Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Körtúra a magyarországi szlovén települések mentén a Vendvidék szívébe

· 1 értékelés · Gyalogtúra · Vasi-Hegyhát · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Ritkaháza (Ritkarovci) valóban ritkásan betelepült szórványvidék
  Ritkaháza (Ritkarovci) valóban ritkásan betelepült szórványvidék
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km Kétvölgyi Bűricza-kilátó
Erdei séta a Vendvidék központjához, Kétfaluhoz a Rába völgyéből a nyugati pont és a réti orchideák tanösvénnyel fűszerezve. A túra fordulójánál, a Katalin-hegyi Bűricza-kilátónál rálátunk a térség nagy részére, a túra nyomvonalára és átpillantunk Burgenlandba, Stájerországba az Alpok előhegyeihez.
nyitva
könnyű
Hossz 17,2 km
4:35 óra
285 m
285 m
358 m
234 m
A Vendvidék központi részén járunk, a Szakonyfalu, Kétvölgy és Alsószölnök közötti erdőkben. A terület határközeli fekvése miatt fokozott ellenőzést kapott a XX. század második felében, elzártsága a természeti értékek virágzását tette lehetővé. Az Alpok előszobájában különösen csapadékos klímán, sűrű erdőkkel és lápos rétekkel, mocsarakkal, kaszálókkal hangulatos egységét alkot a hagyományos népi gazdálkodás és a természeti környezet. A magyarországi szlovénok, a Vendek szorvány települései jellemzeik a vidéket, ahol a tanyák és lakóházak tájba illeszkedő laza kapcsolata határozza meg a faluképet. A települések között összefüggő erdős terület húzódik, ahol minden második falura jut egy erdőrezervátum.

A szerző tippje

 • Az útvonal remekül módosítható, a fordulópontot jelentő kétvölgyi kiskör külön családi túrának ajánlható, illetve a Szakonyfaluba visszavezető rövid szakaszt is mellőzhetjük tömegközlekedéssel, ha hosszúra sikerülne a kör.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2021-08-31
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
358 m
Legalacsonyabb pont
234 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • Érdemes navigációval bóklászni a határ közelében. Bár jól jelzett a Kétfalu körüli turistaút, közel vagyunk a szlovén határhoz, ahol fokozott határellenőrzés folyik.

Kezdés

Szakonyfalu, faluközpont buszmegálló (238 m)
Koordináták:
DD
46.924015, 16.227266
DMS
46°55'26.5"N 16°13'38.2"E
UTM
33T 593435 5197451
w3w 
///ponyvák.meglátszik.jókor

Végpont

Szakonyfalu, faluközpont buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A P◼ jelzésen megyünk fel a Grojka-patak mentén egy bő kilométert, ahol jobbra a P jelzéshez csatlakozunk.
 • A gerincen egy kilométer után elhagyjuk a P jelzést, és jelzetlen erdészeti úton térünk a kétvölgyi aszfaltos útra.
 • Kétvölgytől a P jelzésen előbb egy rövid kitérővel felnézünk a Katalin-hegyre a Bűricza-kilátóhoz, majd nyugati irányba áttúrázunk Ritkaházára.
 • Ritkaházától a P+ jelzésen megyünk át Alsószölnökre, majd a Z jelzésen vissza Szakonyfaluba. 
 • A buszmegállóhoz a P◼ jelzésen jutunk.

A túráról részletesen

Séta a nyugati ponthoz

A P◼ jelzésen indulunk Szakonyfalu központjából az erdőkkel körbevett Grajka-patak völgyében. A völgy nagy része fokozottan védett természeti terület. A patak forrásvidéke a Kétvölgy melletti erdőrezervátum, az elegyes Pap-erdő, a szentgotthárdi cisztercita rend egykori erdeje. Szakonyfaluban még napjainkban is hallani a szlovén magyarországi tájszólását, a vendet, hiszen Rába-völgyi szlovének alapították a 14. században. Templomát az Amerikába vándorolt falusiak támogatásából építették.

A templománál balra kanyarodva, a völgytalpi mezők és a domboldal erdői között vezető szekérúton hagyjuk el a falut, és hatolunk a dombok közé. Az első pár kilométeren a nyugati pont tanösvény táblái segítenek környezetünk megismerésében az erdős dombok közötti lápos és kaszálórétek élővilágának bemutatásával. Érdemes a lápos réteken, a kaszálókon jobban szétnézni: évszaknak megfelelően orchideákat és egyéb látványos virágokat fedezhetünk fel a sűrű növényzetben.

Egy bő kilométer után szinte észrevétlenül leágazunk a Grajka-patak mellől egy oldalvölgybe, ahol áttérünk a P jelzésre. A völgytorkolat tágas rétjének szélén fehérre meszelt erdészház áll, mellette az öreg fák árnyékában pihenőhely nyújt lehetőséget a szusszanásra. Közvetlenül az erdészház mellett egy fenyőkkel körbeültetett faoszlop áll, Magyarországot és a fő égtájakat ábrázoló réztáblával. Ezt a pontot tűzték ki a természetjáróknak a kommunizmus éveiben, mint hazánk legnyugatibb pontját, ahova halandó turistának el lehetett jutnia. Ettől délre és nyugatra, Kétvölgy és Felsőszölnök már veszélyesen közel voltak a határhoz, csak a helyieknek lehetett a területre belépni.

Át a Vendvidék szívébe, Kétvölgybe

Mi azonban pont ebbe a régen tiltott az irányba folytatjuk a határszéli területek felfedezését. A rét túlsó szélén véget ér a völgytalpi kényelmes séta, és hirtelen meredekséggel indul az emelkedő az erdőben. Az alacsony dombok ellenére az üledékbe vágódó völgyek meredek felszínt formálnak a Vendvidéken. Az utak bevágásán és néhol az erdőben láthatóvá válik az a kavicsos folyóvízi üledék, ami a környező dombokat alkotja. Az egykor magasabb térszínről, a formálódó Alpok keleti nyúlványairól folyók szállították ide az agyagos, kavicsos üledéket.

Szerencsére hamar a dombtetőre érünk és jelentéktelen szintezéssel, összefüggő erdőkben kanyargunk tovább a gerincen vezető erdészeti úttal. A Szakonyi-erdő a tájegységre jellemzően vegyes faösszetételű, amiben dominál a tölgy és a bükk, de jelentős állománya van az erdei és lucfenyőnek. Az utóbbit gyorsan növő, egyenes törzse miatt telepítették előszeretettel a múlt században, de a változó klíma, a szárazságok egyre gyengébbé teszik a fenyőerdőket, amit az ormányos bogár és a farontó szú betegít le teljesen.

Évszázados bükkök mellett jobbra kanyarodik a P jelzés egy mellékgerincre, de számunkra fölösleges szintezést tesz a túrába, így inkább egyenesen megyünk tovább a gerincen haladó erdészeti úton, pár száz méteren keresztül jelzés nélkül. Hamar kiérkezünk a kétvölgyi országútra, arra a kanyargós aszfaltsávra, ami a település szétszórt házait összeköti. Egy tágas dombtetői rétnél be is érünk a faluba, de csak messze álló házakat érintünk először. A település magjában sűrűsödnek az épületek előttünk a dombtetőn. A községházát és pár takaros portát elhagyva hamar ki is érünk a kicsiny faluból, és a település feletti legmagasabb hát felé, a Bűricza-kilátóhoz kanyarodunk egy szekérúton.

A tornyot a 2010-es években építették remek érzékkel. Ha szerencsénk van és tiszta időben érkezünk, az Alpokra nyíló kilátás lenyűgöző a panorámaszintről. A tekintélyes alpesi hátak alatt szerényen húzzák meg magukat Burgenland és Vas megye erdős hátai. A kilátóban a látványosabb hegyek, városok irányát és pozícióját is feltüntették a pontos tájékozódás segítésére.

Vissza Alsószölnök és Szakonyfalu irányába

A falu szélére visszaereszkedve a P jelzésre kanyarodunk az utolsó házaknál. Egy kereszt mellett elhagyjuk Permise településrész házait, és a Szakonyfali-patak forrásvidékéhez ereszkedünk. Amint megérkezünk a pallókkal és gerendákkal járhatóbbá tett vizenyős úthoz, megértjük a helyiek települési szokásait. A völgyek errefelé széles, mocsaras bozóterdővel borítottak, a természet nem engedte itt meghódítani magát. A mocsárvilág utolsó méterein keresztezzük a születőben lévő patakot is, majd egy gyér forgalmú utat keresztezve felkaptatunk Kétvölgy másik felére, a Ritkaházára magyarosított Ritkarovciba.

Szinte egyből a haranglábhoz érünk, aminek érdekes története van. A falu bírája ugyanis a völgybe, saját portája mellett, a két településrész közé tervezte a harangot felállíttatni. Egy éjjel ellopták a helyiek a harangot és megkongatták itt a dombtetőn. Az egész települést bejárta a harangszó, három környező faluban is hallották a kongatást, így végül itt helyezték el a masszív, gerendavázas építményt.

A domb túloldalán lesétálunk a Felsőszölnökre és Szlovéniába átvezető úthoz, amin azonban lefelé, északi irányban indulunk a P+ jelzésen. A házcsoportok között kanyargó út végül leérkezik a Szakonyfalvi-patak völgyébe, de egy murvaútra térve rögtön fel is kapaszkodunk szemben a gerincre. Innentől egyöntetű tölgyes, bükkös, fenyves erdős vidéken hatolunk át egy használaton kívüli szekérút mentén, csak Alsószölnök mellett ereszkedünk vissza a szomszédos Szölnöki-patak völgyébe. Réteken át érkezünk a faluba, ahol a templom, kocsma, buszmegálló fémjelezte központban akár be is fejezhetjük a túrát, de egy rövid, két kilométeres szakasszal át is gyalogolhatunk Szakonyfaluba. Ehhez a templom után a Z jelzésen felkanyarodunk a falu feletti dombra, majd szőlők között elhagyva a települést, ismét erdészeti utakon navigálunk át Szakonyfaluba. A rétek, ligetek és telepített erdők között kanyarogva, hamar átjutunk a szomszédos település határába. A Szakonyfalvi-patak völgyébe ereszkedve beérünk a településre, ahol a P◼ jelzésen körtúránk bezárul.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Szakonyfalu, faluközpont megállóig utazunk a Szentgotthárdról vagy Felsőszölnökről induló busszal.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • A központban, a vegyesbolt előtt tudunk parkolni.

Koordináták

DD
46.924015, 16.227266
DMS
46°55'26.5"N 16°13'38.2"E
UTM
33T 593435 5197451
w3w 
///ponyvák.meglátszik.jókor
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Az Őrség és a Göcsej turistatérképe (Cartographia)

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(1)
Szukup Krisztina
2021-08-18 · Közösség
A túra jól követhető 1-2 elágazást leszámítva. Ilyenkor jól jött a gps. Sok helyen kidőlt fák, és nagyra nőtt aljnövényzet tette kalandosabbá a menetelt.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-08-18
Fénykép: Szukup Krisztina, Közösség
Fénykép: Szukup Krisztina, Közösség
Fénykép: Szukup Krisztina, Közösség
Fénykép: Szukup Krisztina, Közösség
Fénykép: Szukup Krisztina, Közösség
Fénykép: Szukup Krisztina, Közösség
Fénykép: Szukup Krisztina, Közösség
Fénykép: Szukup Krisztina, Közösség
Fénykép: Szukup Krisztina, Közösség

A közösség fényképei

+ 7

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
17,2 km
Időtartam
4:35 óra
Szintemelkedés
285 m
Szintcsökkenés
285 m
Legmagasabb pont
358 m
Legalacsonyabb pont
234 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Tipp Csúcstúra Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp