Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra

Naszály menti körtúra Verőcéről

Gyalogtúra · Börzsöny · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Verőce és Magyarkút között
  / Verőce és Magyarkút között
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Csattogó-völgy bejárata
  / A Csattogó-völgy bejárata
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Naszály
  / A Naszály
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Magyarkút
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kocsma a pipáshoz Magyarkúton
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Irma-forrás Magyarkúton
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Országos Kéktúra útvonalán
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Aranyoskút Magyarkúttól északra, az Országos Kéktúrán
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az erdő Magyarkúttól északra
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei hangulat a P jelzésen Magyarkút közelében
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Aranyoskút
  Fénykép: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 18 Aranyos-kúti forrás és sütögetőhely Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei iskola Hét Vezér Harangja

Kellemes körtúra a Börzsöny keleti lankáin és a Naszály oldalában, érintve több települést és frissítőpontot is. A túrát a Dunakanyar páratlan panorámája koronázza meg.

nyitva
közepes
19,9 km
5:25 óra
339 m
339 m

Jelentős szintemelkedéseket nem tartogató gyalogtúra, amely a dél-börzsönyi táj ismert és kevésbé látogatott részeire navigál el minket. A közel 20 kilométer alatt hangulatos erdőrészekben kanyargunk, hol széles földúton, hol vadregényes ösvényeken. Áthaladunk Magyarkúton, Szendehelyen, valamint Katalinpusztán és Verőcén, útba ejtve egy kirándulóközpontot és egy nevezetes emlékhelyet is.

A túraélményt a Dunakanyar egyik kevésbé ismert, de rendkívül látványos kilátópontjával tetőzzük be. Innen, a Fenyves-hegyről tökéletesen rálátni a szemközti Visegrádi-hegységre, a Szentendrei-szigetre és persze a kanyargó Dunára is, hogy csak a legfőbb látványosságokat említsük.

A szerző tippje

 • A Fenyves-hegyi kilátópontra rövid kitérővel juthatunk el, ne hagyjuk ki a Dunakanyar páratlan panorámáját!
 • Bár az útvonal nem túl hosszú, az időjárástól függően olykor nem ideális  terepviszonyok miatt érdemes jóval több időt szánni a távra.  
 • Egy meleg nyári napon célszerű lesétálni a verőcei strandra (ez a vasútállomástól 400 méterre van), és a túra végén megmártózni a Dunában.
outdooractive.com User
Szerző
Péter Lánczi
Frissítés: 2018-12-19

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Magasság
283 m
108 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Pihenő

Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei iskola
Kerékpár Pont (Katalinpusztai Kirándulóközpont, Erdei iskola és Turistaszállás)
Szabad strand (Verőce)
Móló Büfé, Verőce
Katalinpusztai Kirándulóközpont - Erdei Iskola és Turistaszállás

Biztonsági előírások

Különösebb elővigyázatosságot nem igényel a túra, de legyünk óvatosak, és mindig tájékozódjunk az időjárásról!

Felszerelés

 • A meredek szakaszok miatt érdemes zárt, a bokát jól tartó túracipőben útnak indulni! Fontos a bordázott talp, amely nem csúszik meg.
 • Az egyensúly megőrzésében sokat segít a túrabot. 
 • Mindig vigyünk magunkkal folyadékot!
 • A navigáláshoz Természetjáró app ajánlott.

Javaslatok és linkek

Kezdőpont

Verőce, vasútállomás (109 m)
Koordináták:
Geographic
47.823871, 19.031178
UTM
34T 352638 5298601

Végpont

Verőce, vasútállomás

Útleírás

Itiner

 • Verőce vasútállomásáról keleti irányba indulva a P jelzéseket kövessük, amik idővel balra térve, északi irányba fordulva a Les-völgy mentén egészen Magyarkútig vezetnek bennünket. Hétvégi házak közt kanyargunk, amíg elérünk egy kereszteződést és a K ◼ jelzést.

 • A K ◼  jelzésen jobbra fordulunk, és a Magyarkútról kivezető aszfaltcsíkon az erdő felé vesszük az irányt.
 • Miután elhagytuk az Irma-forrást, az Országos Kéktúra K sáv jeleit követjük a továbbra is északra tartó utunkon. A völgyben vezető széles földút érinti az Aranyos-kutat és a Szentháromság kápolnát, mielőtt beérünk Szendehely házai közé. Átkelve a településen továbbra is a K jeleket követjük egészen Katalinpusztáig.
 • A kirándulóközponttól a P jelzésen haladunk. Út közben elhaladunk a Rockenbauer Pál kopjafa, illetve a szebb napokat is látott Czettler-kúria mellett. Kiérve az országútra, továbbra is a P jelzést követjük. A P jelzésű ösvény egészen a Fenyves-hegyre visz fel minket.
 • A hegytetőn kis kitérőt tehetünk a lombok által már jócskán eltakart panorámáért a P▲ jelzésen. Köves, kavicsos, helyenként saras szekérúton érünk le Verőce hétvégi házas övezetéből a település központjába. A P jel gyakorlatilag a kiindulópontunkig navigál minket. 

Részletes leírás

A Börzsöny lábánál megbújó Verőcéről vágunk neki a nem túl nehéz, közel 20 km-t és 339 méter szintemelkedést tartogató túrának. Verőcét a P jelzésű turistaúton, hétvégi házas övezetben hagyjuk el északi irányba, majd két kilométert megtéve balra fordulunk a K ◼ jelzésen. Egy kőhídon kelünk át a Gimpli-patakon, aztán kisvártatva – és még mindig házak mentén – elérjük a hűsítő vizéről híres Irma-forrást, vagy másik nevén a Magyar-kutat. A forrás foglalását 1889-ben építették, vize ma is iható. Minőségét jelzi, hogy a környék üdülőtelek tulajdonosai közül is sokan innen fedezik ivóvíz szükségletüket, és nem csak a nyári kánikulában. Felfrissülést azonban nem csupán a forrás vize adhat. A közvetlen szomszédságában álló, "Kocsma a pipáshoz" nevű vendéglőben minden földi jót megtalálunk, akár éhesek, vagy szomjasak vagyunk.

Magunk mögött hagyva az Irma-forrást, a továbbiakban az Országos Kéktúra K jelzéseit követjük északi irányába. Gyakorlatilag egyenesen haladunk tovább az árnyas völgyben, ahol széles erdészeti úton érjük el a szintén felfrissülést adó Aranyos-kutat. A hangulatos erdei pihenőtől még több mint 3 km-t kell megtennünk Szendehelyig, melynek rendezett utcáin át is kelünk. A települést nyugati irányból, egy panorámás kaszáló mentén közelítjük meg, elhaladva a szélén álló kis kápolna mellett.

Szendehely és környéke

Eredetileg a környék neve Szenthely volt - bizonyára a földbirtokos püspökség után -, ám az idők során Szendehelyre módosult. Az itt letelepedő németek 1717-ben a bajorországi Franken vidékéről érkeztek Magyarországra, és kezdetben a közeli Berkenyén alapítottak falut, de 1753-ban a túlnépesedés miatt a lakosság egy része átköltözött ide, a Vác és a nagymarosi rév felé vezető út mellé. A helyiek régebben főként erdő-, illetve szőlőműveléssel foglalkoztak. A környező lankákon a mai napig kiterjedt szőlőskertek vannak, éltetve a vincellérség helyi hagyományát.

A község egykoron a váci püspök uradalmához tartozott, amit valószínűleg még Szent István adományozott az egyháznak. Az 1848-as szabadságharc idején tűzvész pusztított a településen, és a házak csaknem fele a lángok martalékává vált. Szerencsére ezzel együtt is sok régi lakóház megmaradt, és számos helyütt még őrzik a jellegzetes, pirosra festett népi bútorokat is. Ezeket a fenyőfából készült berendezési tárgyakat „fláderos" festéssel színezték. Az ófalu boltíves hídjának mellvédjén Nepomuki Szent János 1830-ban faragott kőszobra áll, amely műemlék mellett a mi túránk is elhalad, követve a K jelzéseket.

Az erdőn keresztül épphogy elhagyjuk Szendehelyet, pár száz métert követően a településhez tartozó Katalinpusztára lyukadunk ki, amit a Börzsöny kapujaként is szoktak emlegetni. Az itt található kirándulóközpont egyszerre szolgál erdei pihenőhelyként, valamint kiránduló családok, baráti társaságok programpontjaként. Az erdei iskolától, illetve a modern szálláshelytől indul a látványos útvonalú Gyadai tanösvény, a gyerekek kedvence: a Hangyavasút, de többek között találunk itt hangulatos tavacskát és büfét is. A kéktúrázók innen kezdik meg, vagy fejezik be az Országos Kéktúra börzsönyi szakaszát, miután bepecsételtek az igazolófüzetbe.

Katalinpusztát a P jelzésen hagyjuk el, felkapaszkodva a Naszály oldalába. A kezdeti meredek kaptatón vezető utunkat rövid idő után oldalazó ösvény váltja, és később sem kell attól tartanunk, hogy megmásszuk a 652 méter magas hegyet. Hullámvasutazó keskeny ösvényünk elhalad a hazai természetjárás egyik ikonjának, Rockenbauer Pálnak emléket állító kopjafája mellett is.

Rockenbauer Pálról és emlékéről

Aligha akad olyan túrázó, aki ne tudná, ki volt Rockenbauer Pál, vagy ne ismerné az általa rendezett Másfélmillió lépés Magyarországon című országjáró sorozatot. A film szimbolikussá vált főcímdalát („Indulj el egy úton, én is egy másikon...”) hallva azoknak az embereknek is beugrik az a bizonyos keréktoló vándorcsapat, akik különösebben nem érdeklődnek a természet vagy az ismeretterjesztő műsorok iránt. Kétségtelenül ez volt Rockenbauernek és csapatának a legismertebb és legnagyobb hatású filmje, amely 14 részen keresztül mutatta be Magyarország tájait és a benne élő embereket, és amely a turistavénájú nézőkön kívül is bőven toborzott magának lelkes közönséget.

Viszont Rockenbauer páratlan munkássága nem csupán e több szempontból is értékes alkotásban testesült meg. A 60-as évektől kezdődően számos nagy sikerű filmet forgatott világjáró útjairól, amelyeken keresztül a televíziónézők bepillantást nyerhettek többek között a Déli-sark eladdig ritkán látott, fagyos világába, a magashegyi túrázás szépségeibe és kihívásaiba, illetve a kubai vizek színes élővilágába. Rockenbauer Pál szellemisége és üzenete ma is érékes útravaló azok számára, akik a dolgokat szeretik felfedezni, megismerni és megélni.

Az emlékhelyet követően a P jelzésű út elhalad a szebb napokat is látott Czettler kúria mellett, majd egy benőtt ösvényen leereszkedik a 2-es főútra. A forgalmas út szélén szerencsére csak pár métert kell megtennünk, de az aszfaltot még ezt követően sem hagyjuk el. Egy kereszteződés után a Verőcére vezető országúton folytatjuk a pirost, majd csak 500 métert megtéve kanyarodunk vissza az erdőbe. A balra letörő ösvény gyakorlatilag folyamatos emelkedésben, és közel két kilométeren át visz fel minket a 294 méter magas Fenyves-hegyre. A P▲jelzésen csupán pár méteres kitérőt kell tennünk, hogy megcsodálhassuk a Dunakanyar megunhatatlan panorámáját.

Egy kevésbé ismert, de páratlan panoráma

A Fenyves-hegy kilátópontjától tökéletesen rálátunk a szemközti Visegrádi-hegységre, a Szentendrei-szigetre, a Dél-börzsönyi táj jellegzetes hegyeire, és persze a Dunára is, hogy csak a legfőbbeket említsük. Miután kigyönyörködtük magunkat a páratlan kilátásban, továbbra is a P sávjelzést követjük Verőce irányába. A lefutó, lankás hegygerincen, murvás úton ereszkedünk le a településre. Ezt a kb. 2,5 km-es utat kis kertek és hétvégi házikók közt kanyarogva tesszük meg, több alkalommal is kilátással a Naszályra, vagy éppen a Dunakanyarra.

Miután leértünk Verőcére, a P jelzés egészen a vasútállomásig kísér bennünket. 

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdő- és végpontját a Budapest-Vác-Szob között közlekedő vonatokkal érhetjük el. A szerelvényről Verőce vasútállomásán kell leszállni.

Megközelítés

 • A verőcei vasúti megállóhelytől a P jelzést követve, a Faluföle utca mentén keleti irányba sétálva indíthatjuk a túrát.

 • A parkolónál is elhalad a P jelzés.

Autóval

 • A túra kezdőpontját a Vácot Szobbal összekötő 12-es úton tudjuk megközelíteni.

 • A legpraktikusabb, ha a Verőcén a fő útról a Rákóczi utcára fordulunk (Szendehely - Magyarkút tábla jelzi az irányt), majd az első lehetőségnél, rögtön a vasúti felüljáró után balra térünk a Gorka utcába. Ez az út a Faluföle utcában folytatódik; az elején tágas, ingyenes P+R parkolót találunk. 

Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

A Börzsöny turistatérképe

Közösség

 Hozzászólás
 Figyelmeztetés
Közzététel
  Vissza szerkesztéshez
Pont kijelölése a térképen
(Kattints a térképre!)
vagy
Tipp:
A pont közvetlenül a térképre helyezhető.
Törlés X
Szerkesztés
Mégsem X
Szerkesztés
Útpontok módosítása
Videók
*Kötelező mező
Közzététel
Kérlek, adj egy megnevezést!
Kérlek, adj leírást a "figyelmeztetés" alatt!
Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
19,9 km
Időtartam
5:25 óra
Szint +
339 m
Szint -
339 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!