Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Mimó és Csipek meseösvények a budai Ferenc-hegyen

· 7 értékelés · Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Érzékek Ösvénye első, magyarázó táblája a Zuhany utca felől
  Az Érzékek Ösvénye első, magyarázó táblája a Zuhany utca felől
  Fénykép: Szigeti Ferenc, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 255 250 245 240 700 600 500 400 300 200 100 m
A Ferenc-hegyen található, könnyen megközelíthető és egyedülálló Mimó és Csipek meseösvények egyszerűen és a mese nyelvén mutatják be a tudatos természetjárást a legkisebbeknek.
nyitva
könnyű
Hossz 0,7 km
2:00 óra
1 m
14 m
259 m
245 m

Gyerekekkel, s különösen a legkisebbekkel kihívás túrázni, ugyanakkor a természetben töltött idő minden perce aranyat ér. A Mimó és Csipek meseösvények a tudatos természetjárást segítik elő újszerű és játékos módon, sok rajzzal és mesehősökkel, tehát valóban a gyerekek nyelvén mutatják be az élővilágot és a természet védelmének fontosságát.

A mindössze 400 m hosszú, babakocsival is bejárható „Érzékek ösvénye” az érzékelés segítségével imserteti a Ferenc-hegy élővilágát (ez bölcsis és ovis gyerekeknek egyaránt megfelelő), míg a parkolóból a másik irányba induló, 300 m hosszúságú „Tükörben az élővilág” ösvény a környezetvédelemről szól, és inkább óvodás kortól ajánlható.

Az ösvényeket a 11-es busszal, a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál leszállva érjük el. Az Érzékek ösvénye a Zuhany utcából nyíló erdei sétaúton kezdődik, és a Ferenchegyi út végénél található parkolónál végződik (de mindkét irányból bejárható). Innen folytathatjuk a sétát az itt kezdődő „Tükörben az élővilág” végigjárásával.

A szerző tippje

 • Először is töltsük le az egyesület honlapjáról a mesét, olvassuk el a gyerekeknek, és nyomtassuk ki a térképet!
 • Mindenképpen vigyünk magunkkal papírt és zsírkrétát, ugyanis a séta minden állomásánál egyszerű, interaktív játékok várják a gyerekeket (pl. távcső, amellyel a fákon elrejtett állatokat kereshetjük meg), a mesében feltett kérdésekre pedig a helyszínen találhatják meg a választ, ha papírral és zsírkrétával átrajzolják, átsatírozzák az ott elhelyezett mintákat.
 •  A helyszínen olvasható információkat további érdekességekkel egészíthetjük ki az állomásokon elhelyezett táblákon található QR-kódokon keresztül.
 • Mimó és Csipek egyre több helyen bukkan fel Budapesten: A Sas-hegyen, a látogatóközpont területén található 150 m hosszú meseösvényen számos játékos tárgy segíti a tudatos természetjárás megismerését. A Kis-Sváb-Hegyen 2017-ben építették meg az Érzékek ösvényének pontos mását „Élmény a természetben” címmel, igaz, ezt nehezebb követni (és babakocsival is nehezebben járható).
 • A Ferenchegyi út elején délutánonként és hétvégén jó eséllyel találkozhatunk éppen a Ferenc-hegyi barlangba igyekvő, vagy onnan visszatérő barlangászokkal. Udvariasan megszólítva őket izgalmas perceket szerezhetünk a gyerekeknek.
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2019-01-17
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
259 m
Legalacsonyabb pont
245 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Ösvény 99,91%Ismeretlen 0,12%
Ösvény
0,7 km
Ismeretlen
0 km
Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Budapest, II. kerület, Zuhany utca eleje (258 m)
Koordináták:
DD
47.526833, 19.008912
DMS
47°31'36.6"N 19°00'32.1"E
UTM
34T 350123 5265633
w3w 
///reszelő.gyaloglás.bűbáj

Végpont

Budapest, II. kerület, Ferenchegyi úti parkoló

Útleírás

A Ferenc-hegy a Budai-hegység egyik látványos, a várossal körbeölelt zöld zárványa. A 6,5 hektáros védett hegyhát Budapest legtermészetesebb állapotában megmaradt karsztbokorerdejének ad otthont, ahol védett növényeket és a városiasodott állatok mellett egy-egy, kisebb termetű, igazi erdőlakót is találunk, mint például a lábatlan gyíkot. A Törökvész út-Ferenchegyi út elágazásától nem messze található hazánk nyolcadik leghosszabb barlangjának, a mintegy 6 km hosszú, csak kutatók által látogatható Ferenc-hegyi barlangnak a bejárata. A barlangot csatornafektetés közben találtak rá 1933-ban. Ha szerencsénk van, megpillanthatjuk a szomszédos budai kockaházak tövében átöltöző barlangászokat.

 • A Zuhany utca felől indulva az Érzékek ösvényén az 1. megálló az erdő illatáról szól, egy párosítós játék segítségével ismerhetjük meg az itt honos növényeket.
 • 2. megállónk a tapintásé: az ösvény mellett elhelyezett állatokat meg lehet tapogatni, körbe lehet járni, sőt, fel is lehet rájuk mászni.
 • A 3. megállónál a környező fákon elhelyezett állatképmásokat kell meglátnunk, megtalálnunk.
 • A 4., egyben utolsó állomáson az erdő neszeit hallgathatjuk meg, illetve mi magunk is kipróbálhatjuk a fa kopogtatását. Ezen felül itt ismerkedhetünk meg a lábunk alatt rejtőzködő Ferenc-hegyi barlanggal is.

A parkoló mellett egy, a barlangi tematikára építő mászókát és piknikezésre csábító padokat találunk.

A másik irányba található „Tükörben az élővilág” című meseösvény szintén négy állomásból áll, de ez inkább egyirányú ösvény annak tematikája miatt (bár azért a másik oldalról kezdve is értelmezhető).

 • Az 1. megállónál Kupacs süni új barátja, a giliszta segítségével magyarázza el a talaj felépítését és élővilágának védelmét, s egy keresztmetszetben különbséget tudunk tenni a tiszta és a szennyezett talaj között.
 • A 2. megállónál a a víz földi körforgását és a vízi élővilág védelmét Potyka, a béka mutatja be szemléletesen, egy nagy függőleges terepasztalon, míg az ösvény túloldalán egy klassz párosítós játékot találunk.
 • A 3. megállónál a levegő titkairól és védelméről Berka bagoly "huhog" a gyerekeknek.
 • A 4., egyben utolsó állomáson Cserke róka az ökoszisztéma működését meséli el a gyerekeknek és az eddig megismert barátokkal közösen tanítja meg az erdőjárók dalát a legkisebbeknek.

A második meseösvény egyes pontjairól szépen rálátni a Mátyás-hegy környékére.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Batthyány térről induló 11-es és 111-es buszokkal jutunk el a Móricz Zsigmond Gimnázium megállóba. 

Megközelítés

 • A 11/111-es buszok Móricz Zsigmond Gimnázium megállójából a Törökvész úton megyünk felfelé. A második utca jobbra a Zuhany utca, azon besétálva pár métert követően jobb kéz felől feltűnik a hegyháton futó széles erdei út, rajta a Z▲jelzéssel és a tanösvény első táblájával.
 • A széles erdei ösvényt és rajta a jelzést, illetve az Érzékek ösvényét követve jutunk el a Ferenchegyi út végében található parkolóba, a meseösvény végpontjába. A parkolóból az eddig követett erdei úton továbbhaladva indul a Tükörben az élővilág meseösvény (szintén Z▲ jelzés).
 • A Tükörben az élővilág végpontjából vagy visszasétálunk a parkolóba, illetve a már ismert buszmegállóba, vagy a Ferenchegyi-lépcsőn lesétálunk a Felső Zöldmáli útra, s azon jobbra fordulva érjük el a 29-es, illetve a 111-es busz megállóját.   

Parkolás

 • Ha autóval érkezünk, akkor a Ferenchegyi út végében található parkolóban parkoljunk! Innen két irányban tudjuk végigjárni a meseösvényeket. 

Koordináták

DD
47.526833, 19.008912
DMS
47°31'36.6"N 19°00'32.1"E
UTM
34T 350123 5265633
w3w 
///reszelő.gyaloglás.bűbáj
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A Budai-hegység turistaatlasza (Cartographia)

A szerző által javasolt térképek:

 • A Budai-hegység turistaatlasza (Cartographia)

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

A séta nem igényel különleges felszerelést. A navigáláshoz használhatjuk a Természetjáró appot.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(7)
Bogárdi Iván
2021-10-31 · Közösség
Nagyon élveztük, de elszomorított, hogy a vandálok is idetaláltak. A víz körforgását és a talaj állapotát bemutató vitrin betörve, széttúrva,. Sajnos a másodikos unokát nem tudtam rávenni, hogy olvassa vagy legalább hallgassa meg a remek tanmeséket. De ez nem a táblák hibája.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-10-30
Mazurkáné Gabi profilképe
Mazurkáné Gabi
2020-07-23 · Közösség
Ovisoknak és bölcsiseknek készült, kellemesen árnyas tan-túrácska. Ennek ellenére sok felnőtt sétálóval találkoztunk. A térképen jelölt, közelben lévő Ferenc hegyi barlang bejáratát kerestük, de még barlang jelzést sem találtunk.
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
0,7 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
1 m
Szintcsökkenés
14 m
Legmagasabb pont
259 m
Legalacsonyabb pont
245 m
Tömegközlekedéssel elérhető Család- és gyerekbarát Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Babakocsival járható Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp