Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Orfalui körséta

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Őrségi Nemzeti Park
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szántóval határos gyep Orfalu peremén
  Szántóval határos gyep Orfalu peremén
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 340 320 300 280 7 6 5 4 3 2 1 km
Körtúránk a történelmi Vendvidéken, a szlovén-magyar határon, az egykori nyomsáv érintésével jellemzően erdei környezetben halad, majd ér vissza a számos látnivalóval bíró, bájos, szórvány településszerkezetű falucskába, Orfaluba.
könnyű
Hossz 7,7 km
2:02 óra
134 m
134 m
346 m
286 m

Túránk kiinduló és egyben végpontja a történelmi Vendvidék, az egykori „Vendus Tótság” határmenti, tájba simuló épületekkel bíró szórvány települése, Orfalu. Azon belül is az egykori „Nyúlház”, ma Teaház névre hallgató épülete, ahonnan kiindulva a kis lélekszámú falucskát a dombtetőre érve a híres zarándokkő, a „Kis Triglav” oltalmában hagyjuk el. Innen a szubalpin klíma jó levegőjével a tarsolyunkban hol lombelegyes, hol mészkerülő erdei fenyvesek által közrevéve folytatjuk utunkat. Tesszük ezt határkövek mentén, az egykori nyomsávban időzve, alkalmanként keresztezve tanösvényeket, vagy a „Mura-Rába” és a Vasfüggöny-túra utak vonalát.

A túra átlagos kondícióval, minimális elemózsiával, alkalmi pihenőkkel könnyedén teljesíthető. Nyomvonala jól járható, a völgytalpakban eső esetén némi sárral számolhatunk. Visszaérkezéskor a település számos attrakciójának, szolgáltatásának megtekintésére, kipróbálására, frissítő italok, tájjellegű ételek fogyasztására is lehetőség nyílik.

A szerző tippje

 • Ha hosszabb túrára vágyunk, a jelzőtáblánál, ahol a tanösvény nyomvonala észak felé elhagyja a Z jelzést, érdemes tovább követni a Z és a hozzá csatlakozó S jelzést keleti irányban. A S jelzés kb. 1 kilométer múlva leválik, és a Szalafői erdészeti rakodóig vezet. Innen a S+ nyomvonalán az Őserdő erdőrezervátuma mentén, egy hurokkal visszatérhetünk az Áfonyás tanösvény és a S+ metszéspontjába. Ez alaptúránk mintegy 5,5 km-es, izgalmas meghosszabbítását jelentheti.
 • A túra megtétele után érdemes megmerülni Orfalu látnivalóiban.
 • Így kihagyhatatlan élményt ígér a Szlovén Tájház udvarán a szív alakú szelfipont, illetve a „Kis Triglav”, mint zarándokpont felkeresése. Csakúgy, mint a helyi híres boszorkánylegendák átélését jelentő szabadulószoba kipróbálása is.
 • A Szlovén Tájházzal szemben, az út túloldalán, szintén egy közkedvelt turisztikai attrakcióponton, a felfedező kedvű vándort szakavatott méhész és füvesasszony kalauzolja körbe a birtokon. Itt az adott szezonnak megfelelően ismerkedni lehet a nyírvízcsapolás, a rügyterápia, az apiterápia, valamint a gyógy- és fűszernövény ismeret fortélyaival.
 • A sok energiával bíró turistát a településen élménypark, kalandösvény és a Djaustji-Cser emlékház, lovaglási lehetőség, szálláshelyek, valamint korongozási lehetőség is várja.
 • A túra során külön kuriózumot jelent a határkövek mentén való gyaloglás.
 • Orfalu egésze szórványtelepülés, amelynek rendkívüli vonzerejét a tájba simuló épületek, a mozaikos táj, a számos őshonos fajtát felvonultató kaszálógyümölcsösök, az útszéli keresztek jelentik.
 • A településen, illetve annak határán túránk egyes szakaszokon két tanösvényt is érint. Az egyik, az 5,1 km hosszú Áfonyás tanösvény, a falu kulturális értékei mellett a kaszálógyümölcsösök, a patakmente, a nedves rétek, a fenyvesek értékeire hívja fel a figyelmet. A mintegy 3 km hosszú Rókagomba tanösvény pedig a környék gombavilágának, a mészkerülő erdei fenyvesek, fenyőelegyes tölgyesek élővilágának bemutatását célozza.
Kevy Albert profilképe
Szerző
Kevy Albert
frissítve: 2021-07-26
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
346 m
Legalacsonyabb pont
286 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 3,53%Murvás út 4,83%Földút 85,03%Ösvény 0,46%Utca 6,13%
Aszfalt
0,3 km
Murvás út
0,4 km
Földút
6,6 km
Ösvény
0 km
Utca
0,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

A völgytalpakban eső esetén csúszós útszakaszokra számíthatunk.

Hasznos linkek és ötletek

 • A Szlovén Tájház szolgáltatásairól (Boszorkányok nyomában, szabadulószoba, gasztronómia) ezen az oldalon lehet tájékozódni. A Vadvirág méhes- és gyógyító kert méhészeti és gasztronómiai szolgáltatásainak igénybevételéről ezen az oldalon kaphatunk bővebb információt. 
 • A családi és csoportos programokról a Tűzlepke Öko - élménypark (kalandösvény és Djaustji-Cser emlékház) oldalán tájékozódhatunk. 
 • A Csupor majori korongozásról további információk a Facebook-oldalon érhetőek el.

Kezdés

Orfalu, harangláb buszmegálló (Fűszertár Füveskert és Teaház) (289 m)
Koordináták:
DD
46.882386, 16.266605
DMS
46°52'56.6"N 16°15'59.8"E
UTM
33T 596505 5192873
w3w 
///ugyanolyan.küldönc.kemencék
Mutasd a térképen

Végpont

Orfalu, harangláb buszmegálló (Fűszertár Füveskert és Teaház)

Útleírás

Itiner

 • Túránkat a P◼ jelzésen, Orfalu Fő utcáján indítjuk.
 • A falut elhagyva rövid sétát követően egy kis erdei pihenőpontnál a P◼ jelzésről a P jelzésre váltunk.
 • A P jelzést déli irányban követve az országhatárnál, az egykori nyomsávon utunkat kelet felé, a Z jelzésen folytatjuk.
 • Folyamatosan a Z jelzésen maradva áthaladunk az Orfalu-Büdfalvai határátkelő-ponton, majd nem egész másfél kilométer múlva (mielőtt a becsatlakozó turistautak további irányait jelző táblákig érnénk), az Áfonyás tanösvény irányjelző tábláját követve elhagyjuk a Z jelzést, és élesen északi irányt veszünk.
 • Mintegy 200 méter megtétele után a S+ jelzés és az Áfonyás tanösvény metszéspontjába érünk. Innen utunkat a S+ jelzés nyomvonalán, nyugati irányban folytatjuk túránk kiindulópontjáig, Orfaluig.

A túra részletes leírása

Egy határmenti falucska történései

Orfalu (Andovci) kis lélekszámú szórvány település a Vendvidéken. Jellegzetes L-alakú portái erdőkkel, kaszálrétekkel, legelőkkel, szántókkal tarkított tájban helyezkednek el. A falu első okleveles említése 1332-ből származik, akkor a környező településekkel együtt a III. Béla király által Szentgotthárdon letelepített cisztercita rendi apátság birtokainak részét képezte. A török hódoltság időszakában egykori feljegyzések szerint a falu lakossága házanként 1 forint adót volt köteles fizetni.  Erre jött még rá a portánként kirótt füstpénz és a „basa adó”, természetben pedig bort és vajat szolgáltattak. Manapság a helyi bornak sajnos még híre sincsen! De az itt hajdanán oly jellemző kisparaszti szálaló erdőgazdálkodás és a hagyományos állattartás is a múlté.

Jelenleg a szelíd turizmus és az egészséges életmód igényei mentén formálódó szolgáltatásokra épülő életmód válik egyre meghatározóbbá. A mesterségbeli tudást a faluban a fazekasság őrzi, a régi ízeket a sajtkészítés és a méhészkedés próbálja közelebb hozni a ma emberéhez. A gyógy- és fűszernövények értő felhasználása is a reneszánszát éli.

A Teaháztól a haranglábig

Túránkat Orfalu emblematikus épületétől, a régen csak „Nyúlházként” emlegetett „Teaháztól” indítjuk. Ez az épület funkciójából adódóan már több elnevezést megélt. Volt iskola és kultúrház is, majd a teljes elhagyatottság állapotába került. A közelmúltban elvégzett teljes felújítás révén Fűszertár, Füveskert és Teaház néven, az épület mellett lévő kertecskével együtt, a helyi közélet és a felfrissülni vágyó turisták fellegvárává vált.

Elsőként érdemes körbejárnunk a Teaház mögött a múlt tanújaként őrködő, 1823-ban épült szoknyás haranglábat. A kétoszlopos, alul teljesen zárt építmény eredetileg fazsindellyel készült, ma viszont már cserép fedi.  A jellemzően katolikus, szlovén ajkú vendvidéki falvak nem mindegyikében volt lehetőség templomot építeni, de legalább egy haranglábat mindenhol emeltek. Ezeknek a harangjait a rendkívüli alkalmakkor szólaltatták meg, így az emberélet nagy eseményeikor: születéskor, halálkor, ünnepek idején vagy vész esetén. A falu vallásos lakossága régóta a szomszédos település, Apátistvánfalva Harding Szent István templomát látogatja. A harangláb közelében van a község 2000-ben állított, kétnyelvű centenáriumi emlékköve, amelynek feliratán az akkori lakosok (56 fő) névsora is látható.

Az ikonikus „Kis Triglavtól” az országhatárig

Az erdők ölelésében fekvő, egyedi vonásokat mutató szórvány településszerkezű Orfalu felfedezését a P◼ jelzés nyomvonalát követve, a Fő utcán felfelé haladva kezdjük. A kaptatón végighaladva rövidesen a Szlovén tájházhoz érünk. Itt a környék boszorkánylegendáinak ihletésére szabadulószoba és a szlovén vidék jellegzetes ételeit, mesterségeit bemutató közösségi helyiség működik, előzetes bejelentkezés alapján. Az udvar fő látnivalója az egytonnás „Kis Triglav”, mely a szlovéniai Triglav Nemzeti Park hét szlovén településéről származó egy-egy kőzetdarabból áll össze. A „Kis Triglav” egyben a Triglavig nyúló zarándokút kiindulópontja is. A helyi hagyomány szerint az itt élő szlovén kisebbség minden tagjának az életében legalább egyszer illik elzarándokolnia erről a pontról az anyaország legmagasabb pontjáig. Az udvaron a tájba illő szelfikeret ad lehetőséget az élménydús pillanatok megörökítésére erdei háttérrel.

A Szlovén tájház kerítése a kertjében felfestett jelzés követését nem mindig teszi lehetővé, ezért a telket a menetirányunk szerint bal oldalról kerülve tudunk felcsatlakozni a P◼ jelzésre. Lelki útravalót a falu határában az Orfalusiak tiszteletére állított, Szűz Mária szobrocskával díszített kőkeresztnél meríthetünk. A községet nyugat-délnyugati irányban elhagyva pár száz méter megtétele után egy tekintélyt parancsoló, terebélyes tölgy szegélyezi utunkat, majd kicsit tovább haladva a P jelzés V-alakú torkolatához érünk. Itt szerény alkalmi pihenőhely várja a túrázót, lehetőség van szerelésigazításra, frissítésre egyaránt.

Innen dél felé, enyhén balra vesszük az irányt, és a P jelzést követve megcélozzuk a már nem messze lévő országhatárt. Egy erdei fenyves tűlevélpárnáin lépdelve haladunk, érintve a határokon átívelő Mura Raba Tour útvonalát. A P jelzés követésében egy jól megtermett bükkfa nyújt segítséget. Innen csak pár lépés, és máris elérjük a Z jelzést, azaz az egykori nyomsáv zónáját.

Határmenti kalandozások, azaz múltidéző séta az egykori nyomsávban

Itt, az országhatárnál búcsút mondunk a P jelzésnek, és a Vasfüggöny túraút Z jelzését követve, immáron kelet felé  (balra fordulva) haladunk tovább. Ezen a ponton összeérünk a Rábavidéki körtúrával, illetve újra a Mura Raba Tour útvonalával is. A határmenti elágazást alig elhagyva, attól mintegy fél kilométerre, a szlovén oldalon egy fedett erdei pihenő található. Az egykori nyomsávban utunkat sorra határkövek szegélyezik. Miközben határkőtől határkőig sétálunk, szinte megelevenedik az egykor szigorúan őrzött határ eseménydús múltja: a Trianon utáni szétszórattatás, a családok szétszakításának kínzó emlékképei, a szigorú határőrizet epizódjai. A járőrözések, az oszlopokra rögzített szögesdrótkerítés, a 24 voltos, S-100-as elektronikus jelzőrendszer, a gondosan felgereblyézett nyomsáv és a járőrút. Most talán a felfedező kedvű turista is éppen az üldözőkutyás különítmény hajdani nyomdokain, a járőrúton lépked.

Tovább haladva nemsokára Büdfalva (Budinci) szórványtelepülés határához érünk. Ez egyben a Rábavidéki körtúra megállópontja is. Innen utunk folytatására két lehetőségünk nyílik. Vagy a nyomsávon gyaloglunk tovább a fák takarásában (a Mura Raba Tour útvonalán), vagy pedig a határkövek mentén, a Z jelzést követve a nyomsávval párhuzamosan, attól mintegy 30 méterre, a Büdfalvát kerülő aszfaltos úton gyalogolunk egészen az Orfalu-Büdfalvai határátkelő pontig. A két változat ott ér össze. Utunkat onnan a Z jelzésen, az egykori nyomsáv mentén folytatjuk kelet felé. Az árkon való átkelést kis palló segíti.

Pillantás a határon túl…

Az Őrségi Nemzeti Park szlovéniai szomszédja a Gorickó Tájvédelmi Park. Büdfalva (Budinci) jellegzetes, mozaikos tájszerkezettel bíró határmenti szórványtelepülés. Téglaépítésű, cseréptetős, mintegy száz éves haranglábja említést érdemel. Az út határátkelő ponthoz közeli kanyarulatában, a magaslaton öreg, tekintélyes méretű gesztenyefa áll egy kis kápolna mellett. Közvetlenül a Büdfalvai határ felé, az erdőszegélyek bokraiban, a vidéki táj kerítésoszlopain felfedezhetjük a rovarokat előszeretettel tövisre helyező, fekete szemsávú, a kiszemelt ágra jellegzetes siklással érkező tövisszúró gébicset.

Büdfalva kaszálórétjei a nappali lepkék ideális élőhelyét jelentik. Közülük is érdekességnek számítanak a környékbeli száraz, félszáraz gyepeken, nedves lápréteken előforduló színpompás boglárkalepkék, amelyek érdekes egymásra utaltságban élnek a hangyákkal.

A jó levegő fenntartói, az erdők

Túránk jelentős részét lombelegyes és mészkerülő erdeifenyvesek kísérik. Ezekben a társulásokban a felső koronaszinten az erdeifenyő mellett jobbára tölgyekkel, részint bükkel találkozhatunk. Az alsó koronaszintet főként a gyertyán jellemzi. A cserjeszintben esetenként megtalálható a védett, mályvavirágúak rendjébe tartozó farkasboroszlán is. Az igazi ritkaságnak számító fenyérgamandor (Teucrium scorodonia) egy-egy példányának előfordulása inkább a vendvidéki erdők nyugati zónájában jellemző. A félcserjék vonatkozásában a fekete áfonya, a lágyszárúaknál a fehér virágfürtjeivel a szemet a nyár első hónapjaiban gyönyörködtető kereklevelű körtike megpillantása jelenthet különleges élményt.

Utunk során a tápanyagban szegényebb, kilúgozott helyeket mohapárnás, csarabos foltok szegélyezik. A csarab a virágzási időszakában (nyár vége, ősz eleje) kellemes látványt kínáló, lilás-rózsaszínű virágzatú törpecserje, amely a költői nyelv hangájaként vagy a népnyelv erikájaként szintén a mészkerülő erdei fenyvesek ékének számít. A vidék ritka, védett növénye még a ciprusfélékre emlékeztető, lapos hajtásokkal és pikkelyszerű levelekkel bíró, bokorszerű évelő, a lapos korpafű, amely 20-25 cm magasra is megnő. Az éles szemű túrázó a madárvilág képviselői közül a fekete sapkájú, fekete toroksávú fenyves cinegét is megpillanthatja.

A határátkelő kiszállási pont is lehet, ha a felújított aszfaltutat észak felé, illetve  az Orfalui körtúra kitáblázott útvonalát követve visszatérünk innen a kiindulópontra.

A nyomsávban a határkövek mentén, az Áfonyás tanösvényt érintve haladunk tovább. Nem egész másfél kilométer múlva, mielőtt a turistautak további irányait jelző táblákig érnénk, a tanösvény irányjelző tábláját követve elhagyjuk a Z jelzést, és élesen dél felé fordulunk. Ezen a rövid szakaszon jelzett turistaút nincs.

Innen 200 métert kell csak megtennünk, hogy a tanösvénynek a fenyvesek élővilágát bemutató táblájához érünk. Ettől mintegy 20 méterre található a S+ jelzés és az Áfonyás tanösvény metszéspontja.

Innen utunkat a S+ nyomvonalán folytatjuk nyugat felé egészen túránk végéig. Egy Y-elágazónál jobbra térünk, majd egyre lejjebb ereszkedünk, míg a völgytorokban egy hangulatos erdei tisztásnál találjuk magunkat. Itt az erdőszegélyben gyaloglunk, mielőtt a völgytalpi legelőhöz érve élesen balra fordulva visszakapaszkodunk a tetőre. Felérve továbbra is a S+ jelzés nyomvonalán maradunk, és megpillanthatjuk Orfalu portáit.

A jó levegőt magunka szívva, a táj kitáruló panorámájának élményében rövidesen a határátkelőtől lefelé, a község központjának irányába tartó aszfaltútra érünk. Ezt követve a meredeken lefelé vezető út jobb oldalán a környékre oly jellemző öreg, sajnos már csonkolt szelídgesztenyefát pillanthatunk meg. Errefelé a környező falvak bel- és külterületén, sőt az erdő számos pontján is találkozhatunk szelídgesztenyékkel. Pár száz méter múlva visszaérünk túránk kiindulópontjához, a Teaházhoz. Itt felfrissülhetünk, de egy kis pihenő után érdemes felfedeznünk e varázsos település további látnivalóit.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Távolsági busszal Szentgotthárd felől lehet megközelíteni az Orfalu, harangláb megállót. A járatok meglehetősen ritkán közlekednek.

Megközelítés

 • A túra kezdő és végpontja közvetlenül az Orfalu, harangláb buszmegállónál van.

Parkolás

 • A túra kiindulópontján a gépjárművek elhelyezését biztosító parkoló van.

Koordináták

DD
46.882386, 16.266605
DMS
46°52'56.6"N 16°15'59.8"E
UTM
33T 596505 5192873
w3w 
///ugyanolyan.küldönc.kemencék
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A hármashatár turistakalauza Őrség, Göcsej Vasi hegyhát, Raab Naturpark, Goricko Tájvédelmi Park (Cartographia 2014)
 • Őrség, Vendvidék turistakalauz (Hegyek Vándora Turista Egyesület Bp. 2003)
 • Az Őrség és a Vendvidék Kalauz turistáknak és természetbarátoknak (BKL. kiadó Szombathely 2004)

A szerző által javasolt térképek:

 • Őrség, Göcsej, Kemeneshát (Cartographia)
 • Őrség, Göcsej (Cartographia)
 • Őrség, Vend-vidék, Vasi Hegyhát (Faragó térkép)
 • A hármashatár turistakalauza: Őrség, Göcsej Vasi hegyhát, Raab Naturpark, Goricko Tájvédelmi Park (Cartographia)
 • Őrségi Nemzeti Park (Paulus)

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.
 • A szubalpin klíma miatt esőkabátról biztonsági okokból érdemes gondoskodni!
 • Útközben vízvételi lehetőség nincs, ezért kellő folyadékutánpótlással célszerű készülni.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Juhász Krisztina
2022-10-22 · Közösség
Nagyon könnyű sétálós túra, gyönyörűséges erdei környezetben. Rögtön a túra elején még a faluban két fekete kutya társult hozzánk az egyik portáról. Igazán ők voltak a túravezetőink, ismerték az egész túrát, minden elágazásnál bevártak minket...... :)
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-10-22
Fénykép: Juhász Krisztina, Közösség
Fénykép: Juhász Krisztina, Közösség
Fénykép: Juhász Krisztina, Közösség
Fénykép: Juhász Krisztina, Közösség
Fénykép: Juhász Krisztina, Közösség

A közösség fényképei

+ 1

Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,7 km
Időtartam
2:02 óra
Szintemelkedés
134 m
Szintcsökkenés
134 m
Legmagasabb pont
346 m
Legalacsonyabb pont
286 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp