Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Királyrétről a Bajdázói-tóhoz - erdei túra kerekesszékkel

Gyalogtúra · Börzsönyvidék
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Bajdázói-tó partján
  A Bajdázói-tó partján
  Fénykép: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 350 300 250 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Királyréti Kirándulóközp … okolya-Huta) Királyréti Kirándulóközp … okolya-Huta) Bajdázói-tó Bajdázói-tó Bajdázói-tó
A Börzsöny egyik legnépszerűbb kirándulóközpontjából, Királyrétről indulva hívogat bennünket egy igazi erdei túra, mely megőrizte természetes báját a meglehetősen sűrűn beépült Duna-menti települések közelében. A néhány órás kirándulás betekintést nyújt a mára teljes természetességében tündöklő, tiszta vizű Bajdázói-tó flórájába és faunájába anélkül, hogy egy túlélőtúra viszontagságait vennénk a nyakunkba. A kikapcsolódásra, csendre, nyugalomra vágyók nagy örömüket lelhetik az útban és a kis tó környezetének meghittségében.
közepes
Hossz 3,5 km
3:00 óra
74 m
74 m
302 m
253 m

Jellemzően erdei utakon vezető túráról van szó, ennek megfelelően a növényzet és az állatvilág, valamint a tó körüli természetes erdő békéje a vonzó ebben a maximum 3-4 órát felölelő, kerekesszékesek által is látogatható körtúrában. Kiindulópontunk a Börzsönybe érkező turisták csomópontja, Királyrét, ahol a 2019-ben felújított kirándulóközpontban akadálymentes mosdó is helyet kapott.

Túránk célpontja az 1700-as években vaskohászat céljából kialakított Bajdázói-tó, amely fölött a természet immár visszavette az uralmat, így a vízfelület kisebb krátertavak jellegzetességével illeszkedik szervesen a környező hegyek közé. A Dél-Börzsöny cseres, tölgyes, gyertyános erdeire jellemző növényzete a tóhoz érve keveredik a vízkedvelő fa- és növényfajokkal: nádasok, illetve elvétve fűzfa- és erdeifenyő-foltok adják a Bajdázói-tó romantikáját.

Az út minősége erdei ösvényhez képest megfelelő, és nincsenek nagy lejtők vagy emelkedők. A felszín murvás, agyagos, helyenként köves, esős időben kicsit süppedős, sáros részekkel, de kísérő segítségével ezek nem leküzdhetetlen akadályok kerekesszékkel sem.

A szerző tippje

 • Kerekesszékes emberek az ajánlott útvonalat mindenképp egészséges, járó kísérővel teljesítsék.
 • Kórházi kerekesszékkel való közlekedés nem ajánlott!
 • Bár az útvonal akadálymentes, rengeteg előre nem látható akadály, személyes vagy műszaki probléma, illetve természeti jelenség akadályozhatja a túra teljesítését.
 • Ajánlott a nagyon esős időszakokat kerülni, átmeneti évszakokban süppedős, csúszós, sáros az út.
 • Nagy, akkumulátoros kerekesszékkel vigyázni kell a vályúkkal az úton!
 • Királyrétre érvén, a helyi erdészet működtetésében épült Királyréti Kirándulóközpontnál (Szokolya-Huta)  akadálymentes vizesblokkot is találunk! Ugyanitt büfé is üzemel.
 • Időjárástól függően legyen nálunk esőkabát, napszemüveg, naptej, szúnyogriasztó.
 • Jó, ha rendelkezünk pót gumibelsővel és megfelelő pumpával.
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
302 m
Legalacsonyabb pont
253 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 11,93%Földút 73,39%Ösvény 12,67%Utca 1,99%
Aszfalt
0,4 km
Földút
2,5 km
Ösvény
0,4 km
Utca
0,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túrára mindenképpen megfelelő állapotú kerekesszékkel és járó kísérővel induljunk el!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Királyrét, Szokolya, Királyrét buszmegálló (252 m)
Koordináták:
DD
47.894558, 18.977930
DMS
47°53'40.4"N 18°58'40.5"E
UTM
34T 348858 5306560
w3w 
///fogalmaz.átható.megad

Végpont

Királyrét, Szokolya, Királyrét buszmegálló

Útleírás

Itiner :

 • Királyrét központjából a Szénpataki úton induljunk el.
 • Balra, ahol a tábla jelöli, letérünk az útról a horgásztó felé.
 • A tanösvény T jelzéseit követjük a Bajdázói-tóig.
 • Először a tó keleti oldalát fedezzük fel, majd a nyugatit, kitekintve az egykori kőfejtő, majd a Petőfi-forrás felé.
 • A tó melletti rétet kelet felé hagyjuk el egy jelzetlen ösvényen, amely a Szénpataki útig felé visz, majd visszafordulunk.
 • A Bajdázói-réttől a már ismert úton jutunk vissza Királyrétre.

Részletes leírás

Királyrét és az egykori vasmű

Már a Kismarosról Királyrétre vezető úton is érdemes gyönyörködni a nagy ívű, erdős-mezős dombhátakkal tarkított kilátásban. Királyrétre érve turisztikai központ hangulatát árasztó környezet fogad számtalan információs táblával, kis helytörténeti múzeummal, kereskedelmi egységekkel és ízlésesen felújított, akadálymentes kirándulóközponttal.

A tőlünk dél-keletre emelkedő Várhegy 2020 őszén átadott fa kilátója magasodik a völgy fölé, ha pedig a másik irányba is elnéznénk, arrfelé a Nagy-Vasfazék-patak és a Bagoly-bükki-patak összefolyása közelében találjuk a Hubertus-forrást. A Várhegy kilátója és az oda való feljutás sajnos nem akadálymentes, így a Börzsöny felülnézeti látképét sajnos most mellőznünk kell.

A Kismarosról érkező főút enyhe jobb ívvel a Királyréti Erdészet fenntartásában működtetett, bitumen burkolatú Szénpataki erdészeti útba torkollik; ezen indulunk el.  100-150 méter megtétele után az Y alakban szétváló úton balra fordulva a „Horgásztó” feliratú, apróköves-murvás erdei ösvényre kanyarodunk. A tóhoz vezető út murvás, helyenként köves, erdei agyagos talajú, de nem túl meredek a kerekesszékes közlekedéshez.

Kezdetben a bal oldalunkon húzódó kerítés mentén haladunk, amivel a népszerű horgászparadicsomot kerítették körbe. Bár a tó a horgászok birodalma, a déli oldalon a kapun besétálva egészen a partjáig látogathatunk. Elhagyva a horgásztavat szép, öreg fákkal tarkított erdőben megyünk tovább. 200-300 méterrel feljebb, a baloldalon egy tiszta vizű forrás fakad a völgyecskében (amit csak járó ember tud megközelíteni), majd néhány erdei kanyarulatot követően egy tisztáshoz érkezünk. Ez a Bajdázói-tó felé kiszélesedik.

Az idilli környezetben elterülő tó létrejöttét - hasonlóan az imént mellőzött Királyréti-horgásztóéhoz - az 1778-tól itt működő vasmű folyamatos vízellátása indokolta. A vasgyár megszűnése, 1791 után pedig a faúsztatást segítette az eredetileg öt tóból álló rendszer, amelyből már csak az említett kettő létezik. A vasmű egyes részei 1900-ban még álltak, sőt néhány romja 1920-ban is megvolt. Napjainkban csak a salakhányó, valamint a hajtóvíz biztosítását szolgáló öt vízduzzasztó és a vízvezető árokrendszer nyomai láthatók. Az egyre inkább eliszaposodó Bajdázói tavat 2010-ben rekultuválták, azóta egyre népszerűbb a túrázók és a vízi állatvilág megfigyelése iránt érdeklődők körében. Itt él ugyanis hazánk egyetlen teknősfaja, a mocsári teknős - ha szerencsénk van, és szép az idő, láthatjuk őket napfürdőzni a tó vizén úszó holtfákon.

Erdei kitérőkkel a tó körül

A tó és környezete ugyan viszonylag magasan helyezkedik el, de nincs kilátás a környező hegyekre, a tisztás fái és a tavat körülölelő erdő határolja a teret. A tó körüli tanösvényen jobbra (kelet felé) elindulva sajnos csak nagyjából félútig juthatunk. Az egészen a tópartig húzódó erdőben kisebb segítséggel eljuthatunk a sűrűbb részekig, majd erősen meredek, fakidőléses részhez érünk, itt forduljunk vissza. Indulópontunktól balra indulva szintén nagyjából félútig tudjuk a tavat megkerülni, és egy-két meredekebb részhez szükségünk lesz a kísérő hatékony segítségére is. Ezen az ösvényen eljutunk egy múlt században épült, fazsindelyes, mohával borított, nagyméretű turista pihenőhely és tűzrakó hely együtteséhez is. Itt, a tótól 20-30 méterre eltávolodva folytatódik az erdei ösvény, az Y elágazás mindkét szára a hajdani kőfejtő területéhez vezet. Ezt a részt sorompó védi, de előszeretettel látogatják az ott kirándulók, csak extrém kerekesszékeseknek ajánlott a megközelítése.

Ha kigyönyörködtük magunkat a tóban, tegyünk még egy kitérőt, hogy minél tovább élvezhessük az igazi erdei élményt. A réttől először ne visszafelé induljunk el, ahonnan jöttünk, hanem forduljunk keleti irányba egy jelzetlen, de eleinte jól járható úton. Nagyjából 200 métert tehetünk meg zavartalanul a hangulatos, háborítatlan gyertyános-kocsánytalan tölgyesben. A közeli Szénpataki úttól, amelyen könnyedén visszagurulhatnánk Királyrétre, mindössze száz méter választ el, de ez a rövid szakasz olyan meredek és köves, hogy kerekesszékkel egyáltalán nem ajánljuk! Így sajnos nincs más lehetőség, mint visszatérni a Bajdázói rétre, és a már ismert ösvényt választani a Királyrétre való visszatéréshez. 

Innen, ha van még erőnk, energiánk és kedvünk, a Szénpataki erdészeti műúton (ahonnan a túra elején lekanyarodtunk) immár a jobb oldali ágon továbbmenve akár plusz 3-4 kilométert is tudunk akadálymentesen sétálni (ez alternatíva lehet a nagyon nehezen mozgó túrázóknak is!). Itt is találni szalonnasütő helyeket és szép, alagútszerű erdei kilátást a Várhegy-kilátóra.

Az erdei túra lassú, nyugodt tempóban 2,5-4 óra alatt teljesíthető kerekesszékkel, de a Szénpataki műutas kitérővel akár egész napos kalanddá bővíthető.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A Budapest-Nyugati pályaudvarról induló zónázó vagy nemzetközi vonatok többsége fel van szerelve beemelő berendezéssel (a vonatutazás megrendelésekor mindenképpen informálódjunk erről), így akadálymentesen fel és le is tudunk szállni Kismaros vasútállomáson, ahol a peron is megközelíthető kerekesszékkel.
 • A kismarosi vasútállomásról az Ady utcán legurulunk a Szokolyai útra, majd balra kanyarodva (az erdei kisvasút végállomása felé) már látjuk a Királyrétre és vissza közlekedő alacsonypadlós autóbusz-megállóhelyet (Kismaros, vasúti megállóhely bejárati út). Naponta többször közlekedik, hétvégén gyakrabban, de érdemes a menetrendről előre informálódni, mert évente többször is változhat, és a túránk kivitelezése múlhat rajta! 

Megközelítés

 • Királyréten a buszmegállóból vagy akár a parkolóból indíthajuk a túrát.

Parkolás

 • A Királyréti Kirándulóközpont (Szokolya-Huta) előtt találunk mozgássérült parkolót.

Koordináták

DD
47.894558, 18.977930
DMS
47°53'40.4"N 18°58'40.5"E
UTM
34T 348858 5306560
w3w 
///fogalmaz.átható.megad
Navigáció Google Térképpel

Megközelítés

 • Parkolás mozgássérültek számára
 • A Budapest-Nyugati pályaudvarról induló zónázó vagy nemzetközi vonatok többsége fel van szerelve beemelő berendezéssel (a vonatutazás megrendelésekor mindenképpen informálódjunk erről), így akadálymentesen fel és le is tudunk szállni Kismaros vasútállomáson, ahol a peron is megközelíthető kerekesszékkel.
 • A kismarosi vasútállomásról az Ady utcán legurulunk a Szokolyai útra, majd balra kanyarodva (az erdei kisvasút végállomása felé) már látjuk a Királyrétre és vissza közlekedő alacsonypadlós autóbusz-megállóhelyet (Kismaros, vasúti megállóhely bejárati út). Naponta többször közlekedik, hétvégén gyakrabban, de érdemes a menetrendről előre informálódni, mert évente többször is változhat, és a túránk kivitelezése múlhat rajta! 
 • Ha autóval utazunk Királyrétig, ott a Királyréti Kirándulóközpont (Szokolya-Huta) előtt találunk mozgássérült parkolót.
A hangjelentést MTSZ - együttműködő szervezetek készítette
Hitelesítve 2020-11-01 -án/én

Felszerelés

 • Jó, ha rendelkezünk pót gumibelsővel és megfelelő pumpával.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
3,5 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
74 m
Szintcsökkenés
74 m
Legmagasabb pont
302 m
Legalacsonyabb pont
253 m
Akadálymentesített Körtúra Evés-ivás lehetőség Kerekesszékkel megközelíthető

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp