Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Körtúra a Hét vezér koporsójához

· 11 értékelés · Gyalogtúra · Mátravidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szurdokpüspöki és a Nagy-Hársas
  Szurdokpüspöki és a Nagy-Hársas
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
Fárasztó, de igen látványos csúcshódító körtúra a Mátra-bérc nyugati ágán, át a Muzsla-gerincen, a Hét vezér koporsója felett, majd ereszkedés a patakvölgyek ölelésébe, és vissza kiindulópontunkra, Szurdokpüspökibe.
nyitva
nehéz
Hossz 17,8 km
5:45 óra
880 m
880 m
805 m
142 m
A Nyugati-Mátra legmagasabb gerince markánsan kiemelkedve áll őrt a Zagyva-völgy felett. A folyó menti településekről nézve magas falként tornyosulva zárja el a hegység belső terüleit. Sportértékkel is bíró túránk első - és egyben legnehezebb - része ezen a bércháton vezet számos príma kilátást adó pontot érintve a Koncsúrokon át a Muzslára. A lihegtető emelkedők leküzdése közben megpihenhetünk a tájat szemlélve: feltárul a Mátraalja térsége, ellátunk az Alföld rónaságára, de a hegység legmagasabb része is megmutatja magát. A távolabbi vidékek közül pedig a Börzsöny és a főváros környéki hegytetők is megjelennek a horizonton. A Muzsla csúcsa túránk jellegének fordítópontja: innentől a lejtmenetek dominálnak majd, sejtelmes patakvölgyekben ereszkedve haladunk. Végül a kört bezárva újra a Szurdokpüspöki határában lévő szőlőkbe jutunk vissza, ahonnan már ismerős úton, a pincesoron át érkezünk a község központjába.
Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2021-03-08
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Muzsla, 805 m
Legalacsonyabb pont
142 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 37,70%Ösvény 55,89%Utca 3,81%Ismeretlen 2,58%
Földút
6,7 km
Ösvény
9,9 km
Utca
0,7 km
Ismeretlen
0,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Szurdokpüspöki szélétől a Nagy-Koncsúr csúcsáig tartó mintegy 4 km-es szakaszon sok a fedetlen, nyílt terep. Erős napsütésben jól jön a fejfedő használata.
 • Vízvételre csak Szurdokpüspökiben van lehetőség, elegendő mennyiségű innivalóval vágjunk neki a túrának!

Kezdőpont

Szurdokpüspöki, Szabadság tér buszmegálló (142 m)
Koordináták:
DD
47.856052, 19.693975
DMS
47°51'21.8"N 19°41'38.3"E
UTM
34T 402306 5301126
w3w 
///zenemű.siet.illően

Végpont

Szurdokpüspöki, Szabadság tér buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • A P jelzésen a Muzsla-nyeregig vándorlunk.
 • A Z▲ jeleken a Sóbánya-patak torkolatáig ereszkedünk.
 • Jobbra fordulva a Z jelzésű úton visszatérünk Szudokpüspökibe.

A túráról részletesen:

Szurdokpüspöki

Szurdokpüspöki központjából, a Szabadság térről startolunk északi irányba a P jelzésen. Mellőzzük az Országzászló talapzatát, aztán a hatszögletű, míves díszkutat, ami utána jobbra, a Béke utcába kanyarodunk. Az iskola épületétől kitérőt tehetünk a barokk műemlék templomhoz, és az alatta álló Hanák Kolos Emlékházhoz - a Mátra turizmusának megteremtője ugyanis a községben született 1851-ben. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a hazai természetjárás szervezésében, mint az igen tevékeny Mátra Egylet elnöke. Ő írta a hegység első útikalauzát, és aktívan részt vett a túrázási infrastruktúra megalapozásában. Nevét teljesítménytúra és egyesület is őrzi.

Elhagyva a község szélső házait, egy elágazásból kilátást kapunk dél felé a Nagy-Hársas tömbjére. A geodéziai mérőtoronnyal koronázott egykori vulkán alatt folyik a Szurdok-patak, amiről a falu az elnevezését kapta. Ha kitérünk ebbe az irányba, meglátogathatjuk a 150 éves Mária kegyhelyet, a Káponkát. A táltos hagyomány iránt érdeklődők pedig kicsit tovább, a falu keleti szélén lévő Szent Kereszt kúthoz látogathatnak el. Az ősrégi kultikus helynek számító forrás környezetét 2008-ban rendezték és építették újjá.

A pincesoron átgyaloglás közben megemlékezhetünk a község jelentős boros múltjáról. Sok évszázada bortermelő vidék a Nyugati-Mátra termékeny vulkáni hegyszoknyája, amely fokozatosan simul a Zagyva-völgy síkjába. A folyó felső szakasza menti települések keleti peremén a középkor óta díszlenek szőlők az oldalakban, bár ma már jóval kisebb a termőterület. A régies hangulatú pincefalu présházai mellett kezdünk a Mátrába felemelkedni. Itt még több helyen is találunk retró, nyomós közkutakat - mindenképpen töltsük fel kulacsainkat a túrára! Kiérve a faluból szőlők, gyümölcsösök és szántók között kanyargunk a széles úton, aminek felszínét a jégkorszakok idején lerakódott lösz borítja. Visszatekintve a templom tornya int búcsút a Zagyva-völgy és a Cserhát lankáinak előterében.

A nyugati gerinc kilátópontjain

Rövidesen a nyílt területről tölgyerdőbe lépünk, majd egy elágazásban balra fordulva a Diós-patak völgytalpáig ereszkedünk. A rendszerint száraz meder átlépésével kezdődik az a több mint 500 szintméteres, folyamatos emelkedő, ami egymás utáni csúcsok sorozatából áll, és a Muzsla tetejéig tart. Az irányadó P jelzés mellett az egyedi, világoskék ʍ jeleket is látni fogunk, amelyek a Mátra bércein nevű túra útvonalát jelölik.

Erősen erodált köves ösvényen, bokrok és cserjék között kapaszkodunk fel a füves, sziklás aljú gerincvonalra. A Muzslára tartó bérchát alacsonyabb szakaszát jellemezi, hogy az erdő hiányzik, vagy csupán kisebb, ritkás facsoportok tarkítják. Ennek oka, hogy az évszázados intenzív hasznosítás következtében a talajtakaró elvékonyodott, és a fák már kevéssé tudnak megtelepedni. Ezeken a részeken bokorerdők, sziklagyepek és sztyepprétek alakultak ki, amelyek príma kilátópontokkal örvendeztetik meg a túrázót. A gerinc menti facsoportok egy része tájidegen fajokól áll, erdei- és feketefenyőt telepítettek az erodálódott területekre, hogy a megmaradt talajt megvédjék. Ilyen tűlevelűekkel találkozunk a Horka-tető oldalában.

Ahogy folyamatosan emelkedünk, egyre tágabb betekintést enged a környező táj. Nagy területet látunk: a Zagyva völgyén túl a Cserhát domborodik, beazonosíthatók a Tepke, a Szanda, a Purga csúcsai. Ezek mögött a Magas-Börzsöny vonulata emelkedik, tőle balra a Naszály masszív tömbje tör az ég felé. Tovább a Visegrád-hegység és a Pilis csúcsait látni, valamint a budapesti János-hegy teteje kandikál ki épp a horizonton. Szemközt a Diós-patak túloldalán az Isten-fa-tető és a Tilalmas sűrű erdővel borított oldalai, mögöttük pedig a Nagy-hársas és az Apci Somlyó romvulkánjai emelkednek. A füves Horka-tetőről a Havasra kapunk jó panorámát, lent a völgyben pedig Pásztó és Szurdokpüspöki házait szemlélhetjük.

A következő kúp a Kis-Koncsúr, amelynek sziklás kilátópontja a turistaúttól jobbra található. Nagyszerű panorámát kínál az Alföldbe laposodó Mátraalja térségére, míg további útvonalunk irányába, a Muzsláig belátjuk az északkelet felé kanyarodó gerinc tetőit. Átvágunk egy tölgyesen, majd a 640 méter magas Nagy-Koncsúr platóján állunk. Szemben a Havas - Káva - Tót-hegyes bércvonulat hullámzik, mögötte a kopasz tetejű Világos-hegy bukkan ki, a látóhatárt pedig a Kékes tömbje zárja.

A Hétvezér koporsója fölött

Nyeregbe ereszkedünk, és innentől a cserjés-füves terepeket zárt erdők váltják fel, korlátozva a kilátást, de a Harasztos-bérc egy pontjáról még megpillantjuk a főcsúcs TV toronnyal megjelölt kiemelkedését, az Alföld irányába pedig a Mátrai Erőmű hatalmas, füstgázt eregető hűtőtornyai tűnnek fel.

Ez az erdős gerincszakasz, ahol járunk, különleges része a teljes vonulatnak. A Nyikom-nyeregig húzódó felső részének, a Zagyva felé leszakadó lejtőjét párhuzamos, eróziós eredetű vízmosások szabdalják, az árkok között pedig meredek hátak futnak le a hegyláb felé. A völgyi települések irányából ez a hét bérc sírhant alakúnak tűnikk ezért a Hétvezér koporsója elnevezést adta nekik a népnyelv.

Szürkés lávakőzeteken fellépcsőzve bükkök és tölgyek között kanyargunk tovább az elkeskenyedő hegyhát ösvényén. A már beerdősült Muzsla-tisztásnál egy, a Mátrára oly jellemző kőmezőt látunk, ami jégkorszak idei fagyaprózódás eredménye. Innen egy utolsó rövid kaptatóval a Muzsla-tető 805 méteres csúcsára érkezünk. Bár kilátást nem ad, kiváló természetes pihenőhelyeket kínálnak az andezit lávapadok sziklái. Magát a csúcspontot egy düledező betongúla jelöli, aminek helyén 1935-ben kilátót avattak a Magyarországi Kárpát Egyesület Mátra Osztályának turistái. Sajnos a 14 méteres torony már néhány évre rá megrongálódott, aztán teljesen az enyészeté lett. Reméljük, a közeli jövőben újra épül ide kilátó, hogy a Nyugati-Mátra legmagasabb pontjáról csodálhassuk a környék panorámáját.

Hegyi patakok mentén lefelé a Muzsláról

A Muzsla túránk jellegének választópontja: idáig szinte végig emelkedőn jöttünk, innentől pedig javarészt ereszkedők következnek, de azért vár még ránk egy kisebb kaptató.

Meredek ösvényen kezdünk lefelé lépdelni a csúcs északi oldalában. Gyönyörű, öreg bükkökből álló erdőrészen vágunk keresztül tekintélyt parancsoló, göcsörtös fák alatt. Avarba dőlt hatalmas törzseket is látunk; ezek most már mint holtfa szolgálnak a különböző fajok lakóhelyéül. A varázsos, mesés hangulatot fokozzák a földön heverő kisebb-nagyobb mohos sziklakibúvások és az ágas-bogasan tekergőző gyökérzetek. Balra a fák között még kilátást is kapunk: felsejlik a Zagyva-völgy, és mögötte a Cserhát sziluettje.

A Muzsla-nyeregben jobbra, a Z▲ ösvényére váltunk át, és két évszázados bükkfa közötti természetes kapun átmenve letérünk az eddig hűen követett gerincről. Tölgyessel és gyertyánnal kevert bükkerdőben a Sóbánya-patak sziklás medréhez süllyedünk, hogy innentől a kicsiny vízfolyás mentén ballagjunk. A két bérc közötti szűk völgyben helyenként földön heverő törzseken lépünk át, és viharok által leszakított ágakat kerülgetünk. Érintjük az Olgi mama-forrás időszakos csorgóját, majd ösvényünk a kőgörgetegeken és a hordalékon át többször is keresztezi a patakot, hogy az ellenkező oldalán vezessen tovább. Szélesebbre tágul a szurdok, amikor a szomszédos völgyből érkező Zám-patakba torkollik vize. A két összefolyó csermely innentől Rédei-Nagy-patak néven kanyarog tovább az Alföld irányába, hogy a messzi rónaságon a Tarnával egyesüljön. Mi csupán 2 km hosszan élvezzük vendégszeretetét jobbra fordulva a talpán vezetett Z jelzés csapásán. Az igen szépséges, misztikus hangulatú völgyben mohakérges vulkáni kövek és korábban kidőlt törzsek között-felett lépdelünk, majd fiatal rudaserdő fái között sasszézva egy elszáradóban lévő fenyvesfolt homályába vezet a csapás. Átküzdve magunkat a megtépázott és jobb sorsra érdemes tűlevelű fák összevisszaságán a János-vára alatti völgyszakaszba térünk, ahol széldöntés miatt egymás mellett, hegyén-hátán fekvő korhadt fákon bukdácsolunk át.

Át a Diós-patak völgyébe

Utunk elkanyarodik a pataktól, és a gerinc felé emelkedőbe kezdünk. A kb. 100 szintméteres kaptatóval a kis vonulat túloldalára, a Diós-patak völgyébe tartunk. Ligetes tölgyesen át, a szőlők és az erdő találkozásánál egy széles murvaútra csatlakozunk, amelyen a Tilalmas-tető nyergébe menetelünk. Az itt már teljesen nyílt, füves térszínről kiváló panoráma nyílik a Mátra déli szegélye felé. A látványt az 599 méteres Havas masszív tömbje uralja, mellette pedig az Alföld felé átmentet képező alacsonyabb kúpok élénkítik a felszínt. Jól látszanak Gyöngyöspata szőlői és szántói, mögöttünk pedig a Tilalmas csúcsát szemlélhetjük. Átbillenve a nyergen orrunk előtt magasodik fel a korábbi útszakaszunkról már jól ismert Kis- és Nagy-Koncsúr erdős oldala, tetőszintjében a gerincúttal.

Széles kocsiúton a Diós-patak völgyébe ereszkedve túránk utolsó szakaszába fogunk. Jobbra ösvény ágazik ki, amely a házikóval foglalt Delelő-kúthoz vezet. Elnevezése a legelőre kihajtott állatok déli itatására utal. A forrás mellett pihenőpadokat találunk. Jó alkalom leülni kicsit, és átgondolni túránkat: szép, élménydús út van mögöttünk! Továbbindulva gázlón kelünk át a patakon, és a fiatal tölgyesben visszaérkezünk a Muzslára kiágazó gerincút elágazásához, bezárva a túrakört. Innen a már bejárt úton, Szurdokpüspöki pincesorán át ereszkedünk le a községbe.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Túránk kezdő- és végpontja a Szurdokpüspöki, Szabadság tér nevű buszmegálló.
 • Ha vonattal érkezünk, Szurdokpüspöki vasútállomásán szálljunk le a szerelvényről!

Megközelítés

 • A túra a buszmegállóból indul, és ugyanoda érkezik vissza.
 • Szurdokpüspöki vasútállomásáról a Z jelek mentén, 900 méter gyaloglással érkezünk a buszmegállóba.

Parkolás

 • A Szabadság téren a buszmegálló mögötti placcon érdemes letenni az autót.

Koordináták

DD
47.856052, 19.693975
DMS
47°51'21.8"N 19°41'38.3"E
UTM
34T 402306 5301126
w3w 
///zenemű.siet.illően
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Mátra turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Takács József kérdése · 2022-10-30 · Közösség
sziasztok. kutyával járható a túra?
Mutass többet!
Kopasz István  válasza · 2022-10-31 · Közösség
Szia! Szerintem ha egy mozgékony a kutyusod van simán meg tudjátok oldani ! Jó túrázást kívánok !
Még 1 hozzászólás

Értékelések

4,7
(11)
Pék Noémi
2023-04-20 · Közösség
Nekünk pihenőkkel, ládázással együtt pont 8 óra volt. Nagyon élveztük: volt hó és napsütés, gyönyörű táj és sehol egy ember rajtunk kívül. Nagyon hálásak voltunk, h a Muzsla-tetőre a leírt irányból kellett felmenni és nem fordítva. A patakon átkelések is szórakoztatóak voltak.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2023-04-09
Fénykép: Pék Noémi, Közösség
Fénykép: Pék Noémi, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 30

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
nehéz
Hossz
17,8 km
Időtartam
5:45 óra
Szintemelkedés
880 m
Szintcsökkenés
880 m
Legmagasabb pont
805 m
Legalacsonyabb pont
142 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp