Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Körtúra a Gyertyánosi Parkerdőből

· 3 értékelés · Gyalogtúra · Zselic · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A környék erdeit kora tavasszal a hóvirág szőnyege borítja
  A környék erdeit kora tavasszal a hóvirág szőnyege borítja
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Somogy megyei turisták egyik szentélyéből, a Gyertyánosból indulunk nagy körtúránkra. A Zselic hangulatos erdei, vadregényes völgyei, és a lankák alatt megbúvó, bájos zselici falvak gyönyörű látványa kíséri utunkat.
nyitva
könnyű
Hossz 16,5 km
4:30 óra
365 m
365 m
255 m
146 m
A Gyertyánosi Parkerdő remek kiindulási pontja lehet a környék felfedezésének. A festői Hódos-tó, a partján álló Gyöngyvirág kulcsosház és a közelben csobogó Négy testvér-forrás ideális pihenőhelye minden természetszerető bakancsosnak. Miközben Zselickislak és Töröcske utcáin rójuk a kilométereket, felfedezzük a Zselickislaki-patak vadregényes völgyét, a Kecske-hát és a Pölöskei-erdő rengetegét, és a Töröcskei-tó partján gyalogolva belekóstolunk a zselici táj varázslatos hangulatába.

A szerző tippje

 • A Gyertyánosi Parkerdő nem csak túráink kiindulási pontja lehet, hanem kiváló piknikezőhely is.
 • Ugyancsak jó pihenőhelyet találunk Töröcske központjában, valamint a Töröcskei-tó mellett.
 • Töröcskén érdemes elsétálni a központhoz közeli haranglábhoz.
Müller Nándor profilképe
Szerző
Müller Nándor
frissítve: 2019-02-12
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
255 m
Legalacsonyabb pont
146 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 5,92%Földút 22,14%Ösvény 52,06%Utca 19,75%Ismeretlen 0,11%
Murvás út
1 km
Földút
3,7 km
Ösvény
8,6 km
Utca
3,3 km
Ismeretlen
0 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdőpont

Gyertyánosi Parkerdő - autóparkoló (149 m)
Koordináták:
DD
46.329789, 17.798701
DMS
46°19'47.2"N 17°47'55.3"E
UTM
33T 715415 5134497
w3w 

Végpont

Gyertyánosi Parkerdő - autóparkoló

Útleírás

Itiner

 • A Gyertyánosi Parkerdőből, a Gyöngyvirág kulcsosháztól indulunk körtúránkra a K◼ jelzésén.
 • A 400 méterre csordogáló Négy testvér-forrásnál rátérünk a K+ nyugatnak tartó jelzésére.
 • Zselickislakon át az Öreg-hegyig a K+ jelzése kalauzol minket.
 • A Kecske-hát gerincútját jobbra (nyugati irányban) a S jelzésen hagyjuk magunk mögött.
 • A S jelzésen leereszkedünk a Zselickislaki-patak völgyébe, mely Töröcskén át egészen a Töröcskei-tó partjáig kalauzol minket.
 • A tó mellett egyenesen (a későbbi elágazásnál jobbra) rátérünk a P jelzésére, ezen érkezünk vissza a kiindulóponthoz.

A túra részletes leírása

Parkerdei sétányokon

A parkerdő bejáratánál található parkolóból néhány perc alatt elsétálunk a Hódos-tó mellett álló Gyöngyvirág kulcsosházhoz, hogy aztán a közelben csordogáló Kőér-forrás felé folytassuk. Végül az innen négyszáz méterre felszínre törő Négy testvér-forráshoz gyalogolunk a K◼ jelzésén.

Hamisítatlan zselici körtúránk itt kezdődik. A forrás melletti hídon átsétálva a K+ jeleket követve, a völgyben balra, nyugati irányba indulunk. Száz méter után elhagyjuk a P jelzését, és egy igen hangulatos szurdokvölgyben folytatjuk utunkat. Meredek ösvényen kapaszkodunk fel a patakvölgyből, majd jobbra tartva hétvégi házak közé érünk, ahol az első utcácskán balra, déli irányba indulunk tovább – Galagonya utca.

Hosszan megyünk a szőlők és hétvégi házak mellett, majd egy szűk völgyből kibukkanva megpillantjuk Zselickislak házait. Az Újfalut magunk mögött hagyva elsétálunk a község központjában álló műemlék templom mellett, majd a település végét jelző táblánál jobbra nekiindulunk a falu szőlőhegyének. Az Öreg-hegyre meredeken kapaszkodunk fel, és nem is hiába: remek kilátás nyílik Zselickislakra, és a Zselic dombvonulataira.

A Zselici Tájvédelmi Körzet

A szőlőhegyen kígyózó úton figyelmesen kövessük a jelzést, mert többször irányt vált. Lassan elfogynak a présházak, a szőlőket magunk mögött tudva egy szántóföld szélére érünk, balról akácos szegélyezi utunkat. Az erdősávot követve kanyarog az út, mely nemsokára bevezet minket az erdőbe, ahol átlépjük a Zselici Tájvédelmi Körzet határát. A főként növényvilága miatt értékes terület különlegessége, hogy szerény erőforrásai és tagolt domborzata miatt egészen napjainkig megmaradt aprófalvas térségnek, városok csak a tájegység szélén fejlődhettek. A széles legelők, kaszálók mozaikját kiterjedt erdők színesítik, a településszerkezet miatt pedig olyan alacsony a fényszennyezés, hogy itt alakították ki hazánk első csillagoségbolt-parkját. A főként észak-déli csapásirányú, hosszú völgyek alján, az agyagos talajon néhol lápok gyűltek fel, máshol halastavakat duzzasztottak.

Rövidesen rátérünk a S jelzésre, melyen a dombhátat taposva jobbra indulunk, és enyhe emelkedőn baktatunk. Balra ível az út, egy kerítés mellett vezet minket az egyre meredekebbé váló ösvény a völgyben elterülő Pölöskei-rét felé. Mielőtt elérnénk a patakot, jobbra, sűrű cserjésbe irányítanak a jelek, ott átkelünk a Zselickislaki-patakon. A vadregényes völgyet elhagyva a hangulatos Pölöskei-erdő borul fölénk.

Egy útszéli kereszthez érve vessünk egy utolsó pillantást a völgyben megbúvó Zselickislakra! A kereszt után balra, egy meredek horhosban ereszkedünk le Töröcskére, ahol a főutcán jobbra térünk. A falu központjában található park ideális pihenőhely. Töröcske a törökdúlás idején sem néptelenedett el, hiszen elszigeteltsége - részlegesen - a hódítók figyelme elől is rejtve tartotta.

Tavak partján

Elhagyva a falut a hosszú főutcán keresztül, a Töröcskei-patak völgye kiszélesedik, elágaznak az utak. A Z jelzéssel együtt jobbra indulunk tovább, és átkelünk a völgybe csordogáló patak hídján. A vadregényes ösvényen eleinte az ártérrel párhuzamosan, hamarosan már a Töröcskei-tó partján sétálunk, majd jobbra egy dombocskán át kiérünk az erdőből, ahonnan a szemközt lévő Természetbarátok emlékművét keressük fel. A tavakat a '70-es években létesítették árvízvédelmi céllal, hogy a Kapos folyó szabályozhatóbbá váljon - ekkor emelték az emlékművet is. A tó mellett elterülő üde rét és az évszázados fák árnyéka pihenésre csábít, amikor a P jelzésen (egyensen) baktatunk tovább.

A kocsiúton balra indulunk el, majd néhány lépés után egy keskeny ösvényen jobbra nekivágunk a meredek emelkedőnek. Tetőt völgy követ, ahonnan már megpillantjuk Kaposvár külvárosi házait. Mi a P jelzését  követve jobbra indulunk, és bevetjük magunkat a vadregényes patakvölgybe. Nagyon szép erdőben elmegyünk a völgyben csordogáló Eszperantó-, és Cserkész-források mellett, majd a kanyargós ösvényről nemsokára kiérünk az országútra, amin balra tartunk.

Ötszáz méter után, a Gyertyános buszmegállóhoz érkezünk, ahol a tömegközlekedők buszra szállhatnak Kaposvár felé. Ha vállaljuk az utolsó szakaszt, betérünk a parkerdőbe, és meredeken elindulunk a völgybe, ahol egy kiépített lépcsősor aljában találkozunk a K+ jelzéssel, melyen néhány órával és kilométerrel korábban elindultunk körtúránkra. Innen tíz perc alatt kényelmesen visszasétálunk a Hódos-tó melletti parkolóba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Tömegközlekedőknek a kaposvári autóbusz-állomásról induló 14-es helyi járatú busz lehet a legideálisabb a Gyertyános megközelítésére. Ez esetben a Gyertyános megállónál kell leszállni a buszról.

Megközelítés

 • A buszmegállóból keleti irányba tartó P jelzés az erdőn át leevezet minket egy lépcsősoron a Gyertyánosi Parkerdőbe, ahol rálelünk a K+ jelzésére.
 • Autóval érkezők a Gyertyánosi Parkerőben kiépített autóparkolót találnak. A parkolótól 300 méterre áll a Gyöngyvirág kulcsosház, onnan indul a K◼ jelzése.

Parkolás

 • A Gyertyánosi Parkerdőbe a 67-es útról letérve érkezhetünk. A parkerdő bejáratánál kiépített parkoló várja az autósokat.

Koordináták

DD
46.329789, 17.798701
DMS
46°19'47.2"N 17°47'55.3"E
UTM
33T 715415 5134497
w3w 
///kihűl.hozzátesz.karkötő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben - fotóalbum

A szerző által javasolt térképek:

 • Zselic turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

2,3
(3)
S István
2022-11-26 · Közösség
A túra körülbelül felétől, a sárga jelzésen valóban elég bozótos, de így novemberben nem okozott gondot. Nagyon jó volt, hogy félúton, ahol a kékről a sárgára le kell fordulni, a kéken 100 métert tovább menve tágas esőbeálló van, padokkal, tűzrakó hellyel. Pont ilyen pihenőhelyre volt szükségünk. Az útvonal nagyon szép, jóllehet kilátóhely, forrás, várrom vagy hasonlók nem igazán vannak, de a felszínformák, az erdő, a gyümölcsöskertek házikói kellemes túrává teszik az utat. Kellemes csalódás volt.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-11-26
Fénykép: S István, Közösség
Fénykép: S István, Közösség
Fénykép: S István, Közösség
Reményik Zsolt
2021-09-11 · Közösség
A túra körülbelül felétől a kijelölt útvonal járhatatlan! Szinte teljesen benőtte a szúrós szeder és a csalán. Vissza kellett fordulnunk. Aki mégis nekivágna, annak javaslom a szakadásálló vadászöltözetet és egy macsétát is.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-09-10
Fénykép: Reményik Zsolt, Közösség
Baranyai Tibor
2020-01-04 · Közösség
A túra kevés látnivalót kínál, azonban egy kellemes sétának megfelel. A talaj szerencsére még fagyott volt, de több helyen így is elég sáros volt.
Mutass többet!
2020. január 4., szombat du. 8:43:31
Fénykép: Baranyai Tibor, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:43:42
Fénykép: Baranyai Tibor, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:43:56
Fénykép: Baranyai Tibor, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:44:11
Fénykép: Baranyai Tibor, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:44:22
Fénykép: Baranyai Tibor, Közösség
2020. január 4., szombat du. 8:44:46
Fénykép: Baranyai Tibor, Közösség

A közösség fényképei

+ 7

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
16,5 km
Időtartam
4:30 óra
Szintemelkedés
365 m
Szintcsökkenés
365 m
Legmagasabb pont
255 m
Legalacsonyabb pont
146 m
Körtúra Szép kilátás Szakaszosan teljesíthető túra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp