Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Koloska-völgyi kalandozások kerekesszékkel

Gyalogtúra · Balaton-felvidék
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Úton a Koloska-forrás felé
  Úton a Koloska-forrás felé
  Fénykép: Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 280 260 240 220 200 180 160 6 5 4 3 2 1 km

Balatonfüreden bújik meg a Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb völgye, amely üdeségével, árnyas erdeivel, madárkórusával és vadasparkjával vonzza a tartalmas kikapcsolódásra vágyó kerekesszékes túrázókat.

nehéz
Hossz 6,3 km
3:00 óra
95 m
95 m
286 m
191 m

Balatonfüred a tó északi partjának egyik legnagyobb városa, komoly kikötői és városi infrastruktúrával, és ez ezzel járó, jelentős nyaralói turizmussal. Mégis, Arács városrész határában egy eldugott kis völgy bújik meg, amely a maga természetességében pompázik, és képezi e kis térség turisztikai központját mindazoknak, akik a balatoni nyüzsgésből kiszakadni vágynak.

A túra egy-egy szakasza a terepviszonyoknak köszönhetően próbára teszi a kerekesszékest és kísérőjét is, de cserébe a Balaton-felvidék jellemző természeti viszonyaihoz képest kissé eltérő, üde, erdei miliőt fedezhetünk fel.

A szerző tippje

 • A túra önállóan nem ajánlott, főleg a kiépítetlen szakaszán gyakran előfordulnak olyan, kisebb-nagyobb akadályok, sziklás, gyökeres, rövid, de meredek útszakaszok, amelyek nagy figyelmet és rutint kívánnak a túrázóktól.
 • A túra kórházi kerekesszékkel közlekedőknek, nagy elektromos kerekesszéket használóknak és kezdő sérülteknek nem ajánlott.
 • A túra - bár aktív kerekesszékkel közlekedők által is kivitelezhető -, legszebb erdei szakaszának teljesítése handy-vel vagy elektromos hajtánnyal szerelt kerekesszékkel közlekedőknek ajánlott leginkább.
 • A túraútvonal burkolata változó, többségében bitumenes, murvás, füves felületek, de az erdei hurok már döngölt, fenyőtüskés talaja elszórtan sziklás, gyökeres, még éppen leküzdhető akadályokkal.
 • A túra során akadálymentes WC nincs, az ilyen irányú szükségleteinket érdemes Balatonfüreden elvégezni.
 • Étkezési lehetőség szezonban a Koloska csárdában van (túránk kiinduló- és végpontja is egyben). Bár a csárda maga nem akadálymentes, az árnyas terasz a célnak megfelel. Szezonon kívül érdemes magunkkal szendvicset és ivóvizet hozni Balatonfüredről.
 • Az út a Koloska-forrásig akadálymentes, de az onnan kiinduló erdei körséta csak jó eszközzel, felkészült, sportos segítővel, jó fizikai állapotban lévő túrázóknak ajánlott, mivel több helyen kiálló sziklák, gyökerek nehezítik a terepet. Bár nem extrém meredek/lejtős az út ezen szakasza, előfordulnak olyan 10-20 méteres útszakaszok, ahol az ereszkedés kimondottan háttal (a nagy kerék irányából), segítőnk figyelmes támogatásával ajánlott!
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő. Esős időben a túra nagyobb része teljesíthető, száraz időben a túra télen is járható a jól felkészült túrázóknak.
 • Árnyékmentes, nyílt szakaszokon is haladunk, ezért nyáron fejfedő és szúnyogriasztó is ajánlott.
_ MTSZ profilképe
Szerző
_ MTSZ
frissítve: 2022-08-05
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
286 m
Legalacsonyabb pont
191 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 18,32%Földút 42,15%Ösvény 39,51%
Murvás út
1,2 km
Földút
2,6 km
Ösvény
2,5 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Koloska Csárda (192 m)
Koordináták:
DD
46.979817, 17.889787
DMS
46°58'47.3"N 17°53'23.2"E
UTM
33T 719774 5206975
w3w 
///repülőgép.erőgép.fennálló

Végpont

Koloska Csárda

Útleírás

Itiner:

 • A Koloska Csárdával szemközti parkolóból indulunk el az aszfaltúton. 
 • A vadasparkba teszünk jobbra egy kitérőt.
 • Az aszfaltutat felváltja a murvás út, ezen jutunk el a Koloska-forrásig.
 • A völgy két oldalán futó ösvények közül a jobb oldalin indulunk el.
 • A visszafordító után még tehetünk egy kitérőt a rétig, majd vissza.
 • A völgy másik oldalán érünk vissza a Koloska-forrásig, majd a már ismert úton vissza a kiindulópontunkhoz. 

A túra leírása:

A Koloska-völgy a visszahúzódó Pannon-tó üledékes rétegződéseinek köszönheti szelíd, helyenként sziklákkal szegmentált felszínét, az erdei beszakadásoknál sok helyen megfigyelhetőek ezek a kőzettani jelenségek.  A Koloska-völgy vélhetően az egykor itt élő szerzetesek által működtetett kolostor nevének egyszerűsödő etimológiájából eredeztethető, napjainkban a kolostor helyét szétszóródó kövek, sziklák jelzik csak, túránk ezt a földrajzi helyet nem érinti.

Túránk kiinduló- és végpontja pontja a Koloska csárda tágas, murvás, erdei parkolója, ahonnan emelkedő, bitumenes, árnyas erdei úton indulunk el. Ez a nyomvonal jó pár száz métert követően kiér az erdőből, balra gyönyörű, virágos, kaszálatlan, méhlegelőnek meghagyott tisztás kísér végig bennünket a Koloska-forrásig, jobb oldalt pedig sokszínű, vegyes erdei vegetációval tördelt miliő húzódik. A klasszikus erdeifenyő, gyertyán, kőris, bükk, tölgy kombinációja mellett megtalálható itt az akác, hárs, gesztenye, és vad, nemesítetlen gyümölcsfák is.

Még a bitumenes szakasz vége felé, jobbra jól ápolt léckerítés és ismertetőtábla jelzi, hogy vadasparkhoz érkeztünk: a napközben látogatható terület igencsak hívogató, érdemes megtekinteni az itt élő állatokat. Nagyon tágas, a természetes élőhelyüknek megfelelő, elkerített részek mögött boldog, védett vadállatok csodálkoznak a látogatókra. A viselkedésükből is lerí, hogy ők többségében zavartalanul élnek itt 2-3 generációs kisebb csordákban: gyönyörű szarvasok, rackák, őzek és más juhfélék élvezik a dús legelők „zsíros” pázsitját. Mi, kirándulók, meg a fenséges látványukat. Ez a vadaspark csak részben járható kerekesszékkel, ameddig a terepviszonyok engedik, érdemes segítőnkkel oda-vissza bejárni. Füves, murvás úton haladunk, időnként a fűben rejtőző vízmosással, itt segítőnkkel figyelmesen érdemes kikerülni az árokszerű beszakadásokat.

Visszaérve a nyomvonalunkra, nemsokára enyhén hullámzó, murvás felületű, egyenes úton haladunk. A fennsíkszerű tér kitágul, pár száz métert követően kibontakozik előttünk a Koloska-forrás ligetes, elszórtan ősfás térsége. Itt érdemes hosszabb pihenőt tartani. Az erdészet által igényesen karbantartott terület központja a Koloska-forrás, mely sajnos úgy tűnik, kiszáradt. A terméskővel kirakott üres medencéje jelzi, hogy nem is olyan rég még bővizű forrás a klímaváltozás emlékműveként prosperál jelenleg. Ácsolt faasztalok, padok, tűzrakó helyek biztosítják a csoportos kirándulóknak is a kollektív étkezést, kikapcsolódást. A nehezen mozgó, segédeszközzel és segítséggel kevésbé felszerelt kerekesszékes túrázóknak ez a túra végpontja.

Az elszánt, jól felkészült túrázók egy erdei hurokkal egészíthetik ki e kirándulást, mely igazán teljessé teszi az élményt. Nemcsak a tűlevelekkel bélelt, alagútszerű ösvény mesebeli szépségében gyönyörködhetünk, hanem a ritka erdei madarak hangjainak kakofóniája is megejtő. A terepviszonyok miatt – a hurok bejező szakaszán meglehetősen meredek, kiálló sziklákkal, gyökerekkel tarkított rövid szakaszok találhatók - érdemes lassan, háttal, a segítőnk figyelmes segítségével haladni.

Az erdei hurkot tehát érdemes menetirány szerint a Koloska-forrás mellett felállított fakereszt jobb oldalán elkezdeni. Rövid, meredek emelkedőn keresztül érünk az erdei alagútba. Bal kéz felöl mélyül a völgy, amelyben a Koloska-patak immár időszakos vízfolyása húzódik, felette nem akadálymentes hidacskákkal, rövidítőkkel. Az ösvényen végig előfordulnak természetes erdei kitüremkedések, sziklák, de összességében a hurok ezen szakasza a könnyebben járható.

Közel egy km után tisztán észlelhetően elérünk a hurok visszafordító szakaszához, ezt a baloldalt húzódó árok elsekélyesedése is jelzi. Itt, ha valaki nyitott, szép erdei legelő látványára vágyik, még további 500 m-t egyenesen haladva elérheti azt. Ez az erdei kalandozás legtávolabbi, még kerekesszékkel bejárható végpontja.

Visszaérve, a völgy másik oldalát választjuk Koloska-forrás felé. Hatalmas, öreg, de egészséges fák határolják utunkat, balról a patakvölgy, jobbról sziklás, meredek hegyoldal sűrűje. A lankásabb ösvényt többször is meredekebb, akadályokkal tarkított szakaszok követik, de mivel lefele haladunk, a segítőnkkel az ereszkedés figyelmesen megoldható. 

Egy igazi szuper erdei pihenő is rejtőzik ezen az oldalon: a sziklával egybenőtt, azzal küzdő „koloskai hárs heroikus fa” vadregényes helyszíne. Kényelmes pad szolgálja az árnyasban való hűsölést, és a látvány befogadását.

Fokozatosan visszaérünk erdei körünk kiindulópontjához, a Koloska-forrás ligetes térségéhez. Innen az út jól megérdemelten, enyhe lejtéssel kísér bennünket a tágas völgyön keresztül a Koloska csárdához.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A túra kiindulópontja nem megközelíthető tömegközlekedéssel.

Megközelítés

 • A túra a parkolóból indul.

Parkolás

 • A Koloska Csárda előtti parkolóban hagyhatjuk autónkat.

Koordináták

DD
46.979817, 17.889787
DMS
46°58'47.3"N 17°53'23.2"E
UTM
33T 719774 5206975
w3w 
///repülőgép.erőgép.fennálló
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
6,3 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
95 m
Szintcsökkenés
95 m
Legmagasabb pont
286 m
Legalacsonyabb pont
191 m
Oda és vissza Körtúra Földtani érdekességek Kerekesszékkel megközelíthető

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp