Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra

Óbánya és Kisújbánya környékén

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Mecsek-hegység · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Pazar vízesés az Óbányai-völgyben
  / Pazar vízesés az Óbányai-völgyben
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Skóciai Szent Margit-emlékkő a Réka-várnál
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Réka-várat visszahódította a természet
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ötös úti kunyhónál idilli pihenőhelyet találunk
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mecsek egyik legszebb gerincútja mentén tömegesen nyílik a szúrós csodabogyó
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kis vízesés a Csepegő-sziklánál
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent Márton-templom Kisújbányán
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pisztrángos-tavak Óbányán
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Óbányai-kilátó
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Óbányai-völgyben kisebb zúgók, vízesések kísérik utunkat
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Ferde-vízesés
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vadregényes Óbányai-völgy
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bodzás-forrás
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Óbányai panoráma a Belátó-kilátóból
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisújbánya egykori temetője
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Óbányai-kilátó

A kirándulók által legismertebb és leglátogatottabb mecseki patakos szurdok az Óbányai-völgy. Évente több tízezer bakancsos turista választja úti céljának a természeti szépségekben bővelkedő vidéket. Zúgók, vízesések, meseszép völgyekben megbúvó kisfalvak és a titokzatos Réka-vár romjai kísérik utunkat.

nyitva
közepes
14,2 km
4:15 óra
289 m
287 m

Az Óbánya és Kisújbánya között húzódó, közel három kilométer hosszúságú Óbányai-völgy nem mindennapi látványosságokat ígér a kirándulók számára. A számtalan zúgó mellett olyan természeti csodák kápráztatnak minket, mint a Csepegő-szikla és a Ferde-vízesés. A hajdani üveghutákat és fazekasságot idéző falvak a Mecsek meseszép völgyeiben bújnak meg. Utunk egy része a hegysége egyik legszebb gerincútján vezet végig, melynek végén rábukkanunk a legendás Réka-vár romjaira is.

A szerző tippje

 • Óbányán érdemes megtekinteni a helytörténeti kiállítást, melyben a hajdani és mai fazekasok, üvegkészítők remekei mellett a helyi német népviselet páratlan kincsei is láthatók.
 • Kisújbánya egyik látványossága a falu központjában álló Szent Márton-templom, valamint az egykori üveges mesterségre emlékező üvegharang.
 • Óbányáról a Z+, majd a Z▲ jelzést követve felkapaszkodhatunk az Óbányai-kilátóhoz, ahonnan a környékre és Óbányára nyílik remek panoráma. A Z▲ jelzésén az Óbánya fölött végigfutó gerincútról is megközelíthetjük a kilátót.
 • Mindkét település kiváló kiindulási pontja lehet kelet-mecseki túráinknak.
outdooractive.com User
Szerző
Müller Nándor
Frissítés: 2019-02-06

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
520 m
Legalacsonyabb pont
233 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Csapadékos időszakokban az Óbányai-völgy patakja felduzzad. Ilyenkor tanácsos vízhatlan túrabakancsban, vagy akár gumicsizmában útra kelni.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kezdőpont

Óbánya, forduló buszmegálló/Óbánya autóparkoló (267 m)
Koordináták:
Geographic
46.220099, 18.414379
UTM
34T 300587 5121752

Végpont

Óbánya, forduló buszmegálló/Óbánya autóparkoló

Útleírás

Itiner

 • Óbányáról a K jelzésen indulunk körtúránkra, mely Kisújbánya központjáig kalauzol minket.
 • Kisújbányát egy jelöletlen szekérúton déli irányba hagyjuk el, és 500 métert azon gyalogolunk a Miske-tetőig, miközben betérünk a fák között megbújó kisújbányai temetőbe.
 • A Miske-tetőn találkozunk a Cigány-hegy felől érkező S jelzéssel, mellyel déli irányba indulunk.
 • Másfél kilométer után a Pusztabánya felől érkező Z jelzésen balra, keleti irányba elhagyjuk a S jelzést, mely Püspökszentlászló irányába megy tovább.
 • A gerincen végig a Z jelzését követjük.
 • A Réka-vártól learaszolunk a Stein-malomhoz, ahol irányt és jelet váltunk. Innen már a K jelzését követve az országúton térünk vissza Óbányára.

A túra részletes leírása

A meseszép völgyben megbúvó Óbánya főutcáján indulunk nyugati irányba, ahol a K jelzést követjük. A takaros tornácos parasztházak mellett haladva lassan elhagyjuk a falu utolsó házait, majd rövidesen a Pisztrángos-tavakhoz érünk. A páratlan szépségű, egyre szűkülő és mélyülő völgy patakján többször átkelve haladunk felfelé. A szurdokvölgyben kalandozva számtalan kisebb vízesésben, zúgóban gyönyörködhetünk. Rövidesen elmegyünk egy kulcsosház tornácos épülete mellett, majd a vadregényes völgyben kalandozva csakhamar megpillantjuk a Csepegő-sziklát a mohás partoldalban. A szép látványért és a kis vízesésért érdemes leereszkednünk a patakmederbe. Utunk tovább emelkedik, átsétálunk a patakon átívelő fahídon. Hamarosan a völgy leglátványosabb zúgójában, a Ferde-vízesésben gyönyörködhetünk. A mintegy 30 méteres szakaszon a ferdén lerakódott sziklalépcsőkön és az impozáns sziklatömbök között szaladó patak nyújt fantasztikus látványt. Továbbindulva elhaladunk egy kis tisztás és a Bodzás-forrás mellett, majd ismét néhány „patakátkelés” következik.

Közel három kilométeres kalandozás után völgyi utunk végére, Kisújbányára érkezünk. A régen elnéptelenedett, elhagyott település ma üdülőfalu. A falu elején a K ◼ balra induló jelzése nyújthat rövidítési lehetőséget a Somos-hegy felé. Mi innen egyenesen indulunk tovább, és a vadregényes völgyben nyújtózkodó falucska apró főteréig sétálunk. A szemközti dombtetőn áll a Szt. Márton-templom, ahová érdemes  a fenyők ölelésében fellépcsőzni.

Az üdülőfalu központjában letérünk a K jelzésről, és a bolt melletti jelzetlen szekérúton déli irányba hagyjuk magunk mögött Kisújbányát. Háromszáz méter után a település egykori temetőjére bukkanunk a fák között. Az ódon sírokat elhagyva a Miske-tető hosszan elnyúló mezejére bukkanunk ki, ahol találkozunk a Cigány-hegy felől érkező S jelzéssel. Mielőtt tovább indulnánk, pihenjünk meg és élvezzük a kilátást a Mecsek egyik legszebb üde rétjéről, melyet tavasztól őszig színes virágpompa díszít.

A tetőt déli irányba elhagyva rövidesen ismét az erdőben folytatjuk utunkat. Másfél kilométer után találkozunk, és rá is térünk a Pusztabánya felől érkező Z jelzés keleti ágára. (A S jelzés egyenesen tovább visz Püspökszentlászló irányába.) A hegység egyik legszebb gerincútján folytatjuk kirándulásunkat, miközben a Somos-hegy oldalában keresztezi utunkat a K◼  Kisújbányáról a Réka-völgy felé tartó jelzése. A Szenes-tető (Kolenplatten) hullámzó erdei útja mentén a Mecsek egyik jellegzetes védett növénye, a szúrós csodabogyó kíséri utunkat. Közel három kilométert gyalogolunk a csodaszép erdőben, mikor egy tisztáson megpillantjuk az „Ötös úti kunyhót”. A kis vadászlak mellett ideális pihenőhelyet találunk.

Továbbindulunk a gerincúton, melyről rövidesen a Z▲ csalogat minket az Óbánya fölé magasodó kilátóhoz (Belátó-kilátó). Engedjünk a csábításnak, mert igen szép panoráma nyílik a környező hegyekre és a völgyben megbúvó Óbányára. Visszatérve a gerincre rövidesen egy esőbeállóhoz, majd a Réka-vár romjaihoz érkezünk, ahol Skóciai Szent Margit emlékkövére bukkanunk.

Skóciai Szent Margit a hazájából elmenekült angol herceg, Edvárd és Szent István királyunk Ágota nevű lányának házasságából 1045 körül a Nádasd melletti Réka-várban született. 1057-ben apjával Angliába, majd annak halála után, 1069-ben Skóciába került, ahol III. Malkolm király felesége lett. A művelt, vallásos királyné jósága, bölcsessége, szorgalma példává vált a katonakirály udvarában. Sokat tett a keresztény kultúra elterjesztéséért Skóciában: templomokat, kolostorokat, a szegények számára menhelyeket alapított. 1093-ban halt meg; 1251-ben a római katolikus egyház szentté avatta. Ma Skócia egyik védőszentje, az edinburghi várban lévő kápolnája zarándokhely. Halálának 900. évfordulóján, 1993-ban az edinburghi érsek vezetésével több busznyi skót zarándok kereste fel születési helyét, Mecseknádasdot.

A vártól egy igen meredek, keskeny csapáson araszolunk lefelé. A térdszaggató lejtmenet végén a Stein-malom mellett bukkanunk ki az erdőből. Itt balra fordulva néhány lépés után az Óbányára vezető országúthoz érkezünk. A kereszteződésében Skóciai Szent Margit keresztje áll, a patak partján elterülő kis réten pedig kellemes pihenőhelyet találunk. Itt ismét a K jelzésre váltva nyugat, azaz Óbánya felé vesszük az irányt. Közel két kilométert gyalogolunk az aszfalton, így érünk vissza körtúránk kiinduló pontjához, a festői Óbányára.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A Pécs, illetve Bonyhád felől közlekedő távolsági buszokkal érkezhetünk Óbányára. Az Óbánya, forduló megállónál kell leszállni a járatról. 
 • A menetrend elég foghíjas, ezért érdemes előre meggervezni az utazást!

Megközelítés

 • A buszmegállóban már láthatjuk az úttal párhuzamosan haladó K jelzéseket. Túránk nyomvonala nyugati irányba indul. 
 • A parkolóból ugyancsak nyugati irányba kell a K jelzéseket követni. (400 méternyi séta után a buszmegállóhoz érünk.)

Autóval

 • A település több pontján autóparkolót alakítottak ki a gépkocsival érkezők számára.
 • Hétvégeken a parkolás fizetős, és csak a település elején kialakított parkolóban lehet megállni.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv

Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum

A szerző által javasolt térképek:

Mecsek turistakalauzf


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

5,0
(3)
Mónika Vancsik
2019-10-25 · Közösség
Remek kis túra, könnyed útvonallal és gyönyörű helyszinekkel.
Mutass többet!
2019. október 25., péntek 19:20:46
Fénykép: Mónika Vancsik, Közösség
2019. október 25., péntek 19:20:57
Fénykép: Mónika Vancsik, Közösség
2019. október 25., péntek 19:21:10
Fénykép: Mónika Vancsik, Közösség
2019. október 25., péntek 19:21:19
Fénykép: Mónika Vancsik, Közösség
2019. október 25., péntek 19:21:33
Fénykép: Mónika Vancsik, Közösség
2019. október 25., péntek 19:21:51
Fénykép: Mónika Vancsik, Közösség
Adrienn Solti
2019-10-20 · Közösség
Óbánya
Fénykép: Solti Adrienn, Közösség
Pisztrángos tó
Fénykép: Solti Adrienn, Közösség
Vízesés
Fénykép: Solti Adrienn, Közösség
Vízesés
Fénykép: Solti Adrienn, Közösség
Mély hadadék
Fénykép: Solti Adrienn, Közösség
Rivnyák Bernadett
2019-09-02 · Közösség
Csodálatos mint mindig. A kutyákat szigorúan pórázon! De én pár fotó erejéig levettem róla. Nagyon könnyű túra pazar tájjal.
Mutass többet!
Az első zúgó
Fénykép: Bernadett Rivnyák, Közösség
2019. szeptember 2., hétfő 17:55
Fénykép: Bernadett Rivnyák, Közösség
2019. szeptember 2., hétfő 17:55
Fénykép: Bernadett Rivnyák, Közösség
2019. szeptember 2., hétfő 17:55
Fénykép: Bernadett Rivnyák, Közösség
2019. szeptember 2., hétfő 17:55
Fénykép: Bernadett Rivnyák, Közösség

A többiek fényképei

+ 14

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
14,2 km
Időtartam
4:15óra
Szint +
289 m
Szint -
287 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!