMS
46°50'06.3"N 16°52'47.6"E
UTM
33T 643357 5188552
w3w 
///végcél.felugrik.megszólal
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
6,6 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
187 m
Szintcsökkenés
187 m
Legmagasabb pont
305 m
Legalacsonyabb pont
160 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Növénytani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp