Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Mogyoród és Fót közötti dombokon

· 4 értékelés · Gyalogtúra · Gödöllői-dombság · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Pipacsmező a Gyertyános oldalában
  Pipacsmező a Gyertyános oldalában
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Szent László-kilátó (Mogyoród) Szent László … Látogatóközpont
A hosszú, de kevés szintkülönbséget magába foglaló körtúrán a Gödöllői-dombság Mogyoród és Fót közötti térszínét járjuk be. A több kilátópontot is felfűző útvonalon történelmi emlékekkel, a Fóti-Somlyón pedig védett természeti értékekkel ismerkedünk.
nyitva
közepes
Hossz 18 km
4:40 óra
361 m
361 m
318 m
185 m

A Gödöllői-dombság az ország kevésbé felkeresett túrahelyszínei közé tartozik. A kirándulók egy része az alacsony átlagmagasság és a dombvidéki arculat miatt nem szán időt rá, mások talán azért kerülik el, mert a terület nagy része Budapest agglomerációjába tartozik, annak kedvezőtlen velejáróival. Pedig éppen a főváros közelsége, valamint könnyű és gyors megközelíthetősége az egyik ok, ami jó túracélponttá teheti a dombvidéket. Az igaz, hogy nem találunk öreg erdőket, sziklaszirteket, bővizű patakokat, mély völgyeket vagy markáns gerinceket, de helyettük feltűnően változatos, kevéssé látogatott, és a tapasztalt túrázó számára is számos érdekességet kínáló, sokoldalú vidéken járhatunk.

Az emberi tevékenység következtében a táj képe jelentősen átformálódott az eredetihez képest, ami a Gödöllői-dombság arculatának rendkívüli mozaikosságát okozza. A közép- és magashegyi túrákhoz képest itt sűrűbben változik a környezet, eltérő jellegű tájrészleteket keresztezünk. A turistautak részben gyéren jelzettek, ezért résen kell lennünk a helyes irány megtartásához, ami viszont azzal jár, hogy az átlagnál gyakoribb irányellenőrzés miatt hamar megismerjük a terepet. A jelzéshiányokat tetézi, hogy a ritkás turistaforgalom miatt az ösvények egy része kevéssé kijárt, és a jellemzően amúgy is dús cserje-, gyepszinttel rendelkező dombsági erdőkben időnként némi bozótharc árán tudunk csak továbbjutni.

A szerző tippje

 • Mogyoródon rövid kitérőkkel megtekinthetjük a helyi védettséget élvező pincesort, valamint a Szent László-szobrot.
 • A Fáy présház szomszédságában a Vörösmarty kunyhó legendás épületét nézhetjük meg.
Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2022-10-14
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
318 m
Legalacsonyabb pont
185 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 2,88%Murvás út 14,85%Földút 58,58%Ösvény 20,76%Utca 2,91%
Aszfalt
0,5 km
Murvás út
2,7 km
Földút
10,6 km
Ösvény
3,7 km
Utca
0,5 km
Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Szent László Emlékhely és Látogatóközpont

Biztonsági előírások

 • A Szent László-kilátó jelenleg felújítás alatt áll, látogatása tilos és balesetveszélyes!

Kezdés

Mogyoród, HÉV állomás (és buszmegálló, valamint parkoló) (264 m)
Koordináták:
DD
47.596577, 19.271459
DMS
47°35'47.7"N 19°16'17.3"E
UTM
34T 370058 5272910
w3w 
///hörcsög.kocsi.megnyit

Végpont

Mogyoród, HÉV állomás (és buszmegálló, valamint parkoló)

Útleírás

Itiner:

 • A HÉV állomástól a Z▲ jelzésen indulunk déli irányba, és a Gyertyános keresztezése után a Mogyoród, Dózsa György útig ezt követjük.
 • Jobbra fordulva a Z jelek mentén teszünk meg 70 métert, majd balra a Z◼ jelzésre váltunk a Fóti-Somlyó oldaláig.
 • A Z jelzésen folytatjuk utunkat, de 120 méter után balra, a Z▲ jelekre térünk, ami a Somlyó csúcsáig irányadó.
 • A csúcs mellett jobbra fordulva a Fóti-Somlyó Tanösvény KT jeleit követük a hegy délkeleti oldaláig.
 • Jobbra, a Z+ jelzésre váltva visszabaktatunk Mogyoródra.
 • Az Erdő utcában balra, a Z jelekre fordulunk, és visszatérünk a HÉV állomáshoz.

A túráról részletesen:

A Szent László-kilátóhoz

Kirándulásunk kiindulópontja a Mogyoródi HÉV megálló, ahonnan déli irányba indulunk a Z▲ jelzés mentén. Átkelünk az úttesten, majd a szemben kezdődő keskeny aszfaltúra lépünk. Két portát elhagyva máris vége a településnek; a szántóföld mentén enyhén emelkedve tartunk első állomásunk, a 1.5 km-re lévő Gyertyános (másik nevén: Mogyoródi-Somlyó) felé. A domboldal erdőségéből kikandikál a csúcsra épített Szent László-kilátó teteje, amely irányzékként segíti a tájékozódást. Egy derékszögű jobbkanyart elérve Kerepes házaira és a fölötte emelkedő Bolnoka-tetőre kapunk kilátást. Ahogy emelkedünk, egyre jobban tárulkozik fel a környező táj. Mogyoród háztetői színesednek a Fóti-Somlyó előterében, míg a messzeségben a Visegrádi-hegység, a Börzsöny és a Naszály jegecesedik. Egy kerítéssel övezett farmnál bal fordulóval letérünk az aszfaltról, és homokútra váltunk. Sorompót kerülünk, aztán pár perc menetelés után a tetőn álló míves kilátó előtti pihenőhelyhez jutunk. A 2001-ben átadott, Szent Lászlóról elnevezett tornyos épület Makovecz Imre tervei alapján készült. Alsó szintjén kápolnát alakítottak ki, benne a szent király faszobrával, míg nyitott emeleti része kilátóként funkcionál. Odafentről igen príma panorámában gyönyörködhetünk. A látóhatáron a Budai hegyektől a Pilisen, a Visegrádi-hegységen és a Börzsönyön át a Naszályon és Cserháton keresztül egészen a Mátráig nézhetjük a legmagasabb csúcsokat és gerinceket. A közelebbi térszínek közül szépen rálátni a főváros budai oldalára, felismerhetőek a különböző városrészek; Budapest látványnak előtérben a Hungaroring pályáját és lelátóit szemlélhetjük. Jól látszik Fóti-Somlyó hosszan elnyúló háta, és a Csomád fölötti tetők is szépen kirajzolódnak. A táj képéhez hozzáad a dombok tövében kanyargó M3-as autópálya látványa. Ebben az irányban könnyű beazonosítani a fóti templomot és a Megyeri-hidat is.

A kilátó jelenleg felújítás alatt áll, látogatása tilos és balesetveszélyes. Elkészülése 2022 nyarán várható.

Ereszkedés Mogyoródra 

A csúcsot a Z▲ jelzésű ösvényen hagyjuk el. Mogyoród központja innen 2.5 km, amit folyamatos ereszkedéssel, nyílt terepen haladva érünk el. Kezdetben a meredek domboldal bozótos, szűk csapásán süllyedünk, majd az aljában balra fordulunk a széles Panoráma utcán. A hamarosan betonlapokkal borítottá változó út lovarda mellett vezet el. Szemben rálátunk a Dunakanyar környéki hegyekre, visszanézve pedig a kilátót szemlélhetjük a dombtetőn csúcsosodni. Rövidesen elérjük Mogyoród szélső házait. Befordulunk a Dombóvári utcába, és ezen egészen az M3-as autópálya területét védő kerítésig megyünk le a kertes házak között. Az elágazásban bal fordulót véve 300 métert baktatunk az autópályával párhuzamosan a felüljáróig. Az eddigi csendességet időlegesen az alant száguldó autók zaja töri meg. Átkelve a falut kettéválasztó közlekedési folyosó fölött a Z▲ jelzés Mogyoród utcáin vezet tovább.

Rövidesen térhez érünk, amelyen dombocska emelkedik. Itt állt a török időkig az 1074-ben lezajlott mogyoródi csata emlékére alapított bencés apátság. Az ütközetben Géza és László Árpád-házi hercegek döntő győzelmet arattak a német császár által támogatott Salamon király felett. Az eseményről emlékmű tanúskodik a szépen parkosított helyszínen. A teret a Kiss Ernő utcán hagyjuk el, majd 500 m sétát követően a csinos, rendezett házak és udvarok között a falu központjába érkezünk. Ha időnk, kedvünk engedi, rövid kitérőkkel megtekinthetjük a helyi védettséget élvező pincesort, valamint a Szent László-szobrot. A majolika díszes gyaloghidat jobbra, a Z jelzésen kerüljük meg, keresztezzük a főutat, és a jobbra nyíló Rózsa utcában elindulunk fölfelé: ez már a Fóti-Somlyóra felé vezető Z◼ turistaút.

Irány a Fóti-Somlyó!

Hamarosan az aszfalt elvégződik, az utolsó porta melletti szűk ösvényen az erdőbe lépünk. A következő enyhén emelkedő szakasz dús vegetációjú akácosban vezet, ami nem könnyen engedi tovább a vándort. Félúton egy tripla távvezeték nyiladékában ugyan kijutunk az erdőből, de vendégmarasztaló cserjés-bozótosban küzdünk továbbra is a nehezen követhető ösvényen. Végül felérve a tetőszintre széles homokútba csatlakozunk. Következő állomásunk a Somlyó előtti Öreghegy teteje, amit jól járható, kényelmes kocsiúton érünk el puha homokban. Panorámaúton járunk: az elnyúló, kanyargós dombhát folyamatos kilátást biztosít a környékre és a távolabbi tájakra is. A közelben Fót, Dunakeszi és Göd épületei látszódnak, a Duna völgyén túl pedig Pomáz és Szentendre házai sorakoznak. A látóhatáron hosszan húzódnak a folyam túlparti hegységek. A Budai-hegyeknek az északi részeit látni, a Pilisből a Kevély és a Pilis-tető ismerhető fel, míg a Visegrádi-hegység tömbje a Kő-hegytől egészen a jellegzetes letörésű Vörös-kőig feltárulkozik. A gerincvonal mögött a Prédikálószék orma kandikál ki.

Z◼ jelzésű útvonalunk jobb oldalán legelők és lovardaépületek húzódnak, a kerítésekkel övezett területen szabadban tartott lovak néznek fel kíváncsian a turistára. A hátunk mögött az imént meglátogatott Gyertyános erdő borította kúpja vigyázza lépteinket. Igazán hangulatos részen haladunk most keresztül. A Fót feletti Öreghegy oldalát elérve gyengén emelkedni kezd az út, aztán a Fóti-Somlyó Természetvédelmi Terület határát jelölő táblánál egy erdőfoltba lépünk. Túloldalától nyílt terep következik, ezért feltárul a panoráma. A környéki települések mellett a Margitára látunk rá, a látóhatáron pedig a Cserhát és a szlovákiai Kárpát-vonulatok sejlenek fel a párában. A jobbról érkező ösvényen a Mogyoródról feljövő Z+ jelzés csatlakozik: erre fogunk túránk utolsó szakaszán leereszkedni. Hétvégi telkek kerítései, házai mellett sétálunk, majd pár perc múlva egy útszéli padhoz és tájékoztató táblához érünk. Itt érdemes leülni és a kilátóponton létesített pihenőhelyen lazítani kicsit, valamint gyönyörködni a panorámában.

 A Somlyó-hegyen

A fóti Somlyó-hegy egy részét rendkívüli természeti értékei miatt 1953-ban nyilvánították védetté. Élővilága sokszínű, kőzettanilag pedig érdekessége a területnek, hogy a dombvidéken amúgy ritkaságszámba menő felszíni kőzetkibukkanások (mészkő, andezittufa) itt előfordulnak. 2003-ban adták át a 3.5 km hosszú tanösvényt, amelyet most be is járunk, megkerülve a Somlyót. A kék pillangó szimbólummal jelölt útvonal (a speciális jelzés az itteni gazdag lepkefaj számra utal) kiindulópontja a Fáy présház, ahol ismertető füzetet vásárolhatunk, és így olvasott szakvezetéssel járhatjuk be a Gödöllői-dombságnak eme igen értékes részét. Az állomásokon kihelyezett tájékoztató táblák szintén a megismerést segítik.

A Z◼ jelzésen folytatjuk túránkat, ami fonódik a tanösvény jelzéseivel. Emelkedő csapásunk a Somlyó széles, bokros-füves hátára vezet, ahonnan príma kilátást kapunk a dombvidékre. A vegetációs időszakban virágoktól színpompázó ligetes tetőn áthaladva a következő kereszteződésben balra, a Z▲ jelzés ösvényére váltunk, és megindulunk a Somlyó oldalkúpjának irányába. A padokkal komfortosabbá tett füves kilátópontról nyugatias irányba kapunk jó panorámát a Duna menti településekre és hegységekre; közvetlenül alattunk pedig jól látszik az Ybl Miklós tervezte míves fóti templom sárga épülete. Visszatérve a gerinc középvonalába az erdő fái közé lépünk, ahol a különféle fafajok megnevezéseit kis táblákon olvashatjuk. Közben az ösvény oldalán világháborús lövészárkok, fedezékek nyomai mellett haladunk el, amelyek az 1944 decemberében a környéken folyt heves harcok mementói. Az egyre keskenyedő, ezért markánsabbá váló gerincélen vezető csapáson végül megérkezünk a Somlyó 288 méteres tetőpontra, amely nem ad kilátást. A hegyoldal északi kilátópontjára továbbvezető jelöletlen ösvény fokozottan védett területen vezet tovább, a belépés engedélyhez kötött.

Vissza Mogyoródra

A csúcsot jelző betongúlától 50 métert visszasétálva, a jobbra kiágazó KT jelzés mentén kezdjük meg ereszkedésünket a hegy oldalában. A javarészt jól járható, de helyenként kőmorzsalékos, csúszós hegyoldalban kipreparálódott mészkősziklákat és egy 200 éves tölgymatuzsálemet is megnézhetünk. Kiérve a fák közül széles kövesútba torkollik ösvényünk, aztán rövidesen aszfalton lépkedve érkezünk meg a Fáy présházhoz. Fáy András 1837-ben itt vásárolt szőlőbirtokot, amely a reformkor sajátos szellemi műhelyévé, legendás találkozóhelyévé vált. Hétvégéken és szüretek idején a reform értelmiség ide utazva mulatozás, borozgatás mellett beszélte meg a közügyeket, az ország állapotát. A megjelentek között volt Deák, Kossuth és Vörösmarty is. A helyszínen ma étterem működik, és a Fóti Betyár faszobrát is megszemlélhetjük, valamint jó kilátást kapunk Fótra madártávlatból. A közvetlen közelben áll a zsúpfedeles Vörösmarty-kunyhó, ahol a költő 1842-ben megírta hazafias borversét, a Fóti dalt, majd el is szavalta a vendégseregnek.

A KT jeleket követve a Fóti-Somlyó déli oldalában harántolunk, és hamarosan megérkezünk a már ismerős Z+ és Z◼ jelzésű turistaútra. Ezen 500 métert visszagyalogolunk, majd balra fordulva a Z+ jeleket követve folytatjuk utunkat. Túránk utolsó szakaszán széles homokutakon, váltakozva erdőfoltokon és nyílt mezőgazdasági területeken át gyalogolunk. Többször is keresztezzük egy kettős légvezeték nyiladékát, majd a Lake Forest villapark modern épületei mellett lépdelünk. Hamarosan aszfaltra érünk, és hídon kelünk át az M3-as autópálya fölött. Mogyoród házai közé érkezünk, és az Erdő utcában balra, a Z jelzésre váltunk, amin néhány perc múlva visszaérkezünk kezdőpontunkra, a HÉV állomáshoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdő és végpontja: Mogyoród HÉV állomás

Megközelítés

 • A túra kezdő és végpontja: Mogyoród HÉV állomás

Parkolás

 • Mogyoród HÉV állomás környékén találunk parkolásra alkalmas helyet

Koordináták

DD
47.596577, 19.271459
DMS
47°35'47.7"N 19°16'17.3"E
UTM
34T 370058 5272910
w3w 
///hörcsög.kocsi.megnyit
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Gödöllői-dombság turistaatlasz

A szerző által javasolt térképek:

 • Gödöllői-dombság turistatérkép

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz: TERMÉSZETJÁRÓ app.


Kérdések és válaszok

Szücs Bettina kérdése · 2022-03-14 · Közösség
Kedves András! A Gödöllői körtúrával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Holnap lesz-e és pontosan mikor?
Mutass többet!

Értékelések

3,5
(4)
Buótyik Dominika
2022-04-30 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-04-30
agent k
2022-03-26 · Közösség
Bajban vagyok, hogy milyen értékelést adjak. Az útvonal szép szelíd tájakon vezet, nem bántuk meg, hogy végiggyalogoltuk. A látvány 5-ös, de a túraútvonalak jelzése, a nem létező útvonalakon navigálás gyakorlatilag 2-es. 2 olyan hely is van, ahol a jelzett túraútvonal lényegében nem létezik. Egyszerűen nincs ott. Az egyik a zöld négyzet Mogyoród határában. Az útvonal egy szakadékba vezet. Muszáj megkerülni a sportpályát. A másik a zöld háromszög, ami felvezet a kilátóba. Ez az útvonal sem létezik. Készültem 1 Garmin túrázásra is alkalmas órával illetve a mindenvivő locus programmal. Még így is sikerült majdnem eltévedni egy pár helyen, pedig nyugodtan mondhatom, hogy 1-2 ezer km bennt van már a lábunkban. Tételesen már nem tudom felsorolni, de helyen azt mondja a szerkezet, hogy fordulni kell, viszont maga az út 100-200 méterrel arréb van. Észen kell lenni, nem is gondolná az ember, hogy ilyen tájon járva is.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-03-26
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
18 km
Időtartam
4:40 óra
Szintemelkedés
361 m
Szintcsökkenés
361 m
Legmagasabb pont
318 m
Legalacsonyabb pont
185 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp