Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 7

Nagyvázsony - Városlőd (OKT-07)

· 9 értékelés · Gyalogtúra · Bakonyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 20 15 10 5 km Szent Mihály-kolostor romja Kinizsi Pál-kilátó (Kab-hegy) Sobri Jóska Élménypark Úrkúti-őskarszt
Az Országos Kéktúra ezen a szakaszon végleg beleveti magát a hatalmas bakonyi erdők világába. A Kab-hegy lepényszerű, de panorámás magaslata után aláereszkedünk a földtörténeti múltba, amikor az úrkúti őskarszt évmilliós, egyszer már betemetődött szurdokát szeljük át.
nyitva
közepes
Hossz 22,6 km
6:30 óra
470 m
440 m
598 m
227 m

A Bakony a legkiterjedtebb középhegységünk. Ennek ellenére - ahogyan azt a Kab-hegy kilátójából és az út számos pontjáról látni fogjuk - lankás, dombsági formavilág jellemzi. Erdős hegyhátak és kisebb-nagyobb, lakott medencék váltják egymást. A hatalmas erdők többnyire intenzív hasznosítás alatt állnak, de számtalan bájos völgyet, barátságos hangulatú tisztást, széles panorámájú kilátópontot érintünk a bakonyi vándorlás során.

Ezen a szakaszon viszonylag lankás terepen túrázunk, nagyjából végig erdőben. Kezdetben felkapaszkodunk a Kab-hegy majdnem 600 méter magas kúpjára. Itt szembesülhetünk az első (vagy ellenkező irányban utolsó) kilátással a Bakony vidékére: hatalmas erdők és alacsony magaslatok képe bontakozik ki előttünk. Leereszkedve Úrkútra a település határában igazi kuriózumot tekinthetünk meg: az „úrkúti Jurassic Park", azaz a csárda-hegyi őskarszt egy középidei karsztterület maradványa, melyet a bányászat tárt fel. Végül tisztások láncolatát rejtő völgyben közelítjük meg Városlőd takaros települését.

A szerző tippje

 • Nagyvázsonyban érdemes közelebbről megismerni a Kinizsi-várat.
 • Úrkúton várja a túrázókat a Kéktúra Vendéglő.
 • Mindenképpen hagyjunk időt Úrkúton az őskarszt felkeresésére: a szurdokszerű sziklakatlanban információs táblák segítenek megérteni a földtörténet nyomait
 • Kislődön lazíthatunk a túra után a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Nagyvázsony  9,6  Kab-hegy  5,6  Úrkút  7,4  Városlőd

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Úrkút (OKTPH-37): Úrkút, bányászotthon buszmegálló
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
598 m
Legalacsonyabb pont
227 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Nagyvázsony, Kinizsi vár (254 m)
Koordináták:
DD
46.984919, 17.694656
DMS
46°59'05.7"N 17°41'40.8"E
UTM
33T 704915 5207012
w3w 
///paraj.belemegy.barangol

Végpont

Városlőd, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A Kinizsi-vár mellől startoló K jelzés a település határában érkezik meg a 77-es főútra, melyen átkelve a szemközti földúton haladunk tovább.
 • Az erdőben nyiladékok közt kanyarogva érünk fel a Kab-hegy csúcsára. A rádiótornyot megkerülve a K sáv balra tér, a csúcsot jobbra, a K▲ végén találjuk (kb. 3 perc távolságra).
 • A Kab-hegy csúcsa után aszfaltot követünk, melynek levágjuk kanyarját, végül erdészeti úton érünk be Úrkút szélére.
 • Úrkút főutcáján a Kéktúra Vendéglőig megyünk, ahol jobbra kanyarodunk. A K jelzés ezen az utcán hagyja el a falut.
 • Egy irtásfolt szélét követi az ösvény, majd egy völgyfőben ereszkedik le a Csollányos-völgybe. Murvás úton haladunk egészen a vasúti aluljáróig.
 • Átkelve a vasút alatt jobbra fordulunk, és perceken belül megérkezünk Városlőd-Kislőd vasútállomásra.

A túráról részletesen

Nagyvázsony - Kab-hegy

A Bakonyon átvezető túránkat Kinizsi legendás várától kezdjük. A (várhatóan 2021 végéig) felújítás alatt álló vár nyugati oldalán a Vár utcán indul utunk, és néhány méter után, még a Temető utca előtt jobbra kanyarodunk. Visszatekintve megcsodálhatjuk a vár impozáns nyugati oldalát is. A Varga utca nyugati végét érintjük, majd leereszkedünk a Vázsonyi-séd völgyébe. Pár perc alatt kiérünk a Tapolcára vezető 77-es országúthoz; ezen átkelve indulunk tovább a kőkereszt és a település utolsó háza közti földúton. Rövidesen elérjük a Kab-hegy lábánál húzódó széles mezőket, amiken át is vágunk. Az erdőhatáron folytatjuk az utunkat, míg végre belépünk a fák közé a Bogárdi nevű erdőrészbe.  

A Kab-hegy körül elterülő, intenzíven hasznosított erdőséget sakktáblaszerű parcellákra osztják a nyiladékok. Nagyvázsony felől érkezve (balról jobbra haladva) emelkedő sorszámozással látták el őket, a keresztező nyiladékok pedig az ábécé betűivel vannak jelezve. Utunk végig a 6. nyiladékon vezet, majd keresztezzük a G-nyiladékot, és egyre meredekebben kaptatunk az előttünk feltűnő adótornyok felé. Bár a csúcs nem tűnik magasnak, mégis közel 300 méterrel magasodik fölénk. A Kab-hegyen - a csúcs közvetlen környezetét leszámítva - ne számítsunk meredek emelkedőkre: a hígan folyós bazaltláva hatalmas lepényként terült szét, létrehozva ezzel a lankás lejtők keretezte pajzsvulkáni formát. 

Földutunk mellett egy kerítés húzódik. Amikor elérjük a lezárt kaput és mellette a kerítésen keresztülvezető létrát, átmászunk rajta, s a bekerített, ritkított erdőben folytatjuk utunkat. Itt is szinte fától fáig haladva kell követni a K jelzéseket, miközben a meredekség enyhén növekszik. Hosszasan kapaszkodva érjük el a másik kerítést az erdő túlsó oldalán. Itt is átmászunk a kerítés feletti, A betű alakban összetámasztott létrákon, és az öreg, ritkítatlan erdőben folytatjuk utunkat egy jobban járható földúton. Izzasztó menettel emelkedünk, majd a csúcson álló épületek kerítése mentén balra tartunk. Hamarosan elérjük az aszfaltút végét a rádióadó kerítésénél. Itt jobbra ösvény kezdődik, amelyen gyorsan kijutunk a hegytető meredeken leszakadó déli peremén álló Kinizsi-kilátóhoz és a pihenőpadokhoz.

Nem érdemes kihagyni a rövid kitérőt: a szakasz legemlékezetesebb panorámája nyílik a kilátóból. Innen föntről szinte laposnak tetsző domborzat keretezi a Kab-hegy csúcsát, melyet kiterjedt erdőtakaró borít. A hatalmas erdőségeken túl, dél felé tiszta időben megcsillan a tanúhegyek mögött kibukkanó Balaton. A Bakony irányába fordulva (már amit az adótorony látni enged belőle) gömbölyded formájú, erdős hegycsoportokat látunk, lábuknál pedig szántókkal övezett falvakat.

Kab-hegy - Úrkút

Visszatérünk az aszfaltútra, magunk mögött hagyjuk az állomás épületeit, majd a lejtőn elhaladunk a tévéadótorony mellett. Az aszfaltút hosszú egyenesébe befordulva feltűnik előttünk a volt Kab-hegyi erdészház, mellyel szemben, egy melléképület oldalán találjuk meg a kihelyezett Kéktúra bélyegződobozt.

Az igazolópontot elhagyva továbbindulunk a széles D-nyiladékban egyenletesen ereszkedő keskeny aszfaltúton, s közel másfél kilométert haladva rajta keresztezzük a 7. nyiladékot, mely folyosóként tárja fel előttünk a Magas-Bakony panorámáját. A 8. nyiladékon balra fordulunk a nyiladék alján kanyargó csapásra. Visszatérünk az útra, amely itt már nem egyenes, hanem kanyarogva halad az erdőben. Elhagyjuk a Bakony karsztos mivoltáról tanúskodó Tönkölyös-víznyelőt, majd egy régi irtásfolt helyén növő elkerített fiataloson vágnak át a keréknyomok. Kétoldalt sűrűsödő erdő szegélyezi az utat. Hamarosan elérünk Úrkútra, ahol az Árok utcán keresztül indulunk el a központ felé. Újabb bélyegző-lenyomatunkat a Kéktúra Vendéglőnél szerezhetjük be.

Úrkút - Kislőd

A Gubiczahegy utca végénél érjük el a Csárda-hegyi őskarszt területét. Érdemes kitérőt tennünk az egykori bányászat nyomán kitakarózott trópusi karszt kúpos formái közé. A jurában létrejött karsztos sziklavilág hasadékában halmozódott fel később az a mangánérc, melyre a térség gazdasága évtizedeken keresztül épült. A tanösvény meglátogatása után hamarosan visszatérünk a község szélső házaihoz.

Egy hatalmas, bekerített erdőtelepítéshez vezetnek a jelzések egy földúton. Leereszkedünk a Csollányos-völgy alján futó széles, murvás útra. A szűk, alacsony peremű völgyet bájos tisztások láncolata teszi hangulatossá. Egykor erdőgazdasági hasznosítású kisvasút csattogott itt, sínszálait mára kőzúzalékos földút váltotta fel. A Sobri Jóska Kaland- és Élményparknál érkezünk meg a Kislőd határában álló bányatelepre. Kis hídon keresztezzük a Torna-patakot, majd egy aluljáróban a vasutat. Rövid kaptatóval felérünk az országútra, végül Városlőd-Kislőd vasútállomásra, ahol az egyik városlődi Kéktúra bélyegzőhelyet találjuk. A doboz a forgalmi iroda melletti falon lóg.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Nagyvázsonynak buszos összeköttetése van Veszprémmel. A Nagyvázsony, autóbusz-váróterem megálló található a falu központjában.
 • Városlőd vasúti megállóhelyére viszonylag kevés, míg a Városlőd-Kislőd vasútállomásra jóval több (távolsági) vonat érkezik Veszprém és Szombathely, ill. Ajka irányából.
 • A Városlőd, forduló autóbusz-megálló a település központjában található. Ide főként Veszprémből vagy Pápáról érkeznek az autóbuszok.

Megközelítés

 • Nagyvázsonyban a Kinizsi utcán kell nyugat felé indulnunk, majd a végén jobbra térnünk. Ez, a Tüzér utca a várhoz vezet, ahol csatlakozunk az Országos Kéktúrába.
 • Városlőd vasúti megállóhelyéről sétáljunk le a síneket átszelő úton a falu felé: az első keresztező aszfaltcsík a főutca, ezen fut az Országos Kéktúra.
 • A Városlőd-Kislőd vasútállomás parkolójából kivezető rövid aszfaltcsík csatlakozik az Országos Kéktúrába.

Parkolás

 • Nagyvázsonyban a vár mellett parkolhatunk.
 • Városlődön a vasúti síneket átszelő Petőfi utcán parkolhatunk: az állomásépülettel átellenben füves placcot találunk.
 • A Városlőd-Kislőd vasútállomás épülete előtt egy betonkockás parkolóban hagyhatjuk az autót.

Koordináták

DD
46.984919, 17.694656
DMS
46°59'05.7"N 17°41'40.8"E
UTM
33T 704915 5207012
w3w 
///paraj.belemegy.barangol
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,9
(9)
Bősze Gábor
2022-10-23 · Közösség
A csak 2 csillagot azért adom, mert nagyobb mértékben van aszfaltos és kavicsos földút, ami kinyíra az ember lábát. Mi Nagyvázsonyból mentünk Városlődig, mert oda jött busz, de ez inkább 28 km volt, mint 22. Kislődtől is végig aszfalt városlőd végéig. A Kaphegytől lefelé szinte végig asztalt Úrkutig csak egy kis rész vezet erdőben. Úrkutról kislődig egy 4 km-es szakasz kavicságyon. Borzalmas volt. Hívhatnánk lábfejroncsoló túrának.
Mutass többet!
Fénykép: Bősze Gábor, Közösség
Fénykép: Bősze Gábor, Közösség
Tóth Barbara
2022-08-15 · Közösség
A Kab-hegy és Úrkút közötti aszfalttal vallatni lehetne... ezt leszámítva az útvonal számomra semmi extra, nyugodt, szép, jól járható. Az őskarszt kihagyhatatlan.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-07-31
Pintér Anna
2022-04-17 · Közösség
A túra nagyon szép, változatos. Nagyvázony-Kab-hegy között viszont a villanypásztorral védett majd 2 méteres kerítésen a létrán átmászós szakasz számunkra felháborító volt. Kutyával túrázunk esélytelen volt, hogy őt átvigyük. Másik opció nincs kitáblázva, hogy esetleg erre és erre kerülhető lenne... A kerítés összefirkálásából ítélve nem is mi voltunk az elsők akik így jártak.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-04-16
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 21

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
22,6 km
Időtartam
6:30 óra
Szintemelkedés
470 m
Szintcsökkenés
440 m
Legmagasabb pont
598 m
Legalacsonyabb pont
227 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 18 Útpontok
 • 18 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp