Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Keresztül a Gerecse Kapuján

· 14 értékelés · Gyalogtúra · Vértes és vidéke · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 8 7 6 5 4 3 2 1 km Szelim-Höhle Gerecse Kapuja Látogatóközpont Ranzinger-kilátó
Kirándulásunk kiinduló- és végpontja a 2018 nyarán átadott Gerecse Kapuja turisztikai látogatóközpont és szabadidőpark, amelynek alapos felderítésével egész napos programmá bővíthetjük rövid körtúránkat. Sőt még az is beleférhet, hogy felkeressünk az útvonalunk nyomvonalán kívül, de ahhoz közel eső érdekes helyszíneket.
nyitva
közepes
Hossz 8,4 km
2:45 óra
394 m
394 m
439 m
234 m
Rövid, de változatos és látnivalókban bővelkedő túránkon a Nyugati-Gerecse két kiemelkedő sasbércét vesszük célba. Megkerüljük a Halyagos tömbjét, majd túloldalán a felszínre nyíló karsztzsombolyok száját tanulmányozzuk. Beereszkedünk a Vaskapu látványos sziklaszurdokába, aljából pedig a szomszédos Csúcsos-hegy tetejére kapaszkodunk, hogy a Ranzinger-kilátóból megszemléljük a környező tájat. A rög másik oldalán tanösvények értékes információit gyűjtjük be, aztán közelebbről is megnézzük a Turul-emlékművet és a Szelim-barlang legendás mélyedését.

A szerző tippje

 • A túrát összeköthetjük a Szabadtéri Bányászati Múzeum és Ipari Skanzen meglátogatásával, hogy bepillantást nyerjünk a térségre emberöltőkön át jellemző életformába, és jobban megértsük a bányászhagyományokat.
 • Érdekes látnivaló Tatabányán az Által-ér felduzzasztásával létrehozott Erőmű-tó környéke is. Sajátos, kevert hangulatot ad az 1930-ban felépült, de már nem működő hőerőmű, a Gerecse és a tóparti stégházak együttes látványa, amely jól leképzi az itteni táj és a benne élő ember kapcsolatát.
 • Betérhetünk a 2018 nyarán átadott Gerecse Kapuja látogatóközpont épületébe, ahol kiállítóteret és éttermet találunk.
 • Ha időnk és kedvünk engedi, akár a közeli Tatán is múlathatjuk a túra utáni időt.
 • A Tatabányával szomszédos Vértesszőlősön megtekinthetjük az őskőkori előembertelepet, amely a Kárpát-medence legrégebbi ismert lakója, Samu élőhelye volt.
Kisida András profilképe
Szerző
Kisida András
frissítve: 2021-02-22
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
439 m
Legalacsonyabb pont
234 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Földút 61,32%Ösvény 35,97%Ismeretlen 2,69%
Földút
5,2 km
Ösvény
3 km
Ismeretlen
0,2 km
Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Gerecse Kapuja látogatóközpont (308 m)
Koordináták:
DD
47.588626, 18.408551
DMS
47°35'19.1"N 18°24'30.8"E
UTM
34T 305163 5273833
w3w 
///váró.gépi.lúgos

Végpont

Gerecse Kapuja látogatóközpont

Útleírás

Itiner

 • A Gerecse Kapuja látogatóközpont épületétől a P jelzésen túrázunk a Nagy-rét sarkához.
 • A P+ jeleken folytatjuk a Kis-réti vadászház romjait rejtő tisztásig.
 • Balra fordulva a S jelzésen a Halyagos-rétig ezt követjük.
 • A P jelzésen balra térve beereszkedünk a Vaskapu sziklás szurdokába.
 • A P+ jeleken a Csúcs-hegy alatti elágazásig sétálunk.
 • Balra tartva a P▲ jelzésre kanyarodunk, és a Turul-emlékműig vándorlunk rajta.
 • A Turul szobrot a P jelzés lépcsősorán hagyjuk magunk mögött.
 • A jobbra kiágazó PΩ jelzés ösvényén megyünk a Szelim-barlanghoz, majd ugyanerre jövünk vissza.
 • Túránk utolsó szakaszán a P jeleken a Gerecse Kapuja épületéhez sétálunk.

A túráról részletesen

Tatabánya és a Gerecse Kapuja

Tatabánya, mint a Gerecsébe irányuló turizmus délnyugati kaputelepülése, a 20. században hazánk egyik bánya- és iparvidékének központjaként sok szempontból nem éppen pozitív hírnevet szerzett magának. A jelentős környezetrombolás elsősorban környékét és az itt élőket sújtotta, de hatásai (pl. a karsztvízszint erős csökkentése, a talaj- és légszennyezés) a szomszédos vidékeket is károsan érintették.

Bár a gazdasági szerkezet átalakulásával a szennyezés mértéke töredékére zsugorodott, még időbe telik a természetes rendszerek visszaállása, az érintett területek rekultiválása, revitalizációja. A környezet- és természetvédelem ügyének fókuszba állítását jelzi, hogy 2007-ben a város hazánkban elsőként vált klímabarát településsé, amivel példaértékű kezdeményezést indított el. Ezen túl számos egyéb kedvező hatású beruházás valósult meg, amely vonzóbbá teszi Tatabányát az itt élők és az ide látogatók szemében.

Ebbe a sorba illeszkedik a legfrissebb fejlesztés: a már jó ideje dédelgetett turisztikai látogatóközpont megvalósítása. A 2018 augusztusában átadott Gerecse Kapuja látogatóközpont fő célja a hegység értékeinek bemutatása, vidékének alaposabb megismertetése. Jól illeszkedik környezetébe a központi épület, amelyben interaktív kiállítóteret, éttermet, ajándékboltot, kerékpárkölcsönzőt alakítottak ki, sőt a Turul alatti sziklákon vezető via ferrata-útvonalak bejárásához szükséges felszerelést is bérelhetünk itt. A környékén megújultak az ösvények, pihenő- és piknikező helyek, játszótér és szabadtéri kondipark nyújt időtöltési lehetőséget a közelben.

Három tanösvényt is kiépítettek, melyek bejárásával a hegység elővilágát, geológiaját, az ide kapcsolódó legendákat, valamint a 19. század végén emelt nemzeti milleniumi emlékművek történetét ismerhetjük meg. A tematikus útvonalakat mobiltelefonra  letölthető applikáció segítségével is bejárhatjuk, amellyel megtekinthetjük a táblákon nem látható tartalmakat.

Gerecse Kapujától a Halyagosig

Túránkat a P jelzés turistasétányán, a látogatóközpont épületétől balra folytatjuk. Ez a szakasz egybeesik a geológiai tanösvénnyel, ezért az út mellé pakolt kőzetminták és tájékoztató táblák segítségével meg is ismerhetjük a Gerecse hegyeit felépítő üledékeket. Enyhén emelkedve a parkerdőn át, balról mellőzzük a Ranzinger-kilátóhoz vezető nyiladékot, amelyen túránk végén fogunk visszatérni. A Csúcsos-hegy keleti lejtőjén leereszkedve erdészeti aszfaltútra toppanunk, és a Nagy-rét csemetéskertjének kerítéséig haladunk rajta.

A kereszteződésben jobbra P+ jelzésre váltva, ösvényen folytatjuk utunkat, immár a Halyagos déli oldalában. Fiatal erdőben sétálunk, bár egy helyütt öreg tölgy hagyásfák alatt megyünk el. Még kétszer keresztezzük az aszfaltcsíkot, aztán szellős vegyeserdőn átvágva, a kis-réti vadászház maradványait rejtő tisztás sarkánál elágazáshoz érünk. Balra kanyarodva a S jelzésen, a Koldusszállásról érkező, vörös mészkővel leszórt dózerúton, a Halyagos keleti lejtőjét harántolva folytatjuk.

A környék legmagasabb hegyének elnevezése a meszes talajokat kedvelő hólyagfára utal. Magjának, a halyagmogyorónak szerencsehozó képességet tulajdonítottak. Bár a neve áthagyományozódott, az alacsony cserje helyett ma már gyér aljnövényzetű tölgyek és gyertyánfák elegyednek komótosan emelkedő utunk mentén. Átlendülünk az Öreg-Halyagos mellékkúpján, és a köves útról balra letérve, a távvezeték nyiladékának keresztezése után a Halyagos-rét szélénél balra, a P jelzésre váltunk. 

Ereszkedő a Vaskapuban

Az elágazásnál megnézhetjük egy víznyelőbarlang lezárt bejáratát. A közelében kiépített pihenőhely található, ami jó alkalom leülni kicsit a fák alatt. Következő túraszakaszunk másfél km hosszú ereszkedés lesz; a Csúcsos-hegy lábáig tartó lejtmenet csaknem 200 méter szintet farag majd le a magasságunkból.

Keskeny csapásunk kezdetben kismértékű lejtőn, sudár fiataloson keresztül, hangulatos ág-, és lombalagútban vezet. Jobb szélén a betonkávával és vasráccsal foglalt Arany-lyuk zsomboly szája nyílik a jól karsztosodó kőzetbe. Másik oldalán a vértesszőlősi előembertelep feltárójáról elnevezett Vértes László-aknabarlang ajtóval lezárt hasadéka látható; a mélysége 80 méter. Innen középkorú bükkösben folytatjuk, és a hirtelen erős ereszkedőbe átváltó ösvény jelzi, hogy a Vaskapu völgyének bejáratához értünk.

Sziklakibukkanások és a víz által ideszállított hordalékfák között kezdünk lefelé kanyarogni. Lezúduló csapadékvizek erodálták a két oldalt, a peremen még kapaszkodni igyekvő fák ágas-bogas gyökérzetét figyelhetjük meg, valamint a pleisztocén eljegesedés idején lerakódott felső, löszös réteget. A Gerecsében sokhelyütt megtalálható üledékfajta alapanyagát a hűvös időszak erős szelei terítették szét, és rakták le. Aljnövényzet hiányában az árok szélein, a hegyoldalban is mindenütt kisebb-nagyobb mészkősziklák fehérlenek. A meredek völgytalp egyes  pontjain lábbelink megcsúszásra hajlamos, és a szanaszét heverő ágdarabok, kövek miatt is elővigyázatosan érdemes mozognunk.

Az ösvény egyik kanyarulatánál II. világháborús katonasír csendesedik, utalva arra az időszakra, amikor nem volt ilyen békés az erdő. Keresztúthoz érkezve átváltunk a P+ jelzésre, és azon folytatjuk az ereszkedést. Az eddigi útvonalunk által érintett tájakról merőben eltérő arcú és hangulatú völgy szurdokszerűvé válik, oldalában méretes lemezekre hasadó kőmonstrumok tornyosulnak. A sziklavilág végén egy kis nyílt területre jutunk, amely több turistaút csomópontja. A P▲ jelzésű ösvényre lépve megindulunk a Csúcsos-hegy tetejének irányába.

A Csúcsos-hegyen át

Próbáljunk gyorsan átállni az eddigi lejtmenet helyett a kaptató gondolatára, mert a következő, rövid szakaszon kb. 140 méteres szintkülönbség vár ránk. Az önmagában is derekas, kb. 140 szintméteres hegyoldal leküzdését tovább nehezíti, hogy a felfelé kanyargó kis csapás felületét a vízerózió alaposan kikezdte. A talaj lemosódása miatt felszínre bukkant, kitakarózott mészkősziklák között haladunk, jellemzően csúszós, morzsalékos-göröngyös ösvényen. A szuszogtató meredélyen kiálló gyökereken és köveken lépünk át, helyenként a fák törzseibe kapaszkodva húzzuk magunkat előre, vagy az útszéli, vastagabb törmelékbe taposva próbálunk biztos támaszt találni.

Odafent padokkal, asztalokkal övezett kis rétre toppanunk, ahol kifújhatjuk magunkat, miközben tekintetünket delejezi a középen magasodó, jókötésű acélszerkezet. Az egykoron aknatoronyként funkcionáló építményt 1980-ban állították ide, miután a bányát, ahol évtizedekig felvonót működtett, bezárták. 2008-as felújításakor Ranzinger Vince bányaigazgatóról nevezték el, akinek emlékművet is állítottak tövében. Lépcsőkön kapaszkodhatunk fel a 30 méter magas építmény tetejére, ahonnan a szomszédos Turul-emlékművön, Tatabánya városán és a környező Gerecse-csúcsokon túl messze ellátni a Kisalföldre, a Sokoró, a Bakony és a Vértes vonulataira, sőt – éppen a látóhatár felett – a Kis-Kárpátok 100 km-nél is távolabbi kiemelkedéseire. A torony kilátószintjén szemrevételezhetjük a bányászokat és felszerelésüket föl-le mozgató kas tekintélyes kábelcsévélő dobját is.

A földre visszatérve a Turul Parkerdő sétányán mendegélünk a szobor irányába. A platóról kényelmesen ereszkedő murvás útvonalunk tanösvény is egyben, a Gerecse növény- és állatvilágát ismerjük meg állomásain. Hamarosan keresztúton találjuk magunkat, ahol a P jelzéssel fonódik útvonalunk; innen jobbfordulót követően a közös P▲/P jeleken térünk vissza a Gerecse Kapujához.

Turul és Szelim 

A Kő-hegy mészkőszirtjén őrködő Turult hátulról közelítjük meg. Európa legnagyobb madárábrázolását a millenniumi ünnepségsorozat részeként, Komárom vármegye kezdeményezésére állították fel. A helyi identitás fontos részét képező emlékművet a legendás bánhidai győztes csata 1000. évfordulóján, 1907-ben avatták fel. A fején a stilizált Szent Koronát viselő, karmaival Árpád kardját fogó ősi, mitologikus magyar jelkép érdekes kontrasztot alkot az alatta elterülő, a szocialista várostervezés legnagyobb művének tartott Tatabánya látványával; két alkotás, két korszak emléke. Összekapcsolódásukat jelzi, hogy a város címerének is központi alakja a Turul. Előterében kilátóhelyet alakítottak ki, ahonnan pompás panoráma nyílik a településre és tágabb környékére.

A talapzat mögött balra kiépített lépcsősor kezdődik, melyen a P jelzés vezet vissza a belvárosba. 100 métert követően jobbra ágazik ki a jelzése, a keskeny sziklaperemen vezető ösvény a közeli Szelim-lyukhoz tart. Ennek a szájától ismét jó panorámát kapunk, de az eddigi két kilátópont után már inkább az üreg lesz érdekes. A triász korú mészkőben kioldódott forrásbarlang nagyméretű ürege jelentős régészeti lelőhely és a környék folklórjának is fontos ihletője. Megtekintéséhez nem szükséges lámpa, mivel több nyílással – köztük egy felülre, az égre nézővel is – rendelkezik, melyeken beáramlik a napfény. A feltárt leletek szerint a barlang az őskőkortól a rézkorig emberi lakóhely volt, és a korabeli állatvilág képviselőinek maradványait is megtalálták benne. Legismertebb legendája szerint hét falu népe menekült ide a fosztogató Szelim szultán katonái elől, a janicsárok azonban rájuk találtak, és megölték a fegyvertelen embereket. Kialakulásáról és feltárásáról kihelyezett tájékoztató táblán tudhatunk meg információkat.

Amerről érkeztünk, arra térünk vissza a Gerecse Kapujához, ahol elidőzhetünk, vagy ha időnk és kedvünk engedi, tovább mehetünk megnézni a környék más érdekességeit.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Tatabányának kiváló mind a vasúti, mind a távolsági autóbusz összeköttetése. Túránk kiindulópontja azonban tömegközlekedéssel közvetlenül  nem érhető el, hanem a vasútállomás elől induló, majd az Újvárost keresztező P jelzésű turistaúton tudunk felsétálni a Gerecse Kapujához.

Megközelítés

Tatabánya vasútállomástól a P jelzésen emelkedve 1,5 km a Gerecse Kapuja látogatóközpont. A tájékozódást könnyíti, hogy a Kő-hegy mészkősziklája a tetején pózoló Turullal a város nagy részéből jól látható.

Parkolás

 • Tatabánya Alsógalla városrészéből vezet ki a Panoráma út, amelyre az 1-es főútról tudunk rákanyarodni. A látogatóközpont előtti parkolóban hagyhatjuk járművünket.

Koordináták

DD
47.588626, 18.408551
DMS
47°35'19.1"N 18°24'30.8"E
UTM
34T 305163 5273833
w3w 
///váró.gépi.lúgos
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,5
(14)
Molnár Betti
2022-07-04 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-07-04
Pálmai Péter
2022-01-15 · Közösség
Az utolsó kaptató a kilátóhoz valóban munkás, de egyébként kellemes és nagyon szép túraútvonal.
Mutass többet!
Fénykép: Pálmai Péter, Közösség
Kiss Julia
2021-12-12 · Közösség
Télen ez egy mesevilág!
Mutass többet!
A téli Vértes
Fénykép: Kiss Julia, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 21

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
8,4 km
Időtartam
2:45 óra
Szintemelkedés
394 m
Szintcsökkenés
394 m
Legmagasabb pont
439 m
Legalacsonyabb pont
234 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Flóra, fauna Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp