Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Nagyirtásról Kisirtásra panorámás vulkáni kúpokon

· 8 értékelés · Gyalogtúra · Börzsöny · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Sós-hegy hosszú irtásán
  A Sós-hegy hosszú irtásán
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
Hétvégi kisvasutazásokhoz köthető rövid túra, amely a Börzsöny délnyugati szegletének kilátópontokkal tűzdelt vulkáni kúpjaira kapaszkodik fel, és a gyönyörű Bezina-völgy felső szakaszát is bejárja.
nyitva
könnyű
Hossz 7,8 km
2:30 óra
288 m
370 m
584 m
318 m

Nagyirtáspuszta erdők közti tisztásai nem is sejtetik, micsoda dunakanyari kilátásokat rejtenek a környező hegyek. A Börzsöny zárt vadonja odébb van ugyan, de a hegység e szeglete is varázslatos erdőrengeteget, kisebb sziklaformációkat, és a táj többi részétől teljesen eltérő hangulatú, magányosan égbe szökő hegyeket kínál a túrázóknak. A Kárpátokat felgyűrő szerkezeti mozgások nyomán megindult vulkanizmus óriási tűzhányót épített itt, a hegykoszorú belső vulkáni ívének végén, amelynek egyes működési szakaszaiban több kisebb kitörési központja is volt.

A Déli- és Nyugati-Börzsönyben meredek falú, a hegység átlagához képest közepes méretű vulkáni dómok sorozata emelkedik ki a lankavidékből. Ezek általában viszonylag csendes működésű, lávaömlések által felépített hegyek voltak. Csúcsaik irtásrétjeiről pazar kilátások láncolatát élvezhetjük a Dunakanyar és a Visegrádi-hegység irányába. Köztük pedig szép, változatos erdőtársulások jellemzik a tájat: a délies kitettségű, melegebb hegyoldalakat tölgyesek és elegyesek uralják, de a mély, árnyékosságuk révén hűs mikroklímájú völgyekben a bükkösök jelenléte sem ritka.

Az óriási erdőségek régóta megélhetést jelentenek a környékbeli ember és alapanyagot a gazdaság számára. A fakitermelési láz aranykorában a hatalmas volumenű fairtást segítendő kisvasutak sínpályáinak sűrű szövetét építették ki a hegységben. Szob és Márianosztra környékén a kőbányákban fejtett anyag elszállítása is indokolta a sínszálak fektetését. Mára az ipari szerepkör eltűnt, de szerencsére a kisvasutak módosult formában, turisztikai célokat szolgálva kis részben fennmaradtak. A leghosszabb létező, nemrégiben rekonstruált vonalszakasz Szobról indulva óriási kanyarokkal küzdi le a szintkülönbségeket, ahogy a hegység központi részének peremére kapaszkodik, majd végül Nagybörzsönybe ereszkedik. A bravúros műszaki megoldásokat magunk is megcsodálhatjuk, amikor túránk elején és végén a szerelvényeken utazunk, vagy épp a kisirtáspusztai csúcsfordító mellett várjuk a vonatot.

A szerző tippje

 • A túra mindkét végpontja a kisvasúthoz kapcsolódik, ezért érdemes olyan időpontra terveznünk, amikor a szerelvények is járnak.
 • Amennyiben „kisvasútmentes” időszakban járjuk be a túra útvonalát, a kezdő- és végpontot gyalogosan is megközelíthetjük - lásd a Megközelítés menüpontban!
 • A Bükkös-árokból a Lengyel-rétekre érve (ahol balra kell kanyarodnunk), érdemes rövid, de meredek kitérőt tennünk jobbra, dél felé. 1 km-en belül a Kopasz-hegy valóban tar csúcsán állhatunk, és a Dél-Börzsöny egyik legmegkapóbb panorámáját élvezhetjük. Az Északi-középhegység két legnyugatabbi tagját átvágó folyó legszebb szakaszát végig belátjuk innen, ha a Z, majd abból kiágazó Z▲ jelzést követjük.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2021-04-13
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Sós-hegy, 584 m
Legalacsonyabb pont
318 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Nagyirtáspuszta, kisvasút-állomás (423 m)
Koordináták:
DD
47.901021, 18.876679
DMS
47°54'03.7"N 18°52'36.0"E
UTM
34T 341310 5307481
w3w 
///olimpiák.elvárás.uzsonna

Végpont

Kisirtáspuszta, kisvasút-állomás

Útleírás

Itiner

 • Nagyirtást a P+ jelzésen hagyjuk el dél felé.
 • A Bezina-rét után balra fordulunk a Z+ jelzésre.
 • Az elágazásnál balra térünk a Z jelzésre, és felmegyünk a Sós-hegy csúcsára.
 • A Nagy-rét felső részén jobbra kitérőt teszünk a Z▲ jelzésen a panorámához.
 • A Z jelzésen folytatjuk az utat az újabb elágazásig, ahol balra fordulunk a Z+ jelzésre.
 • Nagyirtáson az aszfaltúton jobbra térünk a S+ jelű turistaútra, ezen érjük el Kisirtáspusztát.

A túráról részletesen

Egy átalakult erdei telep: Nagyirtáspuszta

Nagyirtáspuszta kisvasúti állomása napjainkban hétvégente üzemelő büfével és továbbutazási lehetőséggel, valamint a Szent Orbán Erdei Wellness Hotel nagyobb igényeket kielégítő szálláshelyével várja az erre járókat. A turisták körében leginkább talán kisvasútja miatt vált ismertté. A hálózat ma Nagybörzsönytől egészen a Dunáig, Szobig tart. A közeli Nagybörzsöny érceivel és szőlőtermesztésével kapcsolódott az ország gazdasági vérkeringésébe, ám a 19. század végén a bányák kiürülése és a filoxérajárvány egy csapásra átrendezte a falu mindennapjait. Ettől kezdve az egyetlen megélhetési lehetőséget az erdő és annak gazdaságos hasznosítása jelentette a település lakosai számára. A 20. század elején kisvasúti sínek fektetésébe kezdtek, hogy a korábbi, jóval lassabb módszereket (pl. görgetés, facsúszda, vagy a rönkök száraz levontatását lehetővé tevő román szánkó) felváltva az erdő fáit a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben juttathassák le a közlekedési ütőerekhez - az Ipoly és a Duna völgyébe. Érdekes módon kezdetben a lakosság olyannyira félt a vonatok munkahelymegszüntető hatásától, hogy erőszakkal tiltakozott az építkezés ellen - a csendőrök beavatkozásakor még haláleset is történt. (Utólag már tudhatjuk, hogy nem lett igazuk, a tervszerű erdőgazdálkodás és a nagybörzsönyi feldolgozóüzem megépülése több munkát teremtett, mint amennyivel kevesebb emberre volt szükség a szerelvények megjelenése miatt.)

Maga Nagyirtáspuszta az esztergomi érsekség tulajdonában álló nagybörzsönyi erdőbirtok központja volt. Hatalmas irtásrétjein állt az az erdészház, mely később Komáromi Jenő menedékházként működött, a 2000-es évektől pedig színvonalas hegyi hotel üzemel itt. A tisztás mérete mára összezsugorodott, területének jelentős részét fenyvesekkel ültették be; ezek most letermelés előtt állnak, hogy helyüket őshonos fafajoknak adják át. Dél felé, a P+ jelzésen hagyjuk el a kisvasút állomását, és lejtős úton ereszkedünk le a Bezina-völgy felső, emlékezetes szépségű szakaszába. Perceken belül kis, harapó fogsorra emlékeztető sziklás üregre lehetünk figyelmesek baloldalt: a környékbeli ércbányászat emléke ez, egy hajdani táró nyílása. Arany, ezüst és ólom kitermelése is folyt e bányákban. Érdekesség, hogy Kitaibel Pál 9 évvel (egy német tudós nevéhez kötődő) kémiai elemként való leírása előtt az itteni tárnákból felhozott kőzetből mutatta ki először a tellúrt.

A Bezina-völgy bükkösében

A völgy a továbbiakban egy fiatal, sűrű bükkösben vezet. A bükk a legutolsó jégkorszak vége óta tartó (és sok tudós szerint az ember hatására már véget is ért) holocén egyik legsikeresebb mérsékelt égövi fafaja, melyet lényegében „agresszív" terjeszkedési képességének is köszönhet: zárt lombkoronaszintje nem igazán enged napfényt a talajszintre, így az eltérő ütemben növekvő más fajoknak nem ad esélyt a megerősödésre. A Bezina-völgy fölső szakaszán utunk fölé tetőként boruló fiatal bükkerdő leveleinek zöld színét kiemelik a rajtuk elakadó napsugarak, alattuk pedig nagy esésű patak csörgedezik apró zúgóin. A hangulatos, lombalagutas útszakasz egykorú fáinak katonás rendjét végül idősebb, változatosabb erdő váltja fel, amikor a Bezina-rét visszacserjésedő tisztásához közelítünk. A rét túloldalán balra kell fordulnunk, hogy a Z+ jelzésen a Bükkös-árok völgyében fogjunk enyhe kapaszkodóba.

Föl a csúcsokra

Az árok alsó szakaszán szép, kőgörgeteges vízmosás kíséri az erdei utat, de a zárt erdőt hamar felváltja balról egy hosszú, kerítéssel kísért irtásfolt. Ez az útszakasz nem tartogat már látnivalókat, ám a kisvártatva elért Lengyel-réteken balra fordulva, a Z jelzés mentén emlékezetes tájnak vágunk neki. A Börzsöny egy jellegzetes területére érkeztünk, melynek ismertetőjegye az a hegykúp-sorozat, melyet egykori lávadómok építenek föl. A csúcsos, rendkívül meredek lejtőkkel határolt, környezetükből markánsan kiemelkedő hegyek tetejéről, a sziklagyepes rétekről pazar kilátásokat élvezhetünk a Duna felé.

Erdőben sétálunk észak felé, majd egy földút keresztezése után meredek emelkedés vár ránk. A Sós-hegy déli tölgyesében járunk, egy kis kitörési központ dómjára kaptatunk. Mint a vulkánok többsége, több évmilliót átölelő élete során a Börzsöny is számos működési és fizikai formát öltött. A magas-börzsönyi kaldera mellett több apró, kis lávadóm épült itt, a délnyugati végeken. Ellenálló vulkáni kőzetük (dácit és andezit) kiemelte őket a környező, lassan lepusztuló tájból.

A Sós-hegyen

A Sós-hegyre kapaszkodva egy szerpentinkanyarnál piciny sziklalépcső formájában ki is bukkan az andezites alapkőzet, amelyen átlendülve egyre közelebb érünk a csúcshoz. Nem kell sokáig várnunk a panorámára: egy széles kaszálórét félkörívben, nyakba vetett sálként tekeredik a tetőpont köré és alá egyben. Ezért fölfelé gyalogolva már az utolsó szakaszon is folyamatos a kilátás.

Nyugaton a Nagy-Galla uralja a tájképet, a Dunára boruló hegyek alján ott tündököl az esztergomi Bazilika sziluettje. A Gerecse rögei is feltűnnek, ahogy a Pilis-tető lapos hátát is könnyen azonosíthatjuk. Márianosztra takarásban van ugyan, de jelentős részben elbányászott Csák-hegye előttünk domborodik. A Dunakanyar mellékén a Visegrádi-hegység hullámzik, a zöld leplek közt kiszúrhatjuk a Szent Mihály-hegyet is. A Naszály szomszédjában pedig már az Alföld terül el.

A Nagy-Sas-hegy oldalában

A hegyet ösvényen hagyjuk el az északi oldalon - a csapást Horváth József, a Budapesti Lokomotív Turistaszakosztály tagja alakította ki, ezért ma ez a szakasz az ő nevét viseli (ő járta végig egyébként először az 1952-ben meghirdetett, modern Kéktúrát). A Sós-hegyet a Nagy-Sas-hegytől elválasztó nyeregpontban keskeny kaszálórét fogad, melynek egy nyúlványa azonban felkúszik az utóbbi hegy keleti oldalkúpjára. Az ösvényünkről a fák közt kiágazó Z▲ jeleket követve léphetünk ki a panorámás gyephátra. Bal felé a Nagy-Inóc óriási tömbje és a Magas-Börzsöny emelkedik, jobbra a hegység délnyugati magaslataira látunk rá, dél felé bontakozik ki az a tágas látvány, amiért megéri idejönni: Kóspallag medencéje mögött az erdők elrejtik a Duna szalagját, a Visegrádi-hegység szögletes hullámai viszont jól kivehetőek.

Visszatalálva az ösvényre a Nagy-Sas-hegy oldalában még röviden kaptatunk (balra kitérőt tehetünk a meredeken megközelíthető csúcsra, ahonnan azonban erősen korlátozott a kilátás), körülöttünk sötét, aljnövényzet nélküli erdő nő. A legmeredekebb lejtőkön csak vékony, bokros fásszárúak élnek meg. Az alig háborgatottnak látszó, holtfában is gazdag, széltől védett rengeteget szellősebb és fényesebb tölgyes váltja fel a hegy északi tövében, ahol balra fordulunk a Z+ jelzésen. Kisvártatva megérkezünk kiindulópontunk, Nagyirtáspuszta keleti szélére.

Ismét irtások közt

A Szent Orbán Hotel előtt jobbra kiágazó aszfaltúton talpalunk tovább, melyből az erdőszélen balra indul ki a S+ erdei utat követő turistajelzése. Kétszer is keresztezzük a kisvasút szintkülönbséget leküzdő patkókanyarját és csöndes, csak a néha erre robogó vonatok zaja által felvert völgyben közeledünk végcélunkhoz. Érdemes megfigyelni, hogy a bal oldali, napnak kevésbé kitett, ezáltal hűvösebb lejtőt bükkös, míg a jobb oldali, fényesebbet főleg tölgyek által meghatározott, elegyes erdő borítja.

Balról csatlakozik a másik nagyirtási jelzés is, mielőtt perceken belül feltűnik végállomásunk. Kisirtáspuszta ma a cikkcakkban közlekedő, műszaki kifejezéssel „csúcsfordítós" kisvasútról és erdei szálláshelyeiről (egy kulcsos turistaház és két kulcsosház) ismert, régebben a környező völgyeket behálózó vonalak szerelvényeinek javítóbázisa volt. A patakok összefolyása által meghatározott kis katlanban kialakított megállóból Nagybörzsöny és Márianosztra, illetve Szob irányába utazhatunk tovább, ha megfelelő időpontban érkezünk.

Tömegközlekedéssel

A túra kezdő- és végpontját (Nagyirtáspuszta és Kisirtáspuszta) a Szob - Márianosztra - Nagyirtás - Kisirtás - Nagybörzsöny kisvasút-vonalon tudjuk elérni, illetve elhagyni.

 • Szob vasútállomására Budapestről Vácon keresztül közlekedő vonatokkal juthatunk el.
 • A Nagybörzsöny, községháza buszmegállóból Szob vagy Vámosmikolán keresztül Drégelypalánk érhető el.
 • Ha onnan közelítenénk, Márianosztra, községháza szintén a szobi vasútállomással áll buszos összeköttetésben.

Megközelítés

 • A túra kezdőpontja a Nagyirtás kisvasúti megállóhely. Ha gyalog érkeznénk, Márianosztráról a P+ jelzésen érdemes közelíteni (5,1 km, 233 m szintemelkedés).
 • Kisirtásról a S jelzésen lehet lesétálni Nagybörzsönybe, a buszmegállóba (4,5 km szintemelkedés nélküli ereszkedés).

Parkolás

 • A kisvasút mindkét végállomásánál találunk parkolót. Érdemes az autót a szobi végállomásnál hagyni (esetleg Márianosztrán), ha ott szállnánk vonatra, hiszen ide a túra végén is visszatérhetünk kisvasúttal (illetve Szobra busszal).

Koordináták

DD
47.901021, 18.876679
DMS
47°54'03.7"N 18°52'36.0"E
UTM
34T 341310 5307481
w3w 
///olimpiák.elvárás.uzsonna
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Börzsöny turistakalauz
 • Börzsöny - vadregényes erdőtáj (monográfia)

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(8)
A. Krisztina
2022-06-21 · Közösség
Kellemes túraútvonal, bár a kaptató a kánikulában kevésbé esett jól, de a káprázatos kilátás kárpótolt mindenért.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-06-19
Deliné Mucsi Melinda
2022-02-12 · Közösség
Nagyon jó túra, gyönyörű helyen, bár mi a gyerekek miatt csak a hoteltől hotelig mentünk egy kört, Kisirtás kimaradt. Még így februárban is látványos volt. Viszont csak enyhe időben érdemes elindulni, mert a Sóhegyről lefelé a meredek lejtő még így 5-6 fokban is jeges, csúszós volt. A fagyott föld is csúszott. A 6 éves becsülettel végig túrázta, a 3,5 évest azért a hegyre fel és le nyakban kellett vinni. Ez a jéggel azért necces volt. Olvadás után jó nagy útszakaszon sártenger volt, ennek megfelelő öltözet kell.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-02-12
Pulai Zoltán
2021-11-09 · Közösség
Csodálatos mindenkinek ajánlom 😁
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-11-09
Fénykép: Pulai Zoltán, Közösség
Fénykép: Pulai Zoltán, Közösség
Fénykép: Pulai Zoltán, Közösség
Fénykép: Pulai Zoltán, Közösség
Fénykép: Pulai Zoltán, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 24

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,8 km
Időtartam
2:30 óra
Szintemelkedés
288 m
Szintcsökkenés
370 m
Legmagasabb pont
584 m
Legalacsonyabb pont
318 m
Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Tipp Csúcstúra Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Útpontok
 • 8 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp