Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Gyalogtúra

Mecseki források nyomában a Tölgyes úton

Gyalogtúra · Dunántúl · nyitva
A tartalmat készítette:
hungarian-hikers-alliance igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kantavár romjai
  / Kantavár romjai
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
 • / A védett jerikói lonc nyáron bontja szirmait
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
 • / A Kantavári-forrás
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
 • / Őszi hangulat a Tölgyes úton
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
 • / A mecseki kisvasút (Muki)
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
 • / A Mecsek jelképes bejárata a Mecsek-kapu
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
 • / A Bokor-forrás
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
 • / A Tölgyes út hangulata
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
 • / A Pálos templomnál ér véget kalandos túránk
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
 • / A Rigó-kút
  Fénykép: Müller Nándor, hungarian-hikers-alliance
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km

Pécs külvárosától egészen a belvárosig gyalogolunk. Nem kell megijedni, nem a forgalmas városi utakon, hanem természetesen a Mecsek csodaszép erdeiben tesszük meg az utat. A kellemes, hangulatos sétaút mentén számos forrásnál frissülhetünk fel, miközben felfedezzük a mondájáról ismert Kantavár romjait, és a Mecsek jelképes bejáratát, az árkádos, bástyás Mecsek-kaput.

nyitva
közepes
14,5 km
4:12 óra
317 m
380 m

A Mecsekre jellemző patakos völgyeket számtalan forrás táplálja. Közép-mecseki kirándulásunkon közel tucatnyi szépen kiépített és karbantartott forrást keresünk fel, melyek vizéből bátran meríthetünk, mellettük megpihenhetünk.

A vadregényes völgyekben, hangulatos erdőkben kígyózó ösvény mellett ágaskodik az a 401 méter magas hegyorom, melynek várában egykor a környék híres-hírhedt rablólovagja, Kanta tanyázott. A hegytetőre felkúszó meredek ösvény felvezet minket a mondájáról ismert várromhoz.

Kalandozásunk közben útba ejtjük hazánk legrövidebb, a Dömörkaputól az Állatkertig közlekedő keskeny nyomtávú erdei kisvasútját. Az oda-vissza alig félórányi döcögést kár lenne kihagyni...

A szerző tippje

 • A kirándulás során számos forrást érintünk, melyek vizéből bátran meríthetünk. Némelyikéhez rövid kitérővel juthatunk csak el, de a kaland és a szépen kiépített foglalatok kedvéért érdemes a néhány száz méteres plusz sétát bevállalni.
 • A Kantavári-forrás után a PL jelzésen szinte kötelező felkapaszkodni Kanta-vár romjaihoz.
 • A Szaniszló-pihenőnél lehetőség nyílik a mecseki kisvasút kipróbálására is.
outdooractive.com User
Szerző
Müller Nándor
frissítve: 2018-09-30

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
457 m
Legalacsonyabb pont
242 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdőpont

Pécs, Hősök tere (305 m)
Koordináták:
földrajzi
46.118213, 18.262473
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 288481 5110825

Végpont

Pécs, Pálos templom

Útleírás

Itiner

 • A Hősök terei buszfordulótól a Pálos templomig mindvégig a Z+ jelzést követjük.
 • A Kantavári-forrást elhagyva a PL jelzésen – egy rövid kitérővel - felkapaszkodunk Kanta-vár romjaihoz.

A túra részletes leírása

A buszról leszállva elindulunk a villanyoszlopokra festett Z+ jelzésen. 200 métert a forgalmas 6-os főút mellett kell megtennünk északi irányba, majd a külváros utolsó házánál balra fordulunk, és egy kis réten átvágva már az erdőben járunk. Innen szép úton sétálva, fél óra alatt érkezünk a Rigó-kúthoz. Tovább indulva rövidesen elhagyjuk a kocsiutat balra, és egy keskeny ösvényen folytatjuk túránkat. A környéket április-májusban  szőnyegként lepi el a medvehagyma.

Vadregényes patakmedreket, oldalvölgyeket szelünk át, majd 500 méter után a Z● jelzésen jobbra a Bokor-forráshoz térhetünk be. Innen néhány percnyi gyaloglással elérjük a Zsolnay-kutat, aztán a forrástól egy emelkedőn érkezünk a Melegmányi országúthoz, melyen balra indulunk tovább. Egy rövid szakaszon csatlakozik utunkhoz a Páfrányostól a Gesztenyésbe tartó Z● jelzés. Száz méter után balra letérünk az országútról, és a völgyben rálelünk a csordogáló Andor-forrásra. A völgykatlant megkerülve rövidesen elhagyjuk a Z● jelzését jobbra , és rátérünk a Letics-parlagnál kezdődő Tölgyes útra.

A Tölgyes-út egy nagyon kellemes, kényelmes, szép szálerdőben kígyózó sétaút. Kanyargós ösvényei közel azonos szintvonalon haladnak a Karolina külfejtésbe torkolló völgyeinek bevágásait kerülgetve.

A szép tölgyesben keresztezi utunkat a K+, majd rövidesen a Hármas-forrás felé kínál letérési lehetőséget a K● jelzés. Tovább indulva egy kicsit kinyílik az erdő, és szép kilátást kapunk a szinte „karnyújtásnyira” húzódó Misina és Tubes vonulatára. A kígyózó erdei úton a csordogáló Fekete-kő-forrást elhagyva érkezünk a Rábay-fához, ahol keresztezi utunkat a P és a P+ jelzés. Mindkettő a Dömörkapu irányából érkezik, és a Nagy-Mély-völgy, illetve a Meleg-mányi-völgy felé tart.

A turistautak kereszteződésében álló kocsánytalan tölgyet Rábay Gyuláról, Pécs város egykori erdőmesteréről nevezték el.

Jelünket követve tovább indulunk, egy kilométer után találkozunk a S● jellel, mellyel együtt balra lesétálunk a völgybe. Innen rövid kitérőt tehetünk a közelben csordogáló Kantavári-forráshoz, ahol esőbeállót és pihenőhelyet is találunk.

A forrást elhagyva már a P társaságában folytatjuk utunkat. 200 méter után a PL jelzése csalogat minket balra, a hegykúpon omladozó Kantavár romjaihoz. Engedjünk a csábításnak: vágjunk neki az igen meredek ösvénynek, és fedezzük fel Kanta vitéz egykori birodalmát!

Kantavár mondája

A mohácsi vész után a Mecsek északi oldalán álló elhagyott sziklavárban egy rablólovag, Kanta ütött tanyát. Innen járt szörnyű kalandokra, s itt rejtegette a sok kincset, valamint a messzi vidék leggyönyörűbb leányát, akit szintén úgy rabolt el szüleitől. Valamelyik gazdag töröknek készült eladni, de közben maga szerette meg. Ám hiába halmozta el a leányt a kincsek özönével, az nem viszonozta a szerelmét, mert volt már kedvese, aki a törökök ellen harcolt.

Kanta úgy lett rablóvezér, hogy kisgyerek korában öccsével együtt elrabolták anyjától. Egy aranylánc és rajta anyjának képe volt minden, ami származására emlékeztette. Egy nap ismeretlen ifjú harcos kért éjszakai szállást a várban. Elmondta, hogy egy magyar várból jön, és menyasszonyát akarja meglátogatni. Kanta így tudta meg, hogy ez az a férfi, akihez az ő foglya nem akar hűtlen lenni. Fölbérelte egy bizalmas emberét, aki másnap a Mecsek rengetegében továbbsiető ifjút meggyilkolta. A szerencsétlen ifjú gyűrűjét és nyakláncát az orvgyilkos magával vitte bizonyítékul. A nyakláncról és a rajta levő képről tudta meg Kanta, hogy tulajdon testvérét gyilkoltatta meg. Holttestét a vár tövében temettette el. Az ifjút nemsokára menyasszonya is követte a halálba, és Kanta is megváltozott. Nem rabolt, nem hatalmaskodott többé, kincseit szétosztotta a szegények közt, ő maga pedig magányos remeteként gondozta a két szerelmes sírját, amíg nem követte őket az örök nyugalom honába. Nevét azonban mind a mai napig megőrizte a romjaiban meglévő Kanta-vár.

Egy hosszabb emelkedőn felkaptatva a Kis-rétre, a pécsiek egyik kedvelt kirándulóhelyére érkezünk, ahol padok, esőbeálló és tűzrakó hely várja a megfáradt turistákat. Jelzésünk innen balra elhagyja a rétet, és a völgyoldalban felszínre törő Hideg-kút forrásához vezet minket. Tovább sétálva elmegyünk a sípálya mellett, majd a szánkópályán kapaszkodunk felfelé. Keresztezik utunkat a Misina irányába tartó turistautak, mielőtt a Misina-tetőre vezető műút mellett haladva rövidesen a mecseki kisvasút megállójához és a mellette álló Szaniszló-pihenőhöz érkezünk.

A mecseki kisvasút (Muki) hazánk legrövidebb keskeny nyomtávú erdei vasútja. A Dömörkapu és az Állatkert között közlekedő kisvasút 1962-ben épült, pályahossza 570 méter.

Az országúton átkelve ismét erdei környezetben folytatjuk utunkat, majd az erdőből kibukkanva balra lesétálunk a Hotel Kikelethez. A szállodával szemben rátérünk egy parkerdei ösvényre, melyen gyorsan az árkádos, bástyás Mecsek-kapuhoz jutunk. A Mecsek jelképes bejárata 1936-ban épült. Innen nincs más dolgunk, mint lesétálni a Pálos templomig (a S▲ társaságában), ahol kalandos utunk véget ér, és buszra szállva visszatérhetünk a megyeszékhely belvárosába.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Az Uránvárosból induló 4-es buszról a Hősök tere fordulóban szálljunk le!

Megközelítés

 • A Z+ jelzés közvetlenül a buszmegállóból indul.

Autóval

 • A Hősök tere forduló környékén a KRESZ szabályainak megfelelően parkolhatunk, de mivel a túra kezdő- és végpontja távol esik egymástól, nem érdemes autóval érkeznünk.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • A Mecsek turistakalauza

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

Írd meg az első hozzászólást!

Még nem szólt hozzá eddig senki.


A többiek fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
14,5 km
Időtartam
4:12óra
Szintemelkedés
317 m
Szintcsökkenés
380 m
Egyirányú túra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • Új pont
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!