Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Kirándulás a fonyódi magaspart hullámain

· 4 értékelés · Gyalogtúra · Balaton-medence · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A látványos fonyódi magaspart pazar kilátást nyújt a Balaton-felvidékre
  A látványos fonyódi magaspart pazar kilátást nyújt a Balaton-felvidékre
  Fénykép: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
A somogyi Balaton-part híres panorámájának nyomába eredünk ezen a túrán: a fonyódi tanúhegyeket borító parkerdők csertölgyes, feketefenyves ligeteiben felsétálunk a messzire kémlelő kilátókhoz, miközben felfedezzük a reformkori villákat és a romantikus hangulatú sétányokat.
nyitva
könnyű
Hossz 5,7 km
1:50 óra
243 m
243 m
221 m
105 m

A déli part tanúhegyeire, a két, csúcsosan megmaradt kúp tetejére kirándulunk, érintve a fonyódi magaspart látványos, romantikus sétányát Bélatelep reformkori villáival. Bár a helyiek már használták a magaspart nyújtotta kilátást, maga a terület sokáig lakatlan volt. A halászok jártak fel ide a vizet kémlelni, a Balatonon rajokban vonuló garda, népi nevén látott hal becserkészésére. A halászbokor éles szemű inas legénye, a "hegyenjáró" innen navigálta társait a gardák becserkészésére és körbekerítésére.

A kilátás és a jó levegő a kaposvári megyei tiszti főorvost, Szaploncai Manót annyira lenyűgözte, hogy tervbe vette, üdülőövezetet fog kialakítani a Vár-hegy északi oldalában. A 19. századi Bélatelepen a reformkori villák még szellősen, egymástól egészséges távolságban épültek. Ide vonult el alkotni Szinyei Merse Pál is két nyári idény alatt, és örökítette meg a magaspartot, a Balaton színjátszó hangulatait. Az itt megfestett közel tíz képének egyikén sem szerepel a legkézenfekvőbb és legmeghatározóbb látvány, a túlparti Badacsony, amit csak "nagy dögnek" hívott.

A Balaton-felvidék lágy formáit valóban aránytalanul nagy és terebélyes tömegével uralja a badacsonyi vulkán, ami a legnagyobb különálló platót alkotja az északi parton. A környező kecses vulkáni kúpokra hasonlítanak a fonyódi hegyek is, ugyanis eredetük hasonló. Itt is a tengeri üledékekre ömlő bazaltláva őrizte meg a környékről lekopott puha homokrétegeket, de már csak törmelékében maradt meg a vulkáni kőzet. Ennek megfelelően a Vár-hegyen álló kilátót bazaltkőből építették, utalva a rajta álló egykori várra. A somogyi erődítések részeként állt itt az Árpád-korban a gerendákból és földből épült palánkvár, aminek maradványait részben feltárták.

A szerző tippje

 • Megéri lesétálni a vasútállomás melletti kikötőben a mólóra, ahonnan vízközelből tekinthetjük meg a Balaton hullámai felett a tanúhegyekkel koronázott panorámát.
 • A vízparton felfrissülést hozó üde szellőben nyalhatunk egy fagylaltot, ihatunk egy bambit a túra végén, amire mindig jó lehetőséget kínál a vízparti árusok legjobbika.
 • Ha nem nyáron érkezünk, érdemes a hétvégéket kihasználni, mivel csak ilyenkor vannak nyitva a kilátók. A Szaploncai „panoráma” sétány egyébként mindenkor szép kilátást kínál, ha az időjárás is engedi.
Német-Bucsi Attila profilképe
Szerző
Német-Bucsi Attila
frissítve: 2023-02-13
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
221 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 1,58%Földút 7,46%Ösvény 1,37%Utca 56,48%Ismeretlen 33,08%
Murvás út
0,1 km
Földút
0,4 km
Ösvény
0,1 km
Utca
3,2 km
Ismeretlen
1,9 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Közel kultúrkörnyezetben, parkerdőkben sétálunk, így egyedüli veszélyt a gyér forgalom jelenthet a kisváros utcáin. Pár helyen kereszteznünk kell az utat - a forgalmas 7-es útnál zebra segíti az átkelést.

Kezdőpont

Fonyód, vasútállomás (105 m)
Koordináták:
DD
46.749855, 17.555790
DMS
46°44'59.5"N 17°33'20.8"E
UTM
33T 695206 5180539
w3w 
///matricák.esküvők.becsül

Végpont

Fonyód, vasútállomás

Útleírás

Itiner :

 • Az állomástól a sportpályáig a P jelzésen haladunk.
 • A Sipos-hegyre, majd onnan le a P▲ jelzés navigál.
 • A kertvárosban a P jelzésen folytatjuk a sétát, ami a Kossuth-erdőn át a Szaploncai-sétányra vezet.
 • A Szaploncai-sétányon áttérünk a P+ jelzésre, ami a Vár-hegy oldalába kapaszkodik fel.
 • A Vár-hegy csúcsára már a P▲ csúcs jelzés visz, amin utána leereszkedünk a villákhoz.
 • A P jelzésen sétálunk vissza a kertvároson át a vasútállomásra.

A túra részletes leírása :

A fonyódi kikötőből a város látóhegyére

A fonyódi vasútállomás elől indulunk a P jelzés mentén a város dombjai felé. A Szent István utcáról a rendőrségnél jobbra lekanyarodunk a József utcára, amin a Sipos-hegy erdőségeinek kezdeténél felkanyarodunk a domboldalba a P▲ jelzésen. Tekervényes vonalvezetéssel elhagyjuk az erdőt szegélyező házakat, ami után egy zsebkendőnyi erdei hangulatban sétálhatunk a hegy tetejéig.

Az erdei sétány göcsörtös tölgyfák között kanyarog a borostyánszőnyegben kígyózó ösvényen. Hamar megérkezünk a csigalépcsős, kilátóteres telekommunikációs toronyhoz. A somogyi oldal laposán stratégiai értékkel rendelkezik a város közepén magasodó dupla csúcs, amit a mobilszolgáltatók maximálisan ki is használnak.

A kilátóba felkanyarodva azonban már csak a panoráma foglalkoztat minden szemlélődőt, ami valóban rendkívüli a maga nemében. A Balaton széles víztükre felett ugyanis mint egy képeskönyv lapjain tárulnak fel a szemközti bazaltvulkánok, a Balaton-felvidék hegyei. A magyar tenger víztükre felett messzire ellátunk, jól kirajzolódik a vízbe benyúló egykori vulkanikus sziget, mára félszigetté szelídülő tihanyi hegyhát, közepén az apátság tornyaival. A túlvégen a Keszthelyi-öbölbe is belátunk a dolomithegyek fodrainak lábához kucorodó városra. A meghatározó látvány azonban a szemközti tanúhegyek ritmusa, ahogy a messze földön híres Badacsony laposán át a játékos kistestvérek hullámaira terelődik a tekintet. A szinte tökéletesen szimmetrikus Gulács után az egykor erődített Csobánc trapéz alakja nyújtózik, majd a Tóti-hegy határozott kúpja után az Örsi-hegynél olvad össze a vulkáni hátság a környező hegyekkel. Alattunk a kikötőből a vitorlások fehér szárnyaikat bontva siklanak szerte a Balaton vizén, hogy aztán fehér foltjaikkal tegyék mozgalmassá a színjátszó vízfelszínt.

Séta a fonyódi magasparton

A P▲ jelzésen meredek betonrámpán ereszkedünk alá a nyugati oldalon. A hegylábi erdő szélén egy visszafordító kanyarral érkezünk vissza a József utcára a P jelzéshez. Egy rövid szakaszon itt követjük a kertvárosias utcát, majd a Templom utcán jobbra befordulva, a festői helyszínen épült, fehérre festett katolikus templom irányába térve érkezünk le a magaspartra. Itt az utca, majd a sétány a meredeken lezuhanó peremet követi végig az öreg tölgyekkel ékes parkban, romantikus sétányon.

A Kossuth-erdő szépen karbantartott közparkjában, erdei környezetben indulunk a sétányon. Rögtön az első ritkulatnál a kilátóból már megcsodált panoráma legjavát élvezhetjük; a Szaplonczay-sétány hosszan kínálja a rálátást a Balatonra és a tanúhegyekre. Jellegzetes reformkorbeli oroszlános padok sorakoznak végig a sétány mentén, ahol kedvünkre megpihenhetünk romantikus hangulatba mélyedve. 19. századi villák és a Szinyei Múzeum mellett haladunk el, illetve Szaplonczay Manó emléktábláját is érintjük. Ő volt a megálmodója a 19. század végén a látványos helyszín beépítésének, az üdülőterület kialakításának.

Szaplonczay 1891-től 25 éven át volt Kaposváron megyei tiszti főorvos volt - és a Balaton szerelmese. Barátaival többször kirándultak Fonyódra, mert úgy vélte, hogy a Balatonban való úszás, valamint a tiszta levegőjű erdőkben való sétálás jó hatással van az egészségre. Az orvosi szempontok és persze a csodás panoráma késztette arra, hogy egy nyaralótelepet létesítsen a Vár-hegy északi oldalában. Gróf Zichy Béla, a terület tulajdonosa felkarolta az ötletet: a 29 villatelekre felparcellázott hegyoldal első tulajdonosai Szaplonczay és barátai lettek. A városrész azóta is a gróf nevét, a sétány pedig a tevékeny doktorét viseli. Az akkori normáknak megfelelően még szellősen elszórt villákkal kiépült Bélatelep ideális környezetet teremtett a pihenésre; a kor művészei, arisztokratái és politikusai is gyakran látogatták. Itt töltött el két nyarat is Szinyei Merse Pál, aki lenyűgöző hangulatokat örökített meg a századvégi Balaton-partról.

A sétány felénél átváltunk a P+ jelzésre, ami öreg csertölgyek között érkezik a Vár-hegy nyugati lábához. Innen egy visszafordító kanyarral, a Bartók Béla utat keresztezve meglovagoljuk a Vár-hegy erdős hullámát; második kilátónk ostromával az egykori sáncvár erődítéséhez kapaszkodunk.

A Vár-hegy erődített tetején

A P+ jelzést követjük továbbra is a nyaralók és tölgyerdők között kapaszkodó ösvényen. Feltűnik pár szürke kőtömb, a hegyet létrehozó vulkáni takaró megmaradt szilánkjai. A fonyódi Sipos- és Vár-hegy ugyanis a tanúhegyek déli parti folytatásai, azonban itt a kevésbé védett, eróziónak jobban kitett déli végen egybefüggő sziklás bazalttakaró a dombtetőn nem maradt meg. A több millió éves bazalttakarásra már csak a hegy formájából és az erdőben előkerülő vulkáni kövekből következtethetünk. Hangulatos tölgyerdőben érkezünk a csúcs alá, ahol egy utolsó kapaszkodással a P▲ jelzésre térve bevesszük az erődített kilátót, a bazaltsziklás alapon nyugvó faszerkezetes tornyot, ami ugyancsak antennaerdőben csúcsosodik.

A Várhegyi Széplátóból a panoráma az előző tetőnél is megkapóbb, mivel pont alattunk kanyarodik a Balaton-part széles, csillámló vízfelületet kirajzolva a hegy körül. Szemben a vulkáni kúpok már ismert ritmusa rajzolódik ki, viszont a somogyi partot hosszan követhetjük nyugati irányba is a Belső-Somogy homokhátainak elvégződéséig. Alattunk a Nagy-Berek kiterjedt mocsárvilága húzódik a homokdombokig az üdülők és az autópálya szalagja mögött. Gazdag vízi élővilág honol itt karnyújtásnyira az üdülőhelyektől. Kis szerencsével és éles szemmel (pláne távcsővel) láthatjuk is a vízimadarak csapatait a nádasok felett.

A P▲ jelzésen ereszkedünk vissza a csúcsról, ami egy derékszögű kanyarral kiér a tölgyesből a Kossuth-erdő feletti utcára. A P jelzéshez csatlakozva végül visszaérkezünk kiindulópontunkra, a fonyódi vasútállomásra. Ha még nem tettük meg, mindenképp menjünk le a közeli kikötőbe, ahonnan testközelből is megcsodálhatjuk Közép-Európa legnagyobb tavát az időnek megfelelő színével és hangulatával.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Fonyódra kézenfekő vasúton érkezni, a túra is Fonyód vasútállomásról indul.

Megközelítés

 • A vasútállomás déli oldaláról indul a túra, és ugyanoda érkezik vissza.

Parkolás

 • Az állomás melletti parkolóban, a 7-es út mellett hagyhatjuk az autót.

Koordináták

DD
46.749855, 17.555790
DMS
46°44'59.5"N 17°33'20.8"E
UTM
33T 695206 5180539
w3w 
///matricák.esküvők.becsül
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

sdfg sdfg

A szerző által javasolt térképek:

A Balaton turistatérképe (Cartographia)

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Túracipő, évszaknak megfelelő öltözet, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ App.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(4)
Gábor Tóth
2021-05-02 · Közösség
2021. május 2., vasárnap 6:51:16
Fénykép: Gábor Tóth, Közösség
Farkas Ágnes
2021-03-26 · Közösség
2021. március 26., péntek 11:31:32
Fénykép: Farkas Ágnes, Közösség
Menyhárt Tibor 
2020-11-29 · Közösség
Késő ősszel is nagy élmény.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2020-11-29
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 8

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
5,7 km
Időtartam
1:50 óra
Szintemelkedés
243 m
Szintcsökkenés
243 m
Legmagasabb pont
221 m
Legalacsonyabb pont
105 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Fauna Tipp Csúcstúra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 7 Útpontok
 • 7 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp