Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Gyalogtúra Szakasz

Hűvösvölgy - Rozália téglagyár (OKT-14.)

2 Gyalogtúra • Budapest és Környéke
Ennek a tartalomnak a szerzője:
Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Árpád-kilátó
  / Árpád-kilátó
  Fénykép: Pilisi Parkerdő Zrt.
 • Gyermekvasút (Hűvösvölgy állomás)
  / Gyermekvasút (Hűvösvölgy állomás)
  Fénykép: Attila Nógrádi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Az Oroszlán-szikla ködös, őszi napon
  / Az Oroszlán-szikla ködös, őszi napon
  Fénykép: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Guckler Károly-kilátó
  / Guckler Károly-kilátó
  Fénykép: Attila Nógrádi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Ilyen a kilátás a naplemente után
  / Ilyen a kilátás a naplemente után
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Hármashatárhegyi repülőtér
  / Hármashatárhegyi repülőtér
  Fénykép: Horváth Béla, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kilátás a Guckler Károly-kilátóról
  / Kilátás a Guckler Károly-kilátóról
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Hűvösvölgy - Rozália téglagyár (OKT-14.)
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12 14
Időjárás

Az Országos Kéktúra útvonalának tizennegyedik szakasza éppen 14 kilométer hosszú. Könnyű, sok látnivalóval tűzdelt napi túra a Budai-hegység sasbércszerűen kiemelkedő Hármashatár-hegyén át, szinte végig pazar kilátással a Dunára, a hegyekre és a környező településekre.

nyitva
könnyű
14,2 km
4:20 óra
525 m
625 m

Hűvösvölgy az a hely, ahol majdnem minden megtalálható: Gyermekvasút, csilingelő villamos, végállomás, sarki büfé palacsintával, télen forralt borral, mellette a forgalmas Hűvösvölgyi úttal. A zajos kezdet után átkelve az Ördög-árok feletti kis hídon, besétálva az erdőbe az az érzésünk, mintha megszűnne a város – egyik pillanatról a másikra egy mindentől távol eső vadonban találjuk magunkat.

És ez a vadon megkapóan változatos látnivalókat rejt. Útközben találkozhatunk a girbegurba, mohás tölgyek árnyékában kőkecskéket türelmesen szemlélő kőoroszlánnal, és elsétálhatunk Mátyás király hajdani vadaskertje mellett, ahol bő fél évezreddel ezelőtt reneszánsz ruhába öltözött főurak dárdával és íjjal igyekeztek becserkészni a szarvasokat, őzeket, vaddisznókat. Egyébként is történelmi útvonalon járunk; erre húzódott a Budapest II. világháborús ostroma után, 1945 februárjában végrehajtott kétségbeesett kitörési kísérlet egyik fő csapásiránya, amire több, a mai napig szépen gondozott katonasír emlékeztet.

Később a Csatárka fölé magasodó Látó-hegy, majd a Hármashatár-hegy tetején egy régi és egy új kilátóra felkapaszkodva is gyönyörködhetünk a főváros ilyen távolságból már megkapóan csendes panorámájában, és ha úgy tartja kedvünk, a nemrég felújított, kényelmes turistaházban akár fent is alhatunk. A terep sehol nem különösebben nehéz, az út nagy része nyáron is kellemes árnyékot nyújtó, itt-ott feketefenyőkkel tarkított vegyes erdőben halad. Egy szó, mint száz, a Kéktúrának ez az egyik legkönnyebben járható, mégis legizgalmasabb szakasza.

A szerző tippje

Az útvonal főbb látnivalói:

 • Gyermekvasutas Múzeum
 • Vitorlázó repülőtér
 • Vadaskerti emlékmű
 • Oroszlán-szikla
 • Árpád-kilátó
 • A Hármashatár-hegy csúcsán 2016-ban átadott Guckler Károly-kilátó

Az útvonalról kisebb letérővel elérhető látnivalók:

 • Pál-völgyi-barlang
 • Szemlő-hegyi-barlang
 • Újlaki-hegy, kilátópont
outdooractive.com User
Szerző
Gabriella Szlatki
Frissítés: 2018-09-04

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Magasság
485 m
124 m
Legmagasabb pont
Hármashatár-hegy (485 m)
Legalacsonyabb pont
Rozália téglagyár (124 m)
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

A túra sok helyen sziklás, köves úton halad, bár egyik sem igazán kitett, meredek, úgyhogy csupán némi óvatosságot kíván, főleg esős, ködös időben. Nyári kánikulában a kitett részeken és a murvás utakon a nap ellen kell védekeznünk. Folyadék mindig legyen nálunk, még ha az útvonal számos közkutat és vendéglátó egységet is érint, ahol frissítőt tudunk vételezni.

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kezdőpont

Hűvösvölgy, Széchenyi-hegyi Gyermekvasút (223 m)
Koordináták:
Geographic
47.541967 N 18.963904 E
UTM
34T 346779 5267402

Végpont

A Rozália téglagyár kapuja

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk

 • a Gyermekvasút megállójától a Hűvösvölgyi utat átszelve, a Glück Frigyes sétaút mentén a Határnyeregig,
 • a Határnyeregnél jobbra az Árpád-kilátóig,
 • az Árpád-kilátótól a Szépvölgyi utat átszelve a Fenyőgyöngyéig,
 • a Fenyőgyöngyétől a Hármashatár-hegy csúcsán lévő Guckler-kilátóig. A hegytetőn van a második pecsételőhely, konkrétan három is, de elég egyet használnunk.
 • A Guckler-kilátótól tovább a Hármashatár-hegy északi lejtőjén a Virágos-nyeregig, ahol újabb pecsételőhelyet találunk. A túrának ez a szakasza a legtechnikásabb.
 • A Virágos-nyeregtől a K és a S jelzés egy darabig együtt halad, majd a Csúcs-hegyi nyeregnél a Z jelzés csatlakozik bele. A K jelzést követve sétálunk tovább a Rozália téglagyárig, ahol a szakasz végpontja és a negyedik, egyben utolsó pecsételőhely is van.

A túráról részletesen

Hűvösvölgy - Árpád-kilátó

Hűvösvölgyben, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomásánál bélyegzés után rátérünk az Országos Kéktúra útvonalára. Keresztezzük a Hűvösvölgyi utat, majd a 2009-ben leégett Balázs vendéglő parkolóján átvágva érjük el az Ördög-árok felett átvezető gyaloghidat. Lemegyünk a völgybe, és a Glück Frigyes úton haladunk tovább. Kis tetőre érünk; előttünk feltűnik az erdő széle, aztán hamarosan kilépünk a Hármashatárhegyi repülőtérre.

A hegyhátra vezető erdei gyalogút éppen annyira emelkedik, hogy még nem fáraszt el, kisebb lendülettel fel tudunk kaptatni rá. Fent a vitorlázó repülőtér makulátlanul sík füves lapálya kíséri utunkat. Ahogy a nagy tölgyekkel árnyalt köves úton haladunk, elérünk a Vadaskerti-emlékműhöz, mely Mátyás király vadaskertjének állít emléket.

A Határ-nyeregben figyelni kell, hiszen itt a szélrózsa minden irányába ágaznak ki turistautak. Szerencsére a jelzések jól követhetők, így könnyen haladunk tovább a kéken a Glück Frigyes úton, amely a Látó-hegyre visz. Az Alsó-Kecske-hegy oldalában elhalad az állítólag lerobbantott fejű, de még a mai napig is valóban oroszlánra emlékeztető Oroszlán-szikla mellett. Fent, a hegyoldalban a Glück Frigyes kezdeményezésére 1929-ben épült Árpád-kilátóból ráláthatunk a Duna vonalába települt fővárosunk egy szeletére, még a Gellért-hegyen is túlra, miközben végigszalad a tekintetünk a makettként elénk táruló város épületein a budai vártól a  pesterzsébeti lakótelepig.

Árpád-kilátó - Hármashatár-hegy

A hegy keleti-északkeleti oldalán ereszkedünk le az aszfaltúttal és lakóházakkal egyre jobban beépülő Szépvölgybe, ahol a buszmegállón túl az 1935-ben alapított, majd a háború alatt felrobbantott, végül 1988-ban átépített Fenyőgyöngye Vendéglő fogad bennünket - persze csak akkor, ha megtehetjük, hogy megszakítjuk túránkat egy Újházy tyúkhúslevesért, egy Fenyő kehelyért vagy más finomságért. Különben a K jelzésen az aszfaltutat rögtön elhagyva belépünk az erdőbe, s enyhe emelkedővel nekiindulunk a Hármashatár-hegy-csoport eleinte nummuliteszes mészkő, majd dolomit kőzetekkel burkolt felszínének gyalogösvényein.

Néhányszor keresztezzük a hegytetőre vezető aszfaltutat. Az utolsó 200 m-en egy meredek kaptatót leküzdve, az Udvarház Étterem üvegteraszos oldala mentén felérünk a tetőre - pontosabban a hegytető alatti, kilátásban pazar oldalra, ahol egy, valamilyen oknál fogva a régi időkből megmaradt pingpongasztal áll. Néhány száz lépéssel arrébb a geodéziai alappontként is megjelölt csúcstól, a dolomit kőzet látványos kibukkanó rétegfejein állva a Pesthidegkúti-medencére és az azon túli Budai-hegyekre láthatunk rá, de nem kell sokat mennünk, hogy teljes körpanorámában legyen részünk, hiszen a 2016-ban felépített és átadott Guckler Károly-kilátó szinte hívogat bennünket a maga különleges, kristályformára emlékeztető építményével.

A kilátóban elidőzve, ha eddig még nem tettük volna, rácsodálkozhatunk, milyen gyönyörű helyre is települt a főváros, milyen természeti környezetben élnek, élünk sokan. Még ha a városi szmog időnként leplet is dob ránk, egy fél óra-óra alatt feljöhetünk ide, és mintha egy másik világba cseppentünk volna, élvezhetjük a hegyi levegőt.

Hármashatár-hegy - Rozália téglagyár

A csúcs északi oldalán sziklás, köves gyalogúton ereszkedünk le, amikor is a kissé meredek út beletorkollik a régen vitorlázó-repülőgépeknek otthont adó, napjainkban már vendéglátóhelyként üzemelő hangárak területére, a Zöldbázisra, pontosabban az előttük futó murvás útba. Nyáron a rekkenő nap vissza-visszaverődik a fehér murván, a fák árnyékára kicsit még várni kell.  A 2016-ban átadott turistaház mellett is elhaladunk, amely a régi repülős múltból visszamaradt egykori pilótaszállás épületét örökölte meg. A korszerű átépítéssel olyan hívogató külleme lett, hogy az ember legszívesebben meg is szállna benne, amire természetesen van lehetőség.

Elhagyva a murvás utat az erdőbe lépünk. Keskeny ösvény kanyarog a kis tisztáson át, majd újra az erdőben a Virágos-nyereg felé, hol fel, hol le, míg a nyereg előtt kiérünk egy lejtős, nagy rétre (pecsét a villanyoszlopon). A nyeregből a régi Csúcs-hegyi menedékházhoz tehetnénk kitérőt, de sajnos manapság már csak egy emléktábla utal a valamikori helyére. A 444 m magas Csúcs-hegyet északról kerüljük az erdőben kígyózó, kellemes Guckler Károly sétányon, mígnem leérkezünk a sorompótól már köves, majd aszfaltozott felszínű Rozália sorra, ahol a napjainkban is működő Rozália téglagyár épületénél - egyben az OKK bélyegzőhelynél - ér véget utunk. Azaz csak érne: ahhoz, hogy hazamehessünk, ki kell még gyalogolnunk a 10-es főútig, ott szállhatunk buszra. A K+ jelzésen közel 400 métert tesz ki ez az extra útszakasz.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A kezdőpont eléréséhez az 56-os, 56A vagy 61-es villamos, illetve az 57-es, 63-as, 64-es, 64A, 164-es, 257-es, 264-es busz Hűvösvölgy megállójánál érdemes leszállni.
 • A kezdőpontra utazhatunk a Gyermekvasúttal is a Hűvösvölgy végállomásig.
 • A túra teljesítése után a végpont közelében a Solymár, Téglagyári bekötőút buszmegállónál szállhatunk fel a 218-as buszra, vagy a Volánbusz megfelelő járatára, amellyel egészen a budapesti Árpád-híd buszállomásig utazhatunk.

Megközelítés

 • A túra a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásánál kezdődik, itt található az első pecsételőhely., amely a BKK busz- és villamosmegállótól 300 méteres sétával közelíthető meg.
 • A Solymár, Téglagyári bekötőút buszmegállótól a K+ jelzésen 400 méteres sétával érhető el a túra végpontjánál elhelyezett pecsételőhely.

Autóval

 • Hűvösvölgyben a villamos végállomás felett és a Gyermekvasút megálló előtt lehet parkolni, figyelembe véve az adott díjszabást, továbbá 3-400 méterre a kiindulópontunktól északra, az Ördögárok utca és Hidegkúti út sarkán is találunk parkolót.
 • A Rozália téglagyár előtt, amennyiben van hely, az út szélén félreállva parkolhatunk ingyenesen.
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 

Közösség

 Hozzászólás
 Figyelmeztetés
Közzététel
  Vissza szerkesztéshez
Pont kijelölése a térképen
(Kattints a térképre!)
vagy
Tipp:
A pont közvetlenül a térképre helyezhető.
Törlés X
Szerkesztés
Mégsem X
Szerkesztés
Útpontok módosítása
Videók
*Kötelező mező
Közzététel
Kérlek, adj egy megnevezést!
Kérlek, adj leírást a "figyelmeztetés" alatt!

Hozzászólások és értékelések (4)

Katalin Hajdu
2018-05-24
Nagyon kellemes útvonal, bárkinek ajánlom, akár gyerekkel is.
Értékelés
Készült:
2018-04-13

Zsófia Magyaróvári
2018-05-15
.
Készült:
2018-05-05
Fénykép: Zsófia Magyaróvári, Közösség
Fénykép: Zsófia Magyaróvári, Közösség

Arnaud Zerkovitz
2018-02-26
Very nice hike. The view from Arpad kilato is stunning. And the 2nd side of the hike, going down hill, offers a magical view on the North of Budapest. The last part in the wood is also great. Not a difficult hike physically speaking. Did it in 3,5 hours.
Készült:
2018-02-24

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
14,2 km
Időtartam
4:20 óra
Szint +
525 m
Szint -
625 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szép kilátás Szakaszosan teljesíthető túra Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Evés-ivás lehetőség Állattani érdekességek Kulturális/történelmi értékek Egészséges környezet

A mai időjárás

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!