Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 20

Mátraverebély - Mátraháza (OKT-20)

· 14 értékelés · Gyalogtúra · Mátravidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Őszi hangulat a Vércverésen
  / Őszi hangulat a Vércverésen
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mátra gerincén
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kéktúra 8. rész: Ennél magasabbra nem lehet lépcsőzni Magyarországon
  Videó: Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Piszkés-legelőnél
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Galya-kilátó éjszaka
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kattints a képre a teljes képernyős panorámáért!
  Fénykép: $ztankó Ƀálint, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 25 20 15 10 5 km
Nekivágunk a Mátra keskeny gerincének, melynek nyugati felét és középső részét keressük fel a 20. Kéktúraszakasz bejárása során. 180 méteres tengerszint feletti magasságból 964 méterig emelkedünk, közben vadregényes, sötét andezitsziklákkal tűzdelt erdőkben érjük el az ország legmagasabban fekvő, álmatag falvait.
nyitva
közepes
Hossz 25 km
8:20 óra
1 285 m
785 m

Akár az Alföld, akár a Pétervásárai-dombság vagy a Karancs irányából nézünk rá a Mátrára, egy hosszú, középen kissé lealacsonyodó vonulatot látunk, mely zöld falként tornyosul környezete fölé. Az egykor büszke kárpáti vulkán szerkezetének roncsa S-alakban kanyarodó gerincet hordoz, a nyugati részen ezzel párhuzamos csúcsok sora húzódik, ezért itt kiterjedtebb a hegység. Máshol csak rövid oldalgerincek indulnak ki a központi vonulatból. A legmagasabb régióban ne keressünk jelentős csúcsokat, hiszen már a térképeken gyakran szembeötlő „tető" elnevezés is árulkodik a morfológiai jelenségről, melyért a kemény andezit, a szerkezeti mozgások hatására megdőlt szerkezet és a későbbi erózió is felelős: a Mátra lapos hátakban tetőzik. Igazi csúcsokat csak a peremeken és a keleti gerincen találunk.

A Mátra főgerince magasan fut, míg annak két oldalán többnyire csak alacsony hátak és szigetszerű csúcsok helyezkednek el. Ennek köszönhetően a legmagasabb részeket felkereső Kéktúráról nagyszerű, tágas panorámákat élvezhetünk a dombos-hegyes észak és a végtelen sík dél felé. E kilátások mellett a vulkanikus múltról tanúskodó sziklatornyok, a gerincet helyenként egészen elvékonyító sziklafalak, a fedetlen kőtengerek felelősek a hegység varázsáért.

A Mátra nem csak az ország két legmagasabb hegytömbjével büszkélkedhet, de alighanem nincs a hazai turisták körében népszerűbb hegység nála (a főváros melléki hegyvidéket leszámítva). Egy-egy ideális időjárású hétvégén tömegek mozognak a területén. A kiemelt figyelem a híres legek, azaz a Kékes és a Galya-tető magaslatai mellett a szokatlanul nagy feltártságnak is köszönhető. A lapos tetők - különösen a Nyugati-Mátrában - kedveztek a települések kialakulásának, napjainkban e falvak klímájuknak és természetközeli helyzetüknek köszönhetően népszerű üdülőhelyek, télen pedig élénk sísportéletnek adnak otthont. A hegységet behálózó autóutak, a legmagasabb csúcsokat felkereső, sűrű tömegközlekedési hálózat, a kultikus helyszínek, az országos viszonylatban kiterjedt, vadregényes erdők autós és bakancsos turisták áradatát csábítják a Mátrába. A túrázókat szerteágazó turistaútfonat várja, a tömeges turizmus pedig viszonylag nagy menedékház-hálózatot tart el a hegységben - különösen annak nyugati részén. A hegyisport-szolgáltatások választéka és kiépítettsége azonban egyelőre nem nőtt fel a Mátra látogatottságához.

A Kéktúra 20. szakasza Mátraverebélyen beveszi magát a hatalmas erdőbe, és felkapaszkodik az Ágasvári turistaház szinte alpesi hangulatú tisztására. A klasszikus turistaszállót elhagyva már a gerincen járunk, vadregényes, egyemberes ösvényt taposva látunk be a Csörgő-patak szurdokvölgyébe, mely erdőrezervátumnak is otthont ad. Felkeressük Magyarország legmagasabban fekvő, az idegenforgalomból élő, nyugalmas miliőjű falvait, és elérjük a 964 méteres Galya-tető mellett álló díjnyertes kilátót, amiről emlékezetes panoráma nyílik a Mátrára és tág környezetére. Végül temérdek kilátás láncolatát felfűzve leereszkedünk a Mátra-nyeregbe, a gerinc legalacsonyabb, közlekedési átjárónak is helyt adó pontjára. Innen Mátraházára gyalogolunk, ahonnan már a Kéktúra következő szakasza kalauzol föl a Kékesre.

A szerző tippje

 • Ágasvár csúcsára a K▲ jelzésen rövid, de meredek kitérővel kapaszkodhatunk fel. Ez az egyik legpazarabb kilátóhely a hegységben, semmiképpen se hagyjuk ki!
 • A Csörgő-lyuk-barlangot előre leegyeztetve, barlangi túravezetővel megtekinthetjük, egyéni kiegésztő felszereléssel (sisak, lámpa).
 • Mátraszentistvánnál csak rövid ráadás a Vörös-kő kilátója, melyről a Mátrától északra eső területekre nézhetünk le.
 • A túra során hazai viszonylatban széles turistaszálláshely-kínálatból válogathatunk: Galyatetőn a Galya Turistacentrum, a hegység nyugati felén az Ágasvári turistaház várja a túrázókat. És a Vörösmarty turistaházban szintén eltölthetünk egy mátrai éjszakát.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Mátraverebély  7,6  Ágasvári turistaház  4,2  Mátraszentistván   Galyatető  3,6  Vércverés  3,1  Vörösmarty fogadó  1,8  Mátraháza

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Mátrakeresztes (OKTPH_100_1, OKTPH_100_2 közelében): Pásztó, Ágasvári menedékház buszmegálló
 • Mátraszentistván (OKTPH_101_1, OKTPH_101_2): Mátraszentistván, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Galyatető (OKTPH_102_1, OKTPH_102_2, OKTPH_102_3, OKTPH_102_4): Galyatető, Kodály Zoltán sétány buszmegálló
 • Vércverés közelében (OKTPH_103): Mátraszentimre, nyírjesi kőbánya buszmegálló
 • Vörösmarty turistaház (Mátraháza közelében) (OKTPH_104_1): Mátraháza, Vörösmarty turistaház buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2021-06-17
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Galyatető, Péter-hegyese, 962 m
Legalacsonyabb pont
Mátraverebély, Zagyva-völgye, 186 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Pihenő

Galyatető Turistacentrum

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Mátraverebély, vasútállomás (186 m)
Koordináták:
DD
47.968482, 19.779375
DMS
47°58'06.5"N 19°46'45.8"E
UTM
34T 408892 5313518
w3w 

Végpont

Mátraháza, parkoló

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • Mátraverebélytől Ágasvárig tart a túra első szakasza.
 • Ágasvártól a Mátra-bérc gerincén taposunk Mátraszentistvánig.
 • Onnan a Galya-tetőre kapaszkodunk.
 • A Vércverésen keresztül ereszkedünk alá a Vörösmarty turistaházig.
 • Végül Mátraházára érkezünk.

A túráról részletesen

Mátraverebély – Ágasvári turistaház

Mátraverebély házai közt érkezünk meg a vasútállomás peronjára. A síneken átkelve rét szegélyén indulunk el, majd jobbra befordulunk az erdőbe. Fenyveses és elegyes erdőkben kaptatunk fölfelé, változó méretű tarvágások szegélyezik lépteinket. Az Ágasvárig tartó szakasz leghangulatosabb részeit ezeknek a fenyőfoltoknak köszönhetjük, melyektől azonban rövidesen búcsút kell vennünk, az egyre magasabb hőmérsékletek és szaporodó csapadékhiányos időszakok ugyanis „elűzik”, kiszorítják őket az alacsony területekről. Az emelkedő egyik-másik pontjáról, irtásszélekről korlátozottan kilátunk a Cserhát felé.

Az Ágasvári-rétet a hegyek keretezte erdős környezet és a turistaház étterméből áradó illatok teszik vendégmarasztalóvá. Bélyegezni a Kékkör táblánál vagy az étteremben tudunk. Az egykori vadászház ma klasszikus bakancsos szálláshely az erdő mélyén. A ház mögötti Ágasvár a Mátra egyik legszebb magaslata. A szabályos, háromszög alakú hegyre különösen meredek, sziklás ösvényen (K▲) kaptathatunk föl – a fönti panoráma miatt a megerőltető kitérőt semmiképp se hagyjuk ki! A fenyők alól kibukkanó sziklákról pazar a kilátás a Nyikomra, a Zagyva völgyére és a cserháti erdőkre. Ráadásul a csúcs szigetjellege miatt mintha egy bástyáról szemlélődnénk, itt élhetjük át a mátrai Kéktúra első (vagy utolsó) igazi csúcsélményét. Az egykor itt állt erősségnek már nem sok nyoma maradt.

Ágasvári turistaház – Mátraszentistván

A turistaház után a K jelzés a hegység főgerincének, a Mátra-bércnek a magaslatain tekereg. A Csörgő-völgy erdőrezervátumának peremén mesés rengetegen keresztül vezet az ösvény. Hasonlóan vadregényes szakasszal csak a Kékes után találkozunk legközelebb. A meredek hegyoldal egy-egy kisebb tisztásfoltjáról maradandó látvány a Csörgő-patak mély völgye, melynek végén, a magasban már Mátraszentimre épületei pöttyözik az erdős tájat.

A gerincre érve előbújnak a zord andezitsziklák, melyek észak felé néhol fedetlen formában, falként törik át az erdőt. Egyikük tetejéről megcsodálhatjuk a Zagyva völgyébe simuló mátrai tájat, és a Vörös-kő alatti, szinte függőleges hegyoldalt. Végül a gerinc kissé kiszélesedik, ösvényünk erdei útra vált, és egy réten, frissen épült hétvégi házak mellett érkezünk meg Mátraszentistvánra. A település télen népszerű, hóágyúval is segített sípályáinak pásztái északi tájolásúak, ezért igen jó a hótartó-képességük. A Kéktúra betér a kis fennsíkra települt falu központjába, ahol a Vidróczki csárda előtti villanyoszlopon vagy a 3Patak vendégház kapujánál pecsételhetünk. Érdemes időt szánni a S jelzésen elérhető vörös-kői kilátóra, hogy kinézzünk észak felé a Mátra-bércről.

Mátraszentistván – Galya-tető

A Felső-Mátra falvai egykor a környező hatalmas erdőségeket hasznosító, főként német és tót származású szénégetők, erdei munkások és a hamuzsírt felhasználó üvegfúvók letelepedésével alakultak ki. Villanyvezetéket követve folytatjuk gerincvándorlásunkat. Bár a gyepes, cserjés növényzet nem nyújt túl izgalmas látványt, viszont egy ponton jobbra kiszélesedő rétet és szedett-vedett padot vehetünk észre: Galya-tetőig ez a felhagyott legelő az egyetlen panorámapont. A Nyugati-Mátra belső, csúcsmentes részére, és a Muzsla gerincére nyílik kilátás. A fák fölött a Cserhát egy piciny szelete is megmutatkozik.

Öles fenyők és suhogó bükkök alatt kerüljük meg a piszkés-tetői csillagvizsgáló épületét. Itt már a 900-as hegytetők hűs és szeles vidékén járunk. Tágas sétautunk eléri Galyatető szélét, majd éppen csak kikerüli az ország 2. legmagasabb csúcsát, a névadó 964 méteres csúcsot – melyen rádiótorony áll. Helyette a 960 méteres Péter hegyesén vár minket Magyarország talán legizgalmasabb kialakítású kilátója, melyet 2014-ben – magasságát jócskán megtoldva – újítottak fel. Benne bivakhelyiségeket is találhatunk, de a legfontosabb a tetejéről nyíló panoráma: Észak-Magyarország minden bája megmutatkozik az alattunk hullámzó dombvidékben. Feltűnik a terebélyes Bükk és a közeli Karancs is. Tiszta időben a Magas-Tátra sziklacsipkéit is kiszúrhatjuk a számtalan felvidéki vonulat mögött, kelet felé pedig a Kékes tömbje és mögötte a magaslatokban bővelkedő, élénk domborzatú keleti gerinc alkotja a látványt.

A kilátót elhagyva hamarosan a Galyatető Turistacentrumhoz érünk, ahol nem csak megszállni, de étkezni is tudunk. Pecséteket itt és a toronynál lelhetünk.

Galya-tető – Mátraháza

A Galya-tető után a hegység alacsonyodni kezd: ez a szakasz köti össze a Mátra két legmagasabb tömbjét. Eleinte sűrű, fiatalos erdőben ereszkedünk, majd a Kéktúra az autóút mellé szegődik: ismét annyira elkeskenyedik a hegygerinc, hogy éppen csak elfér rajta a két nyomvonal. Érintjük a Vércverés 699 méteres bércét, ahol ne felejtsünk el pecsételni! Egy-egy irtásfoltról fantasztikus a kilátás, Parádsasvár döbbenetes közelségben látszik, de hozzá képest szédítő magasságban mozgunk. Az egész Mátrában talán ezen a környéken élhető meg leginkább és legtovább a magasságélmény. A párába vesző távolban a Bükk platója emelkedik. A nekünk balra eső keleti oldalt helyenként sziklakibúvások színesítik. Ereszkedésünket a Csór-hegy kaptatója töri meg, szűk ösvényünkről a lombok közt már néhol látszik a Kékes. Ismét lefelé tartunk, és újfent az aszfaltcsík mellé szegődünk.

A Mátra-nyeregbe érünk, ahol a jelentős természetes akadályt képező hegyvonulat kissé lealacsonyodik és domborzati formáit tekintve is megszelídül. Éppen ezért régóta itt töri át a két oldalt összekötő közlekedési folyosó. A Vörösmarty turistaház 1950-es évek óta álló, árnyas épületénél bélyegző várja a kéktúrázókat. Átmegyünk az út túloldalára, ahol csodaszép bükkös ezüstös szálerdeje borítja a meredek lejtőt. A forgalmas autóút nem nagyon enged belemerülni az erdei hangulatba, raádásul a Hidas-folyás völgyfőjén átkelve rövidesen megérkezünk Mátraházára. A turistatelepen a fák takarásában bújik meg a hegység valamikori szimbolikus turistaháza, a jelenleg bezárt Pagoda (valaha Kékesalja menedékház). Pecsételni a buszállomáson vagy a távolabbi parkolóban fellelhető Mátra büfénél tudunk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Mátraverebély vasúti megállóhelyére Salgótarján és Hatvan felől közlekednek vonatok.
 • A Mátraverebély, eszpresszó buszmegállóból Salgótarján vagy Hatvan irányába utazhatunk, de van közvetlen buszos összeköttetés Budapesttel is.
 • Mátraházán a Mátraháza, autóbusz-állomás megállót kell keresnünk. A buszok elsősorban Gyöngyös és Parád felé teremtenek kapcsolatot.

Megközelítés

 • Mátraverebélyen a buszmegálló melletti kereszteződésben találjuk a Kéktúrát, ha pedig vonattal érkezünk, az állomás végében könnyen megtaláljuk a jelzéseket.
 • Mátraházán a buszállomáson halad át a K jelzés.

Parkolás

 • Mátraverebélyen a Szentkútnál érdemes parkolni, melyet érint is a Kéktúra, esetleg a polgármesteri hivatal előtt.
 • Mátraházán a kékesi bekötőút csatlakozása mellett van ingyenes parkoló.

Koordináták

DD
47.968482, 19.779375
DMS
47°58'06.5"N 19°46'45.8"E
UTM
34T 408892 5313518
w3w 
///fatönk.úgyis.moszat
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Mátra turistatérkép

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(14)
Garai János
2021-08-28 · Közösség
Piszkéstető, és Galyatető között fakitermelés miatt le van zárva az út
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-08-26
Szakály József
2021-07-19 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-06-05
Nagy-Tóth Zoltán
2021-04-18 · Közösség
Nagyszerű, próbákkal teli, kissé saras, de élményekben gazdag túraszakasz. Mikorra minden kizöldell, még szebb panorámát nyújthat. Bélyegzők rendben voltak. Galya-tető kilátóról lefelé oda kell figyelni, hogy az építkezési területet kerülni kell. Ahogy vége a lépcsősornak lefelé egyből balra kell fordulni, nem kell lemenni a turistacentrumig.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-04-17
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Fénykép: Nagy-Tóth Zoltán, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 65

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
25 km
Időtartam
8:20 óra
Szintemelkedés
1 285 m
Szintcsökkenés
785 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp