Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Magas-mátrai hangulatok

· 2 értékelés · Gyalogtúra · Mátra-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás a Karancs felé a sípályák tetejéről
  Kilátás a Karancs felé a sípályák tetejéről
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 850 800 750 700 650 7 6 5 4 3 2 1 km Sípark (Mátraszentistván) Sípark (Mátraszentistván) Három falu … templom) Három falu … templom)
Rövid körséta a Magas-Mátra széles hátain, ahol az épített környezet uralja a tájképet, de a természetélmény is biztosított. A hazánkban szokatlan sípályák gyeppásztái, a síkabb térszínre nyíló kilátások, illetve a hegyi üdülőfalvak és az erdők váltakozása sajátos hangulatban forr össze ezen a könnyű körtúrán.
nyitva
könnyű
Hossz 7,3 km
2:10 óra
294 m
294 m
830 m
688 m

Amikor ránézünk Mátraszentistván síterepére, hazánkban szokatlan látvány tárul szemünk elé: hegyekkel keretezett, magaslati sípályák hasítanak az erdőkbe. Bár a tájkép semmiképpen sem alpesi, a részletek megidézhetik a hangulatot, hiszen kis hütték, síliftek, víztározók, tágas panorámák gazdagítják a hegyoldalt az ideális esetben hólepellel fedett háztetők fölött. Persze nyáron sem unalmasabb a tájkép, a tágas gyeppászták megtörik az erdőtakaró egyhangúságát, és a hegyeinkből rég eltűnt hegyi legelőkre emlékeztetnek.

De hogyan is került ide az ország első síparkja? A történet gyökerei évszázadokkal ezelőttre nyúlnak vissza. A Magas-Mátra lapos tetői és széles hegyhátai a törökvész után népesültek be. A betelepített szlovákok (és kisebb részben németek) maguk éltek a hegyek közt, a magyarok aránya sokáig igen alacsony volt. A telepesek kezdetben a völgyekben laktak, hiszen a szénégetéshez és üveggyártáshoz szükséges faanyagot a könnyebben elérhető, a fatörzsek mozgatásának is jobban kedvező, alacsonyabb térszínen kezdték el letermelni, és a malmokhoz elengedhetetlen patakok is alant csörgedeztek. Amikor az irtások eltüntették a rengeteget a lejtőkről, a családok felköltöztek a Mátra szelíden hullámzó tetőszintjére - itt alakultak ki a hutafalvak, melyeket csak később kereszteltek át mai nevükre. Magasabban már kellően széles területek és lankás lejtők álltak rendelkezésre az állattartáshoz, így az egykori erdők helyét zöldellő legelők vették át.

A havasi jellegű legelő- és rétgazdálkodást a '70-es években szüntették be, a jószágok eltűntek a mátrai tájból, és a bebokrosodással lassú újraerdősülés vette kezdetét. Bár a Gagarin Hőerőmű (mai Mátrai Erőmű) sportegylete már a '60-as években sípályát alakított ki a hajdani legelőkön, próbálkozásuk nem volt hosszú életű. Egy családi vállalkozás évtizedekkel később meglátta a lehetőséget a Mátraszentistvánnal szomszédos Rubanya-hegy északi, hótartó lejtőiben, és 2002-ben elkezdődött az azóta is bővülő Sípark kialakítása, a bokrok visszaszorítása. Napjainkra jelentős mennyiségű embert vonz a síelési lehetőség, és a jövőben a park bővülése várható.

A túránk által érintett Három falu temploma és a falvakban hol meglévő, hol átalakult vállalati üdülők mind-mind a hegység felfedezésének, majd Trianon utáni turisztikai feltárásának nyomai. A könnyű, de tartalmas körséta természetileg és kulturálisan is meglepően változatos és tartalmas élményeket kínál.

A szerző tippje

 • Mindkét érintett faluban találunk szálláshelyeket, így egy magas-mátrai hétvége rövid, kellemes kirándulásává is válhat ez a rövid kör.
 • Mátraszentlászlóról rövid, kb. 750 m-es kitérő a Mátra gerincén álló Vörös-kői kilátó. Ehhez a főutcára érkezve balra kell fordulnunk a S jelzésre, ami a toronyhoz vezet.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2021-02-09
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
830 m
Legalacsonyabb pont
688 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Síszezonban, amikor sok a síelő, mérlegeljünk, mekkora a tömeg: ha túl sok az ember, hagyjuk ki a sípark tetejére kivezető részt!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Mátraszentimre, központ buszmegálló (782 m)
Koordináták:
DD
47.908851, 19.876841
DMS
47°54'31.9"N 19°52'36.6"E
UTM
34T 416070 5306780
w3w 
///iskolások.gyógyul.röptet

Végpont

Mátraszentimre, központ buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • Mátraszentimrén a központon át indulunk a Z jelzésen.
 • Mátraszentistván főutcáján jobbra fordulunk a K jelzésre.
 • Mátraszentlászló felső részén jobbra térünk a K+ jelzésre.
 • A Három falu templománál újabb jobbkanyarral jelzetlen útra váltunk egy oda-vissza kitérőre (a régi K▲ jelzések itt-ott még láthatók a parkolóig).
 • Az aszfaltról balra, a parkolón át kerüljük a víztározót, és a jelzetlen ösvényen a sípályák tetejére kapaszkodunk.
 • A Sípark tetőpontjáról visszatérünk a K+ jelzésre, és jobbra indulunk rajta.
 • A K+ jelek vezetnek vissza Mátraszentimrére, a kiindulópontra.

A túra részletes leírása

A felfedezett falu

Mátraszentimrét a többi magas-mátrai faluhoz hasonlóan a völgyekből felhúzódott szlovák telepesek hívták életre, amikor öt család Felsőhutáról (Mátraszentistvánról) átköltözve 1900-ban megalapította Ötházhutát. Az elszigetelt kis falvakban még a 20. század elején is olyan ritka volt a távolról jött látogató, hogy a korabeli turistaírók beszámolója szerint jöttükre összecsődültek a helyiek, és zenés mulatsággal ünnepeltek. Aztán a trianoni békeszerződést követően a korábban csekély mértékben vonzó Mátra hirtelen felértékelődött, hiszen fővároshoz való közelsége, magassága, erdőrengetege és levegője kiemelte a hazai turisztikai kínálatból. Megindultak a fejlesztések, majd a II. világháborút követően gyors egymásutánban épültek a vállalati üdülők. Hosszabb visszaesés után napjainkban egyre több étterem, szolgáltatás, és a szálláshelyek szélesedő skálája jelzi az idegenforgalom fellendülését a Magas-Mátrában.

Erdők alatt, falvak között

A faluból észak felé indulunk a főutcán (Z jelzés). A II. világháborúban elnéptelenedett településen két vályogházat kapott az egyház, ezek egyikének helyén épült 1980-ban a hegyi legelőrétek stílusában (a Mátrára jellemző sötét andezitkockákból) a római katolikus templom, melyet a főtéren láthatunk. Balra fordulunk; az utcáról betérhetünk a takaros szlovák tájházba is. A környék legnagyobb szállója, a Narád Hotel hegyoldali, nem éppen tájba illő komplexuma előtt lépünk az erdőbe. Kimosott ösvényen, fiatalosban ereszkedünk le a Nárád-patak völgyébe, ahol átkelünk a kerekded andezittömbök alkotta gázlón.

Bükkök keverednek gyertyánnal és tölgyessel, ahogy a sziklakibúvásos talajú csapáson kapaszkodunk a hegyoldalban. Vadregényes, jellegzetes mátrai erdő von tetőt fölénk, a talajon pedig helyenként szürke andezitszőnyeg nyújtózik. A Rubanya-rétnél kicsit kinyílik a növényzet - a fajgazdag tisztás fennmaradását kaszálással biztosítják.

Az ország első síparkjánál

Csenevész, fiatal fák ölelésében érjük el a Sípark liftjét és a pályák gyepfolyosóit. Bal felé, a Mátra-bérc belső oldalán már Mátraszentistván házai sorakoznak. Síelésre alkalmassá először a '60-as években alakították az egykori legelőket a Gagarin Hőerőmű (mai nevén Mátrai Erőmű) sportegyesülete saját dolgozói számára. Ezek később tönkrementek, begazosodtak, növekedésnek indult a bozót. Az önkormányzatnak nem volt erőforrása a szükséges beruházásokhoz, de egy családi vállalkozás 2002-ben belevágott az építkezésbe. A Sípark 2004 óta egyre növekvő népszerűségnek örvend; felvonók, hütték, hóágyúk biztosítják a téli szezonok sikerét. A hóágyúkat tápláló víztározók szivattyúi a környező patakok vizét csapadékos időszakban szívják fel, mely a tél végén olvadékvízként részben vissza is kerül a természetbe. A fejlesztési elképzelések között újabb pályák kialakítása szerepel, köztük a Piszkés-tető oldalának bevonásával 900 méteres magasságban is lehetővé tennék a síelést.

Mátraszentistván, az egykori Felsőhuta - ahogy szomszédai is - csak 1938-ban, István király halálának 900. évfordulóján kapta mai nevét. Szlovák lakói a lenti völgyekben foglalkoztak szénégetéssel, mielőtt a völgyfő lankásabb terepére költöztek volna. A központban, a Vidróczki csárda mellett jobbra fordulunk, és a K jelzésen átgyalogolunk Mátraszentlászlóra.

Templom a falvak között

A valamikori Fiskalitáshután felhagyott, romos üdülők keverednek a szépen karbantartott telkekkel, ahogy a főutcát közelítjük. Vendéglátóhelyek sorakoznak a buszfordulóig, ahol Szent László mellszobra is helyet kapott. Utána jobbra fordít a K+ jelzés. Fenyőkkel tarkított kertek közt sétálunk ki a településről. A következő fontos állomás a Három falu temploma: az 1942-ben felszentelt masszív kőépület védőszentje István; a főoltárkép is őt ábrázolja. Állítólag a három település nem tudott megegyezni, hova építsék, ezért végül az egri érsekség mindegyiktől egyenlő távolságra jelölte ki a helyét.

Kitekintés a Mátrából

Induljunk jobbra az aszfaltúton, melyről a parkolónál balra letérve rövid kapaszkodással elérhetjük a sípályák tetejét. A jelzetlen ösvényen egkerüljük a víztározó apró medencéjét (idáig még elvétve találkozhatunk a régi K▲ jelekkel), és ahogy emelkedünk, egyre festőibb a panoráma. A gerinc belső oldalát a sípásztákkal szemben háztetők pöttyözik, mögöttük nagy mélységben tűnik fel Észak-Magyarország dombvidéke, jól érzékelhető a Mátra kiemelkedése. A Karancs tömbje mögött már a Felvidék hegyei hullámoznak, egészen tiszta, kivételes időjárás esetén a Magas-Tátra vadítja a télen síelőktől alpesi hangulatú kilátást.

Vissza a bükkösben

Térjünk vissza a templom mögötti K+ jelzésre! Jobbra erdei szakaszon követjük az aszfaltutat, melyet egy ponton keresztezünk. Gyönyörű, ezüstös törzsű, öreg szálbükkösbe fúródik az ösvény. A Nárád-patak sáros forrásánál átlépünk az alant zöld sűrűbe vesző erecskén, és fokozatosan jobbra hajló utunk mellé egyik oldalról kefesűrű fiatalos szegődik. Egy irtásfoltról visszatekintve a fák mögül kikandikál a Három falu templomának tornya. Kisvártatva elérjük az aszfaltot, melyet nyílegyenesen követve visszaérkezünk startpontunkra, Mátraszentimre központjába.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Mindkét lehetséges túraindító falu (Mátraszentimre, Mátraszentistván) buszai Gyöngyös felől érkeznek és többnyire oda is távoznak, néhány busz jelent közvetlen összeköttetést Pásztóval (vagy Budapesttel).

 • A Mátraszentimre, központ buszmegállóból indul a túra, és ott is végződik.
 • Indulhatunk a Mátraszentistván, központ buszmegállóból is, ahogy itt is fejezhetjük be a túrát ebben az esetben.

Megközelítés

 • A turistaút közvetlenül érinti a buszmegállót.

Parkolás

 • Mátraszentimrén a Posta előtt korlátozott számú parkolóhely áll rendelkezésre, a Rákóczi Ferenc utca végén, a buszfordulónál találunk nagyobb helyet is.
 • Mátraszentistvánon a Petőfi és Vaskút utca kereszteződésénél, a Vidróczki csárda előtt találunk parkolóhelyeket. Ha ez telített lenne, a Vaskút utca végén is van egy parkoló.

Koordináták

DD
47.908851, 19.876841
DMS
47°54'31.9"N 19°52'36.6"E
UTM
34T 416070 5306780
w3w 
///iskolások.gyógyul.röptet
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Mátra turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(2)
Nagy Jakus Judit
2023-03-19 · Közösség
Rövidke, de szép túra.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2023-03-19
Pék Noémi
2022-12-21 · Közösség
Kényelmes kis túra felhőben, hóban. Még nem volt nyitva a sípark, így tömeg sem volt.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-12-17
Fénykép: Pék Noémi, Közösség
Fénykép: Pék Noémi, Közösség
Fénykép: Pék Noémi, Közösség
Fénykép: Pék Noémi, Közösség

A közösség fényképei

+ 1

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
7,3 km
Időtartam
2:10 óra
Szintemelkedés
294 m
Szintcsökkenés
294 m
Legmagasabb pont
830 m
Legalacsonyabb pont
688 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp