Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra Szakasz

Nagyvázsony - Városlőd (OKT-07.)

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Bakony-vidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kinizsi Pál-kilátó panoráma-részlete
  Fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kinizsi Pál-kilátó
  Fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Úrkút, Csárda-hegyi őskarszt
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 20 15 10 5 km Kinizsi Pál-kilátó (Kab-hegy) Sobri Jóska Élménypark Úrkúti-őskarszt

Az Országos Kéktúra ezen a szakaszon végleg beleveti magát a hatalmas bakonyi erdők világába. A Kab-hegy lepényszerű, de panorámás magaslata után aláereszkedünk a földtörténeti múltba, amikor az úrkúti őskarszt évmilliós, egyszer már betemetődött szurdokát szeljük át.

nyitva
közepes
24 km
6:50 óra
480 m
445 m

A Bakony a legkiterjedtebb középhegységünk. Ennek ellenére - ahogyan azt a Kab-hegy kilátójából és az út számos pontjáról látni fogjuk - lankás, dombsági formavilág jellemzi. Erdős hegyhátak és kisebb-nagyobb, lakott medencék váltják egymást. A hatalmas erdők többnyire intenzív hasznosítás alatt állnak, de számtalan bájos völgyet, barátságos hangulatú tisztást, széles panorámájú kilátópontot érintünk a bakonyi vándorlás során.

Ezen a szakaszon viszonylag lankás terepen túrázunk, nagyjából végig erdőben. Kezdetben felkapaszkodunk a Kab-hegy majdnem 600 méter magas kúpjára. Itt szembesülhetünk az első (vagy ellenkező irányban utolsó) kilátással a Bakony vidékére: hatalmas erdők és alacsony magaslatok képe bontakozik ki előttünk. Leereszkedve Úrkútra, a település határában igazi kuriózumot tekinthetünk meg: az „úrkúti Jurassic Park", azaz a csárda-hegyi őskarszt egy középidei karsztterület maradványa, melyet a bányászat tárt fel. Végül tisztások láncolatát rejtő völgyben közelítjük meg Városlőd takaros települését.

A szerző tippje

 • Nagyvázsonyban érdemes közelebbről megismerni a Kinizsi-várat.
 • Úrkúton várja a túrázókat a Kéktúra Vendéglő.
 • Mindenképpen hagyjunk időt Úrkúton az őskarszt felkeresésére: a szurdokszerű sziklakatlanban információs táblák segítenek megérteni a földtörténet nyomait
 • Kislődön lazíthatunk a túra után a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagyvázsony  10,8  Kab-hegy  5,7  Úrkút  7,4  Városlőd

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Úrkút (OKTPH-37): Úrkút, bányászotthon buszmegálló

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
599 m
Legalacsonyabb pont
224 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdőpont

Nagyvázsony, Kinizsi vár (252 m)
Koordináták:
földrajzi
46.984842, 17.695059
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 704946 5207005

Végpont

Városlőd, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A Kinizsi-vár mellől startoló K jelzés a település határában érkezik meg a 77-es főútra, melyen néhány száz métert bal felé tesz meg. Egy tanya után jobbra, földútra térünk.
 • Az erdőben nyiladékok közt kanyarogva érünk fel a Kab-hegy csúcsára. A rádiótornyot megkerülve a K sáv balra tér, a csúcsot jobbra, a K▲ végén találjuk (kb. 3 perc távolságra).
 • A Kab-hegy csúcsa után aszfaltot követünk, melynek levágjuk kanyarját, végül erdészeti úton érünk be Úrkút szélére.
 • Úrkút főutcáján a Kéktúra Vendéglőig megyünk, ahol jobbra kanyarodunk. A K jelzés ezen az utcán hagyja el a falut.
 • Egy irtásfolt szélét követi az ösvény, majd egy völgyfőben ereszkedik le a Csollányos-völgybe. Murvás úton haladunk egészen a vasúti aluljáróig.
 • Átkelve a vasút alatt jobbra fordulunk, és perceken belül megérkezünk Városlőd-Kislőd vasútállomásra.

A túráról részletesen

Nagyvázsony - Kab-hegy

A Bakonyon átvezető túránkat Kinizsi legendás várától kezdjük. A romok melletti gyalogúton a rom alatt futó Varga utcára sétálunk le, s balra indulunk el. Néhány lépés után elmaradnak a házak, aztán az elágazásban jobbra fordulva leereszkedünk a Vázsonyi-séd völgyébe. Pár perc alatt kiérünk a Tapolcára vezető országúthoz; e mentén talpalunk tovább. A Tapolca és Sümeg távolságát jelző tábla előtt jobbra ráfordulunk egy széles földútra. Rövidesen elérjük a Kab-hegy lábánál húzódó széles mezőket, amiken át is vágunk. Egyik keresztező földútnál egy jobb-bal kanyar kombinációval átkerülünk a bokorsor túlsó oldalára, majd az erdőhatáron folytatjuk az utunkat, míg végre belépünk a fák közé, a Bogárdi nevű erdőrészbe.

A Kab-hegy körül elterülő, intenzíven hasznosított erdőséget sakktáblaszerű parcellákra osztják a nyiladékok. Nagyvázsony felől érkezve (balról jobbra haladva) emelkedő sorszámozással látták el őket, a keresztező nyiladékok pedig az ábécé betűivel vannak jelezve. Az 5. nyiladékon indulunk tovább, aztán jobbra ráfordulunk a keresztező H-nyiladékra. Ezen sem megyünk sokáig, csupán egyetlen sakktáblamezőnyit, mert a legközelebbi sarkon balra rátérünk a 6. nyiladékra. Ezen már hosszasabban haladunk, majd keresztezzük a G-nyiladékot, és egyre meredekebben kaptatunk az előttünk feltűnő adótornyok felé. Bár a csúcs nem tűnik magasnak, mégis közel 300 méterrel magasodik fölénk. A Kab-hegyen - a csúcs közvetlen környezetét leszámítva - ne számítsunk meredek emelkedőkre: a hígan folyós bazaltláva hatalmas lepényként terült szét, létrehozva ezzel a lankás lejtők keretezte pajzsvulkáni formát. 

Földutunk mellett egy kerítés húzódik. Amikor elérjük a lezárt kaput és mellette a kerítésen keresztülvezető létrát, átmászunk rajta, s a bekerített, ritkított erdőben folytatjuk utunkat. Itt is szinte fától fáig haladva kell követni a K jelzéseket, miközben a meredekség enyhén növekszik. Hosszasan kapaszkodva érjük el a másik kerítést az erdő túlsó oldalán. Itt is átmászunk a kerítés feletti, A betű alakban összetámasztott létrákon, és az öreg, ritkítatlan erdőben folytatjuk utunkat egy jobban járható földúton. Izzasztó menettel emelkedünk, majd a csúcson álló épületek kerítése mentén balra tartunk. Hamarosan elérjük az aszfaltút végét a rádióadó kerítésénél. Itt jobbra ösvény kezdődik, amelyen gyorsan kijutunk a hegytető meredeken leszakadó déli peremén álló Kinizsi-kilátóhoz és a pihenőpadokhoz.

Nem érdemes kihagyni a rövid kitérőt: a szakasz legemlékezetesebb panorámája nyílik a kilátóból. Innen föntről szinte laposnak tetsző domborzat keretezi a Kab-hegy csúcsát, melyet kiterjedt erdőtakaró borít. A hatalmas erdőségeken túl, dél felé tiszta időben megcsillan a tanúhegyek mögött kibukkanó Balaton. A Bakony irányába fordulva (már amit az adótorony látni enged belőle) gömbölyded formájú, erdős hegycsoportokat látunk, lábuknál pedig szántókkal övezett falvakat.

Kab-hegy - Úrkút

Visszatérünk az aszfaltútra, magunk mögött hagyjuk az állomás épületeit, majd a lejtőn elhaladunk a tévéadótorony mellett. Az aszfaltút hosszú egyenesébe befordulva feltűnik előttünk a volt Kab-hegyi erdészház, mellyel szemben, egy melléképület oldalán találjuk meg a kihelyezett Kéktúra bélyegződobozt.

Az igazolópontot elhagyva továbbindulunk a széles D-nyiladékban egyenletesen ereszkedő keskeny aszfaltúton, s közel másfél kilométert haladva rajta keresztezzük a 7. nyiladékot, mely folyosóként tárja fel előttünk a Magas-Bakony panorámáját. A 8. nyiladékon balra fordulunk a nyiladék alján kanyargó csapásra. Egy erdészeti sorompónál visszatérünk az útra, amely itt már nem egyenes, hanem kanyarogva halad az erdőben. Elhagyjuk a Bakony karsztos mivoltáról tanúskodó Tönkölyös-víznyelőt, majd egy régi irtásfolt helyén növő elkerített fiataloson vágnak át a keréknyomok. A kerítést mindkét oldalon létrákon át tudjuk keresztezni. Kétoldalt sűrűsödő erdő szegélyezi az utat. Hamarosan elérünk Úrkút főutcájára, s ezen indulunk el a központ felé. Újabb bélyegző-lenyomatunkat a Kéktúra Vendéglőnél szerezhetjük be.

Úrkút - Kislőd

A Gubiczahegy utca végénél érjük el a Csárda-hegyi őskarszt területét. Érdemes kitérőt tennünk az egykori bányászat nyomán kitakarózott trópusi karszt kúpos formái közé. A jurában létrejött karsztos sziklavilág hasadékában halmozódott fel később az a mangánérc, melyre a térség gazdasága évtizedeken keresztül épült. A tanösvény meglátogatása után hamarosan visszatérünk a község szélső házaihoz.

Egy hatalmas, bekerített erdőtelepítéshez vezetnek a jelzések egy földúton. Leereszkedünk a Csollányos-völgy alján futó széles, murvás útra. A szűk, alacsony peremű völgyet bájos tisztások láncolata teszi hangulatossá. Egykor erdőgazdasági hasznosítású kisvasút csattogott itt, sínszálait mára kőzúzalékos földút váltotta fel. A Sobri Jóska Kaland- és Élményparknál érkezünk meg a Kislőd határában álló bányatelepre. Kis hídon keresztezzük a Torna-patakot, majd egy aluljáróban a vasutat. Rövid kaptatóval felérünk az országútra, végül Városlőd-Kislőd vasútállomásra, ahol az egyik városlődi Kéktúra bélyegzőhelyet találjuk. A doboz a forgalmi iroda melletti falon lóg.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Nagyvázsonynak buszos összeköttetése van Veszprémmel. A Nagyvázsony, autóbusz-váróterem megálló található a falu központjában.
 • Városlőd vasúti megállóhelyére viszonylag kevés, míg a Városlőd-Kislőd vasútállomásra jóval több (távolsági) vonat érkezik Veszprém és Szombathely, ill. Ajka irányából.
 • A Városlőd, forduló autóbusz-megálló a település központjában található. Ide főként Veszprémből vagy Pápáról érkeznek az autóbuszok.

Megközelítés

 • Nagyvázsonyban a Kinizsi utcán kell nyugat felé indulnunk, majd a végén jobbra térnünk. Ez, a Tüzér utca a várhoz vezet, ahol csatlakozunk az Országos Kéktúrába.
 • Városlőd vasúti megállóhelyéről sétáljunk le a síneket átszelő úton a falu felé: az első keresztező aszfaltcsík a főutca, ezen fut az Országos Kéktúra.
 • A Városlőd-Kislőd vasútállomás parkolójából kivezető rövid aszfaltcsík csatlakozik az Országos Kéktúrába.

Autóval

 • Nagyvázsonyban a vár mellett parkolhatunk.
 • Városlődön a vasúti síneket átszelő Petőfi utcán parkolhatunk: az állomásépülettel átellenben füves placcot találunk.
 • A Városlőd-Kislőd vasútállomás épülete előtt egy betonkockás parkolóban hagyhatjuk az autót.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

5,0
(1)
Sándor Alexandra
2020-03-25 · Közösség
#kedvenchely
Fénykép: Alexandra Sándor, Közösség

A többiek fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
24 km
Időtartam
6:50óra
Szintemelkedés
480 m
Szintcsökkenés
445 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • Új pont
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!