Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Mocsáron és kőtengeren át a Kékesre

· 3 értékelés · Gyalogtúra · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Nagy-Hidas-völgy
  A Nagy-Hidas-völgy
  Fénykép: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1200 1100 1000 900 800 700 600 500 10 8 6 4 2 km Kékestetői tévétorony és kilátó Jávoros-forrás és piknikező hely
A Kékes csúcsára vezető körtúrán meglátogatjuk a hegycsuszamlások által képződött Kőris-mocsarat és Pisztrángos-tavat.
nyitva
közepes
Hossz 11,2 km
3:35 óra
511 m
514 m
1 014 m
636 m
A Hidasi vadászháztól induló, kellemes kör hazánk legmagasabb csúcsára. Két szép vizes élőhelyet, a Kőris-mocsarat és a Pisztrángos-tavat keressük fel, majd kőtengerek és törmeléktakarók érintésével kapaszkodunk fel a Sötét-lápa-nyeregig egy meredek szakasszal fűszerezve, onnan pedig a Kékesre. A csúcsról kellemes úton, forrásokat érintve ereszkedünk vissza a buszmegállóhoz.
Dr. Szentes Szilárd profilképe
Szerző
Dr. Szentes Szilárd
frissítve: 2021-02-15
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Kékes, 1 014 m
Legalacsonyabb pont
636 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Kékestetői tévétorony és kilátó

Kezdés

Mátraháza, Vörösmarty turistaház buszmegálló (647 m)
Koordináták:
DD
47.883034, 19.977423
DMS
47°52'58.9"N 19°58'38.7"E
UTM
34T 423548 5303806
w3w 
///brácsa.védelmez.fúvóka

Végpont

Mátraháza, Vörösmarty turistaház buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A buszmegállóból a P+ jelzésen indulunk északi irányba; jobb oldalon látjuk a Kőris-mocsarat
 • A Pisztrángos-tónál dél felé fordulunk a K+ jelzésen. A tavat tápláló Nagy-forrást a K● jelzésen találjuk meg pár lépésnyi kitérővel.
 • A Sötét-lápa-nyeregnél a K jelzést követjük a Kékesig, majd a túra végpontját jelentő buszmegállóig.
 • Mátraházán a Szent László-forrást a K● jelzésen érjük el oda-vissza kitérővel.

A túráról részletesen:

A Kőris-mocsárig

A buszmegállóból észak felé indulunk a P+ jelzést követve. A Hidasi erdész- és vadászházat elhagyva hangulatos kilátás nyílik északi irányba a Haluskásra és a Som-hegyre, előttünk pedig a Sombokor meredek oldala magasodik az erdő fái és a villanyvezetékek fölé. Hamarosan záródik felettünk a szép szálbükkös, és jobb oldalon megjelenik az első kis lápfolt. Elhaladunk egy lucfenyves mellett, majd elérjük a Sombokor meredek oldalának alján elterülő Kőris-mocsarat, ami valójában egy forrásláp. A régebben Zöld-tó nevet viselő mélyedés egy nagyméretű hegycsuszamlás következtében képződhetett a jégkorszakok felmelegedési szakaszaiban, kb. 10000 évvel ezelőtt. Ahogy korábbi neve is mutatja, feltöltődésének üteme gyors, így az egykori tóból mocsár, majd forrásláp alakult ki. Legfőbb növénytani kincse a hegyi perje. Ennek a ritka, nagytermetű pázsitfűnek hazánkban csak néhány termőhelye ismert. Népi megfigyelések szerint a mocsár, vagy ahogy errefelé régen nevezték a hasonló helyeket, a moszka időjárás változás előtt „zúg”, ami a Parádi-medencében jól hallható. Ennek az az oka, hogy a Sombokor oldala alá gyakran „beszorul a szél”, ami süvítő hangot ad. A mocsártól délre találjuk az egykori Kékes-Parád lesiklópálya indítópontját, amit egykor sífutó út kötött össze az erdőrezervátumon át az északi sípályával.

A Pisztrángos-tótól a Sötét-lápa-nyeregig

A Kőris-mocsártól hamar a Pisztrángos-tóhoz érünk. Az út jól jelzett, és komoly szintkülönbséggel sem kell számolnunk, így ezt a szakaszt gyorsan tudjuk teljesíteni. A tavat a felette fakadó Nagy-forrás táplálja. Az egykor friss vizű mederben halak évek óta nem élnek, ellenben a fokozottan védett alpesi gőték és a foltos szalamandrák ma is kiemelt szaporodóhelyként használják. Az út túloldalán lévő pihenő nagyobb társaságok számára is kényelmes.

A Pisztrángos-tótól dél felé indulunk a K+ jelzésen a Nagy-forrás mellett, aminek foglalását a K● jelzésen találjuk. A kőtengerek és törmeléktakarók között meredeken kapaszkodunk egészen az első nagy kereszteződésig, a Gabi-haláláig. Ha hihetünk a legendáknak, az elnevezés egy lovas szekérrel balesetet szenvedő, itt elhunyt favágónak állít emléket.

Érdemes hosszabb-rövidebb pihenőt tartani, mert innen még meredekebb emelkedésbe kezdünk a Sötét-lápa-nyeregig. Az itteni görgeteg-sziklaerdők ritka cserjefajai, a piros bogyójú fürtös bodza és a havasi ribiszke mellett több védett páfrányfaj is tenyészik a kövek között, úgy mint a szálkás pajzsika, a szőrös vesepáfrány vagy a közönséges tölgyespárfány. További növénytani érdekesség a NATURA 2000 jelölőfajként számon tartott a zöld koboldmoha megjelenése.

Fel az Angyalok rétjére

A Sötét-lápa-nyeregtől a K jelzésen indulunk tovább a Kékes felé az egykori sífutó utat keresztezve. A vulkán törmelékszóró, robbanásos tevékenysége során lerakódott kőzet feltárásán át lépdelünk, melynek során újabb, kissé meredek, görgeteges szakasz vár ránk.

A térszín fokozatosan ellaposodik. Az egykori Rákosi-villa kerítésével párhuzamosan haladunk nyugat felé. A házat a szanatóriumot is alapító Csonka család építtette az 1930-as években, majd a második világháború után a gyógyszállóval együtt államosították, pártüdülő lett belőle. Hamarosan a meteorológiai állomást is magunk mögött hagyjuk, és már csak pár métert kell megtennünk az idős montán bükkösön keresztül az Angyalok rétje, tetején a TV toronnyal.

Vissza a kiindulópontra

A hazánk legmagasabb pontját jelölő csúcskőtől a K jelzésen ereszkedünk le Mátraházára. Elhaladunk a Jávoros-forrás kiépített pihenője mellett, majd a Somor-patak völgyének bükkösében ereszkedünk a Tölgyes-bérc lábánál. Mátraházára érve a falu szélén a K● jelzésen a Szent László forráshoz teszünk rövid kitérőt. Ez a Központi-Mátra legismertebb forrása a Rákóczi-forrás után. Vizét a Kékes oldalára lehulló csapadék táplálja. A Csór-réti-víztározó mellett ez a forrás biztosítja Mátraháza és az Állami Gyógyintézet vízellátását. A forrás körül pihenőt és tűzrakó helyet is találunk. A legenda szerint egyszer, amikor Szent László király a Mátrában a kunok ellen harcolt, akkora szárazság volt, hogy az összes patak és kút kiszáradt. Nagy királyunk az akkori Bene település környékén táborozott seregével, míg a kunok Viszeknél. Mikor a katonák már nem bírták tovább a vízhiányt, László néhány bizalmas hadvezérével elindult a Kallók völgyén felfelé vizet keresni. Mivel sehol nem leltek rá, ájtatos imádságba kezdtek, melynek végén szent királyunk felkiáltott. „A magyarok Istene nem hagyhat el bennünket!” Kardját egy sziklába döfte, amelyből forrás fakadt, ami a Bene-patakot táplálva oltotta katonái szomját.

A 24. sz. főutat elérve jobbra fordulunk, és a buszmegálló épülete mögött térünk vissza az erdőbe. Leereszkedünk a Nagy-Hidas-völgybe, amelynek kis fahídján átkelve egyenletes, lassú emelkedés mellett a főúttal párhuzamosan haladunk. Mielőtt ösvényünk kiérne az aszfaltra, jobb oldalon találjuk a vízművé kialakított Vargák kútját, amelynél egyik 1829. évi kirándulásakor kelt levele alapján Vörösmarty Mihály is megpihent. A főút túloldalán az 1956-58 között épült Vörösmarty turistaház és a buszmegálló áll, ahonnan a túránk elején elindultunk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A többségében Gyöngyösről induló távolsági buszról a Mátraháza, Vörösmarty turistaház nevű megállóban szálljunk le!

Megközelítés

 •    A túra a buszmegállótól indul, és ugyanoda tér vissza.

Parkolás

 • A buszmegállótól 100 méterre déli irányba nagy, ingyenes, betonozott parkolót találunk.

Koordináták

DD
47.883034, 19.977423
DMS
47°52'58.9"N 19°58'38.7"E
UTM
34T 423548 5303806
w3w 
///brácsa.védelmez.fúvóka
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Mátra turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(3)
Rudlof Tamás
2022-09-21 · Közösség
Kellemes kis kör volt,bátran ajánlom! :)
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-09-17
Jónás Bogi
2021-09-05 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-09-05

A közösség fényképei

+ 13

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
11,2 km
Időtartam
3:35 óra
Szintemelkedés
511 m
Szintcsökkenés
514 m
Legmagasabb pont
1 014 m
Legalacsonyabb pont
636 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp