Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kirándulás a Keleti-Mecsek központjába Tolna és Baranya határán

Gyalogtúra · Mecsek vidéke · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Ködös hajnal a Szószék csúcsának bükkösében
  Ködös hajnal a Szószék csúcsának bükkösében
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Cigány-hegyi kilátó

Erdei túra a Keleti-Mecsek központi, legnagyobb hegyekkel övezett részére. Utunk során a Váraljai-völgy, valamint a Farkas-árok forrásokban gazdag árkán kapaszkodunk a Szószék és a Dobogó alkotta vulkáni tömbre. Mögötte már a Cigány-hegy karsztos púpja fogad a hegység legnagyobb kiemelkedéseire, a központi erdőségekre tekintő kilátóval. Visszafelé a Szószék öreg bükkösén át, majd a hegylábi tölgyesekben ereszkedünk Mázára. Hosszú erdei barangolás Tolna és Baranya határán.

nyitva
könnyű
Hossz 18,4 km
5:25 óra
540 m
553 m
572 m
176 m

Földtanilag érdekes vidéken túrázunk, bár a felszínen kevés nyomát látjuk a mélyben húzódó, változatos kőzetösszetételnek. A lankás hegylábi területeket főként a Pannon-tenger homokos üledéke és a jégkorszaki szelek szállította lösz, Európa északi vidékeinek termékeny pora takarja. A magasabb hegyek között 100-200 millió éves homokkövet és mészkövet látunk a földtörténeti középkorból, melynek leglátványosabb elemei a Farkas-árok mélyre vágódó szurdokában kialakult sziklalépcsők, amiken apró vízeséseket alkotva bukik le a patak. A központi területek vulkanikus kőzeteit a Cigány-hegy alatt, illetve a Szamár-hegy oldalában, utunk legmagasabb pontjáról ereszkedve láthatjuk. Előbbi az elterjedt középidei bazalt, de a Farkas-árok forrásvidékén a népiesen csengőkőnek nevezett fonolit található, amely hazánkban egyedül a Mecsek hegyeiben látható a felszínen.

Gazdaságilag a legérdekesebb a jura sekélytengerek, folyódelták üledékében felhalmozódott feketekőszén, aminek felfedezése és kitermelése a környék iparosodását hozta el. A Mecsek északi lábánál és a hegység középső területein hazánk legnagyobb fűtőértékű, kiválóan kokszolható szenét mélyművelésű bányákkal tárták fel. Váralján már a 18. század végén fejtették a szenet; Mázán 1829-ben nyitottak tárót a felszínen csak nyomokban fellelhető szénvagyon kinyerésére. A faluban és a környező településeken bányászközösségek alakultak. A Szekszárd és Dombóvár között megépült vasúti összeköttetéssel távolabbi vidékekre is eljutott az addig a környékbeli háztartások, téglagyárak, mészégetők használta fűtőanyag, de a dunai, balatoni gőzhajókat is ipari mértékben látták el az itt kitermelt szénnel. A szenet szállító kisvonatok a Máza és Szászvár határában álló vasútállomásra futottak be, ahol szénerőművet is építettek a bánya és a lakosság villamosáram-igényeinek ellátására. A mázai bánya 1966-ban zárt be.

A szerző tippje

 • Szászváron és Váralján bányászmúzeumban ismerkedhetünk meg a térség bányászati múltjával eredeti eszközök, fotók és leírások segítségével.
 • A Cigány-hegyi-kilátóból tiszta idő esetén remek panoráma nyílik a baranyai dombokra, a Mecsek központjára és a Villányi-hegységre. Érdemes látcsövet is magunkkal vinni.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2022-07-11
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
572 m
Legalacsonyabb pont
176 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 78,67%Ösvény 21,33%
Földút
14,5 km
Ösvény
3,9 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra meglehetősen hosszú, ezért vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű élelmet és vizet, hogy az energia-utánpótlásunk meglegyen.

Kezdés

Máza, művelődési ház buszmegálló (175 m)
Koordináták:
DD
46.266254, 18.396831
DMS
46°15'58.5"N 18°23'48.6"E
UTM
34T 299402 5126924
w3w 
///hegyek.hangzás.hajt
Mutasd a térképen

Végpont

Máza, művelődési ház buszmegálló

Útleírás

Itiner:

 • Mázáról a Z+ jelzésen indulunk.
 • Még a faluban leágazunk a K◼ jelzésre, amit a Váraljai-völgyig követünk.
 • A Váraljai-völgyben a K+ jelzésen túrázunk végig - közben egy-egy rövid kitérőt teszünk a K● jelzésen a Jágerok kútjához, majd később a Vadvirág-forráshoz.
 • A hágótól a S jelzéssel kiegészülve érkezünk fel a Cigány-hegy gerincére.
 • A Cigány-hegyi-kilátóhoz egy 50 méteres jelzés nélküli úton teszünk kitérőt.
 • A Szószék alatti hágóba a S jelzésen érkezünk vissza.
 • A Szószékről a S+ jelzés mentén ereszkedünk le.
 • Az erdőben a Z+ jelzésre balra térve érünk vissza Mázára.

A túráról részletesen:

Máza és a szén

Gazdaságilag a legérdekesebb a jura sekélytengerek, folyódelták üledékében felhalmozódott feketekőszén, ami a környék iparosodását hozta. Hazánk legnagyobb fűtőértékű, kiválóan kokszolható szenét a Mecsek északi lábánál és a hegység középső területein mélyművelésű bányákban termelték. Váralján már a 18. század végén fejtették, Mázán 1829-ben nyitottak tárót a felszínen csak nyomokban fellelhető szénvagyon kinyerésére. Mázán és a környező településeken bányászközösségek alakultak. A Szekszárd és Dombóvár között megépült vasúti összeköttetéssel távolabbi vidékekre is eljutott az addig a környékbeli háztartások, téglagyárak, mészégetők használta fűtőanyag, de a dunai, balatoni gőzhajókat is ipari mértékben látták el az itt kitermelt szénnel. A Máza és Szászvár határában épült vasútállomásra futottak be a szenet szállító kisvonatok, ahol szénerőművet is építettek a bánya és a lakosság villamosáram-igényeinek ellátására. A mázai bánya 1966-ban zárt be.

Máza központjából dél felé indulunk a Z+ jelzésen, a patakmederrel és diófasorral kettéosztott főutcán. A mecseki bányászat fénykorában, a 20. század elején keskeny nyomtávú vasút hordta a császtai bányában kitermelt szenet a fővonalra, a jelenlegi Máza-Szászvár vasútállomásra. Érdekesség, hogy az eredetileg Tolna megyéhez tartozó település az 1970-es években egyesült Szászvárral szűk két évtizedig, így közigazgatásilag Baranyához került. A rendszerváltás utáni különválást követően megmaradt Baranya megyében, így a megyehatár pár kilométerrel keletebbre tolódott.

Az utolsó házaknál egy szekérúton leágazunk a K◼ jelzéssel balra, a falu feletti kaszálók, gyümölcsösök irányába. A füves gerinc öreg hagyásfákkal ligetes, különösen látványos a szemközti hegyoldal fás legelője, ahol még mindig marhagulyák hűsölnek az öreg tölgyek árnyékában. Itt tetten érhető az iparosodás előtti hangulat, amikor a környező dombokat még legeltetéssel, állattartással hasznosította a vegyes, magyar-német nemzetiségű lakosság.

Tolnából Baranyába

A szekérút hamar bevált az erdőbe, ahonnan majd csak a túra végén, a Mázára visszavezető völgyben jövünk elő; addig azonban túránk jelentős részét erdei környezetben tesszük meg. A kezdeti gyertyános-tölgyes a déli oldalakon hársfákkal vegyes erdőket alkot, ami különösen gyakori a Mecsekben. A hársfát könnyen felismerjük szív alakú leveléről, kérge pedig sima szürke, mint a gyertyáné, ami idővel a tölgyre jellemző barázdákkal tagolódik. A kezdeti kaptató után főként a gerinc vonalát követjük szintben; majd murvás erdészeti úthoz csatlakozunk egy visszafordító kanyarral, ahonnan már a Váraljai-völgybe ereszkedünk, átlépve Baranyából Tolna megyébe. Egyedül a Váraljai-árok mentén hasít ki egy szeletet Tolna megye a Mecsekből, ami a völgy népszerűségén is látszik. Vendégházak, erdészház, kulcsosház fogad a völgytalpi ligetes tisztás mentén, ahol a patak eredete felé kanyarodunk a K+ jelzéssel.

Eleinte még a szélesebb völgytalp mocsaras égeresei követik a patakmedret. Az utolsó házat elhagyva a szurdokokra jellemző sötét erdőben túrázunk, már csak egy-két éger vagy fűzfa jelöli a patakpart vízben gazdag környezetét. Az egyre meredekebb, összezáródó hegyoldalakról lehúzódó gyertyánok és bükkök veszik át a főszerepet. A völgyi út második kilométerénél a K● jelzés rövid kitérővel vezet a Jágerok kútjához, ahol megtölthetjük kulacsunkat a tiszta forrásvízzel. Innentől források sora kíséri a patakot, hiszen a kőzethatárokon előlép a karsztvíz a hegy belsejéből.

Vizek mentén

Innentől látványosan sziklásabb is a vidék. A patakmederben a hegységre jellemző sziklapadok, mészkőrétegek látszanak, melyek kicsi, de hangulatos vízeséseket hoznak létre. Jól látszik a víz építő és romboló munkája: ahol a mészkőbordákon átbukik a víz, ott a karsztvízből kiváló mészkőfodrok, borsókövekre emlékeztető csipkék függönye csapódik ki az egyébként a csapadékosabb jégkorszaki klímán mélyre vájt völgytalpon.

A szűk szurdok két oldalvölgy becsatlakozásánál némileg kinyílik, itt jobb kézre, a Farkas-árok folytatásában, a K● jelzés mentén találjuk az eldugott Vadvirág-forrást. Felettünk a Lapát-vár tömbje magasodik, amit balról kerül a K+ jelzés és a nyugati lankásabb oldalán egy dózerút vezet fel a gerincre két vadvédelmi kerítés között. A szűk völgytalp után a gerinc napfényes tölgyesében haladunk, de az erdőgazdasági kerítés túloldalán némileg visszaereszkedve a Váraljai-árok völgyfőjébe érkezünk. Hamarosan a Szószék és a Hárs-hegy közötti nyeregbe kaptatunk.

Mesés panoráma

Itt egy rövid kitérővel meglátogatjuk a Cigány-hegyet, hiszen karsztos gerincére kilátót építettek, ami gyönyörű panorámát nyújt a Kelet-Mecsek központi részére. A K+ jelzéshez csatlakozik a S jelzés, amin a túloldali ereszkedés után hamar felérünk a Cigány-hegy gerincére. A kilátóhoz egy jobbra kiágazó, jelzetlen, de egyértelmű ösvény vezet a gerincen, a végén egyből feltűnik a pad és a kilátó. A 2007-ben épített tornyot kiváló érzékkel helyezték az egyébként nem túl magas kiemelkedésre. Központi helyzetéből adódóan a környező magasabb csúcsokra is jó rálátást biztosít, így északra a Dobogó és a Szószék tömbje, délre a Hármas-hegy, valamint kicsivel mellette a hegység legmagasabb csúcsa, a Zengő is kiválóan kirajzolódik. Jó időben felfedezhetjük a Nyugati-Mecsek emblematikus hegyét, a TV-toronnyal egyértelműen a környezetéből kiváló Misina-tető és Tubes tömbjét, mögötte pedig a Papuk országhatáron túli vonulatát. A Zengő és a Hármas-hegy között a Szentlászlói-völgyön keresztül a Villányi-hegység is kilátszik, míg a Vár-völgy nyugat felé nyit kilátást a Zselic dombvidékére.

A csúcsról a faluba

A panorámával betelve érdemes egyet szusszanni, étkezni a kilátótorony melletti padon, ahonnan a Szószék és a Hárs-hegy közti nyeregbe ugyanazon az útvonalon érkezünk vissza (előbb a jelzetlen ösvényen, majd a S jelzésen). A Szószék oldalába azonban a S+ jelzés mentén kanyarodunk fel, ahol el is érjük túránk legmagasabb pontját 550 méter körül. A Szószék lejtőjének öreg bükkösébenől irtásnyiladékok mentén látunk ki a hegység keleti és északi lankáira, ahol utunk is folytatódik. A Szószék és a Dobogó tömbje Tolna megye legmagasabb hegye, alig pár méterrel marad 600 méter alatt.

A Szószékről tekervényes erdészeti úthálózat mentén ereszkedünk az északi oldalakra jellemző bükkösben, majd az alacsonyabb gerincen a kitettségnek megfelelően hangulatos tölgyesek és bükkösök cserélődnek. A hátra vezető erdészeti úthoz a S+ jelzés mellé kapcsolódik a Z+ jelzés is, amit innentől tovább követünk észak felé. Figyelmesen haladjunk az erdőgazdasági utak szövevényén, könnyű letérni a jelzésről, ami hamarosan bevág az északi oldalba, és egy formálódó gerincre fut ki. Alattunk az egykori császtai szénbányát is rejtő, sűrű erdővel takart Mázai-vadvíz völgye húzódik.

Mi az ellentétes oldalra kanyarodunk, ahol hamarosan a széles, völgytalpi erdőgazdasági út mentén, állattartó gazdaságok mellett érkezünk Máza határába. A házak sűrűsödésével és a nyugatról becsatlakozó egykori bányavasút nyomvonalával itt már tágas völgyben jutunk a faluba. Feltűnik a túra elejéről ismerős diófasor, Máza kétszárnyú főutcája, melyen végül visszaérkezünk kiindulópontunkhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Máza, művelődési ház buszmegállóig utazunk, és onnan is távozhatunk.

Megközelítés

 • A túra a buszmegállótól indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • Parkolni a buszmegálló után, az útszéli padkán tudunk a KRESZ szabályainak megfelelően.

Koordináták

DD
46.266254, 18.396831
DMS
46°15'58.5"N 18°23'48.6"E
UTM
34T 299402 5126924
w3w 
///hegyek.hangzás.hajt
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Mecsek-turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
könnyű
Hossz
18,4 km
Időtartam
5:25 óra
Szintemelkedés
540 m
Szintcsökkenés
553 m
Legmagasabb pont
572 m
Legalacsonyabb pont
176 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Flóra, fauna Csúcstúra Kutyabarát Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp