Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra

Nagymaros - Hegyes-tető kis kör

· 18 értékelés · Gyalogtúra · Magyarország · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Julianus-kilátó a Hegyes-tetőn
  / A Julianus-kilátó a Hegyes-tetőn
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kövesmező hangulata
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ablakok a Julianus-kilátó középső szintjén
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Julianus-kilátóból
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő a Julianus-kilátó mellett
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Bába Imre, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Bába Imre, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Bába Imre, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Julianus-kilátó építtetői
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Bába Imre, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Keskeny lépcsők vezeznek a Julianus-kilátó tetejére
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Bába Imre, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Több kutatóaknát találunk az út mellett
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Bába Imre, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Julianus-kilátóból északnyugat felé
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Bába Imre, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a visegrádi Fellegvárra Kövesmezőről
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Bába Imre, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagymarosi Gesztenyés Tanösvény egyik állomása Kövesmezőn
  Fénykép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség
ft 1500 1000 500 5 4 3 2 1 mi Julianus-kilátó (Hegyes-tető) Szent Kereszt … Nagymaros Szent Kereszt … Nagymaros

Egy igazán rövid túra, faragott kapukkal, szelídgesztenyével, kaptatóval, még több kaptatóval, egy csodálatos panorámával a Hegyes-tetőről a Dunakanyarra, végül betekintéssel a nagymarosi építészet mélységeibe és magasságaiba.
nyitva
könnyű
8,4 km
3:30 óra
477 m
477 m

Túránk a Nagymaros-Visegrád vasúti megállótól indul. Az első része nem jelzett turistaúton halad, hanem a Nagymarosi Gesztenyés Tanösvényt követi, annak jelzéseire hagyatkozva, amely dizájnjában eredeti ugyan, de közben gyakran elbizonytalanodhatunk, hogy mégis merre vezet tovább.  

Utunkat végigkíséri a Dunakanyar látványa, a visegrádi vár, a legváratlanabb helyeken elénk táruló panoráma. A túra második része, immár túl az első nagy és nem egy meredek szakaszon, a Köves-mezőnél éri el az Országos Kéktúrát, amelynek mentén a továbbiakban haladunk egészen vissza Nagymarosig.  Sétánk tulajdonképpeni célja az 1938–39-ben épült, bástyát formázó Julianus barát-torony. A tetejéről nem teljes a körpanoráma, mert a Szent Mihály-hegy kitakarja a Dömösi-szorost, de ez csak még érdekesebbé teszi, hogy keletre és nyugatra is csak egy Duna-ív látszik. Innen az út folyamatosan lejt eleinte a gerincen, majd tovább a Templom-völgyben, melynek vége a nagymarosi Diófa utca. Ezen végighaladva érjük el a vasúti megállót.

A szerző tippje

 • Az Országos Kéktúráról kitérővel érhető el a zöld T-vel jelzett tanösvényen a Büdös-tó
 • A Szent Mihály-nyeregtől a KΩ jelzésen lehet eljutni a Remete-barlanghoz.
outdooractive.com User
Szerző
Bába Imre
frissítve: 2019-08-09

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
478 m
Legalacsonyabb pont
113 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdőpont

Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely (113 m)
Koordináták:
DD
47.790830, 18.957745
DMS
47°47'27.0"N 18°57'27.9"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 347045 5295071
w3w 
///kagylók.pajta.ifjúság

Végpont

Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely

Útleírás

Itiner

 • A vasútállomásról a K jelzésen indulunk déli irányba.
 • A kálváriánál jobbra térünk a tanösvény T jezésére, ami a Kövesmezőn át a Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátóig vezet bennünket előbb a K+,majd a K jelzéshez csatlakozva.
 • A kilátótól a K jelzéseket követjük déli irányba, amik a túra kiindulópontjáig mutatják az utat. 

A túra részletes leírása

A Nagymaros-Visegrád vasúti megállótól indulunk, a tornyában középkori Szent Kereszt-templom mellett.  Az Országos Kéktúra K jelzését követve átvágunk a Szent Imre herceg téren, és elindulunk a Kálvária felé. Útközben láthatjuk a 4. számú ház szép, faragott kapuját, amely nemcsak Nagymaros, hanem at egész Dunakanyar sváb házaira is jellemző. Ha valaki komppal érkezik Visegrádról, a vasútállomásig sok ilyen, néhol gyönyörűen felújított kapuval találkozhat. Egy sarokkal odébb, a Kálvária lépcsőjének alján a Nagymarosi Gesztenyés Tanösvény 2. számú ismertető táblájával találkozunk. (Az első a Duna partján van). Kb. 1,5 kilométeren keresztül a tanösvény jelzését követjük.

A Kálvária lépcsősorán megyünk végig, ahol az 1920-as években sok lépcsőfokra rávésték az adományozók nevét. A panoráma a visegrádi várra a Kálvária-kápolnánál még nem az igazi, de azért érdemes itt szusszanni egyet. Tovább haladva a kápolnától jobbra megérkezünk a tanösvény nevét adó szelídgesztenyefák közé; itt, a Fehér-hegyen sajnos ezeknek a 86%-a elszáradt, így a szemmagasságban még bujának is mondható vegetáció fölé halott ágak erdeje nyúlik. Nagymaros más részein a gesztenyeligetek nem ennyire sérültek, de sajnos teljesen ép már nincs köztük. A hagyomány szerint egyébként még Károly Róbert uralkodásának idején (1301–42) telepítették be szelídgesztenyéket.

A „liget” túlsó végén, a 4. ismertető tábla után a bal oldali utat követjük. Ne rettentsen vissza senkit a hamisítatlan „dzsindzsás”, szederrel, csalánnal, ugyanis tényleg erre kell tovább mennünk! Elérünk az 5. tábláig. Aki itt elbizonytalanodik a "merre tovább" kérdésében, ne tegyen szemrehányást magának! Balra, az aszfaltozott utat kell követni. A 6. táblánál már közepes kilátás nyílik Visegrádra és a Dunára, a 7.-től pedig nem kell többé találgatni, mert fából készült, gesztenye formában végződő irányjelzők mutatják az utat a meredek lejtőn. A növényvilágot bemutató 8. táblánál az eddigi meredek, napsütötte út nem kevésbé meredek, de legalább árnyékos lejtőbe vált.

Itt bosszankodhatnánk, hogy ha egyszer felmentünk, minek lemennünk? Fogadja ezt mindenki a saját vérmérséklete szerint - vigasztalásul annyit, hogy ezen a szakaszon fogjuk látni a lombkorona között a Szentendrei-szigetcsúcs legszebb panorámáját. Végül leérünk a K+ turistajelzéshez a Fehér hegy utca végén, egy pihenőnél, ahonnan gyönyörű félkörpanoráma tárul elénk Lepencétől Kismarosig.

Innen viszont nincs több lejtő, romantikus andalgás, hanem meredek emelkedő a néhol szálban álló andezit kőzeten egészen Köves-mezőig, még mindig a K+ jelzés és a tanösvény mentén. A tölgyeket és kőriseket feketefenyő-foltok tarkítják, a Köves-mezőig kísérve utunkat.

Itt a Zebegény felé tartó K+ jelzés metszi az Országos Kéktúrát, amelynek K jelzésére rátérünk bal felé - aki iránytűt használ, annak délre. A Köves-mezőn is van pihenő, panoráma, valamint földre fektetett beton villanyoszlopok. A Kéktúra egy tölgyerdőben halad tovább, eleinte még idősebb fák között, később vékonyabb törzsű, fiatalabb fák alkotta erdőben. A Világos-tér nevű tisztás előtt csatlakozik be a Zebegényből induló S jelzésű turistaút. Ez és a Kéktúra kiválóan van jelezve – a korábbi K+ egyébként már nem annyira –, ezért nyugodtan bámészkodhatnánk, ha nem kezdődne ismét egy kaptató, ahol az ember csak követ meg avart lát a lába előtt,  és reménykedik, hogy a Hegyes-tető (482 m) tektonikus mozgások miatt nem nőtt tovább az utóbbi hónapokban.

Felérünk a Julianus barát-toronyhoz, amely 1938–39-ben épült. A tetejéről gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé. A legérdekesebb, hogy nem látjuk végig a Dunakanyart, mert a Dömösi-szorost a Szent Mihály-hegy kitakarja, viszont kelet felé egy szelídebb Duna-ívet pásztázhatunk végig Visegráddal, a Szentendrei-szigettel, kirándulóhajókkal, nyugat felé pedig Szobbal, Pilismaróttal és hajóvontákkal.

A kilátó után a mobiltelefon-átjátszó antennával ékesített Ürmös-rétet hagyjuk el, és árnyas úton ereszkedünk le a Szent Mihály-nyeregig. A S jelzés itt elhagy bennünket, és kiágazik a Remete-barlanghoz vezető KΩ turistajelzés. Mi azonban az Országos Kéktúra útvonalán megyünk tovább, tölgyek, kőrisek között, eleinte meredeken, ahol egy K jelzéssel ellátott fára felcsavarozta valaki a „Balu-ösvény” feliratú táblát. Akkurátusan van felhelyezve, de rejtély, hogy ki az a Balu (tudom, tudom, Kipling...) és hogy honnan hová vezet.

A meredek lejtő Templom-völggyé szelídül, bár az út nem lesz könnyebb, mert a jobb oldalon egy mély horhos mentén megyünk. Itt érdekes részletet vehetünk észre. Az eddig tölgy-, kőris- és juharfák között feltűnik a bükk a kb. 150–200 méteres tengerszint feletti magasságban, holott ez inkább az 500 méter feletti szintre jellemző. A Templom-völgy csak északra nyitott völgyének sajátos mikroklímája az oka, hogy a bükkös Nagymaros szélső házaiig megél.

Az utolsó bükkfát is elhagyva beérünk a településre, ahol a Templom-völgy a Diófa utca nevet kapja a térképen. Ezen az utcán végigélhetjük Nagymaros történetét felülről indulva, a szedett-vedett, nagyot álmodtunk olcsó hitelből a 70-80-as években, de befejezni nem volt időnk, a konszolidált 60-as évek kockaházain keresztül a 20-as évek szegényes kis házai között a díszes kapujú sváb portákig, amelyek a Nagymaros-Visegrád vasúti megálló környékét jellemzi. A Kálvária lépcsője alatt zárult a kör; még egy sarok, és visszaérkezünk a kiindulópontra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Budapest-Szob vasútvonal Nagymaros-Visegrád megállójánál kell leszállni.
 • Visegrádról komppal is meg lehet közelíteni a túra kezdőpontját. A Nagymarosi révnél jobbra a régi hajóállomás épületét - ma étterem - megkerülve, ismét jobbra térve érjük el a vasúti megállót.

Megközelítés

 • A túra kiinduló- és végpontja pontja a Nagymaros-Visegrád vasútmegállóhely szobi irányban lévő végétől indul, a katolikus templom mellől, a K jelzésen.
 • Komppal vagy hajóval érkezők a K jelzésen is jöhetnek, de az egy saroknyi kerülő. Rövidebb, ha jobbra kerülik meg a régi hajóállomás felújított épületét, és a Fő téren keresztül mennek a megállóhoz.

Autóval

Autóval a 12-es úton, illetve komppal Visegrád felől lehet megközelíteni a túra kiindulópontját.

 • A vasúti megállóhely környéke a Duna felőli oldalon fizetős, a hegy felőli oldalon ingyenes. A 12-es út a Duna felőli oldalon vezet.

Koordináták

DD
47.790830, 18.957745
DMS
47°47'27.0"N 18°57'27.9"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 347045 5295071
w3w 
///kagylók.pajta.ifjúság
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Börzsöny turistakalauz
 • Vadregényes erdőtáj - A Börzsöny (könyv)

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,8
(18)
Takács Attila
2020-08-07 · Közösség
Gyönyörű útvonal, de a Gesztenye tanösvény felől kezdve úgy gondolom közepes nehézségű.
Mutass többet!
Mészáros Zsuzsanna
2020-06-01 · Közösség
2020. június 1., hétfő 17:29
Fénykép: Zsuzsanna Mészáros, Közösség
2020. június 1., hétfő 17:30
Fénykép: Zsuzsanna Mészáros, Közösség
2020. június 1., hétfő 17:30
Fénykép: Zsuzsanna Mészáros, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A többiek fényképei

+ 31

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
8,4 km
Időtartam
3:30óra
Szintemelkedés
477 m
Szintcsökkenés
477 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!