Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra

Newton és a Mátra szentjei: Galyatető-Ágasvár nagy kör

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Mátra-vidék · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Galya-kilátó
  / A Galya-kilátó
  Fénykép: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás a Piszkés-legelőnél
  / Kilátás a Piszkés-legelőnél
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Útmutatás a mátraszentimrei állatpark déli sarkán
  / Útmutatás a mátraszentimrei állatpark déli sarkán
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A mátraszentimrei állatpark
  / A mátraszentimrei állatpark
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A hutahely és környezete
  / A hutahely és környezete
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kézzel vésett és festett útjelző tábla a Csörgőlyuk-barlang felé
  / Kézzel vésett és festett útjelző tábla a Csörgőlyuk-barlang felé
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A mátraszentimrei állatpark
  / A mátraszentimrei állatpark
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A K▲ és A Mátra bércein tematikus útvonal ʍ jelzéseit is követhetjük az Ágasvár csúcsáig
  / A K▲ és A Mátra bércein tematikus útvonal ʍ jelzéseit is követhetjük az Ágasvár csúcsáig
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Szűkre szabott, ám megkapó panoráma az Ágasvár főcsúcsáról
  / Szűkre szabott, ám megkapó panoráma az Ágasvár főcsúcsáról
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Panoráma a púp tetejéről (Ágasvári kilátóhely)
  / Panoráma a púp tetejéről (Ágasvári kilátóhely)
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Panoráma az Ágasvár kisebbik csúcsáról
  / Panoráma az Ágasvár kisebbik csúcsáról
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Nyár derekán lilás foltok színezik a tájat a Büdös-kő-lápánál
  / Nyár derekán lilás foltok színezik a tájat a Büdös-kő-lápánál
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Galya-kilátó éjszaka
  / A Galya-kilátó éjszaka
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Newton és a Mátra szentjei: Galyatető-Ágasvár nagy kör
450 600 750 900 1050 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 18 Szamár-kő (Mátra)

A túra a Galya-tetőről nyugatra barangolja végig a Mátrát egészen Ágasvárig és a Foton-rétig. Három falut szelünk át, miközben látnivalókban sem lesz hiány: útba ejtünk egy  csillagvizsgálót, egy vadasparkot, egy hutahelyet, egy malom-romot, egy barlangot, egy sípályát, egy tanösvényt - és persze pazar panorámákat a hegycsúcsokról és kilátóhelyekről. 

nyitva
közepes
19,8 km
7:00 óra
692 m
692 m

Egész napos, látnivalókban gazdag túránkat az Országos Kéktúra útvonalába csatlakozva indítjuk el. Kényelmes sétával jutunk el a piszkéstetői csillagvizsgálóhoz, mely 2017 októberétől várja a felújított épületben ismét a látogatókat. Nem csak az épületet, de a látogatási rendet is megújították, így érdemes jóelőre megszervezni a bejutást. Hazánk legnagyobb csillagászati távcsöve és időjárás-automata is helyet kapott itt. 

Az elágazásban a piros jelzésen a Bőgős-réten át leereszkedünk Mátraszentimrére. Ha ősszel járunk a területen, este valóban hallgathatunk itt szarvasbőgést, de jó programot kínál a 250méter hosszú Szénégetők útja elnevezésű tanösvény is a piros kereszt jelzésen. A központban a római katolikus templom mellett haladunk el, de egy kis kitérővel az Arany János utcába menézhetjük az ásványkiállítást is.  

A zöld négyzet jelzésen pár perces sétával érjük el a vadasparkot és egy aprócska kilátót. Vadállatok ugyan nincsenek, de többféle háziállat is megnézhető a bekerített területen - akár a kilátó magasából. 

A Narád-patak völgyébe ereszkedve egy hutahelyet találunk, mely egy régi üveghuta kiállított darabja. Régen tájékoztató tábla mesélt a turistáknak az itt dolgozó emberek munkájáról és az üvegkészítésről, ám több, mint tíz évvel ezelőtt a patak áradása a kemencén kívül mindent magával sodort. 2006-ban felújították ugyan, de az idő vasfoga sajnos mostanra ebbe is beleharapott. Az előbb elhagyott Mátraszentimre régen az Ötházhuta nevet viselte. 

A hutahelyet elhagyva a Csörgő-patak völgyében indulunk tovább. A köveken alábukó víz miatt muzsikáló patak jó darabon kíséri utunkat. E mentén található a volt Csörgő-malom, melynek egy tábla állít emléket (a helye még felújításra vár). 

A zöld négyzet jelzésről a piros és zöld kettősére térünk át, majd a barlang jelzéseit követve jutunk a Csörgőlyuk-barlanghoz, mely a nem karsztosodó kőzetben hazánk legnagyobbja; a Mátra egyetlen védett barlangja. Hossza 428 méter, legnagyobb szélessége 30 méter. Nevéhez sok legenda fűződik.

Innen egy rövid kaptató az ágasvári turistaház, mely nyolc turistaút keresztezésében fekszik a Foton-rét szélén, s elnyerte a legszebb elhelyezkedésű turistaház címet. 

A háztól célozzuk meg meredeken emelkedve az Ágasvár csúcsát, mely előtt egy kis púppal gyönyörű északkeleti kilátásban lehet részünk - a tetőn egy ágas-bogas, kidőlt fán akár meg is pihenhetünk egy szusszanás erejéig. A csúcsról lefelé a gerincúton ismét szép kilátásban lehet részünk a Szamár-kő utáni Newton-sziklánál. A gerincutat elhagyva Mátraszentlászlón elsétálunk a téli hónapokban zsófolásig telt Sípark bejárata mellett, majd a környék hírhedt betyárjáról, a Vidróczkiról elnevezett csárda előtt visz az utunk. A zöld jelzésen kis kitérővel végigjárhatjuk a Sípark tanösvényt, mely a környék élővilágába ad betekintkést. (Mátraszentistvánon a buszfordulóból indul, és a fotózott táblákig tart a zöldön). 

Mátraszentlászlóról a kéken az obszervatóriumig ereszkedünk, majd a csillagvizsgálótól a már jól ismert útvonalon térünk vissza a kiindulópontig.

A túra végét mindenképpen koronázzuk meg a Galya-kilátó megmászásával! Nem csak az általunk bejárt útvonalat, csúcsokat fedezhetjük fel, de látjuk a csillagvizsgáló tetejét, hanem teljes körpanorámát kapunk. Éjszaka a csillagos égben és a közeli települések fény-pöttyein pihentethetjük a szemünket. 

A szerző tippje

Ülj le a Csörgő-patak partján, s fülelj! Nem véletlenül kapta eme nevet...! Halgasd a köveken alá-alábukó víz muzsikáját, a levelek susogását, a madarak énekét: ez a sok nesz a természet gyönyörű hangja.

Ásványmúzeum, Mátraszentimrén a zöld négyzetet keresztezve tovább a piroson (Arany János utca 11.)

outdooractive.com User
Szerző
Szabó Eszter
Frissítés: 2019-05-13

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Magasság
965 m
550 m
Legmagasabb pont
Galyatető (965 m)
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Bár az út legnagyobb része kényelmesen járható, egyes szakaszok különösen meredekek és csúszósak (a hutahely és a patakátkelés utáni pár méter, a Csörgőlyuk-barlanghoz vezető út teljes szakasza, valamint az Ágasvárhoz felvezető út. Közlekedjtek óvatosan!

Felszerelés

Rücskös talpú, kényelmes túracipő

Némi folyadék - forrást nem érint a túra, habár a falvakban és Ágasváron tudunk pótolni

Javaslatok és linkek

A Csörgőlyuk-barlanghoz vezető és az onnan visszatérő szakasz különösen csúszós és meredek. Ha nem érezzük biztonságosnak, ez a szakasz kikerülhető, ha a barlanghoz vezető ösvénynél nem térünk le, hanem továbbmegyünk a piros, zöld és Mária-út jelzéseken. Ezen 300 métert haladva találkozunk a barlangtól feljövő úttal

Az Ágasvárt érintő kék háromszög jelzés is tartalmaz meredek részeket. Ezek szintén kikerülhetők, ha az ágasvári turistaháztól nem a kék háromszöget, hanem a kék jelzést választjuk, mely a meredek csúcsot kikerülve szintben halad, kényelmesen járható. A kéken 1 km-es séta után a két út találkozik a Newton-sziklánál. 

Az Ágasvár csúcsánál geoládát is keresgélhetünk.

A piszkéstetői obszervatórium nyitva tartása, megközelítése, belépő árak, egyéb információk

A csillagvizsgáló múltja, jelene - mit látnak innen a tudósok? -t40 oldalas, fotókkal illusztrált kiadvány

Ásványmúzeum, Mátraszentimre (a zöld  négyzet keresztezve tovább a piroson (Arany János utca 11.)

 

Kezdőpont

Galyatető, Turistacentrum (930 m)
Koordináták:
Geographic
47.916297, 19.923859
UTM
34T 419595 5307557

Végpont

Galyatető, Turistacentrum

Útleírás

Galyatető Turistacentrumból a piros jelzés mentén indulunk el délnyugati irányba a Kodály Zoltán utcán. Az első kereszteződésben jobbra fordulunk a Mező Imre utcába, majd 400 méter után jobbra térünk az erdőbe. Egy-két percnyi sétát követően kereszteződésbe érünk: itt balra kanyarodva az Országos Kéktúra útvonalába csatlakozunk, mely egészen a Piszkés-tetőn álló csillagvizsgálóig kísér bennünket. Az úttestet keresztezve száz méter után az OKT egyenesen továbbmegy a Mátra-bércre, mi viszont balra térünk, és 600 méternyi intenzív ereszkedéssel a hegytetőről leérünk a Bőgős-rétre. Innen további 1 km-t sétálunk a lejtőn egészen Mátraszentimréig, ahol a Zrínyi, majd a Darázshegyi utcán át elérjük a T elágazást, ahol felfedezzük a zöld négyzet jelzéseket. A pirosat elhagyva ezeket fogjuk követni szinte a Csörgő-lyuk-barlangig.

Nyugati irányba indulunk a II. Rákóczi Ferenc úton, mely bevezet Mátraszentimre centrumába. Itt balra kanyarodunk a Deák Ferenc utcára, majd az első lehetőségnél rögtön jobbra térünk az Eötvös József utcára. A falu utolsó házait elhagyva mindössze 300 métert kell megtenni a vadaspark kerítéséig és a kilátóig.

Eddigi kényelmes ösvényünk kövesre, meredekre váltva ereszkedik velünk egyre lejjebb, megkerülve a Teréz-hegy púpját, majd a fura nevű Rothadt-bércen át a Nárád-patak völgyébe lejt. A vizet megpillantva a durva lejtő megenyhül, majd a partja mellett kanyarogva kereszteződéshez ér. (A zöld kereszt jelzés átkel a patakon, és az útra dőlt fák között meredeken emelkedve Mátraszentistvánig visz - ez esetleg egy rövidítési lehetőség a nagy körön.) A zöld négyzeten tovább viszont néhány lépéssel a hutahelybe botlunk. Innen pár méternyi meredek, csúszós partoldalon araszolunk, ügyelve arra, hogy ne pottyanjunk a vízbe, majd a patakon kétszer is átkelve érkezünk meg a volt Csörgő-malomhoz.

Az út lassacskán eltávolodik a pataktól, majd egy irtásfolt szélén emelkedni kezd. Ösvényünknk a piros és zöld jelzésekbe, valamint a Mária-út hármasába torkollik, melyek egyszerűen elnyelik eddigi kísérőnket, a zöld négyzetet. Pár lépést megtéve elágazáshoz érkezünk, ahol a három jelzésünk balra fordul és meredeken a völgybe tart (ha egyenesen, szintben haladunk tovább, ki tudjuk kerülni a barlanghoz vezető szakaszt). Meredek ösvényen ereszkedünk lefelé 100 méter hosszan, amikor igencsak résen kell lenni: a piros barlang jelzést követve meredek kapaszkodással indul az út a hegyoldalnak, s visz a barlang bejáratához. (Ha nem szúrjuk ki a fára festett első  barlang jelzést, és továbbmegyünk lefelé, a piros jelzésen egy sziklamászóhely érintésével Mátraalmáson lyukadunk ki, a zöld és a Mária-út pedig Fallóskútra visz bennünket).  A barlangtól hasonlóan nehéz, csúszós terepen jutunk fel az ösvényen továbbhaladva az elágazáshoz, ahol újból összetalálkozunk a piros, zöld és Mária-út jelzésekkel, amin délnyugati irányban indulunk tovább. Pár perces sétával egy csomópontba érkezünk, ahol rengeteg turistajelzés fut össze. Tájékoztató táblák teszik könnyűvé a kiigazodást. Keressük meg a sárga táblán a "Mátra bércein tematikus útvonal" világoskék, nagy M betűt, avagy két hegycsúcsot formáló szimbólumát, és induljunk felfelé az erdészeti úton. 200 méter után az elágazásban jobbra térve érünk az ágasvári turistaház területének széléhez, majd hamarosan megpillantjuk az épületeket is. (Ha a terület zárva van, kövessük az elkerülő út jelzéseit!) A turistaház túlsó kapuja után ismét jelzések garmadája segíti az eligazodást.

A kék háromszög jelzésen haladunk tovább balra, meredeken nekivágva a hegynek, majd 300 méternyit kaptatva egy kilátópontra érkezünk, majd egy púppal odébb elérjük Ágasvár csúcsát. Innen a gerincen ereszkedünk le 800 méter hosszan a Newton-szikláig, ahol utunk az Országos Kéktúrához csatlakozva a sziklás hegymenetből kényelmesre vált, mintha a világvégi falu gidres-gödrös útja után felhajtanánk az autópályára. A kellemesen kanyargó ösvényen keresztezünk egy erdészeti utat, majd alig észrevehető lejtéssel leereszkedünk Mátraszentistvánba. A kék jelzéseket követve átszeljük a falut; elhaladunk a híres Vidróczki-csárda előtt is, majd egy kis kaptatóval átsétálunk a közeli Mátraszentlászlóra. A Piszkés-legelő lankáin át a Piszkés-tetői csillagvizsgálóhoz érkezünk, ahol ismét csatlakozik mellénk a piros, és a kékkel karöltve visszakísér Galyatetőre. 

A túra megkoronázásaként másszuk meg a Galya-kilátót, ahonnan madártávlatból is megcsodálhatjuk a végigjárt útvonalat. 

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Galyatetőre célszerű busszal utazni. Átszállás nélküli járatokon két óra alatt, egy gyöngyösi átszállással pedig két és fél óra alatt érhettek ide a fővárosból. 

Megközelítés

Gépkocsival az M3-as autópályán Hatvannál érdemes a 21-esre kanyarodni, ha a főváros felől érkezel. Pásztón és Mátraszentimrén keresztül juthatsz fel így Galyára. Ha Gyöngyösön, Mátraházán keresztül mész (3 kilométerrel rövidebb), akkor Atkár előtt hagyd el a pályát, és a 3-as úton indulj a mátrai szerpentinek felé. 

Navigációért kattints ide!

Autóval

A Turistacentrum mellett a Kodály Zoltán utcában tágas parkolóban lehet hagyni az autót (díjmentesen). 

Ha a Turistacentrumban szállsz meg, a fedett parkolót is használhatod. 

Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Közösség

 Hozzászólás
 Figyelmeztetés
Közzététel
  Vissza szerkesztéshez
Pont kijelölése a térképen
(Kattints a térképre!)
vagy
Tipp:
A pont közvetlenül a térképre helyezhető.
Törlés X
Szerkesztés
Mégsem X
Szerkesztés
Útpontok módosítása
Videók
*Kötelező mező
Közzététel
Kérlek, adj egy megnevezést!
Kérlek, adj leírást a "figyelmeztetés" alatt!

Hozzászólások és értékelések (1)

Zsófia Erberling
2019-05-03
Értékelés
Galyát elhagyva
Galyát elhagyva
Fénykép: Zsófia Erberling, Közösség
Ágasvár
Ágasvár
Fénykép: Zsófia Erberling, Közösség
_
_
Fénykép: Zsófia Erberling, Közösség

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
19,8 km
Időtartam
7:00 óra
Szint +
692 m
Szint -
692 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!