Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra

Inóci nagy kör kisvasútérintéssel

Gyalogtúra · Börzsöny · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás a Nagy-Inóc oldalából
  / Kilátás a Nagy-Inóc oldalából
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kisinóc közelében
  / Kisinóc közelében
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Tölgyesben
  / Tölgyesben
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Kisinóci turistaház és étterme
  / A Kisinóci turistaház és étterme
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Farakások Kisinóc közelében
  / Farakások Kisinóc közelében
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Az Inóci-nyereg alatt
  / Az Inóci-nyereg alatt
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisirtás előtt az erdőben
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Börzsönyi-patak mentén
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Inóci-nyereg kaszálója
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Menedékház és kisvasúti sín Kisirtáson
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kollár-völgy változatos erdejében
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szép-bérc panorámája (szemben a kettős csúcsú Nagy-Galla)
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagyrészt tölgyesek ösvényein gyalogolhatunk Kisinóc fölött
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
150 300 450 600 750 m km 2 4 6 8 10 12 Kisinóci Turistaház Kisirtáspusztai hegyi menedékházak és sátorhely Toboz Kulcsosház

Közepes hosszúságú erdei körtúra kevés kilátással, de változatos erdőkkel Kisinócról a Központi-Börzsöny oldalában, annak legmagasabb részei alatt maradva.

nyitva
közepes
13,8 km
4:30 óra
601 m
601 m

A Nagy-Inóc oldalának két vízválasztójára kapaszkodunk, és az ellentétes oldali lejtők völgyeit látogatjuk meg. A Központi-Börzsöny legdélebbi nyolcszázasa, a Nagy-Inóc kemény vulkáni kőzetek alkotta meredek nyugati oldalába rövid patakvölgyek és keskeny kis árkok mélyülnek, melyek alig kiemelkedő bérceket különítenek el egymástól. A nem különösebben mozgalmas domborzatú vidéken vezetett körtúránk kezdetben a szelíd magasságokat és lejtőket kihasználó aszfaltutat a fák rejtekében kísérő ösvényen az Érsek-tisztás alacsony vízválasztójára vezet, hogy onnan az egészen Nagybörzsönyig szinte egyenesen futó völgyben betérjünk Kisirtáspusztára. Keletnek forduló utunk a környező patakok leghosszabbika által bevágott Kollár-völgyet követi, hogy aztán az Inóci-nyereg kaszálójára kapaszkodjon. Két szűk dunakanyari panorámát is felkeresünk, majd legyalogolunk Kisinócra, a hegység peremére épült turistaházhoz.

A szerző tippje

 • Az útvonal félreeső mivolta ellenére meglepően nagy a szálláskínálat: Kisirtáson két kulcsosház, Kisinócon egy turistaház ad lehetőséget az éjszakázásra.
 • Kisinócon étkezésre is van lehetőség.
outdooractive.com User
Szerző
Dömsödi Áron
Frissítés: 2019-08-01

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Inóci-nyereg, 645 m
Legalacsonyabb pont
325 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Pihenő

Kisinóci Turistaház

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Javaslatok és linkek

Kezdőpont

Kisinóci turistaház (325 m)
Koordináták:
Geographic
47.890956, 18.927244
UTM
34T 345059 5306260

Végpont

Kisinóci turistaház

Útleírás

Itiner

 • Kisinócról a turistaház mellett a K jelzésen kezdjük túránkat észak felé.
 • Perceken belül egy rétre érünk, itt balra a Z jeleket követjük.
 • Az Érsek-tisztástól a S jelzésen folytatjuk utunkat Kisirtásig.
 • Kisirtásról a S+ jelzésen térünk vissza Kisinócra.
 • Az Inóci-nyereg után a S▲ jelzésen tehetünk kitérőt a Szép-bérc kilátóhelyére.
 • Kisinócról a déli irányba induló K jelzésen jutunk vissza a kiindulópontra.

A túráról részletesen

Kisinócról az Érsek-tisztásra

A Kisinóci turistaházat a Természetimádók Társasága építette 1929-ben - akkor még nem ért föl idáig az aszfalt, a bájos épület az erdő rejtekében várta a kirándulókat. Ma néhány buszjáratot is igénybe vehetünk a hegység kapujának számító, azóta kibővített házhoz, ahol konyha is üzemel. Kisinócról nem csak a Magas-Börzsöny, hanem a hegység délnyugati, panorámás kúpokkal és mély völgyekkel szabdalt térsége is elérhető a turistautakon.

A ház mellett észak felé lépünk be az erdőbe, hogy egy kis rétnél balra kanyarodjunk a Z jelzésen. A turistaút tölgyesekben és irtásfoltok szegélyén követi a kanyargó aszfaltot - nagyobb íveket levágva -, mely Nagyirtáspusztán keresztül egészen Nagybörzsönyig szeli át a hegyeket. A közforgalom elől elzárt szakaszt csak a nagyirtási hotel vendégei használhatják, így aztán a gyér forgalom miatt akár ezt is választhatjuk a kissé hullámzó vonalvezetésű ösvény helyett.

Le a völgyek közé

Körülbelül fél órányi séta vár ránk, mielőtt megérkezünk az Érsek-tisztásra. A tágas kaszálórét egy vízválasztó nyeregben fekszik, tőle északra már a hegység központi részének lejtői indulnak, délre pedig a Dél-Börzsöny magányos vulkáni dómjainak sora kezdődik a Nagy-Sas-hegy képében. Az Érsek-tisztás nevét egy 20. század eleji majálisnak köszönheti, melyet az erdőbirtokos érsekség szervezett a rétre. Innentől zártabb, sötétebb erdőben folytatjuk utunkat, jól is jön a pihentető szakasz a túra vége előtt. A S jelzés mélyen beárkolódott, köves medrű patakot kísér egy erdei úton - a vízfolyás igen hosszan tartja északnyugati irányát; Nagybörzsönynél hagyja el a hegyvidéket, végül Börzsönyi-patak néven Vámosmikolánál egyesül az Ipollyal. Egykori malma ma is látogatható Nagybörzsönyben.

Az egyhangú, de kellemes erdei környezetet a Templom-rét töri csak meg, a kis tisztás után pedig rövidesen Kisirtásra érkezünk. Egy valamikori érsekségi látogatás emlékére állított kereszt mellett toppanunk ki az erdőből a völgyek találkozásánál a szűk hegyi zugban elterülő Kisirtáspusztára. A környező erdők letermelését gyorsító és hatékonyabbá tevő kisvasúti hálózat fontos helyszíne volt ez, hiszen itt működött a szerelőműhely. Napjainkban is zakatolnak a vonatok, de most már szerencsére csak a turistákat szállítják - a cikkcakkos vonalvezetés, a szintkülönbségeket előre- és hátramenetekkel leküzdeni segítő csúcsfordítók ipari műemlékek. Közvetlenül a sínek mellett, és tőlük kicsit távolabb pedig összesen 3 szálláshely közül választhatunk, ha a hegyekben töltenénk néhány napot.

Kisirtásról a magasba

A vasúti megállóból induló S+ jelzésre váltunk, hogy a köves utat taposva a Kollár-völgybe hatoljunk. A kőgörgeteges vízfolyás a Nagy-Inóc tömbjének kemény andezitjét szállítja - igen kevés turista vetődik erre, amit az magyaráz, hogy a völgyben nincsenek különösebb látnivalók. Szép bükkösben kanyargunk, az egyik ívben az Oldaltmászó-kút foglalatlan vízfeltörését mellőzzük, és egy nagy visszakanyart követően kerítéshez érünk. Itt kell kitérnünk jobbra, a bokrokba vágott növényalagúton, hogy a köves hegyoldal tisztásáról kitekinthessünk a Dél-Börzsönyre, a Gerecsére és a Dunakanyar részben takart hegyeire.

Utunk lassan ösvénnyé szűkül, néhány szűk völgyfőt kerülve jutunk egyre feljebb. Balra különösen meredeken emelkedik a Nagy-Inóc, a kaldera peremének déli nyúlványa. Néhol meglékelt bükkerdőben érünk föl az Inóci-nyeregbe, ahol bájos, napsütötte tisztás fogad. Átlendülünk a hegy déli oldalára. Itt az árnyas bükkök helyét öles tölgyek veszik át, megjelenik az aljnövényzet, a klíma is melegebb. Dózerutakon gyalogolunk; jobbra kitérőt kínál a S▲ jelzés: mindenképp vállaljuk be a kb. (oda-vissza) 15-20 perces ráadást! Az erdőből egy kopár, köves talajú hegyorra lépünk, a lábszárunkat karistoló, marasztaló növényzetet lassan áttörjük, és feltárul a Dunakanyar látványa. A Szép-bérc nem kínál eget rengető kilátást, de a Dél-Börzsöny kúpjai és a Duna fölé magasodó Visegrádi-hegység így is megmutatkozik.

Ereszkedés Kisinócra

Visszatérve a S+ jelzésre, a bércorr oldalában ereszkedünk, átkelünk egy vízmosáson, majd hamarosan szűk ösvény nyitányához jutunk: a szállítóút jobbra kanyarodik, a mélybe hajló, kellemetlenül meredek lejtőt pedig csak a turistaút csapása vállalja be (bár szélességéből ítélve valamikor ezt is használták járművek). Szükség van némi ügyességre, hogy ne induljunk meg lefelé a talpunk alól kigördülő kőmorzsalék hátán, de néhány perc után már lent is vagyunk a patakvölgyben. Rövid sétával, kisebb tisztásokon átkelve érkezünk meg kiindulópontunkra, Kisinócra.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A a Kóspallag, Kisinóci turistaház megállónál kell leszállnunk, de ide kevés busz megy föl, a legtöbb csak a közeli Kóspallag, templom megállóhelyig közlekedik.
 • Kisirtás is lehet a kiinduló- és zárópontunk. Kisirtáspusztára a Nagybörzsöny - Szob kisvasúttal érkezhetünk - legegyszerűbb esetben Nagybörzsöny felől.
 • Amennyiben Kisirtást gyalogosan közelítenénk meg, a Nagybörzsöny, községháza buszmegállónál kell leszállnunk a járatról.

Megközelítés

 • Kisinócra Kóspallagról a betonúton gyalogolhatunk föl leggyorsabban (kb. 2 km).
 • Nagybörzsönyből a S jelzésen jutunk föl Kisirtásra (4,7 km; 132 m szintemelkedés).

Autóval

 • Kisinócon a turistaház mellett találunk ingyenes parkolót.
 • Nagybörzsönyben a kisvasút végállomása mellett parkolhatunk.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Börzsöny-térkép


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
13,8 km
Időtartam
4:30 óra
Szint +
601 m
Szint -
601 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely Tipp Egészséges környezet

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!