Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 14

Hűvösvölgy - Rozália téglagyár (OKT-14)

· 83 értékelés · Gyalogtúra · Dunazug-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Országos Kéktúra 14. szakasza
  Az Országos Kéktúra 14. szakasza
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km
Az Országos Kéktúra útvonalának tizennegyedik szakasza éppen 14 kilométer hosszú. Könnyű, sok látnivalóval tűzdelt napi túra a Budai-hegység sasbércszerűen kiemelkedő Hármashatár-hegyén át, szinte végig pazar kilátással a Dunára, a hegyekre és a környező településekre.
nyitva
könnyű
Hossz 14,1 km
4:20 óra
525 m
625 m
485 m
126 m

Hűvösvölgy az a hely, ahol majdnem minden megtalálható: Gyermekvasút, csilingelő villamos, végállomás, sarki büfé palacsintával, télen forralt borral, mellette a forgalmas Hűvösvölgyi úttal. A zajos kezdet után átkelve az Ördög-árok feletti kis hídon, besétálva az erdőbe az az érzésünk, mintha megszűnne a város – egyik pillanatról a másikra egy mindentől távol eső vadonban találjuk magunkat.

És ez a vadon megkapóan változatos látnivalókat rejt. Útközben találkozhatunk a girbegurba, mohás tölgyek árnyékában kőkecskéket türelmesen szemlélő kőoroszlánnal, és elsétálhatunk Mátyás király hajdani vadaskertje mellett, ahol bő fél évezreddel ezelőtt reneszánsz ruhába öltözött főurak dárdával és íjjal igyekeztek becserkészni a szarvasokat, őzeket, vaddisznókat. Egyébként is történelmi útvonalon járunk; erre húzódott a Budapest II. világháborús ostroma után, 1945 februárjában végrehajtott kétségbeesett kitörési kísérlet egyik fő csapásiránya, amire több, a mai napig szépen gondozott katonasír emlékeztet.

Később a Csatárka fölé magasodó Látó-hegy, majd a Hármashatár-hegy tetején egy régi és egy új kilátóra felkapaszkodva is gyönyörködhetünk a főváros ilyen távolságból már megkapóan csendes panorámájában, és ha úgy tartja kedvünk, a nemrég felújított, kényelmes turistaházban akár fent is alhatunk. A terep sehol nem különösebben nehéz, az út nagy része nyáron is kellemes árnyékot nyújtó, itt-ott feketefenyőkkel tarkított vegyes erdőben halad. Egy szó, mint száz, a Kéktúrának ez az egyik legkönnyebben járható, mégis legizgalmasabb szakasza.

A szerző tippje

Az útvonal főbb látnivalói:

 • Gyermekvasutas Múzeum
 • Vitorlázó repülőtér
 • Vadaskerti emlékmű
 • Oroszlán-szikla
 • Árpád-kilátó
 • A Hármashatár-hegy csúcsán 2016-ban átadott Guckler Károly-kilátó

Az útvonalról kisebb letérővel elérhető látnivalók:

 • Pál-völgyi-barlang
 • Szemlő-hegyi-barlang
 • Újlaki-hegy, kilátópont

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Hűvösvölgy  8  Hármashatár-hegy  1,7  Virágos-nyereg  4,4  Rozália téglagyár

Szlatki Gabriella profilképe
Szerző
Szlatki Gabriella
frissítve: 2021-03-02
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Hármashatár-hegy, 485 m
Legalacsonyabb pont
Rozália téglagyár, 126 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Fenyőgyöngye vendéglő

Biztonsági előírások

 • A túra sok helyen sziklás, köves úton halad, bár egyik sem igazán kitett, meredek, úgyhogy csupán némi óvatosságot kíván, főleg esős, ködös időben.
 • Nyári kánikulában a kitett részeken és a murvás utakon a nap ellen kell védekeznünk.
 • Folyadék mindig legyen nálunk, még ha az útvonal számos közkutat és vendéglátó egységet is érint, ahol frissítőt tudunk vételezni.

Kezdés

Hűvösvölgy, Gyermekvasút (223 m)
Koordináták:
DD
47.541988, 18.963892
DMS
47°32'31.2"N 18°57'50.0"E
UTM
34T 346778 5267405
w3w 
///ugrat.folyton.zenés

Végpont

A Rozália téglagyár kapuja

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk

 • a Gyermekvasút megállójától a Hűvösvölgyi utat átszelve, a Glück Frigyes sétaút mentén a Határnyeregig,
 • a Határnyeregnél jobbra az Árpád-kilátóig,
 • az Árpád-kilátótól a Szépvölgyi utat átszelve a Fenyőgyöngyéig,
 • a Fenyőgyöngyétől a Hármashatár-hegy csúcsán lévő Guckler-kilátóig. A hegytetőn van a második pecsételőhely, konkrétan három is, de elég egyet használnunk.
 • A Guckler-kilátótól tovább a Hármashatár-hegy északi lejtőjén a Virágos-nyeregig, ahol újabb pecsételőhelyet találunk. A túrának ez a szakasza a legtechnikásabb.
 • A Virágos-nyeregtől a K és a S jelzés egy darabig együtt halad, majd a Csúcs-hegyi nyeregnél a Z jelzés csatlakozik bele. A K jelzést követve sétálunk tovább a Rozália téglagyárig, ahol a szakasz végpontja és a negyedik, egyben utolsó pecsételőhely is van.

A túráról részletesen

Hűvösvölgy - Árpád-kilátó

Hűvösvölgyben, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomásánál bélyegzés után rátérünk az Országos Kéktúra útvonalára. Keresztezzük a Hűvösvölgyi utat, majd a 2009-ben leégett Balázs vendéglő parkolóján átvágva érjük el az Ördög-árok felett átvezető gyaloghidat. Lemegyünk a völgybe, és a Glück Frigyes úton haladunk tovább. Kis tetőre érünk; előttünk feltűnik az erdő széle, aztán hamarosan kilépünk a Hármashatárhegyi repülőtérre.

A hegyhátra vezető erdei gyalogút éppen annyira emelkedik, hogy még nem fáraszt el, kisebb lendülettel fel tudunk kaptatni rá. Fent a vitorlázó repülőtér makulátlanul sík füves lapálya kíséri utunkat. Ahogy a nagy tölgyekkel árnyalt köves úton haladunk, elérünk a Vadaskerti-emlékműhöz, mely Mátyás király vadaskertjének állít emléket.

A Határ-nyeregben figyelni kell, hiszen itt a szélrózsa minden irányába ágaznak ki turistautak. Szerencsére a jelzések jól követhetők, így könnyen haladunk tovább a kéken a Glück Frigyes úton, amely a Látó-hegyre visz. Az Alsó-Kecske-hegy oldalában elhalad az állítólag lerobbantott fejű, de még a mai napig is valóban oroszlánra emlékeztető Oroszlán-szikla mellett. Fent, a hegyoldalban a Glück Frigyes kezdeményezésére 1929-ben épült Árpád-kilátóból ráláthatunk a Duna vonalába települt fővárosunk egy szeletére, még a Gellért-hegyen is túlra, miközben végigszalad a tekintetünk a makettként elénk táruló város épületein a budai vártól a  pesterzsébeti lakótelepig.

Árpád-kilátó - Hármashatár-hegy

A hegy keleti-északkeleti oldalán ereszkedünk le az aszfaltúttal és lakóházakkal egyre jobban beépülő Szépvölgybe, ahol a buszmegállón túl az 1935-ben alapított, majd a háború alatt felrobbantott, végül 1988-ban átépített Fenyőgyöngye Vendéglő fogad bennünket - persze csak akkor, ha megtehetjük, hogy megszakítjuk túránkat egy Újházy tyúkhúslevesért, egy Fenyő kehelyért vagy más finomságért. Különben a K jelzésen az aszfaltutat rögtön elhagyva belépünk az erdőbe, s enyhe emelkedővel nekiindulunk a Hármashatár-hegy-csoport eleinte nummuliteszes mészkő, majd dolomit kőzetekkel burkolt felszínének gyalogösvényein.

Néhányszor keresztezzük a hegytetőre vezető aszfaltutat. Az utolsó 200 m-en egy meredek kaptatót leküzdve, az Udvarház Étterem üvegteraszos oldala mentén felérünk a tetőre - pontosabban a hegytető alatti, kilátásban pazar oldalra, ahol egy, valamilyen oknál fogva a régi időkből megmaradt pingpongasztal áll. Néhány száz lépéssel arrébb a geodéziai alappontként is megjelölt csúcstól, a dolomit kőzet látványos kibukkanó rétegfejein állva a Pesthidegkúti-medencére és az azon túli Budai-hegyekre láthatunk rá, de nem kell sokat mennünk, hogy teljes körpanorámában legyen részünk, hiszen a 2016-ban felépített és átadott Guckler Károly-kilátó szinte hívogat bennünket a maga különleges, kristályformára emlékeztető építményével.

A kilátóban elidőzve, ha eddig még nem tettük volna, rácsodálkozhatunk, milyen gyönyörű helyre is települt a főváros, milyen természeti környezetben élnek, élünk sokan. Még ha a városi szmog időnként leplet is dob ránk, egy fél óra-óra alatt feljöhetünk ide, és mintha egy másik világba cseppentünk volna, élvezhetjük a hegyi levegőt.

Hármashatár-hegy - Rozália téglagyár

A csúcs északi oldalán sziklás, köves gyalogúton ereszkedünk le, amikor is a kissé meredek út beletorkollik a régen vitorlázó-repülőgépeknek otthont adó, napjainkban már vendéglátóhelyként üzemelő hangárak területére, a Zöldbázisra, pontosabban az előttük futó murvás útba. Nyáron a rekkenő nap vissza-visszaverődik a fehér murván, a fák árnyékára kicsit még várni kell.  A 2016-ban átadott turistaház mellett is elhaladunk, amely a régi repülős múltból visszamaradt egykori pilótaszállás épületét örökölte meg. A korszerű átépítéssel olyan hívogató külleme lett, hogy az ember legszívesebben meg is szállna benne, amire természetesen van lehetőség.

Elhagyva a murvás utat az erdőbe lépünk. Keskeny ösvény kanyarog a kis tisztáson át, majd újra az erdőben a Virágos-nyereg felé, hol fel, hol le, míg a nyereg előtt kiérünk egy lejtős, nagy rétre (pecsét a villanyoszlopon). A nyeregből a régi Csúcs-hegyi menedékházhoz tehetnénk kitérőt, de sajnos manapság már csak egy emléktábla utal a valamikori helyére. A 444 m magas Csúcs-hegyet északról kerüljük az erdőben kígyózó, kellemes Guckler Károly sétányon, mígnem leérkezünk a sorompótól már köves, majd aszfaltozott felszínű Rozália sorra, ahol a napjainkban is működő Rozália téglagyár épületénél - egyben az OKK bélyegzőhelynél - ér véget utunk. Azaz csak érne: ahhoz, hogy hazamehessünk, ki kell még gyalogolnunk a 10-es főútig, ott szállhatunk buszra. A K+ jelzésen közel 400 métert tesz ki ez az extra útszakasz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A kezdőpont eléréséhez az 56-os, 56A vagy 61-es villamos, illetve az 57-es, 63-as, 64-es, 64A, 164-es, 257-es, 264-es busz Hűvösvölgy megállójánál érdemes leszállni.
 • A kezdőpontra utazhatunk a is a Hűvösvölgy végállomásig.
 • A túra teljesítése után a végpont közelében a Solymár, Téglagyári bekötőút buszmegállónál szállhatunk fel a 218-as buszra, vagy a Volánbusz megfelelő járatára, amellyel egészen a budapesti Árpád-híd buszállomásig utazhatunk.

Megközelítés

 • A túra a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásánál kezdődik, itt található ., amely a BKK busz- és villamosmegállótól 300 méteres sétával közelíthető meg.
 • A Solymár, Téglagyári bekötőút buszmegállótól a K+ jelzésen 400 méteres sétával érhető el a túra végpontjánál elhelyezett .

Parkolás

 • Hűvösvölgyben a villamos végállomás felett és a Gyermekvasút megálló előtt lehet parkolni, figyelembe véve az adott díjszabást, továbbá 3-400 méterre a kiindulópontunktól északra, az Ördögárok utca és Hidegkúti út sarkán is találunk parkolót.
 • A Rozália téglagyár előtt, amennyiben van hely, az út szélén félreállva parkolhatunk ingyenesen.

Koordináták

DD
47.541988, 18.963892
DMS
47°32'31.2"N 18°57'50.0"E
UTM
34T 346778 5267405
w3w 
///ugrat.folyton.zenés
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(83)
Tóth Olivér
2023-01-07 · Közösség
Köszönöm a hasznos leírást!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2023-01-07
Szirbek Ádám
2022-10-30 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-05-14
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 128

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
14,1 km
Időtartam
4:20 óra
Szintemelkedés
525 m
Szintcsökkenés
625 m
Legmagasabb pont
485 m
Legalacsonyabb pont
126 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Evés-ivás lehetőség Flóra, fauna Kulturális/történelmi értékek Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 17 Útpontok
 • 17 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp