Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Magyarkúti kiskör Verőcén át

· 8 értékelés · Gyalogtúra · Dunakanyar, Visegrádi-szoros · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Látkép az Aranyoskút-kilátópontról, a bal oldalon a Dunakanyarral
  / Látkép az Aranyoskút-kilátópontról, a bal oldalon a Dunakanyarral
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A visegrádi fellegvár az aranyoskúti kilátópontról
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Borbély-hegy Verőcéről nézve
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hétvégi ház Verőcén
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Verőce és Magyarkút között
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyaraló Verőcén
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Magyarkút
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kocsma a pipáshoz Magyarkúton
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kocsma a pipáshoz Magyarkúton
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Irma-forrás Magyarkúton
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Aranyoskútra aszfaltúton kell felgyalogolnunk. Visszanézve elbúcsúzhatunk a Csóványosról
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyaraló Aranyoskúton
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Madáretetők Aranyoskúton
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az aranyoskúti kilátópont
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dunakanyar az aranyoskúti kilátópontról. Balra a visegrádi fellegvár, alattunk Verőce, a folyó partján szemben Nagymaros, fölötte a Szent Mihály-hegy
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma az aranyoskúti kilátópontról
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Borbély-hegy kilátóteraszát mára körbenőtte a növényzet
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Magyarkút-Verőce vasútállomás
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 8 6 4 2 km Csattogó-völgyi Üdülőházak
Közepes hosszúságú, szinte végig széles föld- vagy aszfaltúton vezető séta, melynek során felfedezhetjük Verőce hangulatos nyaralóövezetét, és közben beülhetünk egy nyugodt vendéglőbe, majd váratlan szemszögből pásztázhatjuk végig a fenséges Dunakanyart.
nyitva
könnyű
Hossz 10,4 km
3:30 óra
247 m
247 m

Ha csak pár óránk van, és nincs kedvünk (vagy lehetőségünk) komolyabb túrafelszerelést ölteni, Verőcéről tehetünk egy kellemes körsétát a település két jellegzetes üdülőövezetébe, Magyarkútra és Aranyoskútra. Utunk többnyire hétvégi házak között, széles föld- vagy aszfaltúton vezet, csak egyetlen helyen, az aranyoskúti kilátóhely után tér keskenyebb ösvényre, úgyhogy nem igényel különleges ruházatot.

Magyarkúton, az Irma-forrásnál megpihenhetünk egy kicsit, feltöltődve a Kocsma a pipáshoz nevű vendéglő kerthelyiségében, aztán elsétálunk az 1930-as években épült Gonzága Szent Alajos turistakápolna mellett. Túránk fénypontja azonban kétségkívül az aranyoskúti kilátóhely: a sziklák pereméről szokatlan szögből csodálhatjuk meg a Dunakanyart, akadálytalanul rálátva a visegrádi fellegvárra, valamint a Visegrádi-hegység mögötte húzódó hegyeire.

A szerző tippje

 • Magyarkúton, az Irma-forrásnál pótolhatjuk az elégetett kalóriákat a Kocsma a pipáshoz nevű egyszerű, családias hangulatú vendéglőben, amelynek a kerthelyiségében is elüldögélhetünk, ha szép az idő.
 • A Borbély-hegy kilátóteraszát magasan körbenőtte a növényzet, ezért nem látunk ki róla. Ha mégis felsétálunk hozzá a P▲ jelzésen, kb. 100 méterrel előtte letérhetünk az ösvényről bal felé, mert 50 méterrel feljebb, egy romos épület mellől megpillanthatjuk a Dunakanyart.
 • Ha lehet, vigyünk magunkkal távcsövet! Az aranyoskúti kilátóhelyről nagy élmény végigpásztázni vele a panorámát.
 • Amennyiben többet sétálnánk, és vadregényesebb, erdei környezetben, válasszuk a túra hosszabb, a Nagy-kő-hegyre felvezető változatát! Az majdnem teljes egészében magába foglalja ezt a magyarkúti kiskört.
Farkas Péter profilképe
Szerző
Farkas Péter 
frissítve: 2019-08-16
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
278 m
Legalacsonyabb pont
115 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Csattogó-völgy (121 m)
Koordináták:
DD
47.834128, 19.026043
DMS
47°50'02.9"N 19°01'33.8"E
UTM
34T 352283 5299750
w3w 
///fázósan.gombostű.termékek

Végpont

Csattogó-völgy

Útleírás

Itiner

 • A Csattogó-völgyből a Gyöngyök útja jelzését követve, kelet felé sétáljunk el a P jelzésig!

 • P jelzésre rátérve kövessük azt észak felé, a Les-völgy mentén, egészen Magyarkútig.

 • Miután átértünk a Gimpli-patak fölötti hídon, forduljunk jobbra a K ◼ jelzésen, amelyet kövessünk az Irma-forrásig, illetve a Kocsma a pipáshoz című vendéglőig!
 • Az Irma-forrástól sétáljunk vissza a Fő úton a K ◼ jelzésen, aztán térjünk át a P ◼ jelzésre bal felé! Ezt követjük a Gonzága Szent Alajos kápolna mellett, majd Magyarkútról kifelé Aranyoskút tetejéig az aszfaltúton.
 • Aranyoskút felső részén, a Kilátó utcánál érdemes tennünk egy rövid kitérőt balra, a sziklák tetején lévő kilátópontig.
 • Utunkat megint a P ◼ jelzésen folytatjuk.
 • A P▲ jelzésen jobbra tehetünk egy újabb kitérőt a Borbély-hegy egykori kilátóteraszáig, ahonnan azonban sajnos nem látunk semmit, mert körülnőtte a növényzet.
 • A sétát ismét a P▲ jelzésen lefelé folytatva beérünk Verőcére.
 • A Bereg utcán jobbra térve talpaljunk el a P jelzésig!
 • P jelzésen jobbra térve hamarosan visszatérünk oda, ahol a Gyöngyök útja balra kiágazik. Azon térhetünk vissza a Csattogó-völgybe.

Részletes leírás

Túránk érdemi része a Les-völgy mentén kígyózó P jelzésen kezdődik, amelyen észak felé sétálunk ki Verőcéről. Kerékpárral is jól járható, köves földúton haladunk kutyaugatástól kísérve, jobb-rosszabb állapotban lévő víkendházak között. Közben jobbra megpillanthatjuk az innen nézve piramisszerűen magasodó Borbély-hegyet, amelyre túránk vége felé majd felkapaszkodhatunk – igaz, egy olyan kilátóteraszhoz, ahonnan manapság már sajnos nem látunk semmit. Ha nyáron érkezünk, egy szakaszon sárgálló aranyvessző-tengert szelünk át; ezt az invazív fajt dísznövényként is termesztik, de mivel nem igényel gondozást, sok helyen gyomként szaporodott el. Egyébként gyógynövényként is ismert, többek között gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása van.

Hamarosan beérünk a közigazgatásilag Verőcéhez tartozó, meghitt hangulatú Magyarkútra, egyelőre csak a településrész nyugati oldalát érintve. Egy hídon átkelünk a mókás nevű Gimpli-patak fölött, majd a K ◼ jelzéssel együtt jobbra térünk. Ezt követjük a Dalos utcán, majd a Fő úton az Irma-forrásig, vagyis az övezet névadójáig, a tekintélyt parancsoló foglalású, iható vizű Magyar-kútig. Közvetlenül mellette van a Kocsma a pipáshoz, amely valójában egyszerű kínálatú, de barátságos hangulatú vendéglő is kerthelyiséggel – érdemes leülnünk legalább egy italra, a napernyők alatt élvezve a nyugodt környezetet.

Az Irma-forrástól Aranyoskútig

Az Irma-forrástól a K ◼ jelzésen, a Fő úton visszatérünk oda, ahol a P ◼ jelzés balra kiágazik, átvezetve minket az Orgonás útra. Mostantól sokáig ez a jelzés lesz a kísérőnk. A nagy kanyarban, a jobb oldalon találjuk az ifjúság védőszentjének tiszteletére 1933-ban felszentelt, a MÁV Gépgyári Sportkör Turista Osztálya által épített Gonzága Szent Alajos turistakápolnát. A huszártornyos építményt közvetlenül egy Árpád-kori templom maradványai mellé tervezték, szentmisét évente egyszer, június 15-én tartanak benne.

Ezt követően túránk legunalmasabb részén kell túlesnünk: a Papsom-árok melletti aszfaltúton kell felsétálnunk Verőce egy másik üdülőövezetébe, Aranyoskútra. Közben lassan, de biztosan újra leküzdünk mintegy 100 méternyi szintkülönbséget, mielőtt a településrész tetején, még mindig a P ◼ jelzést követve élesen jobbra fordulunk. Előtte, a kaptatón érdemes megállnunk, és hátranéznünk, mert megpillanthatjuk a Csóványos egyre távolabbi csúcsát.

Csodálatos panoráma a Dunakanyarra

Az éles forduló után végre megszabadulunk az aszfalttól, hétvégi házak között, hangulatos kis utcán talpalunk. Legyünk résen, mivel egy bal kanyar után nem sokkal ki lesz táblázva az aranyoskúti kilátóhely, ahová nem vezet el a jelzés, csak a Kilátó utca, holott a panoráma kihagyhatatlan.

A sziklák peremétől tisztes távolságot tartva elérjük azt a pontot, ahonnan meglepő közelségből pásztázhatjuk végig a Duna vonalát: a folyón terpeszkedő Szentendrei-szigetet, szemközt Dunabogdányt, az alattunk elterülő Verőcét. A legimpozánsabb látványt azonban a visegrádi fellegvár nyújtja; innen nézve nyilvánvaló, hogy stratégiailag milyen tökéletes helyre épült. Balra fölötte kiszúrhatjuk a Mogyoró-hegy kilátóját, távolabb a Prédikálószéket, mögötte pedig még a Dobogó-kő hosszan nyújtózó gerincét is. A Duna kanyarulatának bal partját a Szent Mihály-hegy tömbje uralja, alatta a 2018-ban felújított nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása-templom tornya fehérlik.

 A kilátás nélküli kilátó

A P ◼ jelzésre visszatérve a túra egyetlen keskeny ösvényén ereszkedünk – ha ez nem lenne, bármilyen bringával is simán teljesíthetnénk a kört –, magunk mögött hagyva Aranyoskút házait. Rövidesen megpillantjuk a Verőcéről látott, a Börzsöny egykori, 15 millió éves ősvulkáni krátergyűrűjének peremét jelző Borbély-hegy csúcsa felé kiágazó P▲ jelzést. A 283 m magas tetőn szintén a MÁV Gépgyári Sportkör Turista Osztálya épített korláttal védett kilátóteraszt még az 1930-as években, mivel azonban elburjánzott körülötte a növényzet, mára sajnos semmit nem lehet látni róla a környező tájból. Ha mégis megtesszük miatta a kétszer 400 méteres kitérőt, kicsit lejjebb, bal felé kisétálhatunk egy épület romjához, ahonnan kapunk némi kilátást, az aranyoskúti panorámának azonban ez sem érhet a nyomába.

Innen nincs más hátra, mint a P▲ jelzést tovább követve, a Magyar-máli-dűlő oldalában lesétálni Verőcére. A turistaút a szebb napokat látott Magyarkút-Verőce vasútállomásnál ér be a településre. Ha a Csattogó-völgybe szeretnénk visszatérni, a jelzésről a Bereg utcára célszerű lekanyarodnunk, amely átvisz minket közvetlenül a P jelzésre. Ezen jobbra fordulva hamarosan elérjük a bal felé a völgybe vezető Gyöngyök útját, és így meg is érkeztünk sétánk kiinduló-, azaz egyben végpontjára.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kezdő- és végpontját a Budapest-Vác-Szob között közlekedő vonatokkal érhetjük el. A szerelvényről Kismaroson vagy Verőcén kell leszállni. A Csattogó-völgy pár száz méteres sétával mindkét településről kényelmesen megközelíthető.

Megközelítés

 • A verőcei vasúti megállóhelytől  a P turistajelzést követve északi irányba tartunk. Egy kilométert megtéve, a település határában (balra) rátérünk a Gyöngyök útja turistaútra, amely a Csattogó-völgybe vezető széles földút. A tájékozódást jelzések, illetve kihelyezett táblák is segítik.

 • A kismarosi vasúti megállóhelytől kezdetben a S és a Z turistautakat követjuk, de ahogy elhagyjuk a kisvasút végállomását, az ABC-nél jobbra fordulunk, és pár száz méteres sétával a Gyöngyök útja jelzései mentén, valamint a kihelyezett navigációs táblák segítségével érjük el a Csattogó-völgyi táborhelyet.

 • Ha vonattal érkezünk, a vasútállomástól a P jelzést követve, a Faluföle utca mentén elindulva közvetlenül is be tudunk csatlakozni a túra nyomvonalába anélkül, hogy a Csattogó-völgyig ki kellene sétálnunk.

Parkolás

 • A túra kezdőpontja a Vácot Szobbal összekötő 12-es út közelében található.

 • A településen több helyen is ingyenesen parkolhatunk. A legpraktikusabb a Zentai utcában, a P jelzés mentén hagynunk az autónkat.

Koordináták

DD
47.834128, 19.026043
DMS
47°50'02.9"N 19°01'33.8"E
UTM
34T 352283 5299750
w3w 
///fázósan.gombostű.termékek
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz (Cartographia)

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Ez a séta nem igényel speciális túrafelszerelést. Jól tapadó talpú cipő, ivóvíz ajánlott, a navigáláshoz pedig Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,4
(8)
Bihari-Vikor Veronika
2021-04-05 · Közösség
Nekem sajnos az útvonal nagy része nem igazán tetszett. Az aranyoskuti kilatohelyrol csodás a kilátás, de ez nincs az útvonalon, csak a térképen vettük észre. A Borbély-hegy kilatobol már van kilátás, megritkitottak előtte a növényzetet. Kutyával turazoknak nem ajánlom, az első 3-4 km-en folyamatos ugatas kísért az üdülők között. Az utána következő aszfaltos 1.5 km emelkedő így hűvös időben nem volt gond, de melegebb időben nem lehet kellemes. Ezután az erdős rész jön, gyönyörű a kilátás. Majd innen már ismét ereszkedés le Verőcébe.
Mutass többet!
Monday, April 5, 2021 18:18:54
Fénykép: Bihari-Vikor Veronika, Community
Monday, April 5, 2021 18:19:05
Fénykép: Bihari-Vikor Veronika, Community
Monday, April 5, 2021 18:19:19
Fénykép: Bihari-Vikor Veronika, Community
Pek Zsofi
2021-03-13 · Közösség
Fénykép: Zsofi Pek
Verőce
Fénykép: Zsofi Pek, Közösség
Verőce
Fénykép: Zsofi Pek, Közösség
Verőce
Fénykép: Zsofi Pek, Közösség
Verőce
Fénykép: Zsofi Pek, Közösség
Verőce
Fénykép: Zsofi Pek, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

Monday, April 5, 2021 18:18:54
Monday, April 5, 2021 18:19:05
Monday, April 5, 2021 18:19:19
+ 18

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
10,4 km
Időtartam
3:30 óra
Szintemelkedés
247 m
Szintcsökkenés
247 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp