Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Múltidéző körtúra Drégely várához

· 25 értékelés · Gyalogtúra · Nógrádi-medence · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Deszkáspuszta
  Deszkáspuszta
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
Könnyű terepen, de változatos tájakon vezető, közepes hosszúságú körtúra kora újkori történelmünk egyik leghősiesebb epizódjának csodálatos környezetben fekvő helyszínére, kellemesen kevés szintkülönbséggel.
nyitva
közepes
Hossz 14,1 km
4:50 óra
355 m
355 m
444 m
213 m

„Felhőbe hanyatlott a drégeli rom,
Rá visszasüt a nap, ádáz tusa napja;
Szemközt vele nyájas, szép zöld hegy-orom,
Tetején lobogós hadi kopja.”

A lobogós hadi kopját és az 1552 nyarán itt zajló ádáz tusát ma, a Börzsöny északi peremének nyugalmas csendjében, a csúcsot borító szelíd tölgyek hűs árnyékában nehezünkre eshet elképzelni, a „nyájas, szép zöld hegy-orom” viszont még mindig éppen olyan, mint amilyennek Arany János 1856-ban, Szondi két apródja című megrendítő balladájában leírta. Ami a fél évezreddel ezelőtt a felső-magyarországi bányavárások felé vezető utat vigyázó Drégely várából maradt, az nem egyszerű rom, hanem történelmünk önmagában nem meghatározó jelentőségű, de egyik leghősiesebb epizódjának emlékhelye. Szondi György és 145 embere, ez a maroknyi helyőrség, tisztában volt vele, hogy esélyük sincs ellenállni a budai Ali pasa sokszoros túlerőben lévő, tízezres seregének, mégis bő három napon át, az életük árán is kitartottak. Mind egy szálig elestek; az ütközetet csak Szondi két apródja vészelte át, akiket gazdájuk Ali kegyeire bízott, s akik Arany balladája szerint a sikeres török ostrom utáni ünneplés forgatagában sem voltak hajlandóak elhagyni a pasa által díszes pompával eltemettetett várkapitány sírhalmát.

Ide, ezekhez a csodás körpanorámát kínáló, ma már megkapóan békés falak közé vezet Nagyoroszi széléről, a Drégelyvár vasúti megállóhelytől induló 14 km-es körtúránk, amely könnyű, de változatos terepen halad, és érinti Deszkáspusztát, valamint Pénzásást is, hogy aztán egy kiterjedt, tavasszal illatozó akácoson át vezessen vissza minket a kiindulópontra.

A szerző tippje

 • A túrát körtúraként is kb. 11 km-esre rövidíthetjük, ha a vártól a Börzsönyi Kéket, a K jelzést dél felé követve, közvetlenül Pénzásáshoz gyaloglunk. Innen ugyanúgy a Z jelzésen kell mennünk tovább, mint a hosszú változatban.
 • Ha a Pénzásási turistaházban szállunk meg, szintén rövidebb, kb. 12 km-es körtúrával számolhatunk, megspórolva a Drégelyvár vasútmegállótól a Z és a P jelzés szétválásáig tartó szakaszt. Innen a K jelzésen északra haladva alig 3,3 km alatt közvetlenül is felkapaszkodhatunk a várhoz.
Farkas Péter profilképe
Szerző
Farkas Péter 
frissítve: 2021-02-26
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Drégelyvár, 444 m
Legalacsonyabb pont
213 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 20,19%Ösvény 2,20%Utca 0,15%Ismeretlen 77,44%
Aszfalt
2,9 km
Ösvény
0,3 km
Utca
0 km
Ismeretlen
10,9 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Drégelyvár vasútmegálló (217 m)
Koordináták:
DD
48.002154, 19.079376
DMS
48°00'07.8"N 19°04'45.8"E
UTM
34U 356738 5318324
w3w 
///hangulat.vízcsap.húros

Végpont

Drégelyvár vasútmegálló

Útleírás

Itiner

 • A Drégelyvár vasútmegállótól a Z és a P jelzésen induljunk nyugati irányba, majd ahol szétválnak, kövessük a P jelzést tovább! Ez felvisz minket a vár alatti nyeregig, ahonnan a KL illetve PL jelzéseken tehetjük meg a maradék pár száz métert a romokig.
 • A nyeregbe visszatérve maradjunk a P jelzésen délnyugat felé. Ezt kövessük lejjebb, az aszfaltúton is, egészen Deszkáspusztáig!
 • Deszkáspusztánál, ahol jól kiépített pihenőt találunk, a Nagy-völgyi-patakot balra átszelve térjünk rá a Z jelzésre! Ez a Pénzásás érintésével, hosszasan kanyarogva visszavisz minket a kiindulópontra, a vasútmegállóhoz.

A túra részletes leírása

Utunk a békebeli, szebb napokat látott, kissé elhanyagolt Drégelyvár vasútmegállótól indul, amely hiába fiatalabb jó pár száz évvel, sajnos nem sokkal kevésbé romos, mint úti célunk, maga a vár. A síneket elhagyva, az itt-ott ijesztően mély kátyúkkal szaggatott, a vékony fák árnyékával csíkozott erdészeti úton bevesszük magunkat egy kiterjedt akácosba a P és a Z jelzések mentén. A következő 4,3 km-en, ahogy a Kővágó-hegy délkeleti lejtőin szép lassan, cseppet sem megerőltetően kapaszkodunk a vár felé, alig 200 m szintkülönbséget leküzdve, fokozatosan megváltozik körülöttünk a növényzet: miután elhagyjuk a Z jelzés kiágazását (nekünk ki kell tartanunk a Palóc Piros P jelzése mellett), és egyre feljebb jutunk, az akácost tölgyerdő váltja fel. Jobbra, a fák között néhol kipillanthatunk a Nógrádi-medencére, de izgalomra semmi ok: a várból sokkal szebb lesz a panoráma.

Közben balról becsatlakozik a K jelzés, és együtt halad tovább a P jelzéssel. Az utat semmiképpen nem téveszthetjük el, ugyanis szinte valószerűtlenül sok fatábla jelzi célunkat, a Drégelyvárt – némelyiket egészen festői módon szőtte be a zölden burjánzó növényzet. Kitartóan bandukolunk a Tábor-tetőig, addig a nyeregig, ahol a török sereg 1552. július 6-án megtelepedett. A vár hős védőit irányító Szondi Györgyöt maga Ali pasa temettette el méltó körülmények között, ily módon ismerve el a bátorságát, de sírhelyének pontos holléte ma nem ismert. Bárhol is van, a hegyoldalt borító hallgatag tölgy- és juharfák méltósággal őrzik.

A Tábortetőtől a PL/KL jelzés vezet fel magához a várhoz. A romok alatt információs táblákat és egy domborművet találunk, amelyen Szondi egy szál magában küzd a szétágyúzott várat ostromló törökökkel. A falak maradványain ma mindenre elszánt janicsárok helyett fák kúsznak békésen felfelé, de azért legyünk óvatosak, mert építési területen járunk! Az 1991-ben létrehozott Drégelyvár Alapítvány támogatásokból igyekszik javítani a romok állapotán, és már 1200 köbméternyi falat visszaépítettek.

A vár kilátóhelynek is pazar

A vár tetejére felkapaszkodva, a védők szimbolikus sírhelyének közeléből – ha szerencsénk van, és nem „hanyatlik felhőbe” a drégeli rom – fantasztikus panorámát élvezhetünk a Börzsöny közeli, erdő borította vonulatára. A Vár-bükk mögül kikandikál a Csóványos 938 m magas csúcsa, rajta a geodéziai toronyból kialakított,  felújított kilátóval; északra Szlovákia hegyeit, keletre a Nógrádi-medencét, azon túl a Cserhátot és a Mátrát vehetjük szemügyre. Érdemes elidőznünk itt egy kicsit, felidézve magunkban a viharos 16. század eseményeit, mindenekelőtt a pár napos, véres ostromot, amelyet nehéz beleképzelni ebbe az idilli környezetbe.

A PL jelzésen lesétálhatunk a vár északi sarkáig, és a falak tövében, majd az árnyas fasor mentén visszatérhetünk a déli végéig, ahonnan a már ismert úton újra leereszkedhetünk a Tábortetőhöz. Innen ismét a P jelzésen kell folytatnunk az utunkat, egyelőre délnyugati irányba a Barom-bérc mentén. Táblák jelzik, hogy egyben a Szondi emlékúton járunk – elhaladunk az ostrom hátborzongató legendájából ismert, többnyire kiszáradt Varga-tó közelében is (Ali pasa állítólag annyi aranyat ajánlott egy önként ajánlkozó varga árulásáért, amennyi a bőrébe belefért, és utóbb bele is varrta, miután élve megnyúzatta a szerencsétlent). Egy ideig sűrű bükkösben ereszkedünk, aztán némi szintet veszítve a jelzésünk rátér a Nagyoroszit Bernecebarátival összekötő műútra.

Részint ezen, a Nagy-völgy-patak partjától pár méterre, fiatal bükkös zöld alagútjában sétálunk el Deszkáspusztáig, ahol délceg fenyők között kiépített pihenőhelyet ( esőbeállót, padokat asztalokkal, tűzrakót), illetve egy kopjafát találunk, az utóbbi Orosz János hivatásos vadász emlékét őrzi. Régen három ház is állt itt, az erdőőré és a csendőrségé, de a hely a II. világháború után pusztulásnak indult. Ma a béke szigete, bringával is kiváló pihenő – kár, hogy az út mentén roskadozó kút nem működik.

A zöld katedrális főhajója

Deszkáspusztánál, a Nagy-völgy-patakot balra keresztezve áttérünk a Z jelzésre, amelyet már egészen a túra végéig (illetve elejéig), a Drégelyvár vasútmegállóig követünk. A patakon túl gyönyörű erdei réten találjuk magunkat; az út balra folytatódik, és tavasszal néhány méteren át magas csalánnal borzolja a kedélyünket, úgyhogy itt elkélhet a hosszúnadrág. A régi vasút nyomvonala mentén, a Vár-bükk oldalában kapaszkodunk felfele, a nyurga bükkök egy gótikus katedrális főhajóját idézve nyújtóznak az égbolt felé és záródnak össze több emeletnyivel fölöttünk. Pénzásásig egyre magasabbra jutunk, de az emelkedő végig kellemesen lankás marad.

Pénzásásnál tágas tisztást találunk, és megint a Bernecebaráti felé vezető műutat, amelyből itt ágazik ki a Wenckheim-házhoz tartó mellékút. A barátságosan felújított Pénzásási Erdei Turistaház is csak pár száz lépésnyire van, az a K jelzésen érhető el dél felé. Mi azonban a Z jelzést követjük tovább, egy ideig a mulatságos nevű Karajsó oldalában szelíden kanyargó műutat koptatva Nagyoroszi irányába. A jelzés egy hajtűkanyart átvágva szerencsére rövidesen letér erről, hogy egy erdészeti földúton vezessen tovább a túra elejéről már ismert akácosig, ahol újra találkozik a P jelzéssel. Tovább sétálva tíz perc alatt vissza is jutunk kiindulópontunkhoz, a retró vasútállomáshoz.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdőpontja a Drégelyvár vasútmegállónál van.
 • Ha busszal érkezünk Vác vagy Rétság felől, a Nagyoroszi, pataki elágazás megállónál szálljunk le!

Megközelítés

 • A Nagyoroszi, pataki elágazás buszmegállótól induljunk el dél felé, majd a Kossuth Lajos utcán a Z jelzést követve forduljunk jobbra! Ez a túra kezdőpontjához, a Drégelyvár vasútmegállóhoz vezet.

Parkolás

 • Nagyorosziban a Kossuth Lajos úton, majd a Mártírok úton haladva, a Drégelyvár vasútmegálló mellett érdemes leparkolnunk az autót.

Koordináták

DD
48.002154, 19.079376
DMS
48°00'07.8"N 19°04'45.8"E
UTM
34U 356738 5318324
w3w 
///hangulat.vízcsap.húros
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 • A Börzsöny térképe

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • A terep nem feltétlenül igényel magasszárú túrabakancsot, könnyebb cipőben is leküzdhető, de a magas csalán néhol megkeserítheti az életünket, ha rövidnadrágban megyünk.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,3
(25)
Vadászné Pásztor Tímea
2023-03-19 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2023-03-19
Siegl Gábor
2023-03-18 · Közösség
Őszintén szólva az eddigi legrosszabb túrám:A Drégelyvár ami érdekes, a váron kívül a túra 99%a szürke és unalmas.15km szinte végig erdészeti úton ahol fakitermelés van, azaz gépek által kivájt nyomvájuk ami miatt saras nehezen lehet menni, lekopasztott, kidőlt fák...esős vagy eső utáni napok vagy télen senkinek nem ajánlom ezt a túrát, de egyébként sem.
Mutass többet!
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Fénykép: Siegl Gábor, Közösség
Toman Antal
2022-09-11 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-09-11
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 32

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
14,1 km
Időtartam
4:50 óra
Szintemelkedés
355 m
Szintcsökkenés
355 m
Legmagasabb pont
444 m
Legalacsonyabb pont
213 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp